Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Stacher93
moderatorstarstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Zakładowy & Funky Fluid Wujek z Warszawyawatar
luke123
starstarstarstarstar
Zakładowy & Funky Fluid Wujek z Warszawy
Lane w Zakładowym Wielokranie
Zmętnione. Bardzo ładny i intensywny aromat na miarę "hazy", wyraźnie chmielowo-estrowy, multiwitamina - wskazujący, że będzie to soczek. A smak... Wytrawne? No w miarę. Goryczka - jest! No może też lekki granulat. Bardzo dobre! 8+/10
2021-08-04 16:08:53
Zakładowy Nocna Przygoda awatar
luke123
starstarstarstarstar
Zakładowy Nocna Przygoda
Z pompy na azocie w Zakładowym wielokranie.
Aromat chmielowy - owocowy i może lekko żywiczny, może mógłby być nieco bardzo wyrazisty, ale może jest też i ten słynny prażony słonecznik? W smaku chmielowe, jest goryczka, bardzo delikatnie palone. Raczej wytrawne, z delikatną podbudową słodową. Dobre, pijalne. 8/10
2021-08-04 16:07:16
Lech Free 0,0% awatar
Gość
Lech Free 0,0%
I jedno i drugie to szajs. Pewnie byś ich nawet nie odróżnił w ślepym teście.
2021-08-04 15:52:09
Hasseröder Fürstenbräu Granatawatar
Gość
Hasseröder Fürstenbräu Granat
Dla mnie trochę jak bock
2021-08-04 15:37:26
Perła Chmielowaawatar
luke123
starstarstarstarstar
Perła Chmielowa
Wersja lana w Perłowej Pijalni
Słodowe, nieco puste, ale no nawet majaczy coś chmiel i zdziwko, ale jest jakaś goryczka. Pijalne, nie czuć wad, ale i niczym nie powala. 6/10
2021-08-04 15:29:57
Dorośniesz, To Zrozumieszawatar
luke123
starstarstarstarstar
Dorośniesz, To Zrozumiesz
Wersją lana w multitapie "U Fotografa"
Pięknie klarowne, no może lekka opalizacja. W aromacie cytrusy, melon, trochę owoców tropikalnych i jest żywica. No jest wytrawnie, jest jednak delikatnie wyczuwalna podbudowa słodowa (w granicach dla Westa, tym bardziej Double), co z chmielem daje wrażenie lekkiego dotknięcia słodyczy. Wyraźna, dobra goryczka - super. Czuć, że nie jest to sesyjne piwko, może nawet lekko alkohol wyczuwalny przy którymś łyku, ale jest pijalne. Dobre. 8+/10
2021-08-04 15:22:02
Wołomiński Pilznerawatar
luke123
starstarstarstarstar
Wołomiński Pilzner
Warka z datą 20.11.21
Uwarzone w Browarze Bartek

Hojnie nalane pod sam kapsel.

Wygląd: Barwa jasnozłota. Zamglone - chyba mogłoby być klarowniejsze. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, umiarkowanie obfita, dość trwała. 7/10

Aromat: Jest trochę chmielu - trawa, zioła, kwiaty, coś takiego - to na plus. Jest słodowość - zbożowe, ciasteczkowe - ok. Ale jest też niestety bardzo mocno estrowe - głównie czerowne jabłko, ale też banan, brzoskiwnia i landrynka. Nad siarką się zastanawiałem, ale może nie, może przesadzam. 4/10

Smak: Słodowo-estrowy, co daje też słodkawy efekt, chociaż chyba nie aż tak okrutnie jak w aromacie. Goryczka niska, mogłaby być zdecydowanie wyższa, na pewno nie jest 3/5 jak zapowiadała etykieta. Jak na 12tkę to trochę pustawe. Wysycenie średnie. Ale jakaś pijalność jest. Tyle. 5/10

Takie sobie, można dostać dużo lepsze lagery. 5/10
2021-08-04 15:17:50
Stu Mostów 2/6 Bellwoods Brewery DDH Sour IPAawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 2/6 Bellwoods Brewery DDH Sour IPA
Bellwoods

Wygląd: Piana szybko opada (ok, kwas), żólte, zmętnione, ale nie totalny męcioch. 9/10

Aromat: Jest kwaśnawe już w aromacie, trochę jogurtu od lacto, cytryna, różne owoce, może pomarańcza, marakuja. Bardzo rześkie. 9-/10

Smak: Owocowe, wyraźnie kwaśne, orzeźwiające, turbo pijalne, goryczka bardzo niska, treściwość średnia, dość lekkie, bardzo zbalansowane, po prostu pyszne. 9+/10

Wspaniałe! 9/10
Wraz z kokosem najlepsze z zestawu
2021-08-04 15:15:13
Stu Mostów 3/6 CRAK Brewery DDH New England IPA Coconutawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 3/6 CRAK Brewery DDH New England IPA Coconut
Wygląd: Żółte, ładna puszysta pianka, zmętnione. 9/10

Aromat: O kurde, ale kokos. Słodki kokos plus chmiel i estry - brzoskwinia, multiwitamina, takie klimaty. Piniacolada - tak, Piniacolada! Koktajl. 9/10

Smak: Kokosowo-chmielowy. Piniacolada, soczek, multiwitamina. Goryczka niska, delikatnie zaznaczona. Pełne. Słodkawe, ale zbalansowane, nie tak zmulone jak 1/6, o dziwo, nie ma tragedii z laktozą, albo po prostu w kokosowym klimacie to pasuje. Wysycenie średnie. Smaczne. Pijalne. 9/10

Kokos zdominował to piwo, jest też hazy, słodkie itd, co często mi nie leży, ale sęk w tym, że ja bardzo lubię kokos. 9/10
Piwo pokazuje też (podobnie jak Buzdygany Harpagana), że można zrobić kokosa w piwie kokosem, a nie aromatem. Super!
2021-08-04 15:13:36
Stu Mostów 4/6 Other Half Brewing DDH DIPAawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 4/6 Other Half Brewing DDH DIPA
Wygląd: Żółte, zmętnione. W szkle pływa kilka drobnych farfocli. 7/10

Aromat: Ładnie - zdecydowanie nuty dunk, cytrusy, ale takie bardziej zielone i wytrawne, owoce tropikalne, ale te takie mniej zmulone. 8+/10

Smak: No czuć, że to jest nieco lepiej odfermentowane niż 1/6, nie zamula tak jak 1/6, jest pijalne, bardzo pijalne. Też owocowe, ale w świeższy i lżejszy sposób. Goryczka niska. Jest dość pełne, ale nie tak ciężkie. Wysycenie średnie. 9-/10

Spoko piwko. 8+/10
2021-08-04 15:11:45
Stu Mostów 1/6 Verdant Brewing Co New England IPAawatar
luke123
starstarstarstarstar
Stu Mostów 1/6 Verdant Brewing Co New England IPA
Wygląd: Ciemno żółte, całkiem mętne. Piana ok. 8/10

Aromat: Chmielowy, podbity pewnie estrami - bardzo owocowe - białe owoce, białe wino, winogrona, agrest, pomarańcza, trochę owoców tropikalnych. 8+/10

Smak: Jest owocowo, mocno takie słodkie przejrzałe owoce tropikalne. Goryczka niska. Bardzo słodkie, pełne, gładkie od płatków, lekko przymulaste od słodyczy. Wysycenie średnie. 8-/10

Taka no NEIPA no. 8/10
2021-08-04 15:09:26
Nepomucen Halbzeitawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Nepomucen Halbzeit
Zaczyna się grubo, pszenica bez piany, wyglądający jak jakiś pastry sour xD
Zapach - zbożowy + jakiś goździk w tle.
Smak: wysycenia prawie brak, zresztą co ja będę pisał, smakuje dosłownie jak połączenie pół na pół jakiejś niskiej klasy pszenicy z wodą z kranu(i cukrem). Nie jestem fanem piw pszenicznych ale to jest szczyt tego co można zrobić i nazwać weizenem xd
2021-08-04 14:30:31
Hasseröder Premium Pilsawatar
Gość
Hasseröder Premium Pils
EINE BIER!
2021-08-04 14:26:15
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)awatar
Gość
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)
Proszę Państwa kupiłem dziś i chyba mogę rzec, że to najlepsze piwo jakież piłem dotychczas w swym życiu! Wykwintne!
2021-08-04 14:20:25
Nepomucen Nie Tylko Dla Orłówawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Nepomucen Nie Tylko Dla Orłów
Piana niska, drobnopęcherzykowa.
Barwa całkowicie mętna, żółto-piaskowa, lekki mleczny odcień.
Zapach - głównie owocowy, brzoskwinia, białe owoce, cebulka, zielsko, jest jakiś lekki kwasek.
Smak: wysycenie niskie+, wodniste, słodkawe na starcie, później wchodzi wytrawność, goryczka niska+, lekko zalegająca, albedowa, grejfrut, sporo zielska, jest tu coś specyficznego co daje taką lekarstwową nutę. Jak na tę serię to da się wypić, natomiast jak na Nepomucena i całkiem zadowalający poziom ipek w Polsce to dalej słabo - 5,5/10
2021-08-04 13:03:20
Staropolski Just Irish Coffeeawatar
siemson
starstarstarstar
Staropolski Just Irish Coffee
Za słodkie i ciężkie. Początkowy fajny aromat zmienia się szybko w sztuczny i po połowie butelki zaczyna męczyć. Coś innego, można spróbować ale jako deser po obiedzie.
2021-08-04 11:19:32
Żywiec Sesyjne IPAawatar
siemson
starstarstarstar
Żywiec Sesyjne IPA
do Żywca podchodzę sentymentalnie. Piwa Grupy Żywiec znacznie obniżyły loty i niestety od kiedy Heineken tam rządzi są niepijalne. Zdarzają się jednak wyjątki. Nie jestem wielkim znawcą gatunku, ale to piwo mi smakuje. Rześkie, fajne nuty i dobra kompozycja. Często po nie sięgam.
2021-08-04 11:16:26
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Szczęśliwi ci, których biedra jest zaopatrywana przez Van Pura (a nie kanalizacyjne głubczyce).
2021-08-04 10:23:07
Beczkowe Mocneawatar
Gość
Beczkowe Mocne
Świetne piwo, idealnie wchodzi. Jest do definicja siły i smaku (minimum 1 promil w organizmie) najpierw smak później siła. Na woodstock polecam, choć efektem ubocznym jest mutacja głosu na typowego żula gdy pijesz to drugi dzień z rzędu.
2021-08-04 09:13:06
Kormoran Świeże Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kormoran Świeże Niepasteryzowane
Zgadzam się z przedmówcą. Piwo bardzo straciło odkąd wydłużyli datę przydatności do spożycia. Samopoczucie następnego dnia po wypiciu 0,5l świeżego fatalne.
2021-08-04 08:25:49
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.