Ilość piw w katalogu

10497

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Pub "Mathaser" w Monachium jest w stanie pomieścić 5500 osób i sprzedaje dziennie 48 tys. litrów piwa.

Najnowsze komentarze


Bavking
Piwo z Grodziska
Nuty drewna, wędzenia ale przedewszyskim na pierwszym planie nuty kwiatowe, sok z brzozy. Wilekie propsy dla Grodzisza z Grodziska! Świetne piwo!
2018-10-19 20:31:34

Gość
Raduga Trapeze
Ekoman to raczej piwo ala sok, spodziewanie się goryczki to tak jakby murzyn dałby ci 5 zeta.
2018-10-19 20:26:31

ekoman69
Raduga Trapeze
Piwo jest bardzo mętne. Ma barwę wpadającą w pomarańcz. Przy nalaniu tworzy obfitą, piękną pianę, która dość szybko opada, pozostawiając chmurki na powierzchni. W zapachu czuć owoc, ale również coś dodatkowego, jakby rybę (na szczęście świeżą). W smaku przede wszystkim kwaśne (niestety). Jest to kwaśność oczywiście dość fajna, owocowa. Od piwa oczekuję jednak goryczy. Dlatego do tego piwa raczej nie będę wracał. Warka 13/06/2019. Kupione za 8,69 zł w hipermarkecie.
2018-10-19 20:18:42

Gość
Kustosz Specjał
Dużą zaletą jest butelka PET. Świetna na wyprawy w teren. Nietłukąca i lekka. Można zakręcać i odkręcać. Piwo zaś nie jest takie straszne jak tu piszą. Nie jest gorsze od reklamowanych w TV ''koncerniaków'' które smakują jak woda gazowana. Tutaj smak jest wyraźny, dość ciężki, słodkawy. Piję to od dawna i stwierdzam że nie jest jednolite. Zdarzają się partie całkiem dobre ale i kiepskie. Nie każdemu przypasuje ale gusta są rożne. Często piję piwka znacznie droższe i uchodzące za te ''lepsze''. Kupuję je w małych sklepikach piwnych. Ale na imprezy w teren biorę To. Aby się ''sczochrać'' przy kiełbasie z ogniska jest w sam raz. Cudów nie wymagam. Ekipa dźwiga szkło w te i z powrotem. Resztki się im wylewają w plecakach. Tu zakręcasz pustą butelkę i nic nie kapie. A że ''prestiżu'' nie ma ? To nie XIX wieczna whisky aby się podniecać ale zwykły trunek dla klasy robotniczej. Tylko tyle. Pozdrawiam czytających
2018-10-19 19:53:51

Gość
Żywiec Sesyjne IPA
Dobre piwo o ciekawym smaku. Piana ładnie się na nim prezentuje. Warto spróbować.
2018-10-19 19:39:16

Holsten_SA
Brodacz Harry
Z informacji na butelce wynika, że piwo ma moc 4,5 %. Orzeźwiające, lekkie, świetne ziołowo - słodowo - herbaciane.
2018-10-19 19:27:59

ekoman69
Kingpin Simpleasy
Barwa mleczno-słomkowa, bardzo mętne. Piana skąpa, szybko znikająca. Aromat lekko owocowy. W smaku lekkie, trochę wodniste. Goryczka wyczuwalna, skoncentrowana w osadzie drożdżowym. Wyczuwalne lekkie nuty owocowe. Piwko orzeźwiające, ale oczekiwałem ciekawszych wrażeń smakowych. Warka 08/05/2019. Kupione za 9,40 zł w sklepie z kraftami.
2018-10-19 19:19:57

Shinodin
Raduga Dybet
Piana nie do końca biała z elementami pomarańczu, drobnoziarnista, w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa mocno zmętnionego soku jabłkowego, zupełnie nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu nuty charakterystyczne dla piw pszenicznych w kolejności banany, goździki, drożdże, na drugim planie majaczą brzoskwiniowe aromaty, podbudowa słodowa. W smaku brzoskwiniowe klimaty uwydatniają się już bardziej nadając słodyczy, banany i goździki nadal aktualne, dobra kontra kwaskowa, goryczka adekwatna do stylu, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel od browaru Raduga, etykieta w ciekawej kolorystyce, interesująco prezentuje się gesguvdnje, w miarę dobrze opisana. Warka 8.08.2019. Dodatek puree z brzoskwini jak najbardziej komponuje się ze strukturą pszeniczniaka, podbija słodycz łagodząc jednocześnie kwaskowe klimaty. Wysoce pijalne piwo, aromatyczne, owocowe i orzeźwiające. Jednym słowem udany Wheat z dobrze dobranym dodatkiem na mocne 7 z plusem.
2018-10-19 19:13:04

Gość
Okocim Mocne Dubeltowe
Kupiłem, ma 7 procent - mózgojeb, w smaku nie najgorszy , nie cofa mi się . Tak na marginesie to przeglądając internet trafiłem na reklamę tego piwa z biedronki i pisało tam że to piwo zawiera 25g alkoholu etylowego-dziękuje dobranoc.
2018-10-19 18:58:41

CakeMonster93
Doctor Brew Experimental American Witbier
Po witbierze spodziewałem się czegoś więcej. Z wyglądu bardzo jasne i mętne. Czuć mocny aromat cytrusowy. W smaku również czuć cytrusy, a całe piwo bardziej porównałbym do gorzkiego soku pomarańczowego niż do normalnego piwa. Ogólnie mocno przeciętne.
2018-10-19 18:50:32

Gość
Raciborskie Klasycznie Warzone
Słodkie i lekkie.Można wyczuć delikatny posmak otrąb lub łupin ziarna.Piłem z kegi - polecam jako piwo na początek.
2018-10-19 18:46:54

prisoner
Spaten Oktoberfestbier
Nudny, słodowy lager kupiony w Lidlu. Cena chyba 6 zł, nie warta tej jakości piwa.
2018-10-19 18:00:44

Sztaler
Fortuna Czarne Whisky Wood
Żadna Ohyda, jeśli nie lubisz whisky to po co próbujesz piwa o jego smaku ?!
2018-10-19 17:28:01

BRYNIU
Jako Złoty Łan Chmielowy
Kolejna degustacja:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Drobno-pęcherzykowa czapa piany. Lekko dziurawiąca się. Wolno opadająca. Lacing w postaci kleksów. Barwa złota - klarowna. W aromacie słód i chmiel (przypomina mi czeskie produkty). W smaku głównie słodowe. Nieco słodkawe z wyczuwalną dozą chmielową w tle. Pijalne z wyczuwalną goryczką. Poziom utrzymany jeśli chodzi o tą warkę.
Wysycenie: średnie
Warka do: 09.04.2019r
2018-10-19 17:08:57

Gość
Anarchia Anarchy Pale Ale
Niesamowite piwo o wspanałym smau. Goraco Polecam
2018-10-19 16:04:54

Gość
Kustosz o Smaku Tequili
przysmak kazdego kubiciecia
2018-10-19 15:48:25

Sztaler
Amber Złote Lwy
Bardzo Ciekawe piwo, a przede wszystkim dobre :)
2018-10-19 15:20:18

Gość
Tyskie
Tego się nie da pić, 15 lat temu było niesamowite
2018-10-19 14:56:36

Gość
Pilsner Urquell
porządny browar
2018-10-19 14:54:06

Gość
Wrężel Wheat India Pale Ale (WIPA)
wrężel ma bardzo dobre piwa, jeszcze się nie zawiodlem, zwykle są w cenie 7,99 ale teraz w lidlu jest promocja za 4,89 rewelacja. mozna brac w ciemno wiecej sztuk
2018-10-19 14:40:53
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010