Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Funky Fluid Madawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Mad
No aromat to cytrusy. Mamy taki słodki różowy grejpfrut. Piana niska, ale gęsta i drobnopęcherzykowa.
Piwo jest żółte, dość konkretnie mętne. Ze szkła fantastyczny aromat białych owoców. Bardzo wyrazisty i konkretny. No bardzo fajne piwo. Jest ta owocowość, którą w New England IPA cenię. Białe owoce, jak liczi i melon. Piwo jest gęste i ma dobre ciało. Wysycenie no średnie. Jest lekkie szczypanie od chmielu, ale ja to lubię, bo wiem, że piwo jest świeże. Piwo jest słodkie, co w zestawieniu z owocowością biało owocową daje fajny efekt. Goryczka raczej średnia, taka w klimacie grejpfrutowym. Piwo mi nie zerwało papy z dachu, ale mi smakuje.
2019-10-22 00:21:08
Grodziska APAawatar
Gość
Grodziska APA
Kupione w żabce w dniu 21 października. Po otwarciu wielkie rozczarowanie. Zero aromatu chmielowego. W smaku znośne, goryczkowe. Kolor jasny bursztyn. Ogólnie coś pomiędzy lager a średni pils. Nie można nazwać tego APA. ZEPSUTA WARKA I TO MOCNO W PORUWNANIU Z TYM CO PIŁEM LATEM.
2019-10-21 23:47:17
Funky Fluid Tropical IPAawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Tropical IPA
No tropikalnie. No przede wszystkim marakuja. Piana słaba, drobnopęcherzykowa. Piwo jest jasnożółte, konkretne
zmętnienie. Wygląd nie jest super hazy, ale jest soczyście. Po przelaniu do szkła bardziej czuć chmiele. Mamy
lekką nutę nafty. Aromat nie jest super intensywny. Piwo jest bardzo lekkie. Jest trochę wodniste, ale zyskuje
na tym lepszą rześkością. Jest owocowo, ale nie jakoś konkretnie. Jest delikatna słodycz, ale co zaskakuje w tym piwie to kwaśność. Marakuja tutaj odcisła swoją obecność, dając piwu swoją charakterystyczną kwaśność. Jest dość intensywne musowanie. Niestety poza tym mocnym sour, w smaku jest raczej dość płasko. Goryczka, no jest, ale słabo wyrazista. Piwo bardziej mi przypomina Sour niż IPA. Całkiem dobre, ale piwo oferuje inne doznania niż można oczekiwać.
2019-10-21 23:28:23
Stary Browar Kościerzyna Pilsawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Stary Browar Kościerzyna Pils
Mam słabość do produktów z Kościerzyny. Są rześkie, mętne i drożdżowe, nie do końca ułożone, jak restauracyjnego browaru, który warzy świeże piwo w małych ilościach. Pils też jest taki. Szkoda tylko, że kapsle noname-y, bo kiedyś były z misiem.
2019-10-21 22:41:08
Waszczukowe Grażyna Sprężynaawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Waszczukowe Grażyna Sprężyna
Cola o smaku lurowatej kawy z cukrem. I jest zapaszek tofika. 5 zł wylane do kanalizacji.
2019-10-21 22:34:34
Huzar Szkice Węglemawatar
Gość
Huzar Szkice Węglem
Mój faworyt! Ten DL stał się moim faworytem wśród polskich DL! W ogóle Browar Huzar ma mega misje! Polecam poznać
2019-10-21 22:01:27
Huzar Na Jasnym Brzeguawatar
Gość
Huzar Na Jasnym Brzegu
Bardo ładne szkoło, próbowałem w Chacie Trapera i oceniam bardzo wysoko.
2019-10-21 21:58:30
Żubrawatar
Gość
Żubr
Bardzo dobre piwko,wraz z Tyskim są na moim 1 miejscu
2019-10-21 21:47:33
Laško IPAawatar
Gość
Laško IPA
Bardzo dobra IPA.
2019-10-21 21:44:33
Kumpel Super Strong Beer 12%awatar
Gość
Kumpel Super Strong Beer 12%
Sieradz gdzir kupie?
2019-10-21 21:43:30
Hubertus Mediumawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Hubertus Medium
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty drożdżowe, maślane klimaty, zbożowe oraz drzewne akcenty lekka metaliczność, podbudowa słodowa. W smaku kurczę drożdżowe i maślane owszem... ale strasznie kwaśne, prawie jak rasowy sour, dodatkowo na domiar złego na finiszu pojawia się metaliczny posmak, trochę drzewności i zbożowości, goryczka iluzoryczna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Hubertus, etykieta w żółtej kolorystyce, klasycznie wykonana graficznie. Warka 15.11.2019. Nie wiem czy trafiła mi się wadliwa warka, ale tak przypuszczam, kwasek, metaliczność to nie są przymioty stylu w którym uwarzono te piwo... Za taki klops nie mogę dać więcej niż 4 z ogromnym minusem, a szkoda bo liczyłem na dobrego Czecha.
2019-10-21 21:32:22
Jako Złoty Łan Chmielowyawatar
Gość
Jako Złoty Łan Chmielowy
Niesmaczne co by nie powiedzieć, że paskudne.
No, ale spróbować trzeba każdego browarka, który wpadnie w łapę.
3/10
2019-10-21 21:18:40
Książęce Złote Pszeniczneawatar
Krzysiek80
starstarstarstarstar
Książęce Złote Pszeniczne
Bardzo dobre pszeniczne.
2019-10-21 20:57:10
Primátor Premium Lager 12°awatar
Til
starstarstarstarstar
Primátor Premium Lager 12°
Mało pijalne piwo o nieprzyjemnej goryczce. Typowy czeski koncerniak.
2019-10-21 20:25:11
Amber Żyweawatar
Gość
Amber Żywe
wyebae piwo
2019-10-21 20:24:09
Amber Żyweawatar
Gość
Amber Żywe
Najlepiej pożyć po wykładzie "Wykład monograficzny"
2019-10-21 20:22:17
Amber Żyweawatar
Gość
Amber Żywe
Wyborne piwo, poczuwam nutkę drożdży, aromat chmielu, akcetowalna gorczyka, a to wszystko składa się na ocenę 7,37/10
2019-10-21 20:21:51
Dudák Světlý Ležák 11°awatar
Gość
Dudák Světlý Ležák 11°
Dudak... z tym piwem mam połączone piękne wspomnienia w mordowni na dworcu w Budziejowicach. Tam dudak smakuje najlepiej :-D
2019-10-21 20:00:00
Na Jurze Jurajskie Jasne Pełneawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Na Jurze Jurajskie Jasne Pełne
Zapach i smak fatalne.
2019-10-21 19:42:28
Na Jurze Jurajskie Jasne Pełneawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Na Jurze Jurajskie Jasne Pełne
2019.10.21 Dzisiaj powtórzyłem zabieg na 2 kolejnych butelkach. Nie dobre to to jest.
2019-10-21 19:41:28
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010