Ilość piw w katalogu

9182

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze


matiwi
Lubuskie IPA
1. Piana: rośnie na ok 1.5 cm i dość szybko opada. Jednak pozostaje w postaci cienkiej warstwy do samego końca.
2. Zapach: cytrusy i inne owoce tropikalne oraz aromaty mleczne.
3.Smak: bardzo wyraźna goryczka, która wg. mnie maskuje inne smaki do tego bardzo delikatne aromaty ziołowe i maślane.

Ogólnie to piwo nie jest źle ale z pewnością nie zachęciło mnie do zakupu kolejnej butelki. Jego pijalnosc również oceniam na średnią.
2018-06-25 10:57:37

Gość
Amber Johannes
Johannesowi brakuje chmielu, który nadał by Heweliuszowi niezbędnego charakteru. Jest moc, a gorączki brak. Dla tych, którzy lubią słodowe i tyle:)
2018-06-25 10:42:36

Thesloma
Łomża 0% grejpfrut
Wiele nie odstaje od warki radler 0% . Najprościej mówiąc zamiast posmaku cytryny , mamy posmak grejpfruta. Sam skład przeraża gdy go przepisywałem z butelki. Typowa , koncernowa zerówka.
2018-06-25 09:28:39

niepozorny22
Budweiser Budvar Original
w bedrze promoja po 3 zł dobra cena.. i piwo ok
2018-06-25 08:25:04

niepozorny22
Manufaktura Piwna Sen APAcza
słabe..smak o d..y..
2018-06-25 08:18:41

Gość
Jagiełło Chmielak
Kupilem dla sprawdzenia jedno. Wydaje sie bardzo dobre .
2018-06-25 08:13:05

VintagE25
Lech Premium
Jestem miło zaskoczony. Do niedawna Lech był synonimem rozwodnionych, bezsmakowych szczyn. Jakkolwiek, ma meczu Polska-Kolumbia zakupiłem 8-pak i wchodził całkiem nieźle. Wróżby Kopyra traktuję z przymrużeniem oka, jednak w swoim niedawnym teście all-malt lagers się nie pomylił i ocenił Lecha pozytywnie. W mojej ocenie z racji meczu nie skupiałem się na wyglądzie ani zapachu, natomiast w smaku naprawdę daje radę. Średniopełne z minusem, jednak nawet po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach wciąż idzie wypić bez obrzydzenia mimo nie do końca satysfakcjonującego nagazowania. Nie odrzuca. Dobrze wchodzi. Podan pełny skład i warzone uczciwie z pożądanych składników. Myślę, że należy się 6/10 tak jak Tyskie o reformulacji. P.S Uwaga: Lech przyciąga konsumentów-złodziei! Włozylem do kumpla na hajmacie 8-pak do lodówki i ktoś mi pospierdolił 2 piwa! Na szczęście później sobie odbiłem. Jednak ta poznańska mentalność jest zaraźliwa za pośrednictwem ich piwa.
2018-06-25 00:56:33

Thesloma
Birra Moretti
Reasumując typowy lager oczywiście z wyżej klasy koncernów od naszych , lekkie wady ale w lekkim piwie z delikatną przyjemną słodowością ujdą . Takie piwo codzienne które da się naprawdę pić . Czyli ogółem średniawka 5/10.
2018-06-25 00:17:23

paka1285
Van Pur Donner Strong
Nie da się wypić. Chyba , że ktoś ma Delirke. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:59:48

paka1285
Donner Super Mocne
Kiedyś jak nie było za co pić , a pić się chciało to mogłem wypić takich piw ze trzy. Było to jednak kilka lat temu. A teraz przy sentymentalny powrocie do tego piwa , nie jestem w stanie tego dopić do końca. :)
2018-06-24 23:56:11

paka1285
Van Pur Karpackie Mocne
Wspomnienia ! ! ! Jak jeszcze nie było sie Hop Headem tylko piło to co starszy brat kumpla mógł kupić w delikatesach i nie było za drogie. Jednak po powrocie to tego piwa po kilku dobrych latach jest nie dobrze wręcz tragicznie. NIEPOLECAM.
2018-06-24 23:48:59

MateoKrk_
Kapuziner Weissbier Dunkel
Barwa Jasno-Brązowa Zmętnione Nie Klarowne.

W Aromacie Dojrzałe Banany Goździki Lekki Karmel Drożdże i Skórka od Chleba.

W Smaku Świeżo Orzeźwiająco Dominują Banany Ale Nie Tak Jak w Aromacie Do Tego Drożdże Dopełniają Weizenowy Profil Wyczuwalny Także Karmel Na Szczęście Nie Jest On Przytłaczający oraz Chlebowy Posmak Goryczki Brak Wysokie Wysycenie.

Całkiem Dobry Dunkelweizen Ale Są Lepsze Które Mi Bardziej Smakują Jak Np. Weihenstephaner, Paulaner, Franziskaner.
2018-06-24 23:44:06

paka1285
Karpackie Super Mocne 9%
Lipa jak nie wiem. Ciężko to wypić. Mocny sikacz typu Tatra Mocne itd.
2018-06-24 23:44:02

paka1285
Brok Sambor
Dość średnie piwo. Pamiętam jak piłem je nad Jeziorem Kamionki pod Toruniem kilka lat temu, lecz teraz po kilku latach nie do końca mi pasuje. Dosyć mocno wyczuwalna kukurydza i woda , poza tym nic.
2018-06-24 23:41:47

paka1285
Tatra Niepasteryzowane
Lipne piwo. Według mnie mogą być minimalne różnice pomiędzy tym piwem a zwykłą Taterą, którą duża ilość ludzi wypierdala na hejnał pod sklepem spożywczym. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:35:24

paka1285
Tatra Mocne 15.1°
Chujnia. Alkoholowe, lekko metaliczne, nie dobre. NIE POLECAM.
2018-06-24 23:23:42

paka1285
Harnaś Rześkie
Słabo. Chociaż jak na piwo koncernowe to napewno nieco lepsze niż Tyskie za 1,99zł z Carrefoura.
2018-06-24 23:19:04

paka1285
AleBrowar Crazy Mike
Fajne. Aromat taki jaki powienien być w Double Ipa. W smaku ok, odpowiednio wysoka goryczka, delikatnie czuć alkohol pod tą zasłoną chmieli. Polecam osobą które cenią sobie gorączkę pochodząca z amerykańskich odmian chmielu i naprawdę wyrazisty smak.
2018-06-24 23:06:36

paka1285
Cieszyńskie Mastne
Lipa. W smaku lekki karmel, słodowe. W aromacie słodowe , troszkę karmelu. Nie za dobre , ale brak też jakiś wad.
2018-06-24 22:58:45

Holsten_SA
Argus Radler Grejpfrut
Dobra rzecz. W smaku wyczuwalna grejpfrutowa goryczka.
2018-06-24 22:50:33
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010