Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
doktor_piwo
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Brokreacja The Fighterawatar
Gość
Brokreacja The Fighter
Moim zdaniem piwo w środku skali. Barwa bursztynowa (koźlakowa), piana z początku gęsta, potem mniejsza, ale trwała. Wydaje się, że wysoka goryczka przykryła całkowicie smak piwa (przez co jego "pijalność" jest mniejsza). Wielką zaletą jest nienachalny alkohol - przy takim procencie jest to naprawdę wielka sztuka i za to brawa. W nosie, poza tym, co wnoszą wcześniejsze komentarze, delikatne aromaty maślane, co może być oznaką albo wadliwego egzemplarza, albo przechowywania. Jak zacząłem - tak skończę. Piwo powyżej średniej, ale niepowalające na kolana. Jeśli chodzi o Brokreację, to lepiej wyszło The Alchemist, a jeśli chodzi o styl, to Imperial z Kormorana (wydaje się nie mieć do niego startu). Na pewno warto spróbować, ale czy do niego wracać?
2021-04-11 00:18:58
PINTA & Widawa Collab PL: Browar Widawaawatar
Purple_Pimp
starstarstarstarstar
PINTA & Widawa Collab PL: Browar Widawa
Podobnie jak w ostatnich Imperatorach Bałtyckich, nachmielone tak, że przypomina Black IPA. Cytrusy w typie limonki dominują i za bardzo przykrywają cechy stoutu, długo też zostają w posmaku. Wydaje mi się, żę np. Lumberjack z Brokreacji był bardziej zbalansowany. W drugiej połowie hop burn trochę gryzie w gardło, alkohol niewyczuwalny. Nie każdy będzie zadowolony, ale mi akurat podeszło.
2021-04-10 23:57:01
Żubrawatar
Gość
Żubr
Mieszkamy w Bydgoszczy i mam wrazenie ze do nas nie dotarly wcale promocyjne piwa gdzie mozna wygrac dwa nastepne. Przykro ale tak wlasnie jest.
2021-04-10 23:22:41
Žatecký 0,0%awatar
Gość
Žatecký 0,0%
Smak jakiegoś płynu, zastarania 1, za butelkę i pojemność 3 reszta ble
2021-04-10 22:43:59
Piwne Podziemie Chmielokrata Galaxyawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Chmielokrata Galaxy
Piwko o mleczno żółtej barwie, całkowicie mętne. Tworzy średnio wysoką, średnio trwałą pianę stworzoną z drobnych i średniej wielkości pęcherzyków. Zapach ciekawy i intrygujący - intensywnie owocowy: kokos, ananas, białe winogrona. W smaku lekka owocowa słodycz przełamana delikatną, szlachetną cytrusową goryczką. Po prostu smaczne piwo! Warka 2021.12.10. Kupione w sklepie z kraftami za 12,70 zł.
2021-04-10 22:39:20
Funky Fluid Double Gelato: Crunchy Berriesawatar
windxore
starstarstarstar
Funky Fluid Double Gelato: Crunchy Berries
Aromat:
Intensywny, słodki, owocowy, istotnie pachnie jak lody, czuć także migdały, jakiś karmel, bardzo deserowo.

Faktura / odczucie w ustach:
Piwo słodkie, wysycenie średnie w stronę wysokiego, goryczki brak, alkohol niewyczuwalny. Jak na 21 blg bardo gładkie i przyjemnie pijalne.

Smak:
Jest słodko, deserowo, ale nienachalnie. Na początku dość karmelowo, chwilę później pojawiają się ciemne owoce wprowadzające miłe orzeźwienie, jest czarna porzeczka ładnie wkomponowana. Następnie znów powrót na słodkie rejony, tym razem migdały, wylepiający syrop klonowy, w tle subtelny kokos i wanilia. Słodycz jest miło kompensowana delikatną kwaskowatością jeżyn i porzeczki. Całość sprawia przyjemne wrażenie lodów owocowych. Super piwo, świetnie zrobiony pastry, nie jest mulący i ładnie równoważy intensywną ale nieprzesadzoną słodycz z delikatną kwaskowatością ciemnych owoców.
2021-04-10 22:10:27
Artezan Pilsawatar
jover
starstarstarstarstar
Artezan Pils
zapach słaby, ziołowy, wysycenie średnie-, w smaku puste, lekko wodniste, zioła, słód, gorycz niska+, ziołowa, ogólnie średnie, poziom średniej koncernowej czeskiej 11-12, cena 6,99zł
2021-04-10 21:53:49
Cztery Ściany Hacjendaawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Cztery Ściany Hacjenda
Piwko o jasno złocistej barwie, zmętnione. Piana biała, sztywna, wolno opadająca. W zapachu cytrusy, ale też jakby nuty malin i jagód. W smaku cytrusowa, albedowa goryczka i nuty owocowe, choć nie zgadłbym, że w składzie są zesty. Dość dobrze się to pije, piwko jest wyraziste, goryczka nie męczy, jest pazur, lekko czuć skórkę cytryny. Alkohol schowany, jednak 7,5% to niepotrzebnie dużo. Warka 30.04.2021. Kupione e sklepie z piwem za 12,00 zł.
2021-04-10 21:53:01
Wrężel Tropical IIPAawatar
Volvus
starstarstar
Wrężel Tropical IIPA
To nie jest piwo dla każdego. Goryczka, pomarańcz, ananas delikatna slodowosć. Ale jest mocny alkohol. Przypuszczam, że jest świeżutkie. Warka do 15.02.2022. Polecam.
2021-04-10 21:52:53
Wrężel Tropical IIPAawatar
Volvus
starstarstar
Wrężel Tropical IIPA
To nie jest piwo dla każdego. Jest goryczka, pomarańcz i ananas ale nie jest słodkie. Mimo tego miksu owocowo słodowego czuję mocny alkoholu. Przypuszczam, że jest bardzo świeże i dla tego. Ogólnie polecam. Warka do 15.02.2022.
2021-04-10 21:49:59
Nepomucen & Funky Fluid	Classic With a Twist #3:Double Rauchbock with Cranberry and Smoked Cheeseawatar
rewo
starstarstarstarstar
Nepomucen & Funky Fluid Classic With a Twist #3:Double Rauchbock with Cranberry and Smoked Cheese
No jest oscypek zdecydowanie. Bardzo ciekawe i niesztampowe. Goryczki raczej nie. Ale ędzoność i koźlak w tle. Z racji stylu raczej ciężkie. zresztą blg mówi za siebie. Dobry obiad.
2021-04-10 21:48:21
Karlsquell Niepasteryzowaneawatar
VapoRR
starstarstarstarstar
Karlsquell Niepasteryzowane
Piana błyskawicznie opada, nie pozostawiając po sobie praktycznie nic. Złota barwa, klarowne. Aromat to jakiś żart - estry połączone z jakimiś winnymi nutami, rozpuszczalnikowymi (?). W smaku puste, utlenione (papier), gdzieś w oddali majaczy słodowość. Goryczki praktycznie brak. Odczucie w ustach beznadziejne - piwo pije się jak lekko cierpką wodę. Brak pełni, brak ciała. Wysycenie średnie do wysokiego - może być.

Kolejny tandetny produkt Browarów Łódzkich. Hańba tego miasta.
2021-04-10 21:44:07
Nepomucen Mojoawatar
Volvus
starstarstar
Nepomucen Mojo
Dobre, bardzo sesyjnie. Cytrus w zapachu i smaku . Delikatna goryczka. Zmieniona etykieta. Warka do 04.03.2022
2021-04-10 21:38:47
Golem Easel Weaselawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Golem Easel Weasel
Wygląda przeciętnie, mętne, miedziane. Piana niska, cienka. Zapach zdecydowanie cytrusowy. W smaku dominuje goryczka, jest ostra, mocno zalegającą i nieco ściągająca. Taka menska. Piwo wytrawne raczej, słodowości nie ma wiele. Bardzo fajne piwo, oldchoolowe bym rzekł. Pijalność dobra, wysycenie w sam raz. Kolejne bardzo dobre goryczkowe piwo od Golema, widać ogromny postęp w stosunku do ich jasnych piw sprzed kilku lat.
2021-04-10 21:37:38
Łódzkie Karlsquell Premium Beerawatar
VapoRR
starstarstarstarstar
Łódzkie Karlsquell Premium Beer
Piana bardzo kiepska, szybko opadająca, nie ma prawie wcale po chwili. Barwa jasne złoto, piwo klarowne, więc poprawnie. W zapachu bardzo niewiele się dzieje, ale może to i dobrze. Aldehyd octowy, nuta żelazista, poza tym nieco miodowy i na końcu słodowy w tępy sposób. Smak bardzo zły - coś chemicznego w nim jest, papierowy, mokry karton, zamiast goryczki dziwna cierpkość na końcu. Niby piwo pełne, ale jednak bardzo pustawe i tępe odczucie w ustach. Wysycenie średnie.

Słabe budżetowe piwo. Dużo wad, a z zalet cena, kolor i wysycenie, które chociaż nie powoduje problemów.
2021-04-10 21:13:09
Funky Fluid 21awatar
Kindi
starstarstarstarstar
Funky Fluid 21
Jak dla mnie za bardzo alkoholowe. Grejpfrut gra tu pierwsze skrzypce, dalej pomarańcza, trochę słodyczy i sok multiwitamina ale z takich bardzo dojrzałych owoców. Spodziewałem się więcej. Jest dobrze ale bez efektu WOW.
2021-04-10 20:57:31
Artezan Pilsawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Artezan Pils
Coś tutaj nie gra... kwaskowy pils? Wersja z Lidla. Albo piwo było źle przechowywane albo jakiś feler. Jeśli już macie zakupione to pijcie jak najszybciej.
2021-04-10 20:48:17
Nepomucen Like A Forestawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Nepomucen Like A Forest
Kostka toaletowa w wersji premium! Świetne piwo dla miłośników igliwia.
2021-04-10 20:44:18
Budweiser Budvar Bud B:Strongawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Budweiser Budvar Bud B:Strong
Warka 02.02.2022 r. Piana początkowo sredniopęcherzykowa i regularna ale momentalnie zanika. Piwo klarowne, barwy złotej. Wysycenie maks. na średnim poziomie. W zapachu słód i w zasadzie to wszystko. W smaku dominuje słód, lekko szczypie w język - 7,5% jednak daje o sobie znać. Szybko się wygaxowuje, dość płaskie w smaku. Niestety alkohol wybija się na pierwszy plan. Nigdy bym nie powiedział, że jest to czeskie piwo. Można spróbować ale nie trzeba. Netto reklamuje to jako czeski kraft co wydaje mnie się swego rodzaju żartem.
2021-04-10 20:42:33
Gryf Pils z Hibiskusemawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Gryf Pils z Hibiskusem
Piwa ze Szczyrzyca nie schodzą poniżej pewnego (dobrego) poziomu. Spora goryczka i pomimo hibiskusa nie jest słodko!
2021-04-10 20:42:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010