Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7857

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Największą na świecie kadź do piwa zbudowano w 1795 roku w browarze Meux w Londynie. Mieściło się w niej 860 000 galonów piwa porter.

Najnowsze komentarze

Kustosz IPA

Gość
IPA bardzo dobre piwo gasi pragnienie i można się zrelaksować ma dobry z lekką goryczką smak polecam
2017-11-22 05:17:58
Cruzcampo Cerveza Pilsen

Gość
żubr < cruzcampo < specek :D
2017-11-22 01:42:01
Kormoran PL-US

Thesloma
Zapach : ogółem bardzo świeżo a w szczególności trawiastość i łodygowość polskich chmieli połączona z tropikalnością od chmieli amerykańskich , nie pachnie mega słodko a stonowanie , jest też cytrusowo , a nawet nuty goryczy.

Smak : Trawiasto z początku , sporo tego polskiego chmielu wkrada się na początku , potem gładko słodowo wraz z owocami tropikalnymi.

Kormoran to ogólnie dobre piwo gdy się zaczyna przygodę z kraftem a potrafi nawet wtedy zaskoczyć gdy się w krafcie głęboko siedzi . Nie jest to co prawda jakieś mega intensywne piwo , ale smakuje naprawdę ciekawie.
2017-11-21 23:45:18
Special Mocne

Gość
Kupione z czystej ciekawości. Dlaczego tego piwa prawie nikt nie kupuje? Teraz już wiem.Zapach nieprzyjemny podobny do zawilgoconej piwnicy.Smak zniechęcający bo nie wiadomo co dokładnie spożywamy,trudno doszukać się czegokolwiek w tym trunku.Teraz wiem dlaczego zalega na sklepowej półce.Zmarnowane 1.79zl max absurdu.Na puszce powinien znaleźć się napis"Wybaczam i proszę o wybaczenie" czerwoną trzcionką.Powinna być jakaś kontrola aby czegoś takiego nie sprzedawali w spożywczym.Odradzam i przestrzegam.
2017-11-21 23:41:31
Komes Potrójny Złoty

SoupDog
P.S. Seria 29.03.2019.
2017-11-21 23:23:08
Komes Potrójny Złoty

SoupDog
Piłem kiedyś tipla z zakonu trapistów i byłem w niebie, bo piłem orzeźwiającego, solidnie nachmielonego lagera, po którym byłem nieźle wstawiony, gdyż miał chyba 12 proc. alkoholu. Kosztowała mnie ta przyjemność niemałe pieniądze. Teraz kupiłem potrójnego Komesa za 5 zł i czuję, że przepłaciłem, bo smakuje jak tani koncernowy "mocniak". Zapach jest nawet przyjemny, czuć trochę owoców. Kolor bursztynowy a piana pęcherzykowata. Smak niestety rozczarowuje. Czuję głównie słody i wódę. W czasach studenckich pijałem coś podobnego z Browarów Łódzkich - tanie i mocne piwo (niestety nie pamiętam nazwy). Trzeba było solidnie je schłodzić przed piciem. Fajne bo poniewierało. Fortuna jednak aspirowało trochę wyżej...
2017-11-21 23:20:59
Maryensztadt Belgijska Blondynka

nietzsche
Wygląd: kolor słomka, mętne, spora piana, mieszana, ale trwala, ładny lacing
Zapach: Strasznie słaby, prawie nie ma aromatu, daleka fenolowość belgijska, jakieś suszone owoce
Smak: Nie spodziewałem się w piwie o woltażu 6,5 takiej alkoholowości? Może tu jest 7,5%, to by tłumaczyło dlaczego jest tak wyprane ze smaku przy ekstrakcie 15 plato. Termin do połowy przyszłego roku, a nic z tych chmieli obiecywanych nie czuć, goryczka delikatna jest, ale bardziej alkoholowa, daleka przyprawowość, trochę kwiatowości, smakuje jak tani strong lager z belgijskim aromatem ;) Obrzydliwie puste i alkoholowe, nie jest to dobre piwo.
2017-11-21 23:19:34
Stary Browar Kościerzyna Red Lager

Borsuk77
Wygląd - kolor miedziany, mętne, spore wysycenie, piana wysoka i trwała o delikatnie brązowej barwie. Zapach - świeży chleb, wiśnie i nieco ciemnej czekolady, chmielowe aromaty w tle. Smak - karmel, wiśnie, nieco goryczki i jeszcze nuty chlebowe - złożony i jednocześnie dość dziwny.

Podsumowując - interesujące piwo, trochę jakby połączenie koźlaka z lagerem wiedeńskim (dodam, że opisałem warkę do 22.12.2017).
2017-11-21 23:07:45
Kumpel Jasny

Lukasz
Puszka żelazna, brzydka. Barwa jasna, piana początkowo wysoka, lecz niezbyt trwała. Redukuje się do pierścienia. Delikatny lacing. W smaku, co było do przewidzenia puste. Wyczuwalna delikatna słodowość, metaliczność, nuty ryżowe. Finisz z lekką goryczka, niemniej myślałem, że w ogóle jej nie będzie. Konsumpcję nieco utrudnia zbyt niskie wysycenie.
2017-11-21 23:00:28
AleBrowar King of Hop

nietzsche
Wygląd: kolor słomkowy, ale mętne i to bardzo, spora piana, ładny lacing.
Zapach: Średnio jak na króla chmielu, karmelowo, melanoidynowo, pszenicznie, cebulkowo-żywicznie, może jakieś dalekie cytrusy.
Smak: Stosunkowo lekkie, ale nie wodniak, trochę oszukuje teksturą, mączną, puszystą, goryczka średnia, no i chmielowość też dosyć średnia, cebulowo-żywiczna, jakaś skóra cytryny, lekki karmel i jasny chleb, trochę owoców dosyć swojskich. Pije się dobrze.
2017-11-21 22:47:17
Brokreacja Wendigo

Gość
Płyn do naczyń, skóra pomarańczy. Bleh
2017-11-21 22:33:37
Amstel Beer

Gość
Moje ulubione tu w szkocji kosztuje 1.08 funta puszka jest zielona
2017-11-21 22:21:52
Tatra Mocne 15.1°

Gość
bardzo dobre piwo .... niewiem co dodajecie do niego ale innego nie kupuje umnie nr 1
2017-11-21 22:13:32
Łomża Stern Extra Strong

Gość
Taka dygresja, to piwo produkuje Van Pur.
2017-11-21 22:10:26
Steenbrugge Blond

Brodzisław
Kolor jasny, złoty, klarowny. Piana jasna z drobnych pęcherzyków, obfita opadła z czasem do minimalnej warstwy na powierzchni.
Aromat niezbyt intensywny, estrowy i słodowy. W smaku podobnie. Owocowe nuty, szampańskie wręcz mieszają się ze słodowymi i drożdżowymi, dającymi nieznaczny efekt przypraw. Goryczka minimalna. Wysycenie wysokie.
"Nudny belg" jak mawia znany bloger z równie jak on znanego bloga.
2017-11-21 21:30:02
Brokreacja Sweet Temptation

oranjefan
Cudowny aromat. W największym stopniu wyczuwalne są owocowe nuty - śliwki oraz figi. Przez to przebija się podstawa słodowa - słodka, karmelowo landrynkowa, a nawet nieco miodowa. W końcu pojawiają się też nuty winne, drewniane, beczkowe.
W szkle aromat słodkich powideł śliwkowych. Poza tym znów słodowość, może nawet bardziej intensywna niż w butelce. W tle pojawiająca się wanilia, kokos i delikatnie sprawiające wrażenie kwaskowe nuty winne i alkoholowe.

Piwo o głębokiej mahoniowej barwie i średnio obfitej beżowej, kremowej i gęstej pianie. Prawie idealnie klarowne, ale nie bede ukrywał że piwo wlałem co do ostatniej kropli. Subtelna opalizacja, głęboka barwa i ciemnobursztynowe przebłyski na całej powierzchni piwa. Piana opada w średnim tempie, zdobi szkłó w postaci grubej ładnej koronki.

Piwo pełne, pół-słodkie z dość wyraźnie wyczuwalnym alkoholowym rozgrzewaniem w przełyku już przy pierwszym drobnym łyku. Nie mniej jednak jest ono przyjemne, likierowe, szlachetne i w żadnym wypadku nie drapiące i ordynarne. W smaku potężna dawka słodowej pełni w postaci orzechowych nut, wspartych natychmiast drewnianymi i beczkowymi posmakami. Znów wyczuwalna śliwkowa marmolada, landrynki. Subtelna kwaskowatość i wytrawny finish. Goryczka średnio intensywna, bardzo krótka, przyjemnie kontrująca słodkie piwo pojawia się dopiero pod sam koniec każdego łyku. Pozostawia miejsce winnemu, nieco drewnianemu, tanicznemu a zarazem waniliowemu aftertaste'owi.
Piwo niesamowicie smaczne i bardzo pijalne. Chętnie sięga się po każdy kolejny łyk tego zacnego i świetnie zbalansowanego i ułożonego trunku. Jak dla mnie rewelacja.
2017-11-21 21:25:02
Hite Ice Point

Gość
Typowo azjatycki lager, wodnisty, lekka goryczka, średnio nagazowany. Taki azjatycki miller.
2017-11-21 21:05:33
Wąsosz Polka Pils

BRYNIU
Biała, niska piana, która szybko zanikła do zera. Barwa złocista - zmętniona. Aromat typowy jak na dobrego Pilsa przystało. Czuć wyraźnie podstawę słodową następnie nuty chmielowe. W smaku czuć wyraźnie chmiele, których nad wyraz nie żałowano podczas warzenia. Kolejnym wyraźnym akcentem są nuty ziołowe oraz miła i przyjemna goryczka, która zamyka całość.
Wysycenie wysokie.
Warka do: 04.01.2018r.
2017-11-21 20:51:20
Amber Żywe

Gość
Piany brak - można to wybaczyć, w końcu większość piwa w życiu wypiłem w irlandzkich pubach, gdzie tylko Guinness ma piankę. Kolor i smak niewiele lepszy niż mózgotrzepy z Jabłonowa po 2,20 za L. Piwo jest kiepskie.
2017-11-21 20:22:52
Guido Ciemne

Gość
Byłem w ten weekend super piwo ciemne jak i jasne.Polecam.
2017-11-21 20:05:42
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010