Fortuna Wild Pigwa - owoc kooperacji z belgijskim browarem Brouwerij Boon! Połączenie lambika prosto od belgijskich mistrzów spontanicznej fermentacji z miejscowości Lembeek, gdzie narodził się ten styl, piwo od Fortuny i sok z pigwy! Wyczuwalna kwasowość lambika w połączeniu z pigwą to właśnie Wild Sour Pigwa.
To pierwsza taka kooperacja w kraju: wspólne piwo rodzimego browaru z browarem warzącym lambika. Gotowi?
[opis producenta, fb]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
StefekPijakos
RybnickiPelny
Bob
Lukasz
Barwa jasnozłota, mętne. Piana średniej trwałości i wysokości. Aromat winny, wytrawny.
W smaku kwaśne, znowu te winno jabłkowe klimaty. Przełamanie smaku następuje po przełknieciu piwa. Wtedy do głosu dochodzi sok. Piwo bardzo ciekawe. Pijalność nawet niezła, wysycenie nieduże.