Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia.
Fortuna Czarne Whisky Wood to limitowana wersja znanej Wam już Fortuna Czarne. Piwo leżakowało miesiącami z płatkami z beczek po whisky, jest też zdecydowanie mniej słodkie i nieco mocniejsze (7,5%) od wersji podstawowej.
Słowo-klucz do tego piwa to balans: akcentów orzeszków cola, aromatów whisky i nut drewnianych. Nie tylko dla fanów Fortuny Czarne szukających bardziej wytrawnych smaków. - opis producenta.
Piwo ciemne, dolnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: Zawiera słód jęczmienny.
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Zalecane szkło: Pokal
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Mokry karton, klepka podłogowa, masło. I nic więcej
Gość
Spokoloko
Orzelek
Wygląd: barwa czarna; piana beżowa, drobnopęcherzykowa, bardzo gęsta, opadająca na grubość palca.
Aromat: karmel, sherry, likier z bombonierki.
Smak: wyrażne nuty beczkowej klepki (beczka po whisky, brandy), odrobina karmelu; goryczka średnioniska, \"beczkowy\" aftertaste.
Gdy to piwo wpadło w moje ręce wiele lat temu, kupiłem więcej niż jedną butelkę zachęcony napisem na etykiecie 'edycja limitowana'. Pamiętam, że jedną butelkę piłem na świeżo i nie różniła się niczym od wersji podstawowej. Natomiast po odleżeniu piwo nabierało beczkowych nut.
Okazało się, że Fortuna wypuściła na rynek kolejną warkę, dlatego naszło mnie, aby powtórzyć eksperyment. Wyniki okazały się podobne tzn. świeża warka zbliżona jest do wersji podstawowej, a leżakowanie nadaje piwu wzmocnienie nut beczkowych.
Polecam zatem to piwo do leżakowania.