Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7172

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

11 marca 2007 roku, z okazji otwarcia Starego Browaru w Poznaniu, 10625 osób napiło się piwa z odlanego z brązu kufla, który mierzył ponad 5 metrów wysokości! Pojemność kufla to około 6000 litrów.

Najnowsze komentarze

Namysłów Zamkowe Export

Rob_Rock
Pozytywne zaskoczenie. Jedna z ciekawszych propozycji Namysłówa.
2017-07-22 09:03:11
Somersby Elderflower Lime

Gość
Zdecydowanie najlepsze somersby, i jedno z moich ulubionych piw. Wspaniałe uzupełnienie sielanki na plaży. Żule nie decenią :)
2017-07-22 08:30:15
Komes Belgian IPA

VapoRR
Barwa złocista, także bursztynowa bez światła. Według mnie odpowiednia, może troche zbyt jasna.

Piana średnia. Przez spore wycenie duża, po średnim czasie redukuje się do 1,5-1 cm, potem do 0,5 cm do końca czasu. Trochę oblepia szkło. Zwykle drobopęcherzykowa, gdzieniegdzie z większymi bąblami. Biała.

Piwo z początku nie sprawiło na mnie dobrego wrażenia.
Aromat chmielowy, ale typowo ziołowy, lekko łodygowy i zalegający. Nie był przeszkadzający, ale był długi. W oddali pszenica i karmel. W smaku piwo przede wszystkim karmelowe, słodowe, trochę nudne. Niewiele się działo.

Piwo było raczej zbyt chłodne, a szklo zbyt zimne. Po niezbyt długim oczekiwaniu piwo ogrzało się trochę. W tym momencie piwo zmienilo sie znacząco. W aromacie ziołowość przeszła do cytrusów, głównie ponarańczy, cytryny, nieco mandarynki, też troche słodowości. Na początku w smaku piwo było głównie słodowe i lekko gorzkie dzięki obecności chmielu. W kontrze była klasyka belgijska - słodowość, fenole, korzennosć, ale także karmel. Zmieniła się jednak w znaczącym tempie do owocowości - lekki melon, cytrusowość, pomarańcz. I tak po dolewaniu aroamt i smak przemieniały się. Piwo rzeczywiście jest pomieszanie jako IPA i belgijskie klasyczne ALE.

Piwo nie jest łatwe w odbiorze. Jest to piwo jakby dwóch wymiarów. Potrzebuje ocieplenia. Nie każdy potrafi znieść charakter piwa belgijskiego. Tutaj karmel ze słodowością zderza się z orzeźwiającą owocowością chmielem.

Piwo jest pełne i gładkie przez swój dość wysoki ekstrakt. Nie każdemu przypadnie ciało być może, ale dla mnie piwo było konkretne. W dodatku subtelnie zaznaczony alkohol zarówno w aromacie jak i w smaku.

Wysycenie zbyt wysokie, jednakże piwo pije się dobrze. Pijalność nie jest najwyższa, ale po ekstrakcie i alkoholu nie spodziewałem się cudów. Lekkie rozgrzanie przez alkohol, przyjemne.
2017-07-22 03:41:26
Alternatywa 4#2 Desitka

cycu_jeden
Kolor złoty, zmętniony. Piana biała, wysoka, nietrwała i nierówna, ładnie oblepiająca szkło. Zapach przeciętny - słód i nic poza tym. W smaku leciutkie, delikatne, słodowe z przyjemną goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-22 02:35:24
Wrężel Miś Wojtek

WoocashRosh
Nie kupuję tego piwa. Wygląda jak piwo, pachnie jak mój oddech kiedy miałem 16 lat i po wypiciu piwa żulem gumę orbit, żeby mama nie wyczuła. Smakuje adekwatnie do zapachu. Miętowe piwo to zdecydowanie nie jest to.
2017-07-21 23:43:28
Pinta Kwas Epsilon

Thesloma
Zapach : bardzo świeżo , grejpfutowo

Smak : Słodko-kwaśne połączenie , bardzo przyjemnie się pije to piwo , pod koniec wchodzi subtelna goryczka. Wrażenie jakby się piło taki kwaśno-słodki sok , a potem goryczka delikatna daje znać że to jednak piwo , alkohol oczywiście zerowy , niewyczuwalny i piwo myślę że przez to mega zdradliwe.

Piwo naprawdę genialne , połączenie mega ciekawe slodko-kwaśno-gorzkie. Coś innego , pierwsze kwaśne piwo które tak bardzo mi podeszło. W moim opini genialne i innowacyjne.
2017-07-21 23:34:29
Okocim Lager Brzeski

Gość
Nie wiem jak wcześniej, ale 19.07.17 próbowałem! I co?! Super! I nie pracuję w tym browarze. Pozdrawiam, banita.
2017-07-21 23:34:00
Pinta/Tanker All Ryed!

cycu_jeden
Kolor bursztynowy, zmętniony. Piana biała, wysoka, trwała, ładnie oblepiająca szkło. Zapach żytnio-owocowy, przyjemny. W smaku treściwe, gęste, żytnia słodowość plus wyraźna cytrusowa goryczka. Wysycenie niskie.
2017-07-21 23:22:51
AleBrowar Shake The World

Thesloma
Zapach : owoce tropikalne , cytrusy , głównie owoce tropikalne delikatnie słodko

Smak : Bardzo gładko delikatnie , potem cytrusowo , tropikalnie i na końcu pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak truskawkowego shake'a , ale to tak bardzo bardzo delikatie , subtelnie można go poczuć.

Piwo z lekką nutą tego shake'a ale głównie czuć tutaj tą APA'ę , choć te delikatne muśnięcie posmaku shake'a intryguje.
2017-07-21 22:55:13
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Letnia Śliwka

starymikser
Moje pierwsze piwo z BestBir - bogaty aromat z echem mirabelki w tle. Jestem oczarowana zapachem tego piwa. W smaku nie było za słodkie, co bardzo mi odpowiada, sok nie zabija smaku piwa. Smakuje li i jedynie porządnie schłodzone, pite solo - jakoś mi do żadnej przekąski nie pasuje, bo sam sok podbija sytość całości. Ogólnie wypada na plus, ale nie kusi mnie powtórka z rozrywki. Pragnę podkreślić, że to bardzo kobieca opinia - dla mnie jak napój smakują tzw. piwa typu Sommersby, a BestBir oznacza dla mnie piwną sesję.
2017-07-21 22:50:34
Kołobrzeskie Grzaniec

Barbarossa
Czemu grzaniec? Chyba nie wie nikt. Ale napis miodowe już zgadza się jak najbardziej. Nie jest to może wybitne piwo, nawet wśród miodowych, zajeżdża sztucznotą, zalepiającą słodkością, ale o dziwo całkiem pijalną i pełną. Jak dla mnie plusem jest ten imbir, nie pozostawia tej ulepkowatości w ustach. Ale mimo wszystkie jest to takie sztucznawe.
2017-07-21 22:17:38
Alternatywa 4#1 Czwórka

cycu_jeden
Barwa ciemnozłota, zmętniona. Śnieżnobiała, wysoka lecz nietrwała piana, średnio oblepiająca szkło. Zapach owocowy. Smak w porządku, słodowy z wyraźną chmielową goryczką. Wysycenie odpowiednie.
2017-07-21 21:57:46
Warka Strong

Gość
od kiedy zmienili etykiete nie da się tego gó...na pić.Kiedyś warka strong bylo moim ulubionym piwem,ostatnio praktycznie całe wylałem bo nie dało się tego pić.Leją tam spirytus czy co ?
2017-07-21 21:21:12
Służba Zdrowia ADHD

hypnos
Goryczka mało wyczuwalna, piwo łagodne.
2017-07-21 21:01:18
Hedgehog Mango Wheat AIPA

berto
Nic specjalnego. W aromacie jak i w smaku cytrusy, przede wszystkim grejpfrut. Mango nie udało mi się wyczuć. Piwo bardzo mocno zmętnione, dosłownie sok owocowy. Kiepska piana która po chwili całkowicie znika. Na minus bardzo niskie wysycenie. Piwo mocno przeciętne.
2017-07-21 20:36:44
Perlenbacher Premium Pils

Gość
lol to podaj mi lepsze piwo za 2,30
2017-07-21 20:19:00
Van Pur Kustosz Pszeniczne

BRYNIU
Biała piana głownie drobno i średnio-pęcherzykowa. Kolor ładny, słomkowy oczywiście zmętniony. Bardzo poprawny aromat cytrusowo-bananowy z delikatnym powiewem goździków. W smaku również klasycznie, poprawnie. Wysycenie średnio-wysokie. Cena na plus - miłe zaskoczenie!
2017-07-21 20:00:17
Perła Koźlak

wojtaswb2
Elegancka piana, głęboka barwa. Zapach palony, słodowy. W smaku akcenty karmelowe, palone, kawy zbożowej. Goryczka średnia. Całkiem pijalne.
2017-07-21 19:47:29
Okocim Sezonowe Cztery Chmiele

Gość
w netto w promocji od dzis po 2.29 ,takze ciemne i eksportowe
2017-07-21 18:22:13
Bojan Gruszkowe

GENzo
Chemiczne piwo , szkoda tutaj pisać cokolwiek więcej.
2017-07-21 16:47:46
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010