Czy wiesz, że...

Pierwszym piwem które leżakowało w drewnianej beczce było prawdopodobnie Goose Island’s Bourbon County Stout. W 1992 piwowar browaru postanowił wypełnić sześć drewnianych beczek po Bourbonie piwem. Do tej pory BCBS, który leżakuje sto dni w beczkach po Bourbonie Jack Daniels, jest jednym z lepiej sprzedających się piw w USA.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Bartekn
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Nook Tajemniczy Ogródawatar
Gość
Nook Tajemniczy Ogród
Bardzo proszę osoby first time degustujące piwa kratfowe, z wysokim ekstraktem i srogim alkoholem o minimum riserczu before "mouthful". MI- Ni- Mum. Zwłaszcza kupione okazyjnie w hipermarkecie. Chodzę po świecie, jak Stirlitz, prawie 50 wiosen i mów mi boomer ale ... nie stronie od nauki, refleksji i autorytetów. Sounds strange?Pity. Piw koncernowych ani kraftoraczkujących nie piłem bo były to typowe bullshity ( Gladiator?) Ale gdy z Piwną ReV pojawiły się Pinty, Komesy, Kumple, Zakładowe, Podziemia, Artezany i Dochtory i inne microkrafty to zwariowałęm(Miller's "300"). Chcesz mientko? To w Lidlu kup se Koko Bojana, Prawie dobrze? Weź Granda ( chili). Ambera, bez planu? Gościszewo. A jak chcesz sztosa to weź Risa Marsjańskiego Radugi, najnowszą inkarnację PB 3 Kumpli a nawet Komesa Barley wine'a - bo za 6,90 to sztos nad sztosy.
Ale gdy pijesz krafta to pijesz krafta. Cornus Lupus Kormoran BA Baltic Porter Waszczukowe, Lubrow Quad IPA?
WDF?
Czego nie rozumiesz?
Do rzeczy en RIS to Stout nowoczesny. Nitro mówi wszystko. To, że takie piwo jest dostępne w Auchan za dyszkę to jest po prostu śmiech na sali. Czyż nie kupiłem 8 tub z 3-krotnie śliwkowanym Imperium Prunum w Auchan na Osowie w Gdańsku? Czy różni się ono od wystanego w Olsztynie pod browarem . Of Kors Nat!/ 26 BLG 10,5 alko. Mnóstwo smaku, genialny finisz utrzymujący się przez minuty. Pour Hard. Wlewamy agresywnie i nagroda jest natychmiastowa. Ekstremalnie gęsta piana wręcz jak w esperesso tyle że gęstsza. Można chcieć więcej? Daj przykład gęstszej to pogadamy. Aha, szybko zanika? Bo piwo jest bardzo mocne i tę pianę dusi. Czego nie rozumiesz?
Nos: śmietanka, domowe toffi, Gesslerowej gostyń zagęszczone gotowane na kajmak, prażone zboże, słodkie kakao. W ustach zaskakująco lekkie przez swoją azotową, pienistą strukturę, wręcz kremowe, z welwetową teksturą na języku i tonem kawowej kwasowości na subtelnym, długim tle. Ris konsekwentny, potężny a jednocześnie elegancki i cudownie gładki z chlebowym wileńskim dotykiem.
Dwa słowa o dystrybucji. Wszyscy którzy kupili w Auchan za 10 powinni dziękować Nookowi za to że się tam wbili bo wszelkiej maści troglodyci ( including me) mogą mikrosztosa nabyć za mirkopieniądze.Warka z datą 19.02 2026 degustowana 19 10 2021.
I błagam skończcie z tym kraftowy niekraftowy. Perła PB 330 ml za 2,99 pln w netto wrzucasz na rok na leżak i agresywnie przelewasz do Teku i masz miłego Bałtyka za żenujące pijendze. Degustuj , oceniaj a nie patrz gdzie kupiłeś. Myśl językiem , nie etykietą.
BTw za zgodność ze stylem New Age Style Ris 8/10. za tę konktetną kreacją 10/10
Za
2021-10-19 02:19:34
Pilsner Urquellawatar
kk98
starstarstar
Pilsner Urquell
Mocno nachmielone konktetna gorycz i fajna faza po tym
2021-10-19 00:37:13
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Dzięki kustoszowi poznałem swoją obecną żone, jak go pije to kobiety same kładą mi sie do łóżka
2021-10-19 00:31:20
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Łączmy się bracia! Kustosz jest nasz!
2021-10-19 00:30:19
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Ave kustosz!
2021-10-19 00:29:52
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
prawda, polać mu!
2021-10-19 00:29:22
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
cud nieosiągalny dla bytów tego świata
2021-10-19 00:28:52
Halne Mocneawatar
Gość
Halne Mocne
Polecam Panu spróbować obojętnie jaka podwójną ipe, gorycz piwna jak Pan to ujal vs to piwo, to jak Bugatti do malucha.
2021-10-19 00:03:26
Pinta Beskidy Pilsawatar
Gość
Pinta Beskidy Pils
Jasny klar, piany niedużo. Aromat skąpy, ale przyjemny - trochę słodu, trochę chmielu. Pije się szybko i z przyjemnością. Do czeskich klasyków się nie umywa, ale jako polski codzienny pils - może być.
2021-10-18 23:20:30
Radegast Rázná desítkaawatar
Gość
Radegast Rázná desítka
25.1.22 więc na pewno nie jest to świeże piwo
Miłe zaskoczenie!

Piana da się zrobić, ładna ale szybko znika, lancing nawet okej, kolor złoto, gazowanie drobne, średnie, bardzo pasuje.
Smak - przyjemność w tym prostym piwie. Jest podstawa, wrażenie mineralności ale z chmielu - woda miękka. Szybko goryczka, czysta, prosta, nie do końca trawa czy pieprz, świetnie w środek, szlachetnie + to co lubię - zalegająca.

Fajne, chmielowe i przyjemnie pełne - jak dobre czeskie dziesiątki.
2021-10-18 22:49:04
Tyskie Gronieawatar
ADINKC
star
Tyskie Gronie
Piwo bardzo wodniste, zapach byle jaki, nie ma żadnej większej goryczy, smak - pusty i okropny. Jest również strasznie przegazowane. Nie warto spożywac w ogóle zwracac na nie uwagi. Nie polecam.
2021-10-18 22:33:55
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
20 lat znanej mi historii tego piwa wygląda słabo
było bardzo dobre ale to w czasach jak i tyskie było świetne
jest kiepskie podobnie jak tyskie, ale bardziej

do piwa, niby jestem z lublina a nieczęsto piję perłe
wygląd: złote, klarowne, nisko gazowane, piany nie ma
zapach: nieprzebranej pustki otchłań
smak: słodkie, serio słodkie, jakaś nuta chmielowa czy tam minerałki się pojawia, nie jest lekkie, karton, kwiaty, herbaciane ściągnie, doceniłbym nawet lekkość, nuty kopru czy mydła ale nie. Jest słodko kartonowo. Jak kiepskie ciastko z piekarni w markecie, masło cukier aromaty.

Gdzieś w browarze mają recepturę starej chmielowej (6.2%) i portafiliby ją zrobić. Pierwsza export jak wyszła to trawiastym chmielem pachniało na około. Tego piwa nie ma - jest to co mamy w sklepach.

Szkoda czasu.
2021-10-18 22:32:58
Gloger Ministerstwo Pomarańczy Dzika Americaawatar
Gość
Gloger Ministerstwo Pomarańczy Dzika America
wydałem 5 zł na nie bo było w promocji. dużo za dużo zapłaciłem ...
2021-10-18 22:25:01
Beczkowe Mocneawatar
tyenavatyen
star
Beczkowe Mocne
Jeżeli komuś zależy tylko i wyłącznie na upiciu się to nie ma problemu, przez gardło przechodzi okej, cena nie zwala z nóg i woltaż idealny do tego celu. Jakościowo jednak puszka jest mało zachęcająca, nieprzyjemna w dotyku nawet, a samo piwo jest BARDZO płytkie - nie ma tam ani nuty smaku. Smakuje, jakby uleciał cały gaz. Żadnej słodyczy, żadnej goryczy - piwo bez duszy. Nie odradzam kupna, ale raczej starałbym się pierw szukać alternatyw.
2021-10-18 22:01:42
Nepomucen & Funky Fluid Meet Our Friends Episode 08awatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Nepomucen & Funky Fluid Meet Our Friends Episode 08
Wygląd: kolor ciemno żółty, mętne, pian średnia, dość trwała.Nasycenie średnie.
Zapach: owoce tropikalne, cytrusowe.
Smak: wyraźnie słodkie, goryczka wyraźna, ale przykryta przez słodycz.
2021-10-18 21:47:36
Paulaner Oktoberfest Bierawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Paulaner Oktoberfest Bier
Piwo słodowe. Goryczka ledwo wyczuwalna ale jest. Piwo pijalne chociaż spodziewałem się czegoś lepszego w tej cenie
2021-10-18 21:42:24
Harnaś Jasne Pełneawatar
tyenavatyen
star
Harnaś Jasne Pełne
Piwo mało słodkie aczkolwiek uznałbym to raczej za plus, lekko gorzkawe, czuć gorycz piwną ale dokładnie tym powinno być piwo "zwykłe". Choć woltaż i cena przywodzą na myśl piwa z niższej półki, to nie wolno dać się temu zmylić bowiem Harnaś swoim smakiem w swojej kategorii Lagerów - niczym prawdziwy król gór - stoi na samym szczycie.
2021-10-18 21:21:53
Halne Mocneawatar
Gość
Halne Mocne
wspaniale piwo z tradycja nawet Bogowie greccy pili Halne mocne 7% w puszce.
2021-10-18 21:14:45
AleBrowar Spicy Mummyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
AleBrowar Spicy Mummy
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, nieznacznie zmętnione. W zapachu słodkie nuty kawowe, wanilia, karmel , trochę kolendry, imbiru, cynamonu, jest przyjemnie przyprawowo, aromat dyni również się znajdzie choć na drugim planie. W smaku słodkie, lecz nie mdłe, kawowy akcent połączony ze świątecznymi przyprawami, dynia obecna, goryczka raczej żadna, słabsza kontra kwaskowa, przeciętna ilość ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od AleBrowaru, etykieta w żywej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie, dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 25.09.2022. Intrygujące połączenie deserowego, dyniowego piwa z kawą oraz przyprawami. Efekt końcowy zadowalający, piwo jest lekkie, słodkie w odbiorze z ciekawym orientalnym posmakiem. Dobre na chłodne, jesienne wieczory. Mocna 7 ode mnie.
2021-10-18 21:01:30
Halne Mocneawatar
tyenavatyen
star
Halne Mocne
Jedyny zachęcający element tego piwa to jego woltaż w połączeniu z jego ceną. Rzeczywiście, mało który browar potrafi konkurować z 7% za 2 złote jeżeli chodzi wyłącznie o upicie się, aczkolwiek jeżeli ktoś lubi czerpać przyjemność z picia piwa to nie jestem w stanie polecić "Halnego" nikomu. Smak niemiłosiernie gorzki, gorycz piwna nie do zniesienia, w dodatku każde piwo było zgazowane z mocą porównywalną do ruskiego szampana, gdzie przy otwarciu wylewa się 1/6 zawartości puszki. Tragiczne piwo, polecić moge je jedynie jako prezent dla lokalnego menela.
2021-10-18 20:57:11
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.