Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8744

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najnowsze komentarze

Browars RISnieft

MateoKrk_
Browars RISnieft
Barwa Niemalże Czarna Ciemno-Brązowa Nieprzejrzyste i Nieklarowne w Aromacie Wyraźne Ciemne i Palone Słody Do Tego Intensywna Czekolada i Kawa Lekka Śliwka Likierowy Alkohol Na Szczęście Nie Ordynarny w Smaku Jest Wytrawnie Są Gorzka Czekolada i Kawa Do Tego Dochodzi Nuta Zbożowa Goryczka Średnio-Niska Palona Troszkę Ziołowa Alkohol Pojawia Się z Czasem Ale Nie Jest Nachalny Przyjemnie Rozgrzewa Wysycenie Średnio-Wysokie Lekki Troszkę Wodnisty RIS Niemniej Jednak Przyjemnie Się Pije Z Chęcią Jeszcze Kiedyś Do Niego Powrócę.
2018-04-25 23:30:25
Nepomucen Road

Bob
Nepomucen Road
Niesamowicie owocowy aromat, wzór do naśladowania dla innych browarów. W smaku spodziewałem się nudy jak w każdym wypitym do tej pory NEIPA, a dostałem bardzo ciekawe piwo. Dlaczego? Głównie przez mocną, dość cytrusową i średnio przyjemną goryczkę (główna wada, ale i wyróżnik), oraz mnóstwo owoców, szczególnie tych pół słodkich pół kwaskowatych (grejpfrut, marakuja). Gdyby goryczka była przyjemniejsza, to to piwo byłoby ideałem w tym stylu... Ale i tak jest najlepszym New Englandem jakiego piłem :)
2018-04-25 23:14:55
Patronus Weissbier

Bob
Patronus Weissbier
Mocno zbożowy weizen, jedyny w swoim rodzaju. Piwo jest przyjemne choć zdecydowanie inne w profilu niż inne weizeny. Jest wyraźnie ciasteczkowe, z nutą bananową. Goździki i inne przyprawy wyczuwalne w śladowych ilościach.
2018-04-25 23:10:11
Browar Jana Al Bam

Shinodin
Browar Jana Al Bam
Teraz piwo ma inną etykietę, z nazwy został usunięty Al Bam, teraz jest to po prostu niefiltrowana żytnia IPA. Chmiele Simcoe i Mosaic zastąpione Chinookiem oraz Palisade. Według mnie zmiany na duży minus, piwo traci swój aromat i żytni charakter w smaku. Piłem warkę 19.10.2018 i teraz na pewno nie wystawiłbym już 8 a maksymalnie 6 z plusem. Szkoda dobrego piwa...
2018-04-25 18:59:12
Tyskie Gronie

Gość
Tyskie Gronie
Hmm... Bardziej mi smakuje wyprodukowane w browarze Tychy (pierwszy nr partii 1). Ogółem do grilla zajebiste
2018-04-25 18:41:10
Prażubr Niepasteryzowany

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Piwo dobre. Delikatny smak chmielu. Fajnie się pije w upalne dni kiedy jest schłodzone. Dodatkowo jest niepasteryzowane, a to duża zaleta. Jak ktoś nie wie co to słowo znaczy to zapraszam do poczytania encyklopedii albo słownika wyrazów obcych.
2018-04-25 18:29:16
Namysłów Pils

Gość
Namysłów Pils
Moim zdaniem z puszki idealne z butelki bez szału ale szczerze mówiąc w puszce jak kupować to tylko Namysłów
2018-04-25 18:07:51
Konstancin Pszeniczne

szab12
Konstancin Pszeniczne
Jeden z lepszych pszeniczniaków produkowanych w Polsce. Banan i goździk oraz lekka goryczka. W cenie od 4 do 5 zł.
2018-04-25 16:48:52
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original

Gość
Schneider Weisse Tap 7 Unser Original
czy ktos widzial w PL to piwo ?
2018-04-25 16:42:50
Schultenbräu Pilsener

Gość
Schultenbräu Pilsener
super tanie piwo bardo dobry smak lagodny
2018-04-25 16:27:59
Łomża Pełne Wyborowe

Gość
Łomża Pełne Wyborowe
Piwo na poziomie wysokim bez żadnych posmaków ścierek , szmat , wapna ,cementu czy nawet moczu kociego , których to posmaków bez liku w koncerniakach .
2018-04-25 15:48:00
Braniewo Chmielone Na Zimno

Gość
Braniewo Chmielone Na Zimno
Czy koncerniaki to przy tym piwie szczochy ?
2018-04-25 15:32:54
Żywiec Sesyjne IPA

Bob
Żywiec Sesyjne IPA
Przyjemnie cytrusowy, jak dla mnie jest zdecydowanie zbyt wytrawny i mało goryczkowy jak na ipe, ale tak ogólnie piwo nie jest złe. Jakby tak połączyć zalety ipy z książęcego, a tej z żywca to by wyszło bardzo ciekawe piwo... Tak to te piwa są bardzo różne i mają różne od siebie zalety i wady.
2018-04-25 11:52:55
Żywiec Sesyjne IPA

Sztaler
Żywiec Sesyjne IPA
Piwko kupione w sklepie Tesco za 4,49 zł

Największą i chyba jedyną zaletą tego piwa jest zapach owoców, szczególnie cytrusów. Piwo samo w sobie jest wodniste, bez charakteru. za tą cene można kupić coś bardziej na poziomie
2018-04-25 10:40:46
Czarnków Noteckie Jasne

Gość
Czarnków Noteckie Jasne
W mojej ocenie niesmaczne
2018-04-25 09:19:57
Hoppy Beaver Dark Angel

Shinodin
Hoppy Beaver Dark Angel
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, lecz dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie zmętnione. W zapachu wyraźne nuty kawowe i czekoladowe, palone akcenty, ciut karmelu, w tle nuty cytrusowe. W smaku czekolada dominuje nad kawą, dobra kontra słodowa, słabsza kwaskowa, goryczka lekko zalegająca o profilu cytrusowym, paloność obecna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, graficznie bez większych szaleństw, w miarę dobrze opisana. Warka 15.10.2018. Po pierwszym spotkaniu z browarem Hoppy Beaver i średnio udanym triplu, nie spodziewałem się wiele. Porter w amerykańskim stylu, jest na pewno udany bardziej niż tripel. Aromatyczny mocno czekoladowy, aczkolwiek brakuje mi trochę ciała oraz amerykańskich akcentów. 6 z plusem za Dark Angela, nadal nie zostałem przekonany przez "Bobra".
2018-04-24 23:16:53
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Dodatkowym mankamentem jest okrutnie niskie wysycenie, więc z tą cisowianką to przesadziłem, raczej woda z kranu
2018-04-24 21:49:04
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia

nietzsche
Jagiełło Niezła Szycha Oktawia
Wygląd: kolor słomka, raczej klarowne, piana spora i nawet trwała, jakiś lacing
Zapach: ładny chmielowy, trochę swojskiego zielska, trochę papierówki i limonki z Oktawii, ta słodowość w tle już taka bidna, jak z jakiegoś bieda lagera z Głubczyc
Smak: Niestety piwo to ma tę samą przypadłość, co po przednia Niezła Szycha, jest wodą, goryczkową, fajnie nachmieloną wodą, równie dobrze można nachmielić cisowiankę i dodać odrobinę goryczki.
2018-04-24 21:47:21
Książęce IPA

jover
Książęce IPA
zapach cytrusy, w tle tropiki i iglaki, wysycenie średnie+, stosunkowo niewiele karmelu oblepia podniebienie, spodziewałem się że będzie mocniej kleić ryj, w smaku wodniste, puste, cytrusy, gorycz niska, chemiczna, ogólnie smakuje jak lager na amerykańskim chmielu, dla mnie słabe, cena 3,59zł
2018-04-24 21:41:47
Gentleman Pils

oranjefan
Gentleman Pils
Aromat wadliwy - masło. Dużo masła czyli di - acetylu. Poza tym karmel oraz estry w postaci jabłek. Jest słodko, pomimo mocnego schłodzenia piwa czuć nieprzyjemną, wadliwą woń.

Piwo opalizujące wręcz delikatnie zmętnione co przy pilsie miejsca mieć nie powinno. Poza tym ciemno pomarańczowe / jasno miedziane - moim zdaniem również za ciemne jak na pils. Piana - obfita, jednak raczej średnio bąbelkowa z nielicznymi drobnymi bąbelkami tu i ówdzie. Znika w średnim tempie, delikatnie zdobi szkło.

W smaku na szczęście lepiej niż w aromacie. Piwo jest słodkie, karmelkowe, lekko ciasteczkowe i słodowe. Znów z wyczuwalnym masełkiem które dodaje sporo ciała. Goryczka - na szczęście wyczuwalna. Ziołowa, nieco ziemista. Całkiem przyjemna. Finish i aftertaste - wyrawny, gorzkawy, ziołowo trawiasty.

Nie oczekiwałem cudów bo browar totalnie dla mnie nie znany poza tym warzący w Wąsoszu, a Wąsosz z jakichś ambitnych, udanych piw nie słynie... No słabo słabo.
2018-04-24 21:41:20
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010