Piwo Biało Czerwoni IPA miało premierę na Silesia Beer Fest Festiwal Piw Rzemieślniczych w Katowicach, który odbył się w dniach 13-15 maja 2016 roku.
Składniki: słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Sugerowana temperatura podawania 10-12°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Kolor ciemny bursztyn, piana ładna, drobno pęcherzykowa, jakiś minimalny lacing zostawia, pływaja w nim jakieś ciemne farfocle, zapewne od chmielenia.
W smaku dosyć pusto, jest puszyste od pszenicy, ale mało pełne, spora goryczka, pestkowo-grejpfrutowa, zalegająca, więc sprawiająca wrażenie mocniejszej, karmel i trochę melanoidyn w finiszu, trochę za mało na AIPA, to piwo to APA. Ekstrakt 14/Alk 5,5 ? mieści się i w AIPA i w APA, ale to bardziej APA.
Shinodin
Rukolfeler
Piana: Niewysoka, około 3 mm, składająca się głównie z malutkich pęcherzyków. Po dwóch minutach zostaje jedynie wysepka i obręcz przy szkle.
Zapach: Żywiczno-słodowy, w tle owoce cytrusowe.
Smak: Słodowo-goryczkowy, na pierwszym planie czuć żywicę, oraz słody.
W tle po pewnym czasie można wyczuć dopiero cytrusy.
Ogólna ocena: Piwo smaczne, oraz pijalne. Niestety rewelacji nie było, tak naprawdę największym atutem tego piwa jest jego charakterna etykieta.