Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8720

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Lager Tenczynek

nietzsche
Lager Tenczynek
Wygląd: Kolor złocisty, ładna piana, spora, łądny lacing
Zapach: czysty słodowy
Smak: lekko słodowe, papierowe, nijakie, raczej wytrawne, jest jakieś masło, ale goryczki czy chmielu nie czuć ni trochę.
2018-04-22 02:13:31
Kormoran Ciemny

JOKER_
Kormoran Ciemny
Piana: średnio ziarnista wolno opadająca.Leasing pięknie zdobi kufelek:)
Barwa: ciemny czarny mocna kawa
Zapach: wyczuwalna mocna nuta kawy i karmelu również świeżych płatków owsianych
Smak: na początku wyczuwamy ciekawa mieszankę mocnej nuty cytrusowej razem z kawa która przechodzi w smak czekolady i karmelu niska goryczka. Piwko jak na nuty karmelowe orzeźwia.
Ciekawe piwko i bardzo dobre miło przy nim przysiąść. Polecam
2018-04-22 00:32:29
Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes

nietzsche
Piwne Podziemie Hops, Death & Taxes
Wygląd: Kolor brunatny, nieklarowne, niewielka piana, beżowa, lacing żaden
Zapach: cytrusowy, żywiczny, delikatnie cedrowy? lekko kawowy i słonecznikowy, zbożowy
Smak: Ciekawy, bo piwo sprawia wrażenie raczej jasnego piwa z kawą, coś jak Coffee Break Rebelii lub Krakowskie Śniadanie, tylko tu bardzo fajna zbożówka wychodzi, jest odrobina słonecznika prażonego. Nie wiem w czym się ten cedrzyk miał objawić, jest owszem ściągające, żywiczne, ale raczej standardowo, jak od amerykańskich chmieli, lekko cytrusowe, mocno korzenne, melanoidynowe, korzenne. Gładkie, pełne, puszyste, bardzo pijalne jak na prawie 7%
2018-04-21 23:58:03
Książęce IPA

JOKER_
Książęce IPA
Piana drobnoziarnista która po czasie przechodzi w gruboziarnistą .Piana powoli opada zdobiąc kufelek.
Barwa : złota, przejrzysta
Zapach : mocno wyczuwalna nuta cytrusowa z niewielka nutą owoców tropikalnych. Zapach orzeźwiający.
Smak: na początku mocno wyczuwalny cytrusowy smak który przechodzi w niewielką goryczkę. Jak dla mnie za mocno przesiąknięta cytrusami gdyby dodali więcej tropikalnych owoców było by ok:) Piwko jak na koncerniaka nie jest złe. Rewelacji nie ma
2018-04-21 23:54:34
Książęce Porter

Gość
Książęce Porter
Średnie, lekkie, dosyć sporo nasycone, w zapachu czerwone wino, jak na 8% to woda. Pierwsza warka, liczę ze z czasem się poprawi :-)
2018-04-21 23:54:23
Staropolski Krynica Morska Jasne

Holsten_SA
Staropolski Krynica Morska Jasne
Typowe dla zduńskowolskiego browaru słodowe piwo typu lager. Jest jednak lepsze od średniej. Jak na swoje parametry mega treściwe.
2018-04-21 23:29:33
Okocim Jasne Okocimskie

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Kolor jasno złoty, klarowny. Piana szybko znika, ale pozostawia trwałe ślady na szkle. Nie jest przesadnie słodowe, przydałoby się jednak więcej chmielowej goryczki bowiem ta niby gdzieś tam kryje się, ale tak bardzo, że czuć ją dopiero pod koniec i to minimalnie. Nie czuć za bardzo alkoholowości. Wysycenie w normie. Podsumowując: to nie jest jakieś wybitnie złe piwo typu lager. Z braku laku można wypić, zwłaszcza porządnie słchodzone w gorące dni. Jednak do standardów gatunku to wciąż daleko.
2018-04-21 22:49:01
Okocim Polskie ALE

Gość
Okocim Polskie ALE
Zapach Cascade jest na początku, ale zaraz ulatuje. W smaku wyczuwam szampon do włosów. Niedobre piwo, ale da się dopić na siłę.
2018-04-21 22:48:18
Łomża Jasne

wojtaswb2
Łomża Jasne
Piwo kupione w Lidlu. Wodniste, puste. Gotowane warzywa odrzucają.
2018-04-21 22:14:38
Raduga Some Like It Hot

jover
Raduga Some Like It Hot
zapach cytrusy z dominującą cytryną, kwaskowe, czuć użyte chmiele, orzeźwiające, wysycenie średnie, w smaku cytryna, gładkie, minimalnie klei się do podniebienia, gorycz niska, ziołowa, cytrynowa, kwaskowa, lekko żywiczna
2018-04-21 22:04:42
Żywiec Sesyjne IPA

Gość
Żywiec Sesyjne IPA
Wyszło mi przypadkiem zywiec ipa vs książęce ipa. Książęce baz szału i nie jest IPĄ ale zaskakująco dobre. Żywiec pijalny z jakąś tam goryczką ale ogólnie cienkie. Jest w nim trochę goryczki i lagerka pod spodem. Nie jest złe ale oczekując niewiele wciąż spodziewałem się więcej. Lepsze warki APA były znacznie lepsze.
2018-04-21 22:00:58
Kustosz Mocne

Gość
Kustosz Mocne
Myślę że psie wymiociny smakują lepiej. Nie mam zbyt wielkich wymagań smakowych, ale to co poczułem po wypiciu łyka tego trunku nie da się opisać słowami. VIP to był już niezły kosmos, ale Kustosz kładzie go na łopatki po pierwszym łyku. Tylko dla zdesperowanych meneli.
2018-04-21 22:00:23
Bosman Specjal

Dziemiu
Bosman Specjal
Pogoniarski przysmak...
2018-04-21 21:52:56
Szpunt Galaxon

Shinodin
Szpunt Galaxon
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, lacing występuje jedynie w formie szczątkowej. Barwa jaśniejsza piaskowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe faktycznie da się wyczuć brzoskwinię oraz marakuję, ponadto mleczne klimaty, trochę cytrusów oraz żywicy, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, owocowe, choć wyraźną kontrą kwaskową, goryczka lekko zalegająca o profilu mlecznym, laktoza subtelnie ujawnia swoje walory, gładka tekstura, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny czarny, etykieta w fioletowej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie, na pewno wyróżnia się na półce sklepowej, w miarę wyczerpująco opisana. Warka 13.09.2018. Treściwa milkshake IPA od Szpunta, pulpy z egzotycznych owoców fajnie wkomponowują się w smak. Do tego dodatek laktozy wygładza fakturę i jeszcze bardziej zagęszcza ten aromat. Nie jestem co prawda zachwycony, lecz jest to niewątpliwie udany wyrób, inny i niebanalny, a to się chwali... 7 powinno być sprawiedliwą oceną dla Galaxona.
2018-04-21 21:49:25
Perun Behemoth Walpurgia

Barbarossa
Perun Behemoth Walpurgia
W sumie nie wiem po co ten dodatek jak gówno to daje
2018-04-21 21:27:31
Książęce IPA

Gość
Książęce IPA
Ale numer. KP zrobiło dobre piwo :) Piwo nie jest na pewno rasową IPĄ. Jest to raczej takie summer ale/apa. Brakuje ciała i goryczki. Piwo jak na 13tkę pijalne mocno. O dziwo chmiel jest i nie uleciał od razu. Bez wątpienia smaczne piwo. Spodziewając się promocji za mniej niż 4zł - okej.
2018-04-21 21:24:29
Bojan

Holsten_SA
Bojan
Aktualnie piwo jest dostępne w Lidlu. Zapach piwa nie jest zbyt przyjemny, ale smak już tak. Smak początkowy słodowy z wyraźną goryczką. Pod koniec szklanki pojawia się jednak niestety delikatny posmak alkoholu. Całość oceniam jednakże pozytywnie.
2018-04-21 21:05:04
Redds Bianco

Shinodin
Redds Bianco
Piany kompletny brak, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią. Barwa jaśniejsza żółta, mocno przejrzysta i klarowna, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty winne, lekko landrynkowe, generalnie słodki ulepek. W smaku kwaskowe z wyraźnym winogronowym posmakiem, cierpki nie do końca naturalny aromat pozostaje na kubkach smakowych przez dłuższy czas, iluzoryczna forma goryczki, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel z serii Redds, etykieta nawiązująca do nazwy, ubogo opisana, graficznie bez zarzutu. Warka 20.08.2018. Cierpki winogronowy, piwopodobny wyrób, chyba jeden z mniej udanych Reddsów jakie miałem okazję degustować, kwaśny, winny, dość mocno chemiczny, co aż kłuje i szczypie w język... Wypiłem tylko parę łyków... szkoda pieniędzy na takie wynalazki. Dam marne 3 i ani kawałka więcej.
2018-04-21 20:57:02
Żywiec Sesyjne IPA

Dziemiu
Żywiec Sesyjne IPA
Takie sobie... Zapach na plus.
2018-04-21 20:49:12
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym

BRYNIU
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym
Jasno beżowa drobno-pęcherzykowa piana (po obfitym nalaniu). Szybko opadająca. Lacing w postaci w miarę równego pierścienia. Barwa burgundowo-kasztanowa - klarowna. Aromat bardzo ładny, naturalny - miodowy. W smaku takie jakby landrynkowe, owszem miodowe... ale bez wiekszych fajerwerków... Znam wiele lepszych piw na miodzie, które lepiej prezentuje się na tle Noteckiego...
Wysycenie: śrenie
Warka do: 25.04.2018r
2018-04-21 20:41:54
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010