Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

8447

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Wąsosz Porter Bałtycki

Thesloma
Wąsosz Porter Bałtycki
Zapach : palony , potem przebija się kawa , dość nietypowo jak na portera się zaczyna , lekko słodki z tyłu

Smak : kawowo-palono ale są ciekawe akcenty słodsze typu śliwka czy ogółem słodycz posłodzonej mocno kawy cukrem trzcinowym.

Dziwacznie się spisuje ten porter , bo powiedziałbym że to ris ale ma takie przebłyski też śliwki i ma połowiczny charakter porteru.
2018-02-24 00:13:42
Pinta Atak Chmielu

Jacelinho
Pinta Atak Chmielu
Dobre piwo , wstyd że wcześniej go nie piłem ale tak jakoś wyszło , ogólnie to ładny lacing w miarę trwała piana i piękna miedziano-rubinowa barwa. W aromacie wg mnie za mało cytrusowo a bardziej jak w klasycznej IPA Żywica , karmelu trochę coś w tym stylu. W smaku jest goryczka konkretna , tyle że mi bardziej przypomina klasyczną IPA , chyba że użyto tylko grejfruta w dużych ilościach. Piwo sesyjne wg mnie bo jednak zamiast owoców tropikalnych mamy głównie grejfruta i żywczno-karmelowy smak. Ogólnie to dobre piwo i mi smakuje ale piłem lepsze AIPA więc w smaku daje 7 :)
2018-02-23 23:35:28
Lumberjack Jeżynowy Pils

Shinodin
Lumberjack Jeżynowy Pils
Piana biała z elementami różu, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza fioletowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu całkiem przyjemne nuty jeżynowe, choć łączące się z dziwnymi maślanymi aromatami, słabej jakości podbudowa słodowa, brak akcentów chmielowych. W smaku słodkie, niby jeżynowe, choć tak naprawdę aftertaste jest wybitnie maślany, goryczka iluzoryczna, słaba kontra kwaskowa, nie do końca naturalne, bardziej chemiczne posmaki, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w białej kolorystyce, graficznie nic specjalnego, słabo opisana. Warka 25.08.2018. Średniej jakości piwo z dodatkiem soku z jeżyn. Niezbyt naturalne zarówno jeśli mowa o piwie jak i o soku. Maślany aromat mocno przeszkadza i drażni podniebienie, mało tej jeżyny, występuje bardziej w zapachu niż w smaku. Kiepściutko...moja ostateczna ocena to 4.
2018-02-23 22:16:23
Pinta Pierwsza Pomoc

Jacelinho
Pinta Pierwsza Pomoc
Bardzo dobry pils wg mnie , cena około 5 zł też czyni je super propozycją. Barwa typowo w tym stylu , bursztynowa , biała ładna piana , obfita i trwała. Nagazowanie powyżej średniej. Aromat słodowo-chmielowy. Pilzeński pełną gębą. W smaku jest przyjemna goryczka , ziołowa. Ogólnie czego chcieć więcej. Bardzo dobry pils w atrakcyjnej cenie :)
2018-02-23 22:12:01
Grodziska APA

SoupDog
Grodziska APA
Pierwszorzędna piana, która pozostawia smugi przypominające pajęczynę. Amerykański pale ale, ale bez amerykańskich chmielów - wyszło fajnie. Delikatna, rześka APA. Tint: przed spożyciem potrząsnąć butelką, aby rozeszły się smaki i CO2 bo najciekawsze pojawiło się pod koniec.
2018-02-23 21:38:35
Amber Żywe

SoupDog
Amber Żywe
Warka: 15.03.2018 - wysokie wysycenie CO2, słomkowy kolor, piana szybko znika, smak słodowo-alkoholowy, zapach słodowo-alkoholowy, brakuje goryczki. Piłem ok. 10 lat temu i mi nie smakowało, teraz też nie. Da się wypić, tylko po co?
2018-02-23 21:31:02
Cornelius APA

Gość
Cornelius APA
W życiu nie piłem lepszego piwa
2018-02-23 21:20:23
AleBrowar Single Hop IPA Simcoe

Gość
AleBrowar Single Hop IPA Simcoe
Bardzo charakterrrrna goryczka! Wręcz wzorcowa IPA, nie za bardzo słodowa, bardzo konkretnie nachmielona. Pijalność wysoka. Simcoe robi tutaj robotę !
2018-02-23 21:11:01
Desperados Black

Sztaler
Desperados Black
Ciekawe kiedy będzie w Polsce
2018-02-23 20:37:02
Mad Driver Bezalkoholowe Vermont IPA

Gość
Mad Driver Bezalkoholowe Vermont IPA
Najlepsze piwo bezalkoholowe jakie można znaleźć na rynku.
A i w dziedzinie piw niskoalkoholowych podobnie dobrych się nie znajdzie IMHO nawet lepsze od 1 na 100
2018-02-23 20:36:23
Schultenbräu Pilsener

Sztaler
Schultenbräu Pilsener
Zdziwiony jestem opiniami poniżej, Piwko kupione w sklepie Aldi puszka 0,33 l za 1,39 i pomimo 4,6 % vol./obj. Piwko Dobre, delikatne w smaku :)
2018-02-23 20:30:41
Shepherd Neame Spitfire

kangur
Shepherd Neame Spitfire
Dobre brytyjskie ALE. Piwo jest lekkie z delikatną goryczką. Jedne z lepszych jakie próbowałem dotychczas w UK.
2018-02-23 19:38:59
Kustosz Bezglutenowe

Gość
Kustosz Bezglutenowe
Gdzie można kupić? Zapasy z Biedronki się skończyły. Bardzo mi smakuje jak na piwo bezglutenowe.
2018-02-23 19:22:51
Pinta a ja pale ale

wojtaswb2
Pinta a ja pale ale
Wspaniałe piwo. Lekko żywiczne akcenty, aromat i odczucie w ustach na najwyższym poziomie.
2018-02-23 18:46:30
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym

ekoman69
Czarnków Noteckie na Miodzie Lipowym
Barwa ciemna, prawie jak cola, przejrzyste. Piana szybko opada do zera. Aromat sztucznego miodu. Wysycenie bardzo niskie. W smaku słodkie, miodowe. Goryczka bardzo słaba. Smakuje jak niegazowana woda z miodem z dodatkiem chmielu. Największym atutem butelka 0,75l z zamknięciem, którą można użyć do innych trunków samodzielnie przygotowywanych, np. piwa domowego lub podpiwka. Warka 150618.
2018-02-23 17:54:53
Zlatá Bohemia

Zabrzanin
Zlatá Bohemia
Nie będę oceniał i rozpływał się nad pianą ,chociaż piana trzyma się do końca i wcale nie zanika jak dla mnie to piwo ma wszystko co powinno mieć. Nie liczy się czy to pils czy inny lager , jest po prostu takie jak powinno być piwo.
2018-02-23 16:29:56
Rastiger Jasne Pełne

Gość
Rastiger Jasne Pełne
Kolega biały żagiel zna się jak świnia na gwiazdach. Czego się spodziewasz po piwie za 1.30? Po 12 dobrze poniewiera
2018-02-23 13:43:04
Perun Behemoth Bafomet

deseis
Perun Behemoth Bafomet
Jak dla mnie piwo rewelacja. Ciemne, oleiste, palony smak słodu, kawy i nutki czekolady. Do tego całkiem mocne i przyjemnie się pije.
2018-02-23 13:28:04
Komes Porter Bałtycki

piwolog
Komes Porter Bałtycki
Obok portera łódzkiego najlepszy w tej klasie cenowej
2018-02-23 13:11:44
Cornelius APA

Gość
Cornelius APA
Kupiłem przed chwilą w Lidlu za 3,59 zł, świetne piwo bardzo podobne do IPA tego samego browaru, nawet chmiele ma te same, tylko słabsze bo ma 5% a tamto 6,5%. Piwo o wyraźnym smaku, słodkie, gorycz ukryta w słodkości, mętne, piana za szybko znika. Ale smak rewelacja 5/6 albo nawet lepiej ;) Polecam
2018-02-23 12:54:38
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010