Niepasteryzowane i niefiltrowane piwo, uwarzone przez mały browar Edi, z Nowej Wsi pod Wschową. Jest to naturalne piwo, nie zawierające konserwantów, dojrzewające w butelce. Zmętnienie i delikatny, naturalny osad drożdży na dnie butelki jest zjawiskiem prawidłowym i charakterystycznym dla tego gatunku piwa. Podawać mocno schłodzone. Przechowywać w lodówce najlepiej w temp. 0°C.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże piwowarskie, naturalny miód gryczany.
Piwo najczęściej dostać można na różnego rodzaju targach i odpustach, na których często pojawia się stoisko Browaru Edi. Barwa jasno-złota, wyraźnie zmętniona, praktycznie nieprzejrzysta. Piana biała, po nalaniu tworzy się skromna dziurawa warstewka, która błyskawicznie zamienia się w cienki pierścień, który również szybko zanika. Gdy piana jest jeszcze obecna, to pozostawia skromne i nierówne ślady na szkle. Aromat słodki, charakterystyczna nuta obecna tylko w piwach z tego browaru, połączenie drożdży, wyraźnej słodyczy i brzeczki piwnej. W oddali czuć akcenty miodowe. W smaku również słodkie, wyraźny ciężki do opisania posmak drożdżowo-słodko-brzeczkowy. Smak miodu tylko delikatnie zaznaczony, błąka się gdzieś w tle. Piwo jest nisko nasycone, przy końcu degustacji praktycznie nie ma już w nim nagazowania.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93