zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite
Gouden Carolus Hopsinjoor
Gouden Carolus Hopsinjoor
Gouden Carolus Hopsinjoor
% alk. 8.0
IBU 50
5425006241304addbarcode


Nazwa „Hopsinjoor” jest grą słów, oznaczającą kilkanaście rodzajów chmielu użytego przy warzeniu. Z drugiej strony „Opsinjoor” to postać związana z historią miasta Mechelen w Belgii. Piwo posiada delikatny posmak, pomimo wyczuwalnej goryczki.
Dodał: Shinodin - 2016-03-29 18:57:40

oceny Oceny

Użytkownicy 9 / ilość: 1
Goście 0 / ilość: 0
średnia 9/10 / ilość: 1

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2019-05-11 21:57:22
Nie wiem skąd się wzięło to kilkanaście rodzajów chmieli, google translate tak tłumaczy several. Jedne źródła mówią o 4, inne o 5. Gatunki chmieli które udało mi się potwierdzić to: Golding, Spalt, Hallertau i Saaz, czyli Żatecki
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 9 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2019-05-11 21:51:01
Wygląd: genialny, piwo złociste, całkiem mleczne, genialna piana, mega obfita, śliczny lacing.
Zapach: to jest niesamowite, najbardziej nachmielona Belgian IPA, jaką miałem okazję wąchać, jest tak intensywnie nachmielone, jak najlepsze nasze DDH (bo akurat TDH okazywały się chujnią i oszustwem), tyle, że są to jakieś swojskie, nieamerykańskie chmiele, więc ta mieszanka jest niesamowita, mamy liść jeżyny, żywiczność, jakieś zielsko, siano, mnówstwo kwiatów z rumiankiem na czele, za nim dziki bez, bazylia, cytryna, łopian, rdest, winogrono, zielony pieprz, do tego dobre akcenty belgijskiego tripla, dużo korzenności, białych owoców
Smak: Smakuje jak najlepsze nasze DDH DIPA, jest nachmielono w opór, aż gryzie od chmielin, dodają mu one gładkości, choć triple z reguły są gładkie, odróżnikiem od najlepszych naszych DDH DIPA (czyli AleBrowaru i dawnego Rockmilla, bo to jaką chujnię warza obecnie można tylko skwitować milczeniem) jest oczywiście mniejsza pełnia, bazą jest tu tripel, więc piwo nie jest słodkie i wyklejające. Wszystkie te nuty smakowe tu występują, brak może rumianku (może to od drożdży), za to dochodzą mocne nuty herbaciane, piwo jest też dosyć ściągające, dużo jasnych owoców, gruszka, papierówka, brzoskwinia, dużo przyprawowości, ale w smaku akurat na pierwszym planie pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Fakturę ma doskonałą, puszystą, gładką, mączną, jest też dosyć chlebkowe, pszeniczne.
Genialna Belgijska IPA (jak ktoś nie wie, to jest nią nachmielony w opór tripel), najlepsza jaką piłem.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 9 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010