Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Barcelona Beer Company Cerdos Voladores Session IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Barcelona Beer Company Cerdos Voladores Session IPA

Pijalne, lekkie i dość aromatyczne jak na swoje parametry. Puszka 330ml w cenie 2,90 euro w Mercado Colon w Valencii. Polecam to miejsce, dużo dobrych IPA w przystępnych cenach, a poza tym 16 kranów.
2024-04-25 12:32:44
San Miguel Yakima Valley IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
San Miguel Yakima Valley IPA

Całkiem niezła IPA wyprodukowana przez San Miguel. Czuć amerykański chmiel, jest nieźle również w smaku, gdzie dominują cytrusy.
2024-04-25 12:29:16
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%

Bark słów ...
Czyli nieźle cię porobiło :D
2024-04-25 09:25:45
Perła EPAawatar
Gość
Perła EPA

w lewiatanie gdzie? lublin? poznań? gdańsk? kraków?
2024-04-24 23:49:22
Perła EPAawatar
Gość
Perła EPA

Daje ziołem ta epa
2024-04-24 23:46:31
Bernard Bohemian Ale 16°awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°

Spróbowałem ponownie po latach. Nadal dominuje alkohol. Czuć w piwie owoce, szczególnie w aromacie. Butelka piękna. Maksymalnie 6/10.
2024-04-24 22:50:33
Pinta Hazy Deliveryawatar
Gość
Pinta Hazy Delivery

wodniste? co ty bredzisz facet
2024-04-24 22:33:03
Pinta Hazy Deliveryawatar
Gość
Pinta Hazy Delivery

duży hype? gorsze wykonanie? nie pij wiecej wystarczy ci
2024-04-24 22:32:39
Łomża Mocneawatar
majki201
starstarstarstar
Łomża Mocne

Kupione w puszce, warka 16.12.2024 więc nie jest jakieś stare. Zgadzam się z jednym z moich przedmówców. Dawno takiego gó**a nie próbowałem. Piwo DOSŁOWNIE smakuje i je**e rzygowinami. Jakbym spotkał zarzyganego menela spod monopolowego. Wyraźny DMS, kwaśność, stary chmiel/słód. Niestety poddałem się i piwo wylądowało w muszli klozetowej. Podejrzewam, że gdybym wypił całe to jutro obudziłbym się z bólem głowy, a po zrobieniu porannej dwójki bym musiał przez cały dzień wietrzyć mieszkanie. Do tej pory nie mogę pozbyć się paskudnego posmaku na podniebieniu.
2024-04-24 22:29:58
Estrella Galiciaawatar
Gość
Estrella Galicia

Lokalnie w Hiszpanii dostępne też w butelce 0.66l. bardzo dobre piwo. Kolega poniżej opisał na tyle fajnie że chyba nie ma co powtarzać. W kategorii lager to chciałbym w tej cenie i jakości mieć daily piwko w Polsce ;)
2024-04-24 22:14:35
Maryensztadt Fluffy Dreams Grand Prix WKPD 2023 Black Currant Cherry Berliner Weisseawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Maryensztadt Fluffy Dreams Grand Prix WKPD 2023 Black Currant Cherry Berliner Weisse

Mega pijalne, idealne na gorące dni. Kwaśna czarna porzeczka w aromacie i smaku, wiśnia dodaje nieco słodyczy.
2024-04-24 21:44:45
Radegast Ryze Hořká 12°awatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Radegast Ryze Hořká 12°

Ciemne złoto, dość ciemne jak na 12°, ale to nic. Piana standardowa, ok. Widać dużo unoszących się bąbelków. Czysty słodowy profil, bez wad. Minimalnie wyczuwalne jakieś chmielowe nutki. W smaku świetny balans. Jest pełność, ale nie słodycz, nie jakieś problemy. Jest goryczka solidnie zaznaczona, która podbija pijalność. Ziołowa, delikatnie zalega. Piwo na takim poziomie jest nieosiągalne dla żadnego koncernu w Polsce, a oczywiście cenowo jest niedroższe.
2024-04-24 21:40:16
Funky Fluid Nelson Pilsawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid Nelson Pils

Słomka, ultra jasne, lekko mętne. Piana praktycznie żadna, co w pilsie nie przystoi. Zapach jednowymiarowy, winogronowy. I to nie winny jako taki, tylko przypomina napój Hellena winogrono. Piwo wytrawne, luźne w ustach. I to jest pole dla goryczki, której tu brakuje. Tak naprawdę nie ma w tym piwie nic ciekawego, ani nic zachęcającego do dalszego picia. Wyjątkowo kiepskie jak na Funky, nie dziwię się, że piwo przeszło bez echa. Ani to zbytnio prawdziwy pils, ani NZ.
2024-04-24 21:36:18
Cieszyn Pilsnerawatar
czerstwabulka
starstarstarstarstar
Cieszyn Pilsner

WYGLĄD: złoto, klar, piana średniawa
ZAPACH: typowy "piwny" nawet przyjemny
SMAK: głównie słodowe, goryczka średnio-niska, nagazowanie przeciętne, całkiem pijalne, posmak nieco chmielowy, lekka nuta metaliczna
PODSUMOWANIE: Owszem nie jest to na pewno najlepszy pilzner na polskim rynku, ale nie zmienia to faktu, że jest to naprawdę solidne jasne piwo. Goryczki jak dla mnie jest tu nie za dużo, nie za mało. Ogólnie wyobrażam sobie że tak mniej więcej smakowało Brackie zanim się stało piwem na poziomie Tyskacza. Nie ma tutaj nic wybitnego w tym piwie, ale nadal jest to o niebo lepsze od jakichkolwiek koncerniaków. Cena jest też ogólnie adekwatna do jakości (4-5zł). Trochę nie rozumiem hejtu na to piwo, bo jest zasadniczo mega przyjemne w piciu i posiada jakiś swój charakterek kojarzący się z piwami jak dawniej. Nie mam do czego się przyczepić i ogólnie polecam jak ktoś szuka smacznego i niedrogiego pilsika.
2024-04-24 21:02:47
Gryfus - Pomorzaninawatar
weizenfan
starstarstarstarstar
Gryfus - Pomorzanin

Butelka: ładna, ciemnopomarańczowa etykieta z zarysem żeglarza na środku i siatką Szczecina w tle. Z boku krótki opis piwa, dosyć treściwy. Dość ogólny skład. Kapsel czarny golas.
Aromat: w butelce bardzo mocne wytrawne mango, lekie cytrusy, jabłko, lekkie kwiaty, najpierw uderzenie mocy, ale potem przeciętnie. W szkle lekko kwaskowaty, dalej mango, cytrusy, ale więcej kwiatów, ten aromat jest taki odstany, przedojrzały.
Kolor: jasny piasek, piwo jest zmętnione.
Piana: niezbyt wysoka, średniopęcherzykowa, opada raczej szybko, do pierścienia. Lacing dość fragmentaryczny.
Smak: bardzo delikatny w pierwszym odczuciu, aż musiałem sprawdzić, czy to na pewno double IPA. Piwo jest całkiem pełne, ale wydaje się o wiele lżejsze, niż powinno być przy 18% ekstraktu. Na języku jest raczej słodko, o wiele za bardzo. Główne smaki na języku to mango, jest trochę ananasa, lekko gorzkawa pomarańcza, dojrzały sok, odstały kompot z jabłek, kwiaty. Przy przytrzymaniu wychodzi trochę więcej tych obiecanych dodatków, czyli odrobina pieprzu, trawa cytrynowa, trochę nafty. Finisz średniodługi, trochę ziołowy, trochę naftowy, lekko zalegający. Wysycenie średnioniskie. Pijalność umiarkowana, bo chociaż piwo jest w miarę nieszkodliwe, to jednak alkohol robi swoje.
Ogólna ocena: bardzo niekonkretne jest to piwo jak na swój styl. Jako apę czy ipę bym to przyjął, powiedział, że słodkie, lekkie i pijalne, ale jako double ipkę nie polecam.
Kupione: 26.01.2024, Selgros, cena: 12.29zł, data ważności: 14.07.2024
2024-04-24 20:59:54
Funky Fluid Triple Goofyawatar
tw0rec
star
Funky Fluid Triple Goofy

Jak ktoś lubi ostre porno z lat 80' to będzie zachwycony.

To jest mocne piwo o średniej ocenie 8,25. Byłem więc ciekawy szczególnie, że Funky Fluid ma swoje piwa, które są w moim top 10.
Na pierwszy rzut oka prezentuje się nieźle, mętny, gęsty jakby ktoś dodał do niego żółtka od jajka. Piana minimalna. Nieprzyjemnie robi się gdy nos wędruje bliżej szklanki. Na siłę próbuję wyczuć te nuty cytrusowe. Z pierwszym oddechem delikatnie coś czuć, z drugim robi się słabo. Biorę pierwszy łyk i ... lata 80, jak nic, włosy pod pachami. W takiej sytuacji dużo alko jest potrzebne.
2024-04-24 20:53:09
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie

Ogólnie o koncerniakach z polską nazwą mam max średnie zdanie. Przyciśnięty jednak finansowo kupiłem w biedrze na promocji żubra, żywca i tyskie. No i bez 2 zdań tyskie niszczy te dwa pozostałe pod względem smaku. Oczywiście w kategorii sikacze z marketu.
2024-04-24 20:45:50
ReCraft x Dziki Wschód Organic Pilsawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
ReCraft x Dziki Wschód Organic Pils

Bardzo apetyczny, słodowy, lekko słodki aromat. Klar, jasne złoto, spora czapa gęstej piany.

W smaku rześkie, mega słodowe, wyjątkowo smaczne piwo. Goryczka słuszna, nie przeciągnięta. Gdyby było takie/podobne w stałej sprzedaży i w miarę rozsądnej cenie, to do codziennego popijania nie trzeba by już szukać niczego innego. Kapitalna pozycja!
2024-04-24 20:20:45
Jurand Pils (2021)awatar
Gość
Jurand Pils (2021)

Dla mnie kompletne rozczarowanie. Gorzka woda i prawie zero smaku. Nie wiem czy na jakąś pechową partię trafiłem czy ono takie po prostu jest. Poziom Żubra albo Lecha... Przewyższa je jedynie goryczką.
2024-04-24 20:09:49
Trzech Kumpli Swellawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Swell

Wygląda jak rasowy lager, z tym, że jest zmętnienie. Ogólnie apatycznie. Piękny nowozelandzki aromat - pestki, nafta, białe owoce. Niebywała pijalność. Cudowne połączenie lekkości i czystości lagera z ipkowym chmieleniem. Nafta, winogrono, ale także trochę żywicznej goryczy z lekka zalegającej... Gazu w punkt. Rewelacja.
2024-04-24 19:27:13
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.