Ilość piw w katalogu

9709

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

Najnowsze komentarze


nietzsche
Konrad K20
Wygląd: barwa brunatna, ciemni dodaje mu to, że jest delikatnie nieklarowne, piana spora, za duża jak na ten styl (alw w zasadzie jaki to styl?)
Zapach: mocno kawowy, zbożówka, o dziwo też owocowy i to nie z utlenienia, jakąś chyba truskawkę czuję, jest mocno melanoidynowe, pumperniklowe, karmelowe, może i lekko czekoladowe
Smak: Piłem ostatnio jakiegoś czeskiego portera o ekstrakcie 18 i okazał się być wodą a?la dunkel lager, tu niby 20, ale oczekiwań wielkich nie miałem, a okazuje się, że to naprawde pełne piwo, wyklejające, to co jednak najbardziej mnie uderzyło to goryczkowość, nie przypominam sobie naszego portera aż tak goryczkowego, może jakiegoś kraftowego, jakby ta goryczka nie była tak cholernie zalegająca, to miałoby lepszą pijalność. W smaku glównie kawa i melanoidynowość, słodkość i jakieś dziwne owoce czerwone. Nie pasuje mi ta goryczka i ta owocowość, chociaż niektóre nasze portery, np. Lwówek, też są mocno owocowe
2018-08-19 01:11:07

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Poniższe komentarze świadczą o tym że mniej więcej połowa konsumentów nie ma pojęcia jak powinno smakować piwo.
2018-08-19 01:09:20

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Jedna z większych pomyłek. Wyplułem tylko piwo z Biedronki za 1.20zł, Żywca i to EB. Żenada!
2018-08-19 01:07:09

Gość
Braniewo Jasne Pełne
Znakomite piwo w relacji do ceny.
2018-08-19 01:03:04

Gość
Lwówek Malinowe
Jedno z lepszych piw smakowych, ze wzgledu na sklad, moja ocena 6 plus
2018-08-19 00:43:47

nietzsche
Hedonis Excuse Me While I Kiss My Stout (... - 2016)
Wygląd: nie powiedziałbym, że ma 100 EBC, najwyżej 70, jest brunatne, lekko smętnione, piana spora, beżowa.
Zapach: raczej brytyjski, mocno palony, zbożowy, orzechowy, nuty herbaciano-tytoniowo-korzenne z tytoniu, dziwne nuty utlenienia (piwo z lutego 2016)
Smak: płatki nadają mu udawanej pełni, wysycenie niskie, goryczka wyraźna, nawet dosyć wysoka, a przynajmniej tak może być odbierana, bo jest zalegająca, łodygowa, dużo kawy w smaku, naturalnej i zbożowej, mocno palonej, ale poza tym to niewiele się tu dzieje.
2018-08-18 23:42:51

Gość
Kustosz IPA
Dobre. Jest solidna goryczka, jest moc, czuć w aromacie nutki amerykańskiego chmielu (cytrusy i żywiczność).
2018-08-18 23:33:59

nietzsche
Full Sail Session Black Cherry Black Lager
Wygląd: Kolor brunatno rubinowy, klarowne, delikatna, niezbyt obfita piana w kolorze ecru.
Zapach: W zapachu to raczej taka czeremchowa nuta, trochę pestkowa, kawa zbożowa, kakao
Smak: Piwo jest rzeczywiście bardzo rześkie, lekkie pijalne, z drugiej strony mocno czekoladowe z posmakiem kawy zbożowej, spodziewałem się piwa mocno wiśniowego, może i nawet słodkawego, to piwo całkiem wytrawne, w wiśnia, a raczej dzika czereśnia, jest w nim tylko lekko zaznaczona. Goryczka wyraźna. Całkiem ok piwo, mocno pijalne..
2018-08-18 23:13:56

Gość
Krombacher Weizen
Smak do bani, ni jak do polskich piw

2018-08-18 23:01:15

Gość
Witnica Klasyka Gatunku Rzemieślniczy
Ale syf,zapach skunksa to byłaby perfuma. To śmierdzi gnojem ze stajni.
2018-08-18 22:52:57

Gość
Krombacher Weizen
Cienkie piwo, w dodatku na etykecie z tyłu wszystko po arabsku
2018-08-18 22:38:50

Gość
Amber Johannes
Piję to piwo od lat (pierwotnie nazywało się Hevelius) i niestety muszę stwierdzić, że jakość piwa spada. Nadal je lubię, ale to już nie to co kiedyś.
2018-08-18 22:30:06

Shinodin
Żubr
Piana biała, drobnoziarnista, mizernej jakości, wysoka na około pół centymetra, szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, klarowne i przejrzyste brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu dms, zupa warzywna, kukurydza, nawet chemiczna landrynka jest zasłonięta, o podbudowie słodowej możemy zapomnieć. W smaku jeszcze gorzej, puste, slodkawe, warzywny dms nadal obecny, goryczka żadna, kontra kwaskowa żadna, landrynka na miejscu, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa, etykieta w zielonej kolorystyce z tytułowym żubrem na froncie, ubogo opisana. Warka 09.12.2018. Jeden z gorszych polskich koncerniaków, bez wyrazu, bez smaku, bez piwa w piwie, że tak się wyrażę najgorszy sort polskiego browarnictwa. Nie wiem jak ktokolwiek może mieć przyjemność z picia takiego szrotu. Zasłużone 2 ode mnie, zmierzyłem się z legendą i legenda przegrała, nigdy więcej...
2018-08-18 22:24:19

Gość
Amber Johannes
Piłem ze szwagrem w pakiecie z dwoma innymi piwami i powiem tak: po prostu dramat: zero smaku, zapachu - aż sam jestem zawiedziony bo byłem pewien że będzie to dobre piwo a w zasadzie smama woda.
2018-08-18 21:22:41

Gość
Szpunt ZeroPoint
Poprzednie warki super. Warka 25.03.2019 ma DMS odczuwalny niemalże po otwarciu butelki...nie da się niestety tego pić.
2018-08-18 21:17:22

Gość
Lwówek Książęcy
Właśnie kupiłem, naklejka z czerwonym napisem "nowa warzelnia". Alkohol 5,5%, ekstrakt 12,1%. Zero piany, smak dziwny. Trwałość do 23.12.2018. To piwo kilka lat temu było zdecydowanie lepsze. Więcej nie kupię.
2018-08-18 21:14:12

Gość
Zakarpackie Oryginalne
jedno z bardziej wodnistych piw jakie pulem
2018-08-18 20:48:42

Gość
Łebskie Original
Wylane 6,49zł. Jak można coś takiego sprzedawać w takiej cenie. Zdzierstwo !!!
2018-08-18 20:47:24

Gość
Za Miastem Dzień Wolny
jak dla mnie w tym piwie to goryczka to jest akurat za wysoka!
I tak być nie powinno bo hefe weizeny nie mogą być takie! I tyle!
2018-08-18 20:46:29

Gość
Kustosz Bezalkoholowe
Wróciło, ale w puszkach.
2018-08-18 20:45:19
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010