zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Jak donosi opublikowany przez pismo "Nutrition" raport, piwo pite regularnie w niewielkich ilościach wzmacnia kobiece kości i wspomaga walkę z osteoporozą.

Najnowsze komentarze

Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Dobry smak aczkolwiek zależy ile się pije. Dobrze smakuje jak się mniej pije.
2019-01-22 13:57:26
Książęce IPAawatar
Gość
Książęce IPA
KIedyś było niezłe. Zrobiłi sobie reklamę a teraz leją byle co. Myślą że przekonają przeciętnego Kowalskiego do tego że pije piwne specyjalnośći :D Zapomnieli że przeciętny Kowalski pije Tatrę a nie IPA
2019-01-22 10:38:38
Konrad Spytihnevawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Konrad Spytihnev
Wygląd: kolor ciemna słomka, klarowne, ale piana to wstyd, wygląda jak ta z płynu do mycia naczyń, nie grubo a olbrzymio pęcherzykowa, na szczęście znika do zera w parę sekund
Zapach: Bardzo fajnie chmielowe, tak w typie niemieckim, jest żatecki, ale też i zielistość i kwiatowość jak od jakiegoś hallertauera, masełko, pszeniczny chleb lub raczej tost
Smak: Sążniste w smaku, smakuje trochę jak niemieckie korpo maibocki, piwo słodowe, wyklejające, słodkie, ale profil słodowy taki czysty, chlebowość, tost maślany, bo diacetyl, żadnych typowo czeskich karmeli i melanoidynowości w typie ciastkowym, dalej bardzo chmielowe, podobnie jak w zapachu, głównie kwiatowo, trochę zieliście, fajnie nachmielone na aromat, ale taką słodkość dobrze by było skontrować konkret goryczką, a ta jest tutaj średnia jak na czeskie standardy (jak na polskie to spoko). Dla fanów piwa marcowego zdecydowanie. Przy ogrzewaniu zaczyna się pojawiać jakieś jabłko.
2019-01-22 00:54:15
Chodovar Prezident 12°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Prezident 12°
Wygląd: kolro bursztynowy, po nalaniu piana ładna, ale tempo w jakim znikała do całkowitego zera zatrważające
Zapach: Ładny, chmielowy, korzenno-kwiatowy, słodowy, lekko opiekany
Smak: Słodowe, trochę diacetylowe, chmielowe w aromacie, ale goryczka niezbyt wysoka, smaczne, pełne, treściwe, może trochę przez to masło, całkiem ok. lager, ale trochę zbyt wysoka kwaskowatość. Fajne piwo, jak ktoś się chce napić zwykłego pilsa, ale jest zbyt dużo czeskich lepszych.
2019-01-21 23:19:43
Trzech Kumpli Mistyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Misty
Dobre IPA. Smak słodkawy, potem cytrusy. A na koniec gorzki posmak. Ciekawa kombinacja.
2019-01-21 23:14:00
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełneawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełne
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu praktycznie nic się nie dzieje, może jakaś doza słodowości, kukurydza i landrynkowe klimaty. W smaku jest podobnie, mega wodnistość, zero charakteru, lekka słodowa nuta, trochę metalu i żelaza, jeszcze mniej kukurydzy i landrynki, goryczka zerowa, kontra kwaskowa zerowa, praktycznie sama woda, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły złoty, etykieta w białej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, ubogo opisana. Warka 27.04.2019. Piwo o niewiadomym składzie, bez jakiegokolwiek smaku. Ten wyrób to chyba najgorsze zlewki po innych wyrobach Tenczynka, bezpłciowe i przewodniste. Chyba dlatego zostało wydane pod inną nazwą, jedynym plusem wydaje mi się brak wadliwych aromatów, bo tutaj po prostu nie ma żadnych aromatów... Odradzam gorąco, ode mnie 2, nie jest to wadliwy wyrób, jedynie "piwo" bez smaku.
2019-01-21 22:28:52
Piwoteka & Internal Quiet Last Breathawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Piwoteka & Internal Quiet Last Breath
Kolor złocisty, lekko zamglony, widoczne farfocle (chmielowe). Piana écru, początkowo obfita, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat chmielowy, głównie cytrusy i owoce tropiku z dodatkiem nut zbożowych.
W smaku wytrawno-kwaskowe. Jest i nawet karmelek i biszkopt od słodów, ale wszystko to przykrywa narastająca z kolejnymi łykami goryczka ziołowo-cytrusowa. Alkohol ukryty. Wysycenie średnie podbija pijalność.
2019-01-21 21:31:51
Perlenbacher Premium Pilsawatar
K1
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Smaczne piwko w dobrej cenie.
Smak łagodny, wyraźna goryczka.
2019-01-21 21:24:39
Amber APAawatar
Gość
Amber APA
Smaczne.
2019-01-21 21:22:45
Żywiec APAawatar
Gość
Żywiec APA
Do przełknięcia, ale szału nie ma.
2019-01-21 21:20:56
Łomża Exportawatar
Gość
Łomża Export
Witam chcialam powiedziec ze kupuje Łomże bez alkoholu i jedna partia o nr 1742LE148518292 jest zla piwo po otwarciu wylatuje z butelki tak sie burzy i jest gorzkie natomiast piwo z nr 1419LE157218311 jest slodkie i sie nie pieni zrobcie cos z tym
2019-01-21 21:00:56
Wrężel Tropical Black IIPAawatar
partacz
starstarstarstarstar
Wrężel Tropical Black IIPA
Black IPA to mój ulubiony rodzaj piwa, testuję każde jakie mi się uda kupić. To jest świetne, polecam.
2019-01-21 20:45:19
Edelmeister  Non-Alcoholicawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Edelmeister Non-Alcoholic
Wodniste, ryżowo-brzeczkowe. Bardzo jasne z niezłą pianą. Nie zaskoczyło na plus ani na minus.
2019-01-21 20:19:53
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
w dino po 4 zeta i bd
2019-01-21 20:13:03
Wexford Irish Cream Aleawatar
Gość
Wexford Irish Cream Ale
Kiedyś było w każdym dużym carrefourze. Niestety od jakiś 2 lat nie jestem w stanie go w żadnym sklepie w Warszawie znaleźć
2019-01-21 20:03:23
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Znajomi mówili spróbuj. Bardzo dobre. Albo trafiłem na stare bo kwaśne jak diabli. Zapach owszem super, goryczka lekka ok to lubię, tylko czemu takie kwaśne. Zna ktoś piwo podobne ale mniej kwaśne? Może być mocniej chmielowe.
2019-01-21 19:54:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Ja poproszę kufel jak w reklamie wtedy będzie smak i ocena.
2019-01-21 19:40:34
Tuborg Grøn (Tuborg Green)awatar
Gość
Tuborg Grøn (Tuborg Green)
W Norwegii piłem tuborga przy każdej okazji, teraz po dłuższej przerwie stwierdzam że w Polsce w wersji 33cl to ten sam smak. Bardzo dobre piwo, przypomina letnie dni.. Fajnie po nim z paszczy czuć browarem. Nie wiem jak komu ale mi to sprawia frajdę
2019-01-21 19:37:33
Doctor Brew Victoria American IPAawatar
Gość
Doctor Brew Victoria American IPA
Vynikající pivo, vřele doporučuji. Koupeno v Lidlu v Kudowa Zdrój. V českých supermarketech nelze tak dobrý india pale ale koupit.
2019-01-21 19:29:51
Brewera No i Pa!awatar
Gość
Brewera No i Pa!
Warka 04/05/2019 bardzo dobra
2019-01-21 18:45:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010