Warzone przez browar kontraktowy Fabryka Piwa z Częstochowy. Browar ten zadebiutował czterema piwami 1 maja 2015 roku na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. Piwa warzone są w restauracyjnym browarze Marysia w miejscowości Szczyrzyc z województwa małopolskiego. Założycielami tego projektu są Wojciech Warzyszyński oraz Marcin Krzystanek. Oprócz warzenia obaj panowie zajmują się również dostarczaniem sprzętu browarniczego. Wojciech Warzyszyński był piwowarem w częstochowskim browarze Kmicic. Prawdopodobnie zostanie też głównym piwowarem w Browarze Cystersów w Szczyrzycu, są plany aby Fabryka Piwa również tam warzyła. Deep Space to piwo pasteryzowane w stylu Foreign Extra Stout. Foreign Extra Stout jest ciemny jak otchłań kosmosu, ma gładką teksturę i bogatą paletę smaków. Ciesz się prażonymi i kawowymi aromatami w tym nieco wytrawnym piwie. Dokładne parametry piwa umieszczone są w czytelnej tabelce w języku polskim oraz angielskim.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Brajan36
Warka : 30/05/16
Barwa : Czerń , nie przenikniona
Piana : kremowa , nikła , około półcentymetrowa , szybko z delikatnej kołderki rozciera się czarna plama niczym ropa naftowa rozlana na wodzie , jej struktura to drobne oczka , pierścień 2mm okala powiększającą się bez ustanku czerń ;
Aromat : z butelki : czuć kawę i czuć słody palone ; ze szkła : bardziej wyczuwalne są tu nuty czekolady , pralin czekoladowych z likierem , później dopiero kawa bardzo zwiewna oraz delikatne tło podpalane nieco orzechów też tu można doznać, całość zapachowa jest bardzo wytrawna
Smak : lekki , zapowiada dobrą pijalność , czego się możemy tu doszukać mianowicie , dużo akcentów palonych słodów , delikatny przystanek kwaskowy ( co daje mi duże skojarzenie z mlecznym/laktozowym smakiem MIilkStouta) , dużo czekolady dużo ukrytej kawy , goryczka minimalnie słodka - czekoladowa , potem gorzka kawowa w ostatniej fazie popiołowe nuty ,
Bardzo dobry Stout bardziej Milk Stout jednak , w przyzwoitej cenie i dobrze pijalny dobra robota Fabryka Piwa
Marianek
Nos: palone słody i to porządnie: kawa typu espresso, czekolada i to gorzka. Ze szkła bardziej wytrawny.
Smak: dominacja palonych słodów, podobnie jak w aromacie. Jest aksamitność, kwaskowość i nie ma zbędnej słodyczy. Z czasem dochodzi do głosu goryczka głównie palona i do tego w tle trochę ziołowa.
Dobry FES.
Brodzisław
W smaku ponownie górują ciemne, palone słody, w nucie kawowo-czekoladowej z kwaskowym finiszem. Płatki jęczmienne nadają aksamitności płynu i pełnię, co sprawia, że piwo nie przypomina wodnistego stouta. Chmiele są wyraźnie niemal od pierwszego łyku czuć goryczkę. Całość uzupełnia niezbyt wysokie wysycenie, optymalne dla stylu. Alkohol dobrze ukryty, wyczuwalny po przeniknięciu płynu do żołądka.
Ogólnie smaczny stout z dobrym balansem słodów i chmielu. Bardzo pijalny.
root-theory