Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kingpin Tantrumawatar
Gość
Kingpin Tantrum
Co to oznacza "profil zestowy"? Szukałem w słowniku języka polskiego i nie znalazłem. Cały opis był super sugestywny, ale pojawił się zgrzyt w odbiorze w momencie tego zwrotu ...
2022-12-03 22:45:19
Jabłonowo Imperator 12%awatar
Gość
Jabłonowo Imperator 12%
Zaskakująco pijalne. Do tego jak policzyć cenę do % to całkiem ekonomiczne.
2022-12-03 22:22:14
Heineken SILVERawatar
Gość
Heineken SILVER
Jakbym chciał napić się rozwodnionego piwa, to pojechałbym na dyskotekę albo festyn...
2022-12-03 22:21:25
Browar Szreniawa Zimoweawatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Browar Szreniawa Zimowe
Głęboki, kwaskowy smak z aromatem przede wszystkim śliwek, pierników, czekolady, kawy. Wszystko uzupełnia delikatna goryczka
2022-12-03 20:23:59
Moon Lark Zigzagawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Moon Lark Zigzag
Aromat cytrusowy, ziemisty i śmietankowo-waniliowy jednocześnie. Mocno przebija brzoskwinia, pomarańcz, nafta, winogrono, ale też bliżej nieokreślona łodyga i - tradycyjnie - cebulka w śmietanie. Barwa żółta, zmętniona całkowicie, piana bardzo ładna - biała i gęsta.

W smaku jest super - świeżo, owocowo, miękko i wyraziście. Dominuje ananas wespół z pomarańczą i bananem, finiszuje bardzo delikatna jak na DIPA goryczka. Faktura piwa jest gładka, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Pijalność - najwyższych lotów.

Moon Lark robi świetnie Hazy. Innych styli od nich nie próbowałem, ale to co już zaliczyłem było na bardzo wysokim poziomie. Oby tak dalej!
2022-12-03 19:40:23
Trybunał Karmeloweawatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Trybunał Karmelowe
Jeśli ktoś jest fanem karmelu, tak jak ja to jest to mistrzostwo świata. Naprawdę bomba
2022-12-03 19:37:15
Pinta Kwas Tauawatar
Sykcio
starstarstarstar
Pinta Kwas Tau
Aromat: W aromacie żelkowe wiśnie oraz słodko-kwaskowata mleczność.
Wygląd: Obfita, lekko zabarwiona na malinowo, drobnopęcherzykowa i trwała piana. Klarowne i o barwie winno-wiśniowej.
Smak: Słodko-kwaskowate jogurtowe wiśnie z mleczną otoczką smakową.
Goryczka: Brak goryczki
Odczucie w ustach: Gładkie, nisko nasycone, kwaskowate.
Podsumowanie: Bardzo pijalny kwas o konkretnie wyczuwalnych smakach wiśniowych oraz mlecznych (laktozowych) wyróżniający się bardzo dobrym balansem słodkości i kwaskowatości.
2022-12-03 19:35:36
Miłosław Chmielowy Lagerawatar
Gość
Miłosław Chmielowy Lager
Wiedziałem, że coś się stanie z tym piwem. Było za dobre przy utrzymanej niskiej cenie (porównując do jakiś lechów, tyskich itp to śmieszna cena była). Wierzyłem że pójdą w tą stronę i piwo będzie kosztowało więcej po prostu. Niestety obniżyli drastycznie jakość. Pita po tym piwie łomża pils mi bardziej smakowała... STRACICIE KLIENTÓW
2022-12-03 19:00:41
Kormoran Świąteczneawatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Kormoran Świąteczne
To piwo ma wszystko, czego można oczekiwać od tego stylu
2022-12-03 18:55:50
Jabłonowo Mocne Eksportowe awatar
Gość
Jabłonowo Mocne Eksportowe
U mnie puszka już po 3.10zł.

Pogrzało ich chyba z tymi cenami. Co do piwa, to po schłodzeniu jest dobre. Wole jedno takie, niż siki/weroniki pokroju tyskie.
2022-12-03 18:44:28
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%
1,75 zł. to chyba to butelkowe 400 ml ?
2022-12-03 18:25:54
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%
Ma ciekawy posmak, ale wydaje się takie lekkie, czyli dobre na upały, a nie koniecznie na obecną porę roku. Warto spróbować bo chyba do środy w Delikatesach centrum póllitrowa puszka 1 za 3,99 + druga za 1 grosz, czyli pucha za 2 zeta się jak najbardziej opłaca :)
2022-12-03 18:24:03
Różowa Panteraawatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Różowa Pantera
Niesamowicie ciekawy i złożony smak. Czuć orzeszki coli, nuty żywiczne, słodycz i cierpkość. Na koniec gorycz niczym z grejpfruta
2022-12-03 18:12:50
Funky Fluid Triple Simcoeawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Funky Fluid Triple Simcoe
Pomarańczowe, mętne błotniście. Potężna piana. Aromat żywiczny, lekko cebulkowy.
Spory gaz. Mocna baza słodowa. Smaki podobne do wrażeń aromatycznych.
Piwo nie jest złe, jednak mnie nie porwało.
2022-12-03 16:56:47
Primator Single Hop Lagerawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Primator Single Hop Lager
Tym razem Single Hop z chmielem Fusion. Całkiem smaczne i bardzo aromatyczne piwo. Moje pierwsze spotkanie z tą odmianą chmielu. Primator nie schodzi poniżej pewnego poziomu.
2022-12-03 16:06:58
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
No i stało się. Cena za czteropak, to już nie 6,99, a 7,99. Przy okazji zmiana szaty graficznej. Jeśłi ktoś chce się po prostu uwalić, to taniej będzie Kustoszem Specjał w plastikowej litrowej butelce za 3,99 (piwko ma 6,6%, a Kustosz Jasne tylko 6,0%).
2022-12-03 15:39:35
True Rudolf Spiced Lagerawatar
marcin729
starstarstarstarstar
True Rudolf Spiced Lager
Tych przypraw nie na bogato sypnięto rzekłbym ale że lubię takie smaki ocena o 1 do góry.
2022-12-03 15:09:42
Kasztelan Jasne Pełneawatar
Gość
Kasztelan Jasne Pełne
Siema, mi smakuje
2022-12-03 13:59:53
Żywiec Białeawatar
zuzu321hp
starstar
Żywiec Białe
orzezwiajacy przeniczny posmak, lekko slodkawy i przyjemny. w porownaniu do ceny srednio, jakby kosztowalo 3/4zl to ok.
2022-12-03 13:07:26
Książęce IPAawatar
zuzu321hp
starstar
Książęce IPA
na początku czuc posmak koperku/ cytrusow, lekka goryczka i kwaśność, natomiast smak nie jest zbyt intensywny. dobre.
2022-12-03 13:02:42
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.