Dukla Mała Czarna
Dukla Mała Czarna
Dukla Mała Czarna
% alk. 4.8
Blg 14.0
IBU 28
brak koduaddbarcode


Mała Czarna to Cream Stout warzony od 2015 roku przez podkarpacki Browar Dukla. Browar mieści się w mieście Dukla, w województwie podkarpackim, w powiecie krośnieńskim. Browar Dukla to połączenie tradycji oraz nowoczesności. Praktykujemy klasyczny proces warzenia piwa oraz stosujemy tylko sprawdzone i jakościowe surowce piwowarskie. Jesteśmy jednym z nielicznych browarów rzemieślniczych na Podkarpaciu! Pierwsza uwarzona warka miała miejsce w styczniu 2015 roku. Główny cel jaki nam przyświeca to warzenie doskonałego piwa, jak również szerzenie „piwnej edukacji” (organizujemy pokazy warzenia piwa itp.). Nasz piwowar (który jest także piwowarem domowym) cały czas doskonali swoje umiejętności i stara się by każe nowe piwo było na swój sposób wyjątkowe. Jesteśmy dumni z faktu, iż możemy poszerzać piwną rewolucję w Polsce! W naszym Cream Stoucie (nie mylić z Milk Stoutem) dominuje mocna czekolada, karmel oraz kawa. Bardzo kremowe, gładkie i charakterne piwo. Goryczka (choć nie mała) schodzi na dalszy plan, bu móc delektować się kwintesencją ciemnych słodów! Barwa piwa adekwatnie do nazwy głęboko czarna dzięki zastosowaniu słodów : Pale Ale, Monachijskiego, Carafa Special, płatków owsianych, Caramunich oraz palonego jęczmienia. W aromacie piwa dominują nuty karmelowe, czekoladowe, subtelnej kawy i zboża. Smak piwa umiarkowanie słodki cechujący się kremowością i gładkością. Subtelna obecność goryczki dzięki zastosowaniu tradycyjnego polskiego chmielu- Marynce. Charakter Małej Czarnej, podobnie jak pozostałych piw spod szyldu Browar Dukla, podkreśla interesująca komiksowa etykieta. Piwo dostępne w półlitrowej, brązowej, bezzwrotnej butelce, zamkniętej gołym czarnym kapslem. Premiera piwa przypadła na dzień 18 kwietnia 2015 roku.
Dodał: Kaente - 2015-07-13 15:42:02

oceny Oceny

Użytkownicy 6,35 / ilość: 17
Goście 7,38 / ilość: 8
średnia 6,68/10 / ilość: 25

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Beer-o-feel
starstarstarstarstar

2017-08-22 17:49:18
Warka z terminem do 30.10.2017. Kapsel czarny golas. Na etykiecie, tak na oko, to ryczący 40 letni wieszak na silikony. W aromacie z butelki przypalone pieczywo razowe. Piana b. obfita ze średnimi i dużymi pęcherzykami w kolorze brudno-brązowa z jakimiś farfoclami i to co zostawia to nie zdobienie szkła a jego brudzenie. Aromacie ze szkła mocno palona kawa, trochę pieczywa i gorzkiej czekolady. W kolorze piwo brunatne i nie jest przejrzyste. Wysycenia niskie do żadnego, alkohol niewyczuwalny. W smaku to samo co w aromacie z dodatkowymi bardzo delikatnymi nutami słodyczy. Piwo dość smukłe, pijalne. Nie wyczułem wad wskazanych w poprzednich warkach. Warkę z ww terminem spokojnie można nabywać.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 6, wygląd: 2 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2017-07-27 00:40:40
Nie jest to żaden cream stout tylko dry stout, wodnisty, w którym nic się nie dzieje, gdyby miało jakiekolwiek wysycenie to przypominałoby Guinnessa, ale nie ma niemal żadnego. W zapachu (słabym) odrobina kawy, piany żadnej.
oceny Oceny użytkownika:
3 ( smak: 3, zapach: 3, wygląd: 3 )
awatar
Ravnarr
starstarstarstarstar

2017-06-17 19:11:14
Warka 30-08-2017 - skwaśniałe. Nic więcej o nim nie można powiedzieć, po prostu nie kupujcie.
awatar
Gość
2017-06-17 19:11:14
Potwierdzam, piję tą samą warkę. Kwaśne i piana z coli
awatar
Barbarossa
starstarstarstarstar

2017-06-15 17:50:40
Pite na 8 edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 2017
Recenzję mogą być połowiczne.
W aromacie zbożowa kawa, jest ok, ale w smaku, jest za słodkie i pełne na stouta, nie przyjemnie się przyjmuje, kontruje słodycz żywiczna goryczka, która mi tu w ogóle nie pasuje. Kwaśność jest lekka, paloność też. Coś w tym stoucie nie gra.
oceny Oceny użytkownika:
5 ( smak: 4, zapach: 6, wygląd: 6 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010