Ilość piw w katalogu

10489

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze


Gość
Perła Niepasteryzowana
Najlepsze piwo.Tylko butelka zwrotna.
Puszka i butelka bezzwrotna - zupełnie inny smak


2018-10-17 02:14:05

Gość
Stern Extra Strong
Właśnie, wypierdalaj
2018-10-17 00:48:09

Gość
Stern Extra Strong
Nie zesraj się
2018-10-17 00:47:06

Gość
Łomża Pełne Wyborowe
Najlepsze piwo tylko je pine
2018-10-17 00:06:34

nietzsche
Konstancin Witbier
A po co goryczka w witbierze?
2018-10-16 23:30:59

nietzsche
Konstancin Witbier
Wygląd: barwa słomkowa, zmętnione, drobna piana, bez szału
Zapach: zdominowany przez kolendrę, ale mi to pasuje, jakieś nuty gumy balonowej, korzenne
Smak: Taki dosyć płaski witbier, dziwna twarda woda ujmuje mu gładkości, dobrze, że nie żałowano kolendry to jest jakieś, czyli kolendrowe, wodniak z dziwną cukrową słodkością, ale i kwaśnością, to jest poziom Kutosza Białego, nic ponad, średniak, ale i tak dobrze, bo pozostałe wypusty Czarnkowa pod tą marką próbujące gonić kraft to tragedia, tu tragedii nie ma, inna sprawa, że trudno jest totalnie schrzanić witbiera. Cytrusy i banany, powiadacie? Ja tu czuję co najwyżej jabłko lub gruszkę.
2018-10-16 23:30:19

Gość
Holba Robotnicze 1910
Cukier i produkty chmielowe. Patrz i nie ruszaj. Jak można coś takiego pić a tym bardziej kupić? Piwo dla desperatów.
2018-10-16 22:20:30

Gość
Namysłów Pils
Piwo jest bardzo kiepskie jak na Pilsa. Nie ma co się rozpisywać o aromacie czy smaku. Nawet skunksa zbytnio nie ma. Piwo praktycznie bezchmielowe.

To nie pils tylko zwykły eurolager czy jak to w Czechach mówią prześmiewczo Europivo.
2018-10-16 22:20:18

paka1285
Karpat Mustang APA
Smakuje podobnie jak Żywiec Apa, czyli nic specjalnego. Jest nawet trochę bardziej wodniste. Nie polecam.
2018-10-16 21:51:02

paka1285
Karpat Wheat Belgian IPA
Smakuje jak rozwodniony weizen. Jest kwaśne i nieprzyjemnie w smaku. W aromacie jest gdzieś daleko banan. Bardzo słabe piwo. Nie polecam nikomu.
2018-10-16 21:22:25

Gość
Namysłów Pils
Gość z dnia2028-10-03 z godziny 10:17:38 co ty będziesz? Nie zauważyłem w składzie kukurydzy w przeciwieństwie do Warki czy innych koncerniaków. Przestań więc szerzyć propagandę, no chyba że jesteś ph jakiegoś producenta, a na to wygląda. Piwo jak na marketowe uważam za dobre w skali od 1 do 5 oceniam je na 4,5.
2018-10-16 21:11:38

nietzsche
AleBrowar New England DDH DIPA Simcoe + Mosaic
Wygląd: kolor żółcień, bo bardzo mętne, ładna piana, spora.
Zapach: Pachnie w pierwszej chwili jak sosnowy las po deszczu, żywicą, igliwiem, później kwaśnymi cytrusami, na końcu słodkimi oraz owocami tropikalnymi (dosłownie ja multiwitamina), jest lekka nuta cebuli i winogron
Smak: Piwo pełne, obłędnie wrecz gładkie i puszyste, juscy, bardzo owocowe, przegląd wszystkich możliwych cytrusów, mango, ananas, marakuja, winogrono, lekka cebula, żywice. Nie powiedziałbym, że goryczka tu jest niska, jest wyraźna, po prostu dobrze balansuje ją słodycz tego piwa, niska to była w 100M Rockmilla. Pyszne to piwo i zdradliwe, bo alkohol jest ukryty całkowicie, na szczęście jest na tyle pełne, że nie wchodzi jak woda (jak wspomniane 100M) można się nim delektować.
2018-10-16 21:09:41

paka1285
Karpat Premium Lager
Piwo jest mocno średnie. Bardzo niskie wysycenie, brak piany w szkle po 30 sec. W aromacie słodowe i lekko kwiatowe. Po czasie w aromacie czuć czerwone jabłko. Raczej nie polecam tego piwa.
2018-10-16 20:58:28

nietzsche
Golem Cynik
Golem ? Cynik
Wygląd: kolor brunatny, mętne, piana spora, ale brzydka, szybko się redukuje
Zapach: Jak na FESa kokosowo-pomarańczowego to żena, pachnie jak podstawowy, czyli trochę kawą zbożową i maggi, pomarańcza to chyba na granicy autosugestii, poza tym aromat jest wątły
Smak: Podstawowy był tak słaby, a ja się oszukiwałem, że to miałoby być lepsze, smakuje identycznie, jest wodniste (choć fakturę ma dosyć żytnią), puste, jednowymiarowe, goryczka piołunowa zalegająca, czuć odrobinę tę pomarańczę, choć bardziej jak aromat, kokosa zero. Podstawowej wersji dałem 4, ale to była ocena za wysoka, bo 4/10 to coś co ujdzie, trochę poniżej średniej, przy czym Melanocholik nie obiecywał wiele, a to już tak. To piwo jest po prostu słabe i skończyło ostatecznie w kiblu.
2018-10-16 20:08:24

Gość
Budweiser Budvar Original
Doskonała proporcja jakości do ceny, kupiłem 20 flaszek w promocji po 2,50. Smak delikatny, nutka goryczki i nie pali w przełyku nawet po 2-3 piwkach. Neutralny i przyjemny zapach, piana gęsta i utrzymuje się parę minut. Jednak najlepiej smakuje bezpośrednio z butelki.
Nawet koneserzy złocistego trunku powinni być zadowoleni. Polecam.
2018-10-16 19:57:59

Gość
Astra Urtyp
Dobre bardzo piwko polecam ;))
2018-10-16 19:13:19

Holsten_SA
Piwo ze starego browaru klasyczne ciemne
Ciemne piwo z Staropolskiego Browaru. Nic szczególnego nieco wodniste i ciut za słodkie. Nie warte swojej ceny. Produkują w Zduńskiej Woli wiele lepszych piw. Zaledwie niezłe.
2018-10-16 19:11:13

Gość
Beck’s
Jest doooooobre :)
2018-10-16 18:46:32

Gość
Nepomucen Pelican
Od Nepomucena Pelican fruit weizen plato 12,4 alko 4,9 dodano mango i morele
Gdyby nie piana rzekłbyś: sok pomarańczowy. A piana taka sobie. Przełamana biel. Na jeden palec, stabilna. Koronkuje.
Aromat: mango, morela, banan.
Cudowny smak owoców, nie zabijający charakteru piwa. W drugim tle, ale jednak są klasyczne smaki weizena.
Wysoko nasycone. Połączenie mango z morelą też jest udane.
Piwo klasy tej samej co Last Summer I Trapeze z Radugi.
2018-10-16 18:42:22

prisoner
Black Boss
Aromat słodki i kawa zbożowa. W smaku słodkie, nawet pełne , piernikowe, świąteczne , generalnie nawet pijalne, goryczka minimalna, lekko palona.
2018-10-16 18:31:39
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010