Piwo górnej fermentacji, w smaku delikatnie słodkie i cytrusowe (aromat kolendry i pomarańczy), orzeźwiające, z wytrawnym, często kwaśnym finiszem.
Witbier, nazywany białym piwem (biere blanche) - to belgijska odmiana piwa pszenicznego. Wyróżnia go zastosowanie w procesie produkcyjnym drożdży oraz dodatku pszenicy i owsa (dodatki niesłodowane), które sprawiają, że piwo wygląda na mgliste i białe, szczególnie gdy jest podawane zimne. Typowe dla tego gatunku jest też dodawanie mieszanek przypraw i owoców, takich jak kolendra, czasami skórka z słodkich oraz częściej gorzkich pomarańczy (Curacao), dla uzupełnienia słodkiego i owocowego aromatu.
Piwo charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko kwaskowym smakiem i łagodną goryczką. W Holandii przyjęło się je serwować z plasterkiem cytryny, by jeszcze mocniej podkreślić jego orzeźwiające właściwości.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Thesloma