Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

Najnowsze komentarze

Beczkowe Mocne 9% Wiśniaawatar
Gość
Beczkowe Mocne 9% Wiśnia
Smakuje jak gazowany wiśniowy Tymbark. Mega słodkie
2020-08-11 00:57:58
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Poprawka bo alk. jest 5 %
2020-08-11 00:00:41
Doctor Brew Experimental Vermont IPAawatar
Gość
Doctor Brew Experimental Vermont IPA
Butelka z terminem do listopada, goryczka bardzo nieprzyjemna, wyraźny diacetyl, który odrzuca, kiedyś dobre, teraz niepijalne.
2020-08-10 23:53:43
Bojan Pilsawatar
Gość
Bojan Pils
Dobry Pils o jakby nieklarowanym stylu!
2020-08-10 23:34:15
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
Świetny stosunek ceny do voltarzu 2.59 10% smak istna poezja sąsiad dziennie w upalne dni pije 6 takich
2020-08-10 23:25:50
Maltgarden & Bytów I`m Your Barista - Monsooned Malabar AAawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Maltgarden & Bytów I`m Your Barista - Monsooned Malabar AA
W aromacie dominuje kawa, gorzka czekolada, delikatna śliweczka i nuta sosu sojowego. Alkohol niewyczuwalny.

Piwo czarne, nieprzejrzyste, gęste, z niezbyt obfitą pianą w kolorze ciemnego beżu. Opada jednak szybko, pozostaje cienki kożuszek. Oblepia szkło delikatnie.

W smaku - słodkie, pełne, kawowe, kwaskowe od palonych słodów a i pewnie od dodatku kawy również. Niska goryczka, waniliowy aftertaste. Alkohol znów ładnie ukryty. Totalnie nie czuć 12%.

Dobre piwo z dodatkiem kawy ale efektu wow jakoś nie ma. Na duży plus perfekcyjnie ukryty alkohol. Nic nie grzeje, nic nie śmierdzi tanią wódą. Brakuje w moim odczuciu goryczki bo całość jest za słodka w smaku.
2020-08-10 22:41:00
Kronenbourg 1664 Blancawatar
Gość
Kronenbourg 1664 Blanc
Generalnie lubuje się we francuskich i belgijskich piwach.Te kraje robią zupełnie inne piwa niż niemieckie czy czeskie a przy tym moc powyżej 5%. Piwo dla smakoszy i koneserów bo ma niestandardowy owocowo goryczkowy smak. Orzeźwiające na swój mętny sposób. Dla mnie genialne w smaku.
2020-08-10 22:39:50
Waszczukowe Janusz Moczywąsawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Waszczukowe Janusz Moczywąs
Piana prawie niewidoczna. Kolor słomkowy, zmetniony. W zapachu warzywa gotowane. W smaku warzywa, chamska slodowosć jak cukier, lekko kwaśne i mdłe od pszenicy i goryczka na finiszu która wykręca twarz do końca. Dramat.
2020-08-10 22:05:21
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Pite mocno schłodzone (z puszki) nie pozostawia żadnych negatywnych wrażeń, a nawet dzięki owocowym akcentom zahacza o pozytyw. Oczywiście pod względem głębi i jakości jest bez podejścia do wyrobów o charakterze rzemieślniczym bądź kraftowym, ale należy tu patrzeć także na różnicę w koszcie. Jest moim zdecydowanym faworytem w kategorii piw tańszych. Przy najbliższej okazji zdecydowanie zakupię ponownie, zwłaszcza patrząc przez pryzmat ceny obecnie wynoszącej 1,99 zł za piwo przy zakupie 12 sztuk w Biedronce, serdecznie polecam zwłaszcza kolegom studentom :)
2020-08-10 21:56:00
Braniewo Jasne Pełneawatar
Gość
Braniewo Jasne Pełne
Pojawiło się dziś w biedronce
2020-08-10 21:55:48
Osowa Góra Singielawatar
Gość
Osowa Góra Singiel
Grejpfrut wypisz wy(smakuj). Czuć jakość nieosiągalną przez koncernowe wypusty. Jest naprawdę dobre, piję pierwszy raz i robi wrażenie. Będę do niego wracał, to pewne.
2020-08-10 21:54:07
Deer Bear Let’s Cook - Passionfruit Goseawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Deer Bear Let’s Cook - Passionfruit Gose
Piana drobna, szybko znika. Kolor pomarańcza, zmetniona. W aromacie cytrusy m atakują, lekko slodowo, Kwasno i słono. W smaku owocowe, kwaśne, lekko słonawe. Ciekawe aczkolwiek pulpa z marakuji zabija za dużo z Rose'a.
2020-08-10 21:48:06
Gloger Atomowa Babkaawatar
Gość
Gloger Atomowa Babka
W promocji za piątkę może być, piwo jest bardzo dobre ale to na pewno nie jest ale
2020-08-10 21:33:01
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Fajans strasz od zawsze. Nie idzie tego pić. Zaciąga spirolem
2020-08-10 21:24:27
Birra Moretti Ricetta Originaleawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Birra Moretti Ricetta Originale
Słomkowy klar. Piana w średniej ilości. Powoli zanika.
Aromat słodu i chmielu. Prawie pół na pół.
W smaku chmielu znacznie mniej.
Ot, zwykły, poprawny koncernowy lager.
2020-08-10 20:54:03
Żywiec APAawatar
Gość
Żywiec APA
Wytrawne, cytrusowe z lekką żywiczną kontrą. Na upalny dzień jak znalazł. Pijalne i to bardzo.
2020-08-10 20:53:49
Revolta Tropical Wheat Limited Editionawatar
Gość
Revolta Tropical Wheat Limited Edition
Myślałem, że moje się lekko nadpsuło i przeszło kwasem. Ogólnie był potencjał, zrobiłbym je odrobinę mniej kwaśne, troszkę bardziej goryczkowe i wytrawne.
2020-08-10 20:50:41
Amber Chmielowyawatar
Gość
Amber Chmielowy
Zgadzam się z opinią co do joty!
2020-08-10 19:56:43
Founders Mas Agaveawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Founders Mas Agave
Piana średniej wysokości, lekko żółtawa, drobnopęcherzykowa, pozostaje w formie ładnego kożuszka.
Barwa zmętniona, coś w stylu ciemniejszego bursztynu.
Zapach zaskakująco mocno owocowy, dużo limonki, lekka słodycz i delikatna kwaskowość.
Smak: ale smakowa bomba! Wysycenie średnie-, aczkolwiek piwo jest gładkie, wręcz aksamitne; dużo limonki, ogólnie spora owocowość, wyraźna słodycz agawy świetnie komponuje się z kwaskowością limonki i skórki. Alko świetnie ukryte, pojawia się bardzo delikatnie pod sam koniec w łagodnym posmaku taquili - bardziej coś w stylu margarity - do tego, mimo iż fajnie orzeźwia to po jakimś czasie można poczuć, że równocześnie rozgrzewa. Sól nieprzesadzona, natomiast nie pojawia się na samym końcu jak w wielu Gose'ach tylko gdzieś w tle sobie jest. Aha no i beczka też oddała trochę swoich nut także jest tu smakowa bomba. No i będzie problem z oceną
2020-08-10 19:31:09
Trybunał Exportawatar
Gość
Trybunał Export
Jeśli ktoś szuka tańszej alternatywy dla czeskich pilsów, to warto wybrać to piwo. Bardzo konkretna goryczka, słodowa strona smaku bez zarzutu. Uczciwie zrobione piwo. Dobrze dochmielony lager w niskiej cenie.
2020-08-10 19:20:36
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010