Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8244

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Kustosz Jasne Pełne

Gość
po tym piwie niema kaca
2018-01-20 10:34:54
Okocim Palone Ciemne Legerowe

PostrachLasu
Czy teraz to co się nazywa "okocim ciemne okocimskie" to jest kolejna odsłona tego piwa?
2018-01-20 10:01:55
Złoty Ul Trzy Miody

nietzsche
Wygląd: kolor bursztyn, mętne, piana mizerna, ale jakiś lacing jest
Zapach: lekko diacetylowy, miodowy, ale pachnie miodem wielokwiatowym i słonecznikowym, gryczanym i spadziowym już nie bardzo, bardzo wyraźny swojski chmiel i to szanuję, choc nie sądzę, by to było zamierzone działanie Staropolskiego.
Smak: lekkie, rześkie, bo wysokie wysycenie, niezbyt słodkie, ale pite po karmelowym Miłosławiu, więc wrażenia mogą być zaburzone, w smaku już czuć gryczany, ale dominuje wielokwiatowy, lekkie masełko. Nie lubię miodowych ulepków, więc na ich tle to jest spoko, ale to może być tez wina poprzednika.
2018-01-20 00:04:20
Miłosław Sosnowe APA

MateoKrk_
Barwa Jasno-Złota Lekko Zmętniona Aromat To Chmiele Amerykańskie Cytrusy Owoce Tropikalne Nuty Leśno-Żywiczne Sosny Nie Wyczuwam Niestety w Smaku Piwo Jest Wytrawne Goryczka Wyraźna Żywiczno-Iglasta Sosna Jak Najbardziej Wyczuwalna Wysycenie Średnie Bardzo Fajna Lekka i Orzeźwiająca APA Piłem Ją z Półtora Roku Temu Tamta Warka Była Niezbyt Udana Ale Tą Oceniam Pozytywnie i Oby Tak Dalej.
2018-01-20 00:00:31
Glankrone Strong

Gość
Ostre piwo- musi być pite na zimno, ale dla koneserów za 1.79!!! Tylko pytanie- jak ono jest robione, że takie tanie a mocne! Van Pur ma swoich zwolenników!
2018-01-19 23:59:30
Dukla - Baltic Porter Pirates

prisoner
Aromat mało intensywny, troszkę czekolady, ciut paloności. W smaku zbyt mało się dzieje. Pijalne, alkohol ukryty za to goryczka przyjemna czekoladowa z nutą rumu. Za tę cene 25 zł to nie warte, piwnno kosztować max 10 zł.
2018-01-19 23:27:59
Miłosław Borowikowe Ale

nietzsche
Wygląd: kolor ciemnomiedziany, lekko nieklarowne, obfita piana, niezbyt trwała, lacing jakiś
Zapach: pachnie jak maślany dunkel lager, więc nawet ejla za bardzo nie przypomina, o borowikach już nie wspominając, bo ich tu nie ma.
Smak: Po zapachu już się trochę obawiam, dodatkowo Fortuna postanowiła wycenić to piwo jak krafta (bo przecież mają koszty jak mały browar kontraktowy i dali aż 2 promile borowików przynajmniej wg etykiety) , więc tym większe może być rozczarowanie ludzi. Po pierwsze piwo jest słodkie, po drugie przypomina bardziej dunkel lagera właśnie, ma jakieś przebłyski szkockiego ale, jest wodniste, słodkie (ciekawe po co te płatki w ilości na alibi?), karmel w opór, lekko kawowe (zbożówka), odrobinę czekoladowe, orzechowe i ciastkowe, ciutkę maślane, więc daje toffi, chmielu zero, za to czuć alko, czego po piwie 5,6% się nie spodziewałem. Jeżeli to piwo coś mi przypomina to jakieś karmelowe gónwo z Gontyńca lub Krajana. Ocena w dużej mierze za to, czym to piwo miało być, a nie jest. Zawsze można nawet eurolagera zaetykietować jako west coast IPA i to może być nawet ok., lager, ale niesmak pozostaje. I pomyśleć, że niektórzy uzyskują efekt grzybów bez ich użycia, Fortuna nasra? wrzuciła grzyby do kadzi i nie wyszło, w sumie to nawet ale im nie wyszedł, a słodkie piwo deserowe, dla miłośników toffi i karmelu.
2018-01-19 23:22:08
ReCraft Mentor

Thesloma
Zapach : co tu wiele mówić ? typowo porterowy czekolada ze śliwką (miejscami dość intensywny , bardzo przyjemnie ta śliwka się tutaj sprawuje) i lekki alkohol ale dość miły likierowy , a nawet jak likier orzechowy czy śliwkowy

Smak : również typowo porterowy , gorzka czekolada , dość przyjemnie i nie odpychającą , czuć delikatnie ten ekstrakt że jest trochę gęsto , delikatne grzanie pod koniec języka i w przełyku.

Klasyka sama w sobie , klasyczny porter co prawda nie zaskakujący niczym , ale zrobiony bardzo dobrze i jeszcze plus za ekskluzywne opakowanie , lak na sznurku (jeśli tak to można nazwać) i unikatową butelkę 8 z małym + /10.
2018-01-19 22:58:12
Miłosław Witbier

HubertLager
Bardzo delikatne, słodkawe piwo. Cytrusowy aromat. Orzeźwiające.
2018-01-19 22:32:57
Stu Mostów & Haandbryggeriet ART+12 Mango, Strawberry and Raspberry Ale

ekoman69
Barwa marchewkowo-śliwkowa, bardzo mętne. Piana skromna, bardzo szybko znika. W zapachu truskawki, maliny. W smaku kwaśne z nutami kompotu truskawkowego i jakąś leciutką goryczką. Poprawne, ale raczej nie zatęsknię. Kupione w sklepie alkoholowym za 6,99zł/0,33l. Warka L 05.04.2018.
2018-01-19 22:09:13
Kingpin Mötor Karma

Jacelinho
Ładna barwa trochę zmętniona ciemnozłota. Lacing na szkle a piana niechętne się tworzy na grubość 1 palca i jest średnio pod względem trwałości. W zapachu głównie chmielowo , trochę owoców głównie grapefruit. I wg mnie trochę karmelu z trawiastą nutą. W smaku jest dobra goryczka , łodyga i grapefrut.Niskie wysycenie i dobrze bo przegazowana APA to nic dobrego wg mnie. Tworzy to przyjemną mieszankę choć wolę jak jest więcej owoców. Ogólnie dobra APA choć można w tej cenie kupić lepsze. Warka Lidlowska solidna APA bodajże za 7 zł.

W opisie piwa jest błąd bo piwo ma 5.3 % a nie 6.
2018-01-19 22:07:46
Miłosław Black IPA z Yuzu

MateoKrk_
Barwa Brunatna z Brązowymi Refleksami w Aromacie Nuty Żywiczne Dominują Cytrusy Oraz Palone Słody Kawa i Czekolada w Tle w Smaku Jest Tak Samo Wyczuwalne Palone Słody Akcenty Żywiczne Dominacja Cytrusów Nuty Kawowe Goryczka Dobra Na Poziomie Średnio-Wysokim Wysycenie Średnie Yuzu Nie Wyczuwam Ponieważ Nie Znam Jego Smaku Jednakże Jest To Bardzo Dobra Black IPA Która Jest Godna Polecenia.
2018-01-19 21:57:40
Amber Johannes

Gość
Dobry strong lager (czy koźlak). Smak pełny, lekka goryczka, uczciwy skład.
2018-01-19 21:50:34
Żywiec APA

Jacelinho
Na początku było super , później inna warka sam karmel i niedobre było. Ogólnie piana była trwała , ładnie pachniało cytrusami od chmielu i było smaczne w tej cenie super wybór. Rok później już było niedobre i nie da się go sprawiedliwie ocenić więc dam 7. Bo w tej cenie nie kupię nic lepszego.
2018-01-19 21:48:53
PiwoWarownia Moc Kupały

Lukasz
Kolor herbata, mętne. Piany prawie nic, podobnie jak w rosanke z Kormorana. Zapach : papryka, zioła, słód. W smaku dominuje papryka, potem zioła, słód, lekka kontra chmielowa. W ustach zostaje posmak przypominający lukrecję. Piwo słabo zbalansowane, wszystko się miesza i tworzy moim zdaniem niestrawną mieszankę. Wysycenie niskie, podobnie jak pijalność.
2018-01-19 21:04:02
Grodziska APA

Gibon
Aromat mało intensywny ale tragedii nie ma, piana obfita, gesta, niezły lacing, goryczka jest średnia nie zalegająca przyjemna, w smaku dominuje głównie wędzonka, cytrusów mało rzekłbym nawet za mało... ale piwo jest jak najbardziej sesyjne
2018-01-19 20:14:40
Staropolski BestBir Piwo Bez Soku Męski Lager

kazikdlugi
Zdecydowanie za słodkie, nawet bym powiedział że to piwo miodowe. Zapach jednak całkiem fajny.
2018-01-19 19:15:57
Ciechan Miodowe

Gość
Nie wiem czemu, ale trafiliśmy z dziewczyną na egzemplarze trochę "wadliwe"? Czuć miód, dużo miodu. I w tym chyba leży problem. Jest dane za dużo miodu lub aromatu. Lekko kwaskowe, ale przebija słodycz. Nie czuć nic goryczki, posmak metaliczny. Piany prawie brak, lacing baaardzo słaby.
2018-01-19 18:23:48
Grodzisk Porter Grodziski

jover
zapach kawa, paloność, przebija alkohol, wysycenie średnie, w smaku słodki, kawa, gorzka czekolada, gładkie, klei się do podniebienia i zębów, rozgrzewa w przełyku, gorycz niska, kawowa, lekko kwasowa, ogólnie bardzo dobre i mega pijalne jak na porter, cena 6,50zł
2018-01-19 18:21:21
Erdinger Weissbier

Gość
Jak dla mnie król pszenicznych piw .
2018-01-19 17:45:12
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010