Czy wiesz, że...

26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.

Najnowsze komentarze

Novosad František Světlý Ležák 12°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Novosad František Světlý Ležák 12°
Wygląd: barwa bursztynowa, opalizujące, piana mieszana, ale spora, dosyć trwała
Zapach: w opór chmielowy, korzenny, lekko zielisty, owocowy, jakaś nuta biszkoptowa
Smak: warka warce nie równa, zapamiętałem je jako piwo goryczkowe, ale może poprzednicy mieli wyższą goryczkę, piwo pełne, słodowe, słodkawe, tu jest goryczka, żeby nie było, ale nie kontruje słodyczy, mega nachmielone, to jest zawsze największy atut tego piwa, korzenne, lekko ziołowe, owocowe, słodowość biszkoptowa, melanoidynowa. Doskonale ułożone piwo.
2021-01-21 01:58:03
Górniczo-Hutniczy Blonde Aleawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Górniczo-Hutniczy Blonde Ale
To nie jest Belgian Blonde Ale tylko Blonde Ale, czyli jasny ale, styl anglosaski
2021-01-21 00:45:56
Górniczo-Hutniczy Blonde Aleawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Górniczo-Hutniczy Blonde Ale
Wygląd: lekko zmętnione, piana spora, ale średnio-pęcherzykowa, szybko się redukuje, lacing nieznaczny
Zapach: liczyłem, że to będzie belgijska wersja, ale to raczej jakiś summer ale, ewidentnie to jest górna fermentacja, czyli dużo dziwnych nut w minimalnym stężeniu, nawet jakaś serowa, chmielowość zielista, ale i lekko owocowa, zbożowość
Smak: Pite po pilsie z tego samego browaru, który chwaliłem i tu zaznaczę, że tak jak to piwo smakują polskie kraftowe pilsy, robione pewnie najczęściej na US-05 ;) żeby było szybciej. To nie jest piwo ułożone, to nie jest piwo o czystym profilu, smakuje jak piwo świeże, dużo różnych nut, w tym owocowych, niekoniecznie od chmielu, są też jakieś dziwne, w tym minimalna serowa, jest chlebowa, ale lekko spieczona, takiego maslanego tosta, fajne nachmielenie, konkretne, swojskie, ale może i jakiś Hallertau Blanc tu poszedł, bo jest też taka owocowość odchmielowa, w typie białego wina, zbożowe. Choć to jasny ale, to tak dokładnie smakują polskie pilsy kraftowe w 99%
2021-01-21 00:44:32
Van Pur Extra Strong Beerawatar
Gość
Van Pur Extra Strong Beer
Cenie to piwo za jego słodkawy smak może i czuć spirytusem ale cena umiarkowana dziś nie do kupienia
2021-01-21 00:07:49
Górniczo-Hutniczy Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Górniczo-Hutniczy Pils
WYgląd: słomkowe, opalizujące, nie powiedziałbym, że to niefiltrowany pils, śliczna piana i lacing
Zapach: mega chmielowy, czuć polskie odmiany, ale czy tylko marynkę i lubelski? Ja bym obstawiał jakąś oktawię bardziej: kwiatowy, rdestowy, winogronowy, z nutą skórki cytryny, zielisto-sianowym i czysty taki profil słodowy od pilzneńskiego z nutą chlebową
Smak: pachnie jak wzorcowy niemiecki pils, ale powiedzmy sobie szczerze, wiele niemieckich pilsów tak pachnie, ale już nie smakuje, albo są wodniste, albo za bardzo słodowe, a tu balans jest idealny. Czyściutki profil lagerowy, taki smukło słodowy, bez jakiejś słodyczy, czysty, pilzneński, lekko chlebowy (jasne pieczywo), bardzo fajna chmielowość, taka swojska, ale z marynki i lubelskiego wydobyto chyba wszystko co się dało, super goryczka, wysoka, ale szlachetna, czyli bardzo krótka. Idealnie ułożone, a idealnie ułożony lager to nad Wisłą coś niespotykanego. To jest najlepszy polski niemiecki pils i jedyny (chyba?) udany i jeden z niewielu tak udanych kraftowych polskich lagerów (tak smakowała mi tylko bodaj pierwsza warka Kryształu, ale później już takiej nie powtórzyli)
2021-01-21 00:02:06
Staropolskie Miodneawatar
Gość
Staropolskie Miodne
Jedno z lepszych piw miodowych na rynku, mocno miodowe. Niezbyt gorzkie. Dla mnie idealne
2021-01-21 00:00:15
Bojan Toporekawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Bojan Toporek
Przyjemna degustacja. Aromat głównie słodowy, bez estrów. Wyczuwam chmiele, bardzo fajny efekt, lecz fakt - mogłyby być bardziej intensywne. Ale nie jest źle. Porządna i długo utrzymującą się goryczka, z pewnością nikomu nie będzie brakować. Raczej niskie wysycenie. Zapomniałem o lacingu - dosyć okazały, spora piana. Ze wszystkich piw Bojanowa, jakie do tej pory piłem, to było dla mnie najlepsze. Jeżeli już mam ochotę na jasne, chmielowe, to spośród różnych ulubieńców Toporek dosyć często ląduje w moim koszyku. Daję 8 z lekkim minusem.
2021-01-20 23:46:42
Gubernija White Ale awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Gubernija White Ale
Barwa ciemna słomka , zmętniona niemal całkowicie. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie czuć że to pszeniczne piwo i może odrobina skórki pomarańczy , ogólnie przypomina mi witbiera to piwo. Może kwiaty , ogólnie jest nieźle , nic nie odrzuca w aromacie , ale też niczym się nie wyróżnia specjalnym. W smaku średnie ciało ale nie wodniste. Sesyjne , czuć że to pszeniczne piwo ale nie ma ani nic charakterystycznego dla weizena ani dla witbiera. Gaz przeciętny , lekko słodkie. Niska goryczka. Może odrobina skojarzeń z witbierem czyli jakaś skórka pomarańczy i kwiaty ale ręki bym uciąć nie dał. Wyszło pszeniczne coś co mi smakuje i było by idealne na lato. Może i to Ale , nie wiem. Niezłe to piwo , mocne 6,5 na 10. Warka do 28.05.2021 , jak najbardziej pijalne pszeniczne nie wiadomo co ;)
2021-01-20 23:40:43
Rockmill Yellow Revolutionawatar
klonik2077
star
Rockmill Yellow Revolution
Mistrzostwo! Najlepsze Piwo jakie piłem w tym roku. Piękny kolor i fantastyczny zapach.Pianka niezbyt obfita. Nuty brzoskwiniowe, ananasowe. Czuć mango, grejpfrut, cytrynę i kokos. Jest tu wszystko. Lekka słodycz z domieszką kwasku komponuje się idealnie. Cudowny finisz pozostawia uczucie orzeźwienia. Piłem schłodzone do ok. 0 stopni, ale spokojnie można pić cieplejsze. Alkohol jest niewyczuwalny a przecież jest tu ponad 7%. Na ten moment sztos i idealne piwo na zimne wieczory. W lecie myślę nabierze jeszcze więcej kolorów 10/10
2021-01-20 23:35:41
Przyjazne Państwo BUHawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Przyjazne Państwo BUH
Barwa ciemnozłota , zmętniona konkretnie choć nie całkowicie. Piana biała , dużo średnich oczek , trwała i nie zostawia lacingu. W aromacie czuć charakterystyczną nutę dla zioła. Intensywny aromat choć sztuczny. W smaku tak samo jak w aromacie , czuć głównie dodatek , susz konopny. Średni gaz , w miarę pełne , niska goryczka niestety. Jest troszkę wytrawne. Ale przynajmniej czuć to co obiecują czyli susz konopny. No i cena też z d**y , max 5 zł powinno kosztować. Warka do 28.09.2021 , nie żałuję zakupu ale drugi raz w tej cenie na pewno bym nie kupił.
2021-01-20 22:43:00
Gubernija Original Pilsenerawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Gubernija Original Pilsener
Barwa złota , klarowna. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie dużo to tu nie ma. Lekko słód i w sumie tyle. Przynajmniej nie ma nic złego. Delikatnie ziołowo i w sumie tyle. W smaku trochę płaskie. Słód , lekko ziołowo i tyle. Średni gaz , wytrawne. Niska goryczka. Ciało średnie , sesyjne. Średni pils , da się wypić bez dwóch zdań , choć mało tutaj charakteru pilsa. Warka do 28.05.2021.
2021-01-20 22:40:14
Halne Mega Mocneawatar
secca
starstarstarstarstar
Halne Mega Mocne
Dla zblazowanych dziewcząt z dobrych domów poszukujących odrobiny namiętności! Reszta niech omija szerokim łukiem!!!
2021-01-20 21:47:50
Porter Łódzkiawatar
rewo
starstarstarstarstar
Porter Łódzki
Drugie podejście moje i tym razem jest lepiej, chyba bardziej udana warka, nie jest tak słodko jak ostatnio. Jest kawowość, kwaskowatość, trochę paloność. Lepiej!
2021-01-20 21:12:46
Amber Chmielowyawatar
Gość
Amber Chmielowy
Amber JABŁKOWY a nie chmielowy...
2021-01-20 21:06:01
Chamowniki Czeskie awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Chamowniki Czeskie
Piękna butelka zawiera bardzo dobre piwo. Lekkie słodowe z mocną ziołową goryczką. Polecam.
2021-01-20 20:52:44
Pinta Simply The Best Session IPAawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Pinta Simply The Best Session IPA
Słomkowo złociste, piana niestety uboga. Trwałość i objętość pozostawia do życzenia. Aromat świeży, cytrusowo-żywiczno-kwiatowy. Pijalność jest bardzo wysoka, wysycenie umiarkowane, jest ok. Goryczka niewysoka, ale zalegającą z czasem w ustach. Głównie żywica, delikatnie sciągajaca. Ogólnie rześkie, ciała odpowiednio mało, profil chmielowy. Piwo zyskuje w miarę picia, ale nie jest to nic odkrywczego, ani ogólnie nie jest to najlepsza session IPA jaką piłem.
2021-01-20 20:50:59
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Topowy pils do 5 zł na rynku
2021-01-20 20:36:35
Kustosz Mocneawatar
secca
starstarstarstarstar
Kustosz Mocne
Piwo dla porzuconych przez złe kobiety, przez te dobre też. Jeśli czujesz się sponiewierany to dopiero te piwo cię sponiewiera ostatecznie.
2021-01-20 19:42:59
Komes Barley Wineawatar
secca
starstarstarstarstar
Komes Barley Wine
Świetne piwo, alee.... nie dla wszystkich. Ekstremalnie słodkie i mocne - nie wszystkim przypadnie do gustu. A tak to piwo sztos! Aromat i smak niesamowite.
2021-01-20 19:40:20
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
sraka murowana, nie polecam!
2021-01-20 19:32:27
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010