Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Trzy Góry Manufakturowe Aleawatar
Gość
Trzy Góry Manufakturowe Ale
jałowiec niewyczuwalny zapach karmelowy lekko orzechowy smak karmel lekka goryczka piwo ok nic specjalnego zwykle ALE
2022-01-18 13:09:43
10,5 (Dziesięć i pół)awatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
10,5 (Dziesięć i pół)
Jedno trzeba przyznać - chociaż kiepskie i nadaje się jedynie do wylania, to jednak to piwo jest chyba najlepszym trollem na całym polskim rynku. Nic tak nie poprawia humoru jak czytanie komentarzy Zenków, którzy myśleli, że to ma 10,5% alkoholu, a w domu okazało mniej niż 5% i teraz są wielce rozczarowani. xD
2022-01-18 13:07:57
Żubrawatar
Gość
Żubr
Pyszne piwko, najlepsze do upału ale w zimie też można sobie chlupnąć. Polecam każdemu smakoszowi piw. Dziękuje i pozdrawiam. Białystok moim miastem, Białystok moim życiem!!
2022-01-18 12:54:36
Szantowe mocne 7,2%awatar
Gość
Szantowe mocne 7,2%
W 9.22 2.10 zl Dino

A:artefakty fermentacji, zielone jabłko itd
S:kwaśne, zielone jabłko, przykryte słodyczą , na końcu goryczka max 10 ibu zalegająca

P:lepsze niż każdy koncern także Van Pur, lepsze niż Głubczyce, przegrywa z Połczynem czy Amberem. Nie boli głowa ani flaki.
2022-01-18 12:23:39
Piwo jasne szantowe 4,2%awatar
Gość
Piwo jasne szantowe 4,2%
W 8.22 2zl Dino

A:niewielki,mineralny
S:niewielki, trochę artefaktów fermentacji, mineralnosc, ibu od 5-10

P:lekkie piwo w smaku, wytrawne, brak chmielu na smak powoduje ze odbiór jest typowo nie czeski. Oczywiście lepsze niż koncernowe odpowiedniki, bo jakiś smak jest.

Mozna znacznie polepszyć to piwo jednak podnosząc ekstrakt i dodać słodu specjalnego, koszty minimalnie wyższe, jeżeli nie chcą użyć chmielu.
2022-01-18 10:57:37
Zlaty Bažant ’73awatar
JarekPro
star
Zlaty Bažant ’73
Fajne piwko, rzecz jasna bardzo podobne do dyszki, troszkę więcej słodu.
2022-01-18 10:18:17
Zlatý Bažant Svetlé 10%awatar
JarekPro
star
Zlatý Bažant Svetlé 10%
Mój ulubiony koncerniak. Z powodu zamieszkania często bywam na Słowacji (o ile jest to możliwe z powodów pandemicznych). Lekkie, mały woltaż, orzeźwiajace, jestes jakaś tam goryczka. No naprawde jak na lager jest to solidne piwko, a dodając do tego cenę (0.45 euro) to już w ogóle powala nasze koncerniaki.
2022-01-18 10:13:31
Piwo jasne szantowe 4,2%awatar
Gość
Piwo jasne szantowe 4,2%
Źle zesłodowany jęczmień. Piwo nadaje się do wylania do zlewu! ocena 1/10
2022-01-18 06:38:52
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockawatar
VapoRR
starstarstarstarstar
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Barwa: rubinowa, czerwonego wina. Ładna klarowność, niemiecka ;)

Piana: bardzo obfita, dobrej, nawet bardzo dobrej jakości. Nie jest to czysta biel, ecru raczej. Opada w tempie średnim, ale cały czas na całkiem niezłym poziomie utrzymuje się. Lacing może nie perfekcyjny, ale wysokich lotów.

Aromat: mocno okopcona szynka. Taka z prawdziwego pieca wędzarniczego, wiejskiego. Dużo spalenizny nawet. Przypomniał mi się nawet epizod z życia, kiedy wąchałem książki/zeszyty uratowane z domu, w którym palił się dach (i nie tylko). Emocje jak widać niemałe. Poza tym trochę karmelu od słodu w oddali.

Smak: tutaj wędzonka mięsna dalej obecna, ale już na mniejszym poziomie. Jest nieco czarnego chleba, palonego słodu, kawy. Swój delikatny akcent mają też przypalane marshmallow. Karmel jak i lekka kwaskowość na poziomie akceptowalnym.

Odczucie w ustach: wysycenie na odpowiednim poziomie. Nie ma efektu szczypania, jednocześnie piwo nie jest całkowicie płaskie. Występuje całkiem pokaźna goryczka. Piwo nie jest bardzo mocno treściwe, ale jego profil jest dość ciężki. Sporo się dzieje, jednak pijalność powyżej przeciętnej. Jak na koźlaka osiągnięcie godne pochwały. Mocny i oryginalny punkt tego legendarnego browaru.



2022-01-18 02:15:42
Gwarek Szeryf Pola Przodowyawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Gwarek Szeryf Pola Przodowy
Wygląd: jansa słomka, mocno zmętnione, piana spora ale grubopęcherzykowa, szybko się redukuje, jakiś lacing zostaje
Zapach: bardzo wątły, zbożowy, mleczny, delikatne nuty białych owoców i cytryny z pomelo
Smak: Goryczki zero, bardzo wodniste, za to puszyste, nachmielenie takie jak w zapachu słabe, średniak, ale pijalny.
2022-01-18 02:03:18
Gubernija White Ale awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Gubernija White Ale
Wygląd: blada słomka, w opór jasne i prawie nie zmętnione, raczej opalizujące, piana, ok, jakiś lacing
Zapach: prawie bezzapachowe, może jakaś nut brzoskwini i jakas słodka, pszeniczna
Smak: bardzo wodniste, ale gładkie, w smaku też taka nuta brzoskwiniowa, Engelman dodawał aromatu brzoskwiniowego do wita, może to taki litewski patent. Smakuje po prostu jak białe żywca, wita za bardzo nie przypomina.
2022-01-18 00:57:51
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
mocne i tanie, na co narzekacie
2022-01-18 00:46:09
Cortes Extraawatar
Jakubczyk
starstarstarstar
Cortes Extra
Prawda, Van Pur śłynie z niezbyt wybitnej Łomży i piw dla meneli (Karpackie, Śląskie, a po przejęciu browaru Braniewo również Kuflowe). Jednak Cortes fajnie wypełnia nisze lekkich mało nachmielonych lagerów, w Polsce, które dobrze sobie radzą w Ameryce.
2022-01-18 00:25:44
Obolon Świtłeawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Obolon Świtłe
Puszka, daty: 30.11.2021 i 30.11.22, więc piwo całkiem świeże.

Wygląd - klarowne, kolor słomkowy, średnie wysycenie, piana niewysoka i znika dość szybko niemal do zera (jest lacing). Aromat - słodowo-chlebowy, delikatne nuty ziołowe, profil czysty - dość przyjemny, ale też i zbyt delikatny. Smak - trochę kwasku, potem trochę słodu i nieco goryczki i ziół; profil czysty.

Całość oceniam na 6-, ocena przyzwoita jak na eurolagera; liczyłem, że będzie więcej goryczki i że pojawi się słodowa kontra w smaku, że to będzie coś bardziej jak czeska jedenastka niż zwykły lager.
2022-01-18 00:17:58
Cortes Extraawatar
Jakubczyk
starstarstarstar
Cortes Extra
Aromat chmielowo kukurydziany, dość przyjemny i lekk. Zasadniczo chmiel było czuć wyłącznie w momencie otwarcia butelki. Po przelaniu wysycenie dość niskie. W smaku słodkie, słodowo-kukurydziane. Goryczka znikoma. Słodycz kukurydzy ze słodyczą mleka ryżowego. Ogólnie spoko, ale Corona wydawała mi się bardziej kwaskowa i wytrawna, jednak jest od pierwowzoru pełniejsze w smaku. Ze względu na cenę (1,99) w Lidlu i na to, że nie jest z Meksyku daję 7/10 w swojej kategorii oczywiście.
2022-01-18 00:16:35
Rock Browar Jarocin Śliwka & Koniak Dont Fall Down Porter Bałtycki awatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Rock Browar Jarocin Śliwka & Koniak Dont Fall Down Porter Bałtycki
Wygląd: barwa czarna, brak piany przy nalewaniu.

Aromat: mleczna czekolada, pumpernikiel, miód, powidła śliwkowe. Zarówno w butelce i jak i w szkle aromat mało intensywny, ledwo wyczuwalny.

Smak: śliwka, gorzka czekolada, na finiszu lekka palono-kawowa goryczka. Jest lekkie rozgrzewanie alkoholowe. Po dłuższym ogrzaniu w szkle, przy piciu pojawia się odczucie beczki po szlachetnym alkoholu (koniak, rum).

Aromat bardzo słaby, trzeba było czekać, aby cokolwiek poczuć. Porównując do pitego wcześniej Porteru Bałuckiego, to w "Śliwka & Koniak" smak jest bardziej "porterowy". Jest również beczka, ale nie tak intensywna jak w Porterze Bałuckim.
2022-01-18 00:01:30
Trzech Kumpli Björnawatar
orsi1
starstar
Trzech Kumpli Björn
piję bjorn z lipca 20', no i jak dla mnie już jest sztosik. Barwa czarna smoła z delikatnymi refleksami pod światło u dna. Piwo gęste pięknie oblepiające szkło. Piana zredukowana prawie że do zera, wysycenie średnio niskie. Czuć tropikalność, nuty brandy, kawę, czuć muscovado i rum, może rodzynki? W mniejszej części wanilię. Im dłużej się pije tym bardziej na wierzch wychodzi szlachetny alkohol, a wraz z tym alkoholem wyraźne akcenty rumowe. Grzeje, ale wcale to nie przeszkadza. Czy lepszy by był po dłuższym leżakowaniu? Z pewnością.
2022-01-17 23:59:36
Piwoteka Porter Bałuckiawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Piwoteka Porter Bałucki
Wygląd: barwa ciemnobrązowa, piana niska tworząca pierścień wokół szkła.

Aromat: śliwki, wanilia, odrobina karmelu, miód, wytrawny alkohol (sherry, brandy).

Smak: na początku kawa ziarnista na średniej intensywności, dalej wiśnie, śliwki. Na finiszu czuć nuty beczkowe.

Data ważności: 27/05/2020 r. Data zakupu: 01/2019 r.

Jestem mile zaskoczony tym, co stało się z tym piwem po trzyletnim leżakowaniu. Piwo dojrzało w kierunku beczki, wytrawnego alkoholu. Podejrzewam, że to zasługa płatków dębowych Sherry w składzie, które zmieniły profil piwa (brak deklarowanych na etykiecie "czekoladowo-kawowych smaków z wyraźną goryczką"). Gdybym dostał to piwo do spróbowania w ślepym teście, to pomyślałbym, że to wersja typowo "beczkowa", bo moje odczucia smakowe wyraźnie to sugerują.

Decyzja o przekazaniu piwa na leżak okazała się trafna. Smakował wybornie.
2022-01-17 23:52:28
Moczybroda Jack Mangowawatar
Gość
Moczybroda Jack Mangow
aromat przyjemny niezbyt mocny. Mętne ciemnej barwy z wysoką pianą. w smaku bardzo słodkie można powiedzieć że nawet mdławe mango kojarzy się z sokami dla dzieci jakiś gęsty owocowy przecier dynia?! na finiszu wyczuwalna goryczka i ziołowa świeżość chmielów
2022-01-17 22:26:53
Duch Podhala Piwo Niefiltrowaneawatar
Gość
Duch Podhala Piwo Niefiltrowane
Smaczne
Kupiłbym napewno jeszcze nie jeden raz.
Szkoda tylko że kupiłem 1 sztukę na próbę.
Ale znalazłem wysyłkowo i kupię więcej.
Polecam
2022-01-17 22:08:40
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.