Dukla & BroKreacja Nafciarz Dukielski
Dukla & BroKreacja Nafciarz Dukielski
Dukla & BroKreacja Nafciarz Dukielski
Whiskey Rye Double Brown Porter
% alk. 6.3
Blg 16.0
IBU 60
brak kodu


Kooperacyjne piwo Restauracyjnego Browaru Dukla i kontraktowego browaru BroKreacja. Uwarzone w Szczyrzyckim Browarze Cystersów - Gryf, tam gdzie swoje piwa warzy BroKreacja. Brokreacja to kontraktowa inicjatywa założona przez Mateusza Górskiego oraz Filipa Kuźniarza w 2015 roku. Piwa warzone są na kontrakcie w Szczyrzyckim Browarze Cystersów - Gryf, wcześniej warzono w restauracyjnym browarze Marysia, również w miejscowości Szczyrzyc. Brokreacja – Krakowski Browar Rzemieślniczy. Warzymy dobre piwo. Dbamy o to by cieszyło oczy i podniebienia.Naszą inspiracją są największe craftowe marki świata. Wiemy o tym, że sukces osiągnęły dzięki budowaniu jakości bez kompromisów. Tą ideę obieramy jako wiodącą również dla nas – zero kompromisów. Na zdrowie! Browar Dukla to rzemieślniczy browar restauracyjny, który mieści się w miejscowości Dukla około 70 kilometrów na południe od Rzeszowa. Jesteśmy jednym z nielicznych browarów rzemieślniczych na Podkarpaciu! Pierwsza uwarzona warka miała miejsce w styczniu 2015 roku. Główny cel jaki nam przyświeca to warzenie doskonałego piwa, jak również szerzenie piwnej edukacji (organizujemy pokazy warzenia piwa itp.). Browar Dukla to połączenie tradycji oraz nowoczesności. Praktykujemy klasyczny jak i nowofalowy proces warzenia piwa oraz stosujemy tylko sprawdzone surowce piwowarskie. Nasz piwowar (który jest także piwowarem domowym) cały czas doskonali swoje umiejętności i stara się by każe nowe piwo było na swój sposób wyjątkowe. Nafciarz Dukielski - Whisky Rye Double Brown Porter. Piwo inspirowane wydobywaną od wielu lat, w rejonach Dukli, ropą naftową. Piwo o oleistej fakturze pochodzącej ze słodów żytnich i ciemnobrunatnej barwie nadanej przez czekoladowe i palone słody whisky. W smaku i aromacie nuty torfu i nafty przeplatają się ze szlachetna ziołowością słodu East Kent Golding oraz charakterem Brown Portera.

Składniki: woda; słody: Whisky 45ppm, Pale Ale, Żytni, Monachijski II, Chocolate Wheat, Carafa Special III; chmiele: Warrior, East Kent Goldings; drożdże Safale s-04.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Piwo dostępne w półlitrowej, brązowej, bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml, zamkniętej czarnym, gołym kapslem.
Premiera piwa przypadła na dzień 18 grudnia 2015 roku.
Dodał: prodwin - 2016-01-20 15:53:52

Oceny

Użytkownicy 8,18 / ilość: 40
Goście 7,46 / ilość: 26
średnia 7,89/10 / ilość: 66

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


venom1349

2018-02-11 18:06:41
Jedno z głównych skojarzeń jakie miałem przy piciu, to jakby ktoś nasypał tu żużlu i asfaltu :). Piwo dla wtajemniczonych, do powolnej degustacji .... Wczoraj siedziałem przy stole z kolega, który twierdzi że nie lubi kraftów, wspominałem mu o tym piwie... myślę, że niejednego laika by pozamiatało na amen.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )

Thesloma

2017-03-03 00:04:24
Ciekawy : torfowy , ziemisty , ciekawe doznania smakowe , piwo raczej do degustacji niż do picia dla przyjemności
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )

Ravnarr

2016-12-03 21:53:26
Pierwsze info dla niecierpliwych - to jest genialne!
Przede wszystkim wędzonka. To główny i podstawowy aromat. Nie szynka, nie kiełbasa, tylko pachnący dym. Pod tym czekolada - w zasadzie to piwo pachnie wędzona czekoladą, gorzką.

Reklama nie kłamała, jest oleiste, ciemne, prawie czarne, delikatnie mętne. Piana obfita, drobnopęcherzykowa, gruba, pozostawiająca piękny lacing. A faktura? O ludzie... jakbym samą pianę pił, a nie piwo. Gładkie, jedwabiste, oblepiające gardło. Niemal zerowe wysycenie, cały gaz poszedł w pianę. W smaku torf, dym, czekolada, paloność. W tle kwaskowatość, a na finishu bardzo lekka wanilia. Goryczka niska, jest obecna, ale nie wybija się na pierwszy plan.

Doskonałe piwo do nieśpiesznego popijania. Teraz muszę spróbować wersji imperialnej.
Oceny tego użytkownika: 9 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 9 )

Brodzisław

2016-11-23 00:14:32
Kolor pomiędzy czarnym a brązowym. Piana beżowa z drobnych i średnich pęcherzyków opadła do minimalnej warstwy.
Aromat od butelki i ze szkła (po przelaniu) zdominowany jest torfem i nutami whisky. Potem dochodzą nuty palone i zioło od chmielów.
W smaku znów dominują nuty torfowe do tego trochę bandażowo-aptecznych. Kontrują je nuty słodów kawowo-czekoladowo-karmelowych, sprawiają, że piwo jest pół-słodkie. Wysycenie średnie do niskiego, faktura średnia. Goryczka wychodzi z kolejnymi łykami w nucie ziołowej i palonej.
Piwo jest wybitnie torfowe, nieco ciężkie w odbiorze, wybitnie degustacyjne.
Oceny tego użytkownika: 9 ( smak: 8, zapach: 9, wygląd: 9 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010