Piwo uwarzone przez browar Fabryka Piwa z Częstochowy. Jest to trzecie piwo z Serii New Zealand. Jego premiera odbyła się 6 marca 2016 roku.
Dr Rudi Roborgh wyhodował chmiel mający wiele do zaoferowania. Ze swoją szeroką paletą aromatów: skórek cytrusów, igliwia, trawy cytrynowej, suszonych owoców jak również ze świeżą, czystą goryczką, chmiel ten często stosuje się w piwach single hop. Na zdrowie!
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: woda, słody (Pale Ale, monachijski, pszeniczny), chmiel Dr Rudi, drożdże Fermentis S-04
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nocą_po
oranjefan
Piwo o nieco przygaszonej, złotej barwie. Idealnie klarowne. Piana obfita, śnieżno biała. Zbudowana z różnej wielkości oczek. Głównie drobne i średnie. Wysoka na kilka centymetrów opada powoli do grubszego kożucha, który w warstwie około pół, jedno centymetrowej pozostaje na długo i pięknie zdobi szkło.
W smaku piwo bardzo wytrawne. Nie ma mowy o jakiejś słodyczy i pełni. Jest zaznaczona słodowość, jak również na smak piwa ma wpływ chmiel. Jest nutka trawy cytrynowej, lekka kwiatowość. Goryczka średnio wysoka, długo zalegająca niestety, wyraźnie żywiczna. Wysycenie średnio-niskie.
Spoko piwo. Nie jest to chmiel urywający dupę, ale ma ciekawy, odmienny charakter niżeli większość amerykańskich odmian. Jest ananas, nieco ziemistości, a w postaci goryczki chmiel pokazuje swoją wyraźnie iglasto - żywiczną dusze.