Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Rochefort Trappistes 10awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Rochefort Trappistes 10
Róż wpadający już w czerwień. Mętne. Piana ogromna, beżowa, o zbitej strukturze. Dziurawi się i redukuje bardzo powoli. Znacząc szkło.
W aromacie brzoskwinie, rodzynki, melasa, ciasto nasączane rumem.
Dobrze nasycone. O puszystej fakturze. W smaku jest słodko, ale bez przesady. Są też owoce: brzoskwinia, morela. Rodzynki, melasa, biszkopt. Delikatna skórkowa goryczka.
Jedno z lepszych belgijskich piw. I czołówka cudów od trapistów.
2019-08-26 06:38:21
Starobrno Mediumawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Starobrno Medium
Piwo kupione w małych czeskim sklepie tuż przy polskiej granicy (opis degustacji skrócony i może nieco mylący, bo okazało się, że jest już po terminie - kilka tygodni, ale zawsze). Jeszcze - niepasteryzowane, ale z pewnością poddane mikrofiltracji, bo jest klarowne i niedrogie.

A samo piwo? Jest bardziej słodowe niż chmielowe (pewnie lekkie utlenienie dodało lekko miodowej słodyczy), pije się je przyjemnie. I to właściwie tyle. Takie 6 z minusem.
2019-08-26 03:23:06
Staropramen Non Alcoholicawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Staropramen Non Alcoholic
Jasne jasna, klarowna. Piana bardzo szybko uchodzi, zostają jakieś wspomnienia po niej. W aromacie ujawnia się mocna brzeczkowość, poza tym nuty owocowe, głównie jabłka. W smaku pustawe, lekko słodowo-owocowe. Co jednak mnie zdziwiło to wyczuwalna goryczka, co w tym segmencie się właściwie nie zdarza (bezalkoholowe lagery). Pije się lekko, wysycenie znaczne. Lepsze niż się spodziewałem.
2019-08-26 01:36:22
Lemberger Darkawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Lemberger Dark
WYgląd: kolor ciemno brunatny, nieprzejrzyste, niewielka piana, beżowa
Zapach: po otwarciu karmelowy, później dochodzą nuty palone, kawy zbożowej, jest nawet maggi, ale zapach jest bardzo iluzoryczny
Smak: Bardzo wodniste, jakiś posmak karmelu i kawy zbożowej, odrobinę cukrowości, goryczki czy chmielu zero, w finiszu sos sojowy. Słabe.
2019-08-26 00:39:06
Lemberger Weizenawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Lemberger Weizen
Wygląd: barwa słomkowa, mocno zmętnione, jakaś piana
Zapach: zapach zbożowy, odrobinę goździkowy, jakiś chmiel
Smak: Smakuje jak woda, jest tak samo słabe jak NIechanowo Pszeniczne, bo to to samo piwo, nie chciało im się nawet zmienić receptury tylko zaetykietowali je jako Lembereger. Jest pod wrażeniem, bo piję je po niemieckim dyskontowym weizenie o parametrach 11,5/5,1, to ma 12,5/4,5 a smakuje jak woda, jest puste, mocno zbożowe, słodkie, ale to taka cukrowa pustka, czuć trochę chmielu i goździka. Okrutnie słabe. Wysycenie przegięte.
2019-08-25 23:26:32
Gorzka Prawda Ipeł Sencha awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Gorzka Prawda Ipeł Sencha
Zbutwiałem z żeny widząc etę i nazwę
2019-08-25 22:39:36
St. Bonifatius Hefeweizenawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
St. Bonifatius Hefeweizen
Wygląd: Barwa pomarańczowa, mocno zmętnione, ładna piana, niezbyt obfita, ale drobna i trwała, jakiś lacing nieznaczny
Zapach: drożdże, świeże ciasto, guma balonowa, banan, odrobina karmelu, trochę chleba
Smak: ewidentnie trochę słodu monachijskiego poszło do zasypu, bo jest i w smaku nuta karmelowa, przez co przypomina winteweizena, jest też, jak i on, dosyć pełne. Piwo gładkie, puszyste, trochę chlebowe i bananowe, z nutą gumy balonowej i niewielkim kwaskie. Jak na wyrób dyskontowy to dosyć przyzwoite.
2019-08-25 22:30:21
Grodziska White IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Grodziska White IPA
1,5 roku temu oceniłem to piwo zbyt surowo - dałem 6 punktów. Zasługuje na więcej, szczególnie, że weszło na stało do oferty marketów sieciowych i dotrzymana jest jego jakość. W Grodzisku Wlkp. wiedzą jak się robi piwo.
2019-08-25 22:10:28
DAB Exportawatar
K1
starstarstarstarstar
DAB Export
Przyjemne piwko.
Smak łagodny, lekka goryczka, dość niskie wysycenie.
Bardzo pijalne.
2019-08-25 21:48:58
Warka Strongawatar
Til
starstarstarstarstar
Warka Strong
Ronaldinio rządzi, znaczy rządził.
2019-08-25 21:43:27
Pinta Quatroawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Pinta Quatro
Gdyby pinta się zdecydowała dać trochę więcej chmielu na goryczkę i aromat, to byłoby to, moje pierwsze piwo któremu dał bym: same dychy - 10,10,10
2019-08-25 21:34:55
Lubuskie Czekoladoweawatar
Dasio
starstar
Lubuskie Czekoladowe
Piwo o smaku czekoladowym bez smaku czekolady
2019-08-25 21:31:31
Gorzka Prawda Ipeł Sencha awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gorzka Prawda Ipeł Sencha
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, mocno zmętnione. W zapachu na pierwszym planie żywiczne oraz karmelowe klimaty, są również dość wyraźne herbaciane akcenty, ziołowe aromaty, podbudowa słodowa. W smaku mocno żywiczna wersja stylu, mamy też sporo karmelu, goryczka dość mocno zalegająca o profilu ziołowym, trochę zanikają natomiast herbaciane posmaki, które są wyczuwalne jedynie na finiszu, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły biały, etykieta również w białej kolorystyce z tytułowym piesełem na froncie, ciekawie i wyczerpująco opisana. Warka 10.01.2020. Treściwa IPA z konkretną goryczką. Profil wyraźnie idący w stronę żywicznego, Sencha zaakcentowana, ale nie dominuje w smaku. Mało sesyjne ale orzeźwiające piwo, zasługujące na mocną 7, niekoniecznie dla fanów herbaty.
2019-08-25 21:30:57
Tyskie Klasyczneawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Tyskie Klasyczne
Warka do 30.10.19.
Rewelacji nie ma. Może troszkę pełniejsze i czystsze niż przeciętny koncerniak. W smaku wyczułem dość wyraźne nuty estrowe (jabłko), ale mi to akurat nie przeszkadzało, nawet wzbogaciło smak. Wypić można bez odrazy, jednak fanem tego piwa nie zostanę.
2019-08-25 21:20:59
Czarna Owca Porter Noster Bourbon & Calvados Barrel Agedawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Czarna Owca Porter Noster Bourbon & Calvados Barrel Aged
W aromacie przewaga beczki po burbonie: wanilia pierwszy plan, generalnie słodko. Gdzieś tam w tle nuty owocowe, jabłko gdzieś tam majaczy. W smaku bardziej wytrawnie, czuć nuty alkoholu, owoce, generalnie beczke. Mało nut porterowych gdzie kawa, czekolada? Może na finiszu czekolada obecna. Generalnie niezłe piwo, gładkie, alkohol wyczuwalny, może musi bardziej poleżeć? Nie wiem. Mimo to ciekawy beczkowy mix.
2019-08-25 21:09:46
Wielka Sowa Amperawatar
dagda
starstarstarstar
Wielka Sowa Amper
Piwo ciekawe jak na APA aromatyczne lekko cytrusowe z nutą żywiczną. Goryczka niewielka ale wyczuwalna, średnio słodowe. Barwa słomkowa mętna z białą pianą, która dosyć szybko opada dając ładny lacing. Zapach chmielowy, słodowy. Jak dla mnie mocna 8. Będę do niego wracał.
2019-08-25 20:40:22
Sesyjny Mors IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Sesyjny Mors IPA
Złociste, lekko zamglone. Piana mierna i mizerna.
W aromacie ananas, cytrusy, egzotyka.
Słabo nasycone, wodniste.
Po krótkim owocowym wstępie wchodzi taka fajna zbożowość. A później męcząca goryczka. Na szczęście nie za silna.
Taka se drugoligowa ipka.
2019-08-25 20:09:11
Piwne Podziemie Gold Diggaawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Gold Digga
Bardzo pijalne, dobrze zbalansowana goryczka w stosunku do słodowości, raczej wytrawne. Trochę traci na aromacie, który w miarę ogrzewania zaczyna ujawniać jakby wady.
2019-08-25 20:04:28
Zakładowy Podwójny Wujek z Amerykiawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Zakładowy Podwójny Wujek z Ameryki
Pamiętam pojedynczego "wujka z ameryki" i był dla mnie prawie genialny, tutaj jednak czegoś brakuje. Na pewno aromat jest nieco słabszy, słodycz zbytnio przerasta goryczkę której mi tu naprawdę brakuje. warka 09/02/2020
2019-08-25 19:11:52
Hopito Bla Bla Blaawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Hopito Bla Bla Bla
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu mega owocowe, dużo egzotycznych klimatów, trochę mniej cytrusów, guawa jak najbardziej wyczuwalna, karmel, żywica, podbudowa słodowa. W smaku owoc guawy jeszcze bardziej dominuje na podniebieniu, jest gładko, prawie że mlecznie, egzotyka nadal w natarciu, goryczka lekko zalegająca o profilu owocowym, duża doza soczkowych klimatów, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Hopito, etykieta świetnie wykonana graficznie, dużo się tutaj dzieje, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 25.06.2020. Drugie piwo od Hopito z nowej serii i po raz kolejny trafia w moje gusta smakowe, treściwa smoothie IPA z guavą na pierwszym planie. Soczysta, owocowa, egzotyczna, brawo. Jednak żeby nie było idealnie muszę zaznaczyć, że gdyby ten sam efekt został osiągnięty przy użyciu wyłącznie chmieli byłbym zachwycony. A po dodatku puree z guavy jestem "tylko" bardzo zadowolony, tak na 7 z plusem.
2019-08-25 18:50:19
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010