Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Kormoran Miodneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Kormoran Miodne
Kolejne piwo z miodem, które ani trochę mi nie podeszło. W zapachu wyczuwalny taki sos żurawinowo-śliwkowy, lekki syrop klonowy i wieprzowina ze śliwką w środku. Stricte miodu w zapachu nie uświadczyłem, przynajmniej nie jakiegoś mocno zaznaczonego. W smaku wychodzi alkohol, jest słodkie i wżerające się, lepkie, obkleja zęby podczas picia. Przypomina syrop na kaszel i sizzurp Xd. Męczy strasznie, głównie przez tą potężną słodycz i lepkość, która dla mnie nie była zbyt przyjemna. Wygląd butelki w miarę ok, latające grube pszczoły Xd i pszeniczny kłos nadają ciekawy klimat, no jest to na swój sposób ładne. Może po prostu piwa miodowe to nie moja bajka, jeśli dotychczas chyba żadne nie zapadło mi w pamięci? Jednynie Litovel Medový Speciál był na swój sposób pijalny i nie odrzucał. No ale cóż, będę dalej poszukiwał piwa z miodem, którę polubię. W końcu chyba po to isnieją strony i fora pokroju tej, żeby znaleźć swojego Graala.
2019-12-14 16:24:25
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Tatra to jest taki Żywiecki Harnaś.
2019-12-14 16:22:32
Braniewo Jasne Pełneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Braniewo Jasne Pełne
Świetne, przyjemne piwko. Czuć taką świeżość, na pewno nie jest ono robione na odpierdziel, od razu można to wyczuć. Aromaty to głównie słód, lekki karton i minimalna chemiczność na samym końcu, jednak marginalna. Głównie jest słodowo. Smakuje jak normalne piwo, słodowo z goryczką, nie czuć nut alkoholowych, jest pełne i przyjemne. Ciut za słodkie według mnie. Idealny przykład jak zrobić w miarę dobrej jakości piwko, ponieważ widać, że ktoś choć trochę się postarał przy jego produkcji. Dodając do tego ładną etykietę z motywami 4 żywiołów na kapslach, gdzie na każdym z kapsli jest inny żywioł, można być naprawdę usatysfakcjonowanym z wydanych na nie pieniędzy. Za całokształt zasługuje na 6, lepsze niż koncerniaki. Bo nie po najmniejszej linii oporu.
2019-12-14 16:07:25
Karpackie Pilsawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Karpackie Pils
Pierwsze pijalne Karpackie. W odróżnieniu od Mocnego i Super Mocnego (Premium jeszcze nie piłem) przynajmniej nie smakuje brzeczką. Nawet nie chodzi tu o spirytus, po prostu wydaje mi się, że ten słód jest po prostu taki przyjemniejszy właśnie w Pilsie. Pachnie warzywnie, lekki bulion i słód. Zapach na pewno nie odrzuca. Smakuje lekko goryczkowo, bynajmniej nie od alkoholu, jest lekko stęchłe i rozwodnione. Majaczy jakiś chmiel. Ciekawe piwko, wygląda ładnie, jak typowy Pils, odcienie zielonego na etykiecie. Za cenę poniżej 2zł jest to bardzo dobry, lekki browarek bez wad. Mogę zarekomendować, na pewno zmieni się czyjeś niepochlebne zdanie o Karpackim, jeśli spróbuje ich Pilsa.
2019-12-14 16:01:11
Chojrak Piwo Mocneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Chojrak Piwo Mocne
Moja wersja napotkana w Delikatesach Centrum była wyprodukowana przez Van Pur SA. Naturalnie uwarzony CHOJRAK. Szkoda tylko, że śmierdzi rybą, taką szprotą i stęchłym słodem. O dziwo brak aromatów alkoholowych w zapachu. W smaku mocno rozwodnione z minimalną goryczką słodowo-spirytusową, brak tu większych nut alkoholowych, brzeczkowych, pewnie przez to mocne rozwodnienie. Nie czuć goryczy alkoholowej. Podejrzewam, że na spokojnie czteropak tego ładnie by wszedł bez większych problemów. Albo ta wielka butla plastikowa, ciekawe czy smakuje tak samo jak wersja z puszki? Na szczęście się nie dowiem, bo nie mam na razie zamiaru znów kupować CHOJRAKA. Ale złe piwo to nie jest, brak mu wad, smrodu spirytusu i wygląda bardzo ładnie, grafika ciekawie zaprojektowana. Można kupić na spróbowanie. Nazwa na pewno chwytliwa.
2019-12-14 15:52:32
Złotopolskie Mocneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Złotopolskie Mocne
Również napotkane w Stokrotce. Po głubczyckich przejściach, coś takiego jest jak ambrozja w ustach. Niskiej klasy, ale jednak. W zapachu wyczuwalne owoce, potężne estry, stęchły słód i takie stare, przepocone ubrania. Smakuje słodowo, kwaśnie, pojawia się mokry karton i alkoholowa goryczka. Ujdzie w tłumie od biedy. Szkoda tylko tego wyglądu, kolejny kufel wklejony w Paincie (jak w Domowym z Kufla/Dupy [niepotrzebne skreślić Xd]), do tego potężna etykietka promocyjna na górze puszki. Normalnie jak z bazaru jakiegoś. Małe sprostowanie opisu: jest dostępne nie tylko w wersji puszkowej, są również wielkie butle PET 1,5l dla większych zawodników Xd. Nie polecę tego piwa, ale nie jest ono również jakieś dramatyczne. Do przepicia.
2019-12-14 15:44:28
Nepomucen Kamoawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Nepomucen Kamo
Drobna z początku piana, nie do końca białej barwy. Średnio-dziurawiąca się, opadająca do kożucha. Lacing w postaci kleksów. Barwa złota - zmętniona. W aromacie słód (mokre, świeże zboże) oraz chmiele. Powiewy trawiaste w tle wyczuwalne. W smaku bardzo świeże, rześkie i dobrze pijalne. Goryczka bardziej na niskim poziomie. Idealny Pils na lato i nie tylko. Zbożowe i trawiaste. Dobrze zblilansowane i ułożone pod względem doboru trzech chmieli. To dobra pozycja z gatunku Pils. Warte degustacji. Polecam!
Wysycenie: średnie
Warka do: 11.12.2019
7+
2019-12-14 15:41:22
Bierhof Strongawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Bierhof Strong
Czemu to ma ocenę 3,4/10 na forum? Co? Z ciekawości kupiłem je w Stokrotce szukając Speciala Pilsa, i oczom nie wierzę, że na puszce widnieje potężny majestatyczny napis ZAKŁADY PIWOWARSKIE GŁUBCZYCE Xd, a nie wymieniony tutaj w opisie piwa Browar Fuhrmann, Połczyn-Zdrój. Zdecydowanie dostałem odpowiedź na swoje pytanie dotyczące oceny tego piwa. Jak widać ze zmian ocen tego piwa w czasie, kiedyś było to mocne 6 a nagle nastąpił dramatyczny spadek do obecnego 3,4. Ostatnie oceny użytkowników to również przeszło same 1. Czyli musiało to być średniej klasy piwko, zostało przejęte przez Głubczyce i oczywiście zjebane przez ten zakład, a jakby inaczej. Parodia. Po otwarciu nie spodziewałem się niczego specjalnego, ale to po prostu kolejny raz wywaliło skalę. Śmierdzi starym, stęchłym szczochem, mocnym kwasichem, przepoconymi majtami i oczywiście żelazem tak mocnym, że aż nos boli. Smakuje tak obleśnie, kwachem, krwią, metaliczną goryczą, potem i oczywiście creme de la creme, czyli żelazo. Kurwa ileż można? Również wygląd jest dramatyczny, jakie Premium Quality Beer? Z czystym sercem i sumieniem wystawiam 1, na którą zasługują wszystkie mocne piwa od Głubczyc, których dotychczas próbowałem. Jebana paranoja.
2019-12-14 15:36:14
FOX Super Mocneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
FOX Super Mocne
Praktycznie to samo co w FOX Mocne, dlatego nie będę powtarzał dwa razy tego samego. Jedyne pojawiające się różnice, to większa owocowość w zapachu Super Mocnego. Czyli więcej estrów, czyli jeszcze gorzej prowadzone fermentacja, czyli tylko po to, by zrobić te 2% więcej alkoholu. I to właśnie z tego powodu wynika druga różnica, w Super Mocnym gorycz spirytusowa jest tak mocna i wżerająca się w usta, że nawet obleśna słodowa brzeczka nie jest w stanie jej przykryć. Wyglądu nie opisuję bo szkoda gadać. Również produkcja Van Pur.
2019-12-14 14:51:20
Fox Mocneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Fox Mocne
Co tutaj pisać, pachnie brzeczkowym alkoholem i spirytusowym słodem. W smaku potężnie słodkie, stęchłe, z wielką alkoholową goryczą. Niczym to się nie różni od jakichś Karpackich, czy Beczkowych. Wygląd puszki to typowe czarne pierdolstwo dla menela. Produkcja Van Pur.
2019-12-14 14:45:01
Special Pils awatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Special Pils
Kolejna propozycja z najgorszej 10 piw na tej stronie została zdegustowana. Udało się go znaleźć w Stokrotce, gdzie poustawianie są jeden na drugim kartony tego gówna, chyba z 15 jak nie więcej Xd. Myślałem, że na starcie wystawię 1, z uwagi na jego wygląd i wspomnienia, do jakich przyzwyczaiły mnie Glubczyce i ich wyroby. W zapachu oczywiście stęchła żelazna moneta, kwaśny słód i jebane, wżerające się w nos połączenie, czyli żelazne kwasicho. Smakuje mokrym kartonem, również żelaznym kwachem i metaliczną, patologiczną goryczą. Pytacie, czemu nie 1 w takim razie? Otóż przez potężne rozwodnienie tego szczocha, jest możliwe wypicie tego. Cudem, ale się da. Pierdolona metalowa woda, do tego kwaśna. Chociaż wygląda trochę lepiej niż Special Mocne, ale i tak nie jest to projekt najwyższych lotów. Wielkie gówno, także i ja dołożę swoją cegiełkę do jego oceny w najgorszej 10 piw. Pijałem jednak gorsze rzeczy (dziwnym trafem prawie wszystkie były produkcji Głubczyc), dlatego na najniższej półce go nie postawię. Warto poszukać i spróbować, bo zaniechanie wylania głubczyckiego piwa tuż po otwarciu, jest ewenementem na skalę światową.
2019-12-14 14:40:37
Staropramen Non Alcoholicawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Staropramen Non Alcoholic
Jakiś czas temu było dostępne w każdej Biedronce (razem z Kustoszem Bezalkoholowym) na dziale piw 0,0%. Obecnie coraz trudniej to znaleźć, Kustosz został chyba na dobre wycofany ze sprzedaży na rzecz Lechów, Żywców 0,0%. Bez komentarza. Choć w sumie z drugiej strony otwierając tego Staropramena, można cieszyć się z takiego obrotu spraw. Śmierdzi potężnymi warzywami i bulionem, kwachem, doprawione wszystko jest stęchlizną brzeczkową. W smaku lepiej, pomimo kwasu wżerającego się w usta, stęchlizny i potężnego nagazowania, jest jednak pełne i pojawia się goryczka chmielowa. Wygląd także go ratuje, ładna butelka i etykieta o co trudno w czeskich piwach Xd, pieni się z jakimś tam lacingiem. Konkluzja, lepiej tego nie wąchać, w smaku nie jest jakieś specjalnie złe. Tylko pewnie niedługo znalezienie go będzie graniczyć z cudem bo wszędzie na półkach spotkamy ten sam shit, czyli Lech i Żywiec.
2019-12-14 14:29:50
Rohozec Skalák Nealkoawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Rohozec Skalák Nealko
Średniawa. Aromaty warzywnego, lekko chlebowego słodu, zakwasu i przesłodzonej brzeczki. Smakuje jak ordynarny kwasior, mega rozwodnione, jakaś marginalna goryczka. Męczące. Zupełny bezsens, lepsze alternatywy dla piw alkoholowych niż ten Rohozec, warzone są przez polskich producentów. Do tego wygląd nie powala, autystyczna grafika z tym NEALKO Xd. Plusem jest ładny niebieski kolor, bo w takich butelkach jest obecnie to piwo sprzedawane. Pass, jednorazowy wypad.
2019-12-14 14:21:56
Perun Serce Dębuawatar
szab12
starstarstarstarstar
Perun Serce Dębu
Piwo ma lekką, ale wyczuwalną goryczkę.
2019-12-14 14:21:56
Perun Serce Dębuawatar
szab12
starstarstarstarstar
Perun Serce Dębu
Piana szara, kolor piwa klarowny, brązowy. Zapach ciasteczka, karmel, biszkopt, lekki cytrus. W smaku słodycz, pełnia mimo niskiego ekstraktu, ciasteczka, biszkopt i lekka cytryna na końcu. Świetne piwo, mało popularny styl a szkoda. Cena 8 zł w Promilu we Wrocławiu.
2019-12-14 14:20:15
Oettinger Alkoholfreiawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Oettinger Alkoholfrei
Kiedyś podczas oceny piw z Kauflanda, bezalkoholowego Oettingera albo nie było, albo został pominięty w imię % Xd. Można powiedzieć: "szkoda, że dopiero teraz", ponieważ piwko to jest naprawdę pijalne. Zapach to mocna brzeczka, słód, warzywa. Wychodzą lekkie nieprzefermentowane drożdże co jakiś czas. W smaku słodkie, pełne, słodowe, pojawia się goryczka (!), co mnie bardzo satysfakcjonuje. Wygląd średni, etykieta taka typowa dla niemieckiego kurortu nad morzem, no ale ujdzie. W takiej cenie - polecam. Ciekawe niemieckie piwko.
2019-12-14 14:16:49
Desperados Nocturno 7%awatar
GrasOne
starstarstarstarstar
Desperados Nocturno 7%
Jeden z moich faworytów!
2019-12-14 13:50:36
Stephans Bräu Hefeweizenawatar
Gość
Stephans Bräu Hefeweizen
Warka 03.20

Aromat i smak taki sam jak zwykle, piwo ma cały czas wysoki poziom, nawet wśród lepszych weizenów niemieckich. Dobrze że jest cały czas pełne, solidne, jest banan.

Podsumowanie:totalne przeciwieństwo koncernowych polskich pszenicznych, które są zazwyczaj lekkie w smaku wręcz puste i kwaśne.

Na mojej puszcze blg było na pewno ponad 12 nie pamietam czy12.2 czy 12.6
2019-12-14 13:39:32
Miłosław Niefiltrowaneawatar
Kopytko74
starstarstarstarstar
Miłosław Niefiltrowane
Cudowne polskie piwo.
Praktycznie w poprzednich komentarzach wyczytacie dlaczego warto spróbować.
Piwo jest niepowtarzalne. Aromaty słodowe, dotykające delikatnie zapachów miodowych, świeży chleb pieczony w domowym piecu.
Nie spodziewaj się goryczki. To nie ten gatunek piwa.
Piękny wygląd, drobna piana, w średnim tempie opadająca, barwa bursztynowa (17 EBC)
Myślę, że na polskim rynku małych browarów Miłosław spokojnie plasuje się na górze stawki.
2019-12-14 13:31:30
Żywiec Białeawatar
Gość
Żywiec Białe
Bardzo dobre piwo, wracam do niego z przyjemnością.
2019-12-14 13:11:42
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010