Schwarzbier w języku niemieckim oznacza „czarne piwo”. Jest to ciemny lager wywodzący się z południa Niemiec o wyraźnej, ale nie dominującej goryczce, palonym posmaku kawy i karmelu z długo utrzymującą się kremową pianą. Idealny wybór dla poszukujących głębokich, pełnych i niebanalnych smaków. Kryje się tu gładkie i przyjemnie kremowe piwo dolnej fermentacji. Schwarzbier dla piw dolnej fermentacji jest tym czym porter dla piw górnej fermentacji. Niekwestionowaną doskonałością.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
nietzsche
Zapach: nie posiada zapachu, jak korpolager, daleko jakieś nuty karmelu i jabłka
Smak: Chyba na pałę to piwo nazwano, rozumiem Januszy, którzy 20 lat temu warzyli (i kontynują do dziś) \"irlandzkie\" piwa będące karmelowym ulepem, schwarzbier jest wytrawny i chmielowy i tym się głównie różni od dunkel lagera, a to piwo jest za słodkie nawet jak na dunkela, przypomina mi jakieś stare Krajany albo te pseudoirlandzkie piwa, ewidetnie piwo deserowe, karmelu w opór, ale przeszkadza mi czerwone jabłko, takie jak w tanich strong lagerach. Nie jest to piwo wysokich lotów
Gość
Thesloma