Czy wiesz, że...

Pierwszym piwem które leżakowało w drewnianej beczce było prawdopodobnie Goose Island’s Bourbon County Stout. W 1992 piwowar browaru postanowił wypełnić sześć drewnianych beczek po Bourbonie piwem. Do tej pory BCBS, który leżakuje sto dni w beczkach po Bourbonie Jack Daniels, jest jednym z lepiej sprzedających się piw w USA.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Browariusz
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Nepomucen 7th Anniversary №2/ Brewhouseawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Nepomucen 7th Anniversary №2/ Brewhouse
Złote z opalizacją. Piana szkaradna. Aromat cytrusa z miodem.
Owocowe, cytrusowe. Z niskim gazem. Wytrawność wygrywa nieznacznie ze słodyczą. Goryczka jest, ale nie jakaś mocarna. Limonka robi robotę.
2022-07-02 18:03:54
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
wg opisu teraz wazna ten pseudo napoj takze w leżajsku i w namyslowie, zniszczone piwo totalnie, nie kupowac !
2022-07-02 17:57:26
Browar Bałtów Czarcia Stopkaawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Browar Bałtów Czarcia Stopka
Aromat kwaśny, zbożowy, lekko słodowy. Barwa złota, ciecz klarowna, ładna biała piana.

W smaku lepiej niż w aromacie - słodowo, kwaskowo, orzeźwiająco, z fajną goryczką na finiszu. Bardzo dobrze się to pije, przypomina mi Złote Lwy z Ambera. Wysycenie średnie.

Bardziej w stylu niż ich Pils, który Pilsem jest raczej z nazwy. Ogólnie - poziom dobrych polskich piw regionalnych.
2022-07-02 17:56:30
Karmi Mrożona Kawaawatar
radoslaw
starstarstarstarstar
Karmi Mrożona Kawa
zdecydowanie bardzo przyjemne, w moim typie !
2022-07-02 17:56:23
Lubrow Imperial Im not Pastry Redawatar
marcin729
starstarstarstarstar
Lubrow Imperial Im not Pastry Red
Ale ten syrop klonowy mogli sobie odpuścić bo zasłodził wszystko niestety.
2022-07-02 17:56:03
Amber Złote Lwyawatar
Kopytko74
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Zapach z butelki: miodowy, słodowy przyjemny.
Kolor: złoty, piwo klarowne
Aromat ze szklanki: miód gryczany
Wygląd: piana obfita, śnieżnobiała, szybko opadająca, Z wyrażną koronką.
Wysycenie średnie/średniowysokie
Smak: Biszkopt trochę przypalony. Goryczka przyzwoita, idealna.
Po raz kolejny browar Amber daje radę.
Warka do 27.01.2023
2022-07-02 17:49:48
Górnośląskie Jasne Pełneawatar
Gość
Górnośląskie Jasne Pełne
Smaczne i dobrze wchodzi
2022-07-02 17:10:11
Zarzecze Klasyk Beskidu Pszeniczneawatar
Gość
Zarzecze Klasyk Beskidu Pszeniczne
Bardzo dobre piwko pszeniczne, lepsze niż zdecydowana większość podobnych w sklepie.
2022-07-02 16:30:11
BIRRA MANIA Biancaawatar
Kindi
starstarstarstarstar
BIRRA MANIA Bianca
Z trzech wypitych przeze mnie dzisiaj piw z Birra Manii to jest najgorsze. Absolutnie nie w stylu. Po prostu przeciętne i tyle. Wszystkie trzy piwka miały dodatek sycylijskiej pomarańczy i w Witbierze najmniej ją czuć. Owszem w smaku słód pszeniczny jak najbardziej obecny, ale w życiu bym nie powiedział że to piwo "białe".
2022-07-02 15:36:07
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Kasztelan Niepasteryzowane
Tak, właśnie po to to jest. Żeby zachęcić ludzi do kupowania, chociaż w rzeczywistości nic się nie wygrywa. Tani, słaby chwyt marketingowy, ale jak widać działa.
2022-07-02 15:33:13
Wrężel Big Game #THREEawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Wrężel Big Game #THREE
No bo przecież nie ma to jak wziąć peated risa i narzekać, że nie smakuje, bo jest torfowy. xd
Mi d**y nie urwał, piłem lepsze torfy, ale i tak mi smakował i ogólnie wypada bardzo dobrze. Tylko trzeba wiedzieć co się bierze - widziały gały co brały, jak to mówią.
2022-07-02 15:28:19
Żywiec Limonżawatar
Gość
Żywiec Limonż
Bardzo spoko, cytrynowe, lekkie, w sam raz na upały
2022-07-02 15:26:23
BIRRA MANIA Sicilian IPAawatar
Kindi
starstarstarstarstar
BIRRA MANIA Sicilian IPA
Moje drugie piwo z Birra Manii. IPA zdecydowanie bardziej goryczkowa i intensywniejsza jeśli chodzi o pomarańcze. Problemem jest dość wyraźny karmelowy posmak który trochę nie pasuje do całości.
2022-07-02 15:04:18
BIRRA MANIA Sexy Arancia APAawatar
Kindi
starstarstarstarstar
BIRRA MANIA Sexy Arancia APA
Szału nie ma. Spodziewałem się bardzo mocnej pomarańczy. W aromacie jest zdecydowanie intensywniej jak w smaku. Na plus wyraźna goryczka delikatnie przełamana słodyczą. Pije się to całkiem nieźle ale nie przypomina to piwa w stylu APA....
2022-07-02 14:46:21
Inne Beczki Lucky Lightawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Inne Beczki Lucky Light
No i tak właśnie powinien smakować lekki, dobrze nachmielony Lager na upały! Wreszcie pojawiło się coś co ma smak a nie przypomina zabarwionej wody.
2022-07-02 14:40:06
Pravda Cherry Dubbelawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pravda Cherry Dubbel
Rude, kasztanowe, mętne. W tej samej tonacji, tylko jaśniejsza, elegancka piana. Oblepia mocno.
Pachnie piwem w stylu belgijskim i delikatnie wiśniami.
Trochę alkoholowe (rozgrzewa) i nieco za słodkie. Poza tym jest niezłe. Dodatek pasuje do stylu. Pije się dobrze.
2022-07-02 14:33:34
Sowie Porterawatar
Gość
Sowie Porter
Godne piwko dla smakosza
2022-07-02 14:18:20
Specjal Jasny Pełnyawatar
soplicaabuser
starstarstar
Specjal Jasny Pełny
Zaskoczyło mnie to piwo. Myślałem że to najtańszy trunek dla menela, a jest naprawdę dobre. Przyjemne w smaku, mętne i zdrowo pachnie. 8/10
2022-07-02 14:13:55
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
robert315
starstar
Kasztelan Niepasteryzowane
No faktycznie kiedyś dobre piwko stało się teraz jakimś "meksykańskim" landrynkowym szczochem tango o 4,9 % !!!
2022-07-02 14:08:07
Trybunał Trójsłodoweawatar
Kopytko74
starstarstarstarstar
Trybunał Trójsłodowe
Zapach z butelki: słaby słodowy przyjemny.
Kolor: ciemny bursztyn, piwo klarowne
Aromat ze szklanki: praktycznie identyczny jak z butelki, słabo wyczuwalny.
Piana niska, szybko opadająca, bez koronki.
Wysycenie średnie/niskie
Smak: trochę słodowy, goryczka nie jest wysoka ale muszę przyznać że pasuje do tego piwa. Mówiąc inaczej jest idealnie dobrana do tego ciała
Moim zdaniem piwo bez wad ale też żaden sztos.
Pijalne.
Z pewnością spróbuję jeszcze raz.
Warka do 04.03.2023
2022-07-02 13:35:13
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.