Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najnowsze komentarze

Zlaty Bažant ’73awatar
Gość
Zlaty Bažant ’73
Jak można kupić coś przypadkiem? Potknąłeś się i wylądowałeś z piwem w siatce? Jak doszło do tego wypadku?
2020-02-18 09:02:38
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
PROSZĘ CIĘ O 7 PROCENT
2020-02-18 06:10:23
Staropolski Bio APA awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Staropolski Bio APA
Faktycznie fajnie , że BIO, ale APA w smaku trzeba mocno szukać. Wg mnie bardziej słodki lager. Wyczuwalna nuta miodu,a gdzie cytrusy? Duży plus za dobre składniki.
2020-02-17 23:44:04
Kozel Lezak 11awatar
Gość
Kozel Lezak 11
Coś okropnego. Nagazowany, podły, płaski euro lager, nie stać go nawet na żadną pianę. Gdy Kozel wchodził na rynek parę lat temu był niezły, teraz to zwykła ściera. Kozioł z reklamy powinien ich tam ponadziewać na rogi za to piwo. Ahoj.
2020-02-17 23:06:18
Mikkeller SpontanPassionfruitawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller SpontanPassionfruit
Wspaniały aromat. Jest to połączenie nut dzikich z absolutnie fantastyczną marakują. Lekkie skórzane nuty, lekka końska derka. Ta marakuja tutaj jest bardzo intensywna, taka świeża i rześka. Piana niska, drobnopęcherzykowa. Piwo ma fajny żółto-złocisty kolor, klarowne. W szkle mega owocowość. Też lekki klimat kefirowy wychodzi. Średnio intensywne wysycenie, ale to przyjemne musowanie. Fajne ciało, bo piwo nie jest wodniste i jest nawet gładkie. Piwo jest bardzo intensywne w doznania. Bardzo owocowe, a dokładniej mówiąc marakujowe. Leciutka słodycz od marakuji przełamana jest potężną dawką kwaśności. Piwo dla miłośników kwaśnych piw. Na aftertaste delikatna nuta wanilii. Lekka taniczność jest. Jest juicy, jest sour, czego chcieć więcej od piwa w tym stylu? Tylko szkoda, że w smaku już nie ma tego klimatu funky. Jednak piwu brakuje balansu i jest trochę mało słodyczy, a za dużo kwaśności.
2020-02-17 23:01:23
Tenczyn Pilsawatar
Gość
Tenczyn Pils
Super piwo, dobry smak, jedno z lepszych w tej cenie. Zapachem podchodzi pod żubra a smakiem pół na pół trochę posmak tyskie... coś w ten deseń. Lekki lagier jak na 6 procent - Gdybym nie wiedział - to bym powiedział że to max 4,8 %
2020-02-17 22:59:38
Zlaty Bažant ’73awatar
Gość
Zlaty Bažant ’73
Kupiłem przez przypadek na Słowacji, czemu u nas nie robi się takich piw tylko tak bardzo słodowe ?? Piwo rewelacja.
2020-02-17 22:14:34
Staropolskie Kultowe Dunkelweizenawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Staropolskie Kultowe Dunkelweizen
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza brunatna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu klasyka pszenicy czyli banany, goździki, drożdże, nic z Dunkela, no może karmel i paloność , ale to tak na granicy autosugestii. W smaku słodkie, wyraźnie goździkowe, trochę karmelu i domieszka palonego akcentu, banan oraz drożdżowość, na plus brak charakterystycznego dla tego browaru drzewnego klimatu, goryczka adekwatna do stylu, słaba kontra kwaskowa, wysycenie na średnim poziomie. Butelka z krachlą, etykieta w ciemnej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 03.02.2021. Pszeniczne piwo z minimalną obecnością karmelu i paloności. Słodkie, mało orzeźwiające. Generalnie szału nie ma, ale też się go nie spodziewałem. 5 z plusem to moja ocena.
2020-02-17 21:55:28
Kazimierz Aldona TDHawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Kazimierz Aldona TDH
Fajne owoce tropikalne. Marakuja, mango. Lekki drożdżowy klimat. Piana bardzo wysoka, drobnopęcherzykowa. Brzydki kolor. Taki siny, jak mętny sok jabłkowy. W szkle dalej owocowo. Jednak aromat tutaj bardziej poszedł w białe owoce. No słabe to piwo. Piwo jest jakby odgazowane. Gdzie te płatki owsiane? Nie ma gładkości. Gdzie ten słód żytni? Piwo nie ma zawiesistej tekstury. Jest wodniste. Jest owocowo owszem i tylko to ratuje to piwo. Jest lekka słodycz. Lekka kontrująca to kwaśność. Brak goryczki. Owocowość taka właśnie w typie marakuji, bo słodycz miesza się z kwaśnością, do tego białe owoce. Piwo jednak trochę mnie rozczarowało.
2020-02-17 21:38:54
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
Dobre piwo w korzystnej cenie
2020-02-17 20:53:31
Stary Browar Tenczynawatar
Gość
Stary Browar Tenczyn
Mocne, ale bez smaku
2020-02-17 19:50:34
Kormoran Krzepkieawatar
Filipczy
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Uważam, że za mocno czuć alkohol. Smakuje jak najtańsze piwo.
2020-02-17 19:11:39
Kormoran Warmińskie Rewolucjeawatar
Gość
Kormoran Warmińskie Rewolucje
Browar ten jest strasznie "nierówny" i zależny od kaprysów zwanych "warką". Raz jest to absolutny sztos, innym razem lagerowy zbuk.
2020-02-17 19:08:23
Peroni Nastro Azzurroawatar
Gość
Peroni Nastro Azzurro
Kolejny lager, który w Polsce reklamowany jest jako marka luksusowa, a w UK jest to najtańsze piwo. To samo Atella Artois, Miller, Bud i inne.
2020-02-17 18:35:02
Żoliborz Pszeniczne awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Żoliborz Pszeniczne
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu typowy pszeniczniak czyli drożdże, goździki, banany w tej dokładnie kolejności. W smaku podobnie, drożdże, przechodzące w goździkowy aromat i finisz wyraźnie słodki, bananowy, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, czuć, że piwo jest świeże, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 11.12.2020. Smakuje podobnie jak pierwsze pszeniczne piwo, które uwarzyłem. Jest mocno drożdżowe, świeże. Ale w swoim miałem wyraźny kwaskowy element, tutaj mi trochę tego zabrakło. Fajne goździki i banan. Z sentymentu dam 6 z plusem.
2020-02-17 17:29:12
Obolon Białeawatar
Gość
Obolon Białe
Mi smakuje niezmiennie, choć przyznaję, że zdarzały się słabe warki (choć raczej kilka lat temu - piję od kilku miesięcy to piwo dość regularnie i jeszcze się nie zawiodłem).
Śmiem twierdzić, że to najlepszy budżetowy witbier na rynku. Miłosław jest OK, ale nieco sztuczny. Podróże Kormorana to już nie to, co kiedyś.
2020-02-17 17:07:35
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Polish Pale Aleawatar
Gość
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Polish Pale Ale
W sensie, że żona nie chciała go przyjąć?
2020-02-17 17:03:54
Inne Beczki Pop Up Spill The Teaawatar
Georgessiono
Inne Beczki Pop Up Spill The Tea
best in 15°C
kdy se čajové lístky sencha plně rozvinou
2020-02-17 15:41:11
Edelweiss Hefetrüb Weizenbierawatar
Gość
Edelweiss Hefetrüb Weizenbier
jevac mnie
2020-02-17 15:27:10
Artezan Elektrolitawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Artezan Elektrolit
Piana biała, drobnoziarnista, ładnie gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ciekawy i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu na pierwszym planie subtelne nuty morelowe, kwaskowe akcenty o podłożu jogurtowym, generalnie pachnie przyjemnie owocowo. W smaku morela nadal gra główne skrzypce, kwasek jest istotny aczkolwiek nie przesadzony, finisz natomiast lekko słonawy, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Artezan, etykieta graficznie jak w większości ich wyrobów, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 10.05.2020. Bardzo smaczny gose z wyraźną obecnością moreli. To lubię, gdy w kwasie czuć dodany owoc, a nie jest to częste zjawisko. Orzeźwiający i gaszący pragnienie, faktycznie elektrolit. Mocna 7 z mojej strony nie powinna być przesadą. Artezan nie zawodzi po raz kolejny.
2020-02-17 14:58:13
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010