Gluten Tag free
Gluten Tag free
Gluten Tag free
Gluten Free IPA
% alk. 5.7
Blg 14.0
brak kodu


Ostatnie piwo uwarzone w ramach akcji Pinta Miesiąca. Jest to propozycja na grudzień kontraktowego browaru Pinta, uwarzone prawdopodobnie w Browarze na Jurze z Zawiercia. PINTA Gluten Tag Free IPA 14,0° - Gluten Free IPA - PINTA Miesiąca - Grudzień 2015. Gluten Tag Free IPA dostępna w najfajniejszych pubach w Polsce (patrz niżej). Premiera GTFI - w 9 pubach w 9 miastach - 18-20 grudnia 2015 - szczegóły poniżej. Zapraszamy! W tych pubach planujemy oficjalną premierę Gluten Tag Free IPA i zakończenie całej akcji PINTA miesiąca 2015:
Piątek 18. 12:
- Kraków - Viva la PINTA
- Łódź - Chmielowa Dolina
- Szczecin - Český film
Sobota 19. 12:
- Gdańsk - Pułapka
- Poznań - Setka
- Warszawa - Kufle i Kapsle - multitap bar
Niedziela 20. 12:
- Częstochowa - Piwiarnia Częstochowa
- Rzeszów - Stara Drukarnia
- Wrocław - Szynkarnia - local food & multitap
Ważne informacja o piwie:
PINTA Gluten tag Free IPA 14,0° została uwarzona z wykorzystaniem ekstraktu słodowego bezglutenowego wyprodukowanego w Niemczech i dostępnego pod handlową nazwa Profimator.
Informacje na podstawie oświadczenia producenta i analiz ekstraktu: Ekstrakt bezglutenowy PROFIMATOR nr produktu 67250 zawiera minimalne ilości glutenu - poniżej 20 mg na 1 kg - więc zgodnie z prawem - Artykuł 3 (4) Regulacji Komisji Europejskiej nr 41/2009 dotyczącego składu i deklaracji żywności i składników żywności jest zdatny do spożycia dla ludzi nietolerujących gluten i może nazywać się bezglutenowy. Metoda pomiaru: test Elisa R5. Po ekstrakcji brzeczka poddawana jest specyficznemu procesowi enzymatycznego rozkładu i usunięcia glutenu. Proces ten został opatentowany i stosowany jest m. in. przez Uniwersytet Weihenstephan (Monachium) również do produkcji piwa bezglutenowego. Produkt finalny,wytworzony w oparciu o technologię piwowarską i z godnie z wymogami prawa w oparciu o brzeczkę powstałą z odtworzenia ekstraktu bezglutenowego w myśl przepisów jest piwem bezglutenowym.
UWAGA: w browarze w którym uwarzono Gluten Tag Free IPA używane są m. in. pszenica, słody pszeniczne i jęczmienne. Piwo Gluten Tag Free IPA dostępne jest wyłącznie z beczki i rozlewane z pomocą standardowej instalacji do wyszynku piwa, która ma kontakt z piwami uwarzonymi z uzyciem pszenicy oraz słodów pszenicznych j jęczmiennych. Gluten Tag FREE: Składniki: woda, ekstrakt bezglutenowy PROFIMATOR, Chmiele: Palisade (USA), Mosaic (USA), Vic Secret (Australia), na zimno: Vic Secret i Citra (USA). Fermentacja z użyciem drożdży US-05 W razie pytań lub wątpliwości, serdecznie zapraszamy do kontaktu: pinta@browarpinta. pl.
Dodał: stacher93 - 2015-12-26 16:48:31

Oceny

Użytkownicy 7,6 / ilość: 5
Goście 0 / ilość: 0
średnia 7,6/10 / ilość: 5

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Stacher93

2015-12-26 17:04:59
Barwa: Ciemniejszy bursztyn, delikatnie zamglona.

Piana: Jasno-kremowa, po nalaniu niezbyt wysoka. Formuje się centymetrowy kożuch złożony z średnich i drobnych pęcherzy. Szybko dziurawi się w części środkowej. Przy końcu zostaje spłaszczona obrączka oraz odchodzące od niej płaskie półwyspy skierowane do środka. Szkło zdobią grube i całkiem rozległe falbany. Ślady ozdabiające ścianki są trwałe, utrzymują się przez całą degustację.

Aromat: Intensywny, połączenie nut świeżych cytrusów o nieco trawiastym wyrazie, z lekką bazą słodową ze specyficzną nutą brzeczkową oraz delikatnymi tropikalnymi owocami. Aromat jest słodki, ale nie zalepiający. Zapowiada, iż piwo w smaku będzie bardzo orzeźwiające. Na plus dobre połączenie nut owocowych z kręgosłupem słodowym. Wszystko dobrze ze sobą współgra nie przysłaniając się wzajemnie.

Smak: Wyrazisty, na pierwszym planie solidna porcja soczystych cytrusów: limonka, grejpfrut, cytryna. Jest chwilowo kwaskowo, a zaraz po tym słodko. Podłoże słodowe również dobrze wyczuwalne. Nie mogę pominąć też obecnych w tle lekkich owoców tropikalnych i pałętającej się daleko żywicy. Goryczka intensywna i szybko pojawiająca się. Jest trawiasta i trochę zalegająca. Po przełknięciu w ustach zostaje gorzki posmak, który przełamuję słodycz. Piwo jest całkiem pijalne, solidna i dobra IPA.

Nasycenie: Średnie, dla mnie ok.

Komentarz: Bardzo przyjemna IPA, spodziewałem się, że będzie mniej ciekawa i wyrazista. Nie było w tym piwie niczego, co zdradzałoby, że jest to bezglutenowiec. Myślę, że osoby, które muszą unikać glutenu mogą być bardzo zadowolone. Wreszcie coś ciekawego, innego niż jasny lager. Nie wiem jak dużo jest takich osób, ale z pewnością chciały by aby Gluten Tag free wszedł do stałej oferty browaru Pinta. Czytałem trochę o tym piwie i ponoć uwarzenie go nie było tanie. Szczególnie drogi był ten ekstrakt. W każdym razie pozytywnie piwo, do którego może bym wrócił, gdyby było w wersji butelkowej.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 8, zapach: 7, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010