Produkt browaru Spaten-Franziskaner-Bräu, mającego siedzibę w Monachium. Jest to dość rzadka odmiana piwa pszenicznego, które jest idealnie przejrzyste - kryształowe. Barwa jasno-złota, klarowna. Piana gęsta i bardzo wysoka po nalaniu, po chwili redukuje się do niskiej powłoki. Zapach bananowo, kwiatowy, średnio intensywny. W smaku bananowe z wyraźną słodowością. Wysycenie solidne.
Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel: Monachijski; drożdże górnej fermentacji: Franziskaner.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Damcio88
David_Haye
słomkowa, klarowne do bólu. No drożdże wyczuwalne w aromacie. No i w sumie klapa. Filtrowany weizen nie dość, że w wyglądzie sporo traci to i smakowo. Klarowanie zabiera z piwa pszenicznego cały drożdżowy osad, który w przypadku piw pszenicznych ma kluczowe znaczenie. Jest leciutki banan w smaku, ale wrażenie jakby był z dodatku aromatów a nie z drożdży. Aromat pozostał, ale reszta została temu piwu zabrana przez filtrację. Jest to przykład tego jak wariacja na temat danego stylu nie wychodzi danemu piwu na dobre.
Gość
Nie jest porównywalny z niczym - brak piany smaku to shi.... Gdzie indziej kupione jest git
Shinodin