Uwarzone przez Browar Gościszewo. Gościszewo to wieś położona w województwie pomorskim, w powiecie sztumskim, w gminie Sztum przy drodze krajowej nr 55. Stąd właśnie cała seria piw oznaczona liczbą 55. Browar Gościszewo istnieje na rynku od 1991 roku i jest pierwszym prywatnym rodzinnym i rzemieślniczym browarem w Polsce. Tradycyjne metody warzenia, naturalne składniki i niewielkie moce produkcyjne pozwalają wytwarzać produkt unikalny o niepowtarzalnych walorach smakowych i odżywczych. Mając świadomość, że należymy do wyjątkowej części producentów, którzy decydują się na serwowanie swojego produktu w postaci naturalnej i najbardziej przyjaznej dla człowieka liczymy na państwa zainteresowanie. Piwo typu Single Hop - Lager Sybilla. Klasyczny lager, ale chmielony na mokro. Dzięki użyciu świeżo zebranych, zielonych szyszek chmielu Sybilla odwdzięcza się ciekawym smakiem oraz wyjątkowo mocnym aromatem. Piwo jasne, niepasteryzowane oraz niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Optymalna temperatura serwowania: 7-9°C.
Piwo dostępne w półlitrowej, bezzwrotnej, brązowej butelce, zamkniętej firmowym kapslem browaru Gościszewo.
Dodał:
bartekn - 2014-12-29 10:31:08
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Stacher93
Barwa: Jasne złoto o pomarańczowym odcieniu, wyraźnie zmętniona.
Piana: W kolorze łamanej bieli, składająca się głównie z średnich i grubych bąbelków. Wysokość piany chwilę po przelaniu piwa do szklanki wynosi około dwóch centymetrów. Grube bąbelki pękają, przez co piana szybko obniża się do pół-centymetrowej kołderki. Po kilku minutach zostaje nierówna obręcz z dziurawym środkiem. Szkło zdobią bardzo rzadkie, minimalne wysepki i kropki, które są trwałe.
Aromat: Specyficzny i intensywny, dominuje wyrazista nuta ziołowa. Delikatne podłoże słodowe nieźle współgra z pokrzywowym aromatem oraz nutami przypominającymi wyschniętą ściółkę w lesie iglastym. Gdzieś w tle czai się również lekko niepokojący, syntetyczny aromat, który jest ciężki do opisania. Mimo tego zapach piwa jest wyrazisty i przyjemny.
Smak: Wyraźny i ponownie mocno ziołowo-ściółkowy. Delikatna podbudowa słodowa sprawia, iż początkowo piwo wydaje się bardzo lekkie, sesyjne. Późniejsze zdecydowane i bezpardonowe posmaki zmieniają trochę oblicze piwa. Czuć solidną i bardzo złożoną kompozycję ziół z lekką domieszką przypraw i nut leśnych - wyschniętej ściółki i suchych igieł oraz liści i odrobinę żywicy. Goryczka zjawia się bardzo szybko, jest wyrazista jak na lagera, ściągająca i nieco zalegająca. Ma profil ziołowy i długo utrzymuje się w ustach. Piwo jest oryginalne, rzadko trafia się na tak wyraziste, zdecydowane w smaku i aromacie lagery, które nie należą do najłatwiej pijalnych.
Nasycenie: Średnie, do niższego, może być.
Komentarz: Robiłem chyba trzy podejścia do tego piwa, za każdym razem, gdy je kupowałem coś się wydarzało i nie miałem okazji go spróbować. Jest to nietuzinkowy, solidny lager z bezkompromisowym aromatem i wyrazistym smakiem. Dzięki mocno nachmielonemu lagerowi Single Hop, można chyba najlepiej poznać dany chmiel. Ubolewam, że wszelkie SH to zazwyczaj piwa w stylu APA / IPA. Moim zdaniem, to lager odzwierciedla najlepiej aromat, akordy smakowe danej odmiany chmielu. Tak było w tym przypadku, gdzie Sybilla dała masę ziołowo-fenolowych i śćiółkowo-leśnych aromatów i posmaków. Dobre piwo, momentami trochę męczące, ale wciąż dobre.
PiwowarWWA
jarrro