zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Za Miastem Święty Spokójawatar
Bob
starstarstarstarstar
Za Miastem Święty Spokój
Nie wiem czy intencjonalnie autorzy stonowali trochę aromaty w tym piwie, ale w porównaniu do innych piwo z Earl Grey-em to tutaj jest go najmniej czuć... Ale no właśnie, z drugiej strony to dobrze, bo przez to piwo nie traci na swojej wysokiej pijalności, goryczka jest też chmielowa (nie tylko zalegająca herbaciana), no i czuć cytrusy. Trochę na tym ucierpiał aromat, no ale cytrusy od chmielu też "spoko" :)
Jak dla mnie taka wariacja jest zdecydowanie na tak, piwo jest naprawdę niesamowicie pijalne.
2019-03-18 22:54:26
Za Miastem Długi Weekendawatar
Bob
starstarstarstarstar
Za Miastem Długi Weekend
Brakuje aromatu, czuć jedynie lekkie nuty słodu pilzneńskiego i chmielowość. W smaku jest o niebo lepiej, ale przeszkadza mi nuta "zielonej butelki", która jest najbardziej wyczuwalna przy pierwszym kontakcie z piwem. Później jest zdecydowanie lepiej: Pojawia się zalegająca, dość mocna i bardzo przyjemna goryczka. Aromat zielonobutelkowy znika i piwo prezentuje się świetnie, brakuje tylko lepszej słodowości i byłby to perfekcyjny pils.
No może życzyłbym sobie jeszcze więcej aromatów chmielowych...
2019-03-18 22:43:41
AleBrowar & Birbant BaraCudaawatar
lukas85
starstarstarstarstar
AleBrowar & Birbant BaraCuda
Piana wysoka i ładnie zbudowana, jednak nietrwała. Zapach na początku, słodki, ciasteczkowy, potem nieco porterowy, kawowy. W smaku poprawne brown ale, niestety bez szału. Goryczka nie jest zbyt wysoka, treści też trochę jakby brakuje. Etykieta świetna, sprawia wrażenie, że mamy do czynienia z wyjątkowym piwem, ale jest tylko poprawnie +. 7 za smak dam, szkoda, bo miałem większe oczekiwania.
2019-03-18 22:40:10
Browar Jana Schwarz Bierawatar
Bob
starstarstarstarstar
Browar Jana Schwarz Bier
Muszę na wstępie zaznaczyć, że dizajn Browaru Jana najbrdziej mi przypada do gustu w Polskim krafcie, te etykiety to mistrzostwo świata.
Jak na schwarzbier-a jest to bardzo złożone i smaczne piwo, jest to jedno z nielicznych piw rzemieślniczych w tym stylu, a z tych nielicznych to jest najlepsze. Aromat bardzo zbliżony do smaku, jedyną różnicą jest to, że w nosie jest zdecydowanie mniej intensywny. Jest wyraźnie "stoutowe" (kawa, czekolada, paloność), oraz mnóstwo ciemnego chleba. Jak na te parametry jest dość pełne i pijalne. Goryczka lekka, dobrze komponująca się z całością.
2019-03-18 22:39:28
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Jak dla mnie to jedno z najgorszych piw jakie piłem. Alkoholicy bardzo je chwalą, zapewne dzięki cenie i wygranym kolejnym piwom pod kapslem.
2019-03-18 22:17:32
Trzy Góry Originalawatar
Gość
Trzy Góry Original
Nie wiem jakie to ma znaczenie, ale na etykiecie jest napisane PIWO GÓRNEJ FERMENTACJI. Ogólnie bardzo smaczne.
2019-03-18 22:12:11
AleBrowar Golden Monkawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
AleBrowar Golden Monk
Bardzo ładna czapa piany w kolorze jasnego beżu o drobnej strukturze pęcherzykowej. Utrzymująca się. Bardzo ładny, obfity, przykładny lacing. Barwa miodowa - zmętniona. W aromacie amerykańskie chmiele z lekki ziołowym powiewem w tle. Aromat zdecydowanie nam się powiela w walorach smakowych. Goryczka w tej warce mieści się na dobrym, średnim poziomie.
Wysycenie: średnie
Warka do: 20.04.2019
2019-03-18 21:18:59
Gloger Ministerstwo Pomarańczy Big Orangeawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gloger Ministerstwo Pomarańczy Big Orange
Piana nie do końca biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, skromnym wianuszkiem okalająca ścianki szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, nieprzejrzyste i nieklarowne, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu na pierwszym planie słodka skórka pomarańczowa oraz kolendra, dalej przyprawowe klimaty, karmel, subtelna owocowość, podbudowa słodowa. W smaku nadal rządzi pomarańcza i kolendra do spółki z glogerowską przyprawową nutą, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nienajgorsza kontra kwaskowa, cytrusów brak, sporo karmelu, zalążek żywicy, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Gloger, etykieta w biało pomarańczowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana, choć nie wyczerpująco. Warka 01.10.2019. Typowa baza piwna Glogera czyli przyprawy i karmel z dodatkiem skórki pomarańczowej i kolendry, czyli podchodzi lekko pod witbiera. Zdecydowanie nie jest to "American", "Blond" też nie do końca, smakuje tak jak wyżej napisałem. Piwo bez większych wad ale stylowo nie jest to co powinno być... aczkolwiek już przyzwyczaiłem się do takich faux pas w wykonaniu białostockiego browaru. Moja propozycja dla Big Orange to 6 z minusem.
2019-03-18 20:57:19
Lech Free 0,0% Granat i Acaiawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Granat i Acai
Aromat przesłodki, taka oranżada w wersji mocno cukrowej, gdzieś tam w tle granat i owoce acai. W smaku słodkie, może nie tak bardzo ale brakuje tego orzeźwienia i cytrusów jak w wersji grejpfrut/pomelo.
2019-03-18 19:18:15
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrutawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrut
Fajny, cytrusowo-grejpfrutowy aromat, w smaku niby słodkie ale dość przyjemnie uderza kwaśność. Całkiem przyzwoity napój piwny, mocno cytrusowy, zimny potrafi orzeźwić.
2019-03-18 19:14:41
Pinta Żytorilloawatar
jover
starstarstarstarstar
Pinta Żytorillo
zapach mało intensywny, lekka kawa, cytrusy, chmiel, wysycenie średnie-, w smaku kawa, lekka paloność, minimalna gorzka czekolada lub kakao, wytrawne, gorycz chmielowa, średnia+, lekko drażniąca, średnio zalegająca w gardle, cena 8,19zł
2019-03-18 19:03:55
Volfas Engelman APA (Australian Pale Ale)awatar
Gandalfino
starstarstarstar
Volfas Engelman APA (Australian Pale Ale)
Złoto wpadające w pomarańczę. Z opalizacją. Piana spora, redukująca się powoli. Biała, drobna. Trzyma się szkła.
Aromat wątły. Cytrusy, słód. Diacetyl? Chyba tak, taki masełkowy zapach.
Nisko nasycone. Łagodne. Lekki cytrus w smaku. Maślany smak, jak zapowiadał aromat. Goryczka niziutka, a chmielu skąpo. Niby jest pijalne. Ale nic specjalnego.
2019-03-18 18:54:30
Meteor Blondeawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Meteor Blonde
Piana biała, drobnoziarnista, dziurawiąca się bardzo szybko po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, efektem czego oczywiście brak lacingu. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie przejrzyste i klarowne, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu ziołowe, zbożowe aromaty, lekka landrynka, podbudowa słodowa, gdzie tutaj blond? W smaku również nie czuję blonda, raczej pilsa z aromatem zielonej butelki, chmielowe akcenty, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, na finiszu zboże, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel z logiem Meteor, etykieta znośnie wykonana graficznie. Warka 14.06.2020. Na wstępie od razu ocena niżej za wprowadzenie konsumenta w błąd gdyż nie jest to Blonde czyli piwo górnej fermentacji, a dolna fermentacja i pils lub po prostu lager z charakterystycznym aromatem zielonej butelki. Oprócz tego incydentu piwo nie ma większych wad, byłoby 6, lecz niestety wystawiam 5.
2019-03-18 18:26:45
Książęce Złote Pszeniczneawatar
Gość
Książęce Złote Pszeniczne
Jest rewelacyjne
2019-03-18 18:26:19
Posnania 100 Lat Wolnościawatar
wojtaswb2
starstarstarstarstar
Posnania 100 Lat Wolności
Jasnobursztynowe z elegancką piana. Aromat lekko maślany, słodowy. Lekko metaliczne nuty od chmielu. Nieco estrowe. Goryczka wyraźna jak na "jasne pełne". Ale "jasne pełne" dobrze oddaje charakter tego piwa, bo ciała mu nie brakuje. Alkohol daje o sobie znać, jak ktoś napisał poniżej, dopiero przy wstawaniu z krzesła. Pozytywne zaskoczenie.
2019-03-18 18:22:03
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Słodkie, gorycz zero, ni to babskie (6% za wysoko dla pań) ni to chłopskie (smak soczku), ogólnie słabo.
2019-03-18 18:17:14
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
potwierdzam zmianę smaku, po przerwie zimowej, wypiłem 7 i czułem się źle, inny, gorszy smak,
2019-03-18 18:11:26
Desperados Mojitoawatar
Gość
Desperados Mojito
skąd informacja, że będzie dostępny w Polsce ?
2019-03-18 17:53:24
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Ściemę walisz. Syrop glukozowy nie może być wyczuwalny gdyż w gotowym piwie go nie ma. Używany jest tylko podczas fermentacji by zwiększyć procent - czysty alkohol czyli kac mniejszy (druga Twoja ściema). Piwo się popsuło to prawda, ale powinieneś docenić, że chociaż udaje, że jest gorzkie co przy piwach z tej półki jest niespotykane. No i trzecia ściema to syrop g-fruktozowy. Tego tam nie ma. Czy warto było wylewać żale kłamiąc?
2019-03-18 17:46:20
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
Obrzydliwy metaliczny smak.
2019-03-18 17:27:56
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010