Czy wiesz, że...

Pierwszym piwem które leżakowało w drewnianej beczce było prawdopodobnie Goose Island’s Bourbon County Stout. W 1992 piwowar browaru postanowił wypełnić sześć drewnianych beczek po Bourbonie piwem. Do tej pory BCBS, który leżakuje sto dni w beczkach po Bourbonie Jack Daniels, jest jednym z lepiej sprzedających się piw w USA.

Najnowsze komentarze

Captain Jackawatar
stresS
starstarstarstarstar
Captain Jack
Smakuje jak sporo lżejsza wersja Desperadosa. Bardziej pijalne, ale smak przez to jest sporo mniej intensywny. Tragedii nie ma, ale jak dla mnie Desperados wygrywa.
2020-05-30 00:08:47
Birbant Oz Whisky Barrel Agedawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Birbant Oz Whisky Barrel Aged
W aromacie słodko, marcepanowo, czekoladowo, z nuta kawy latte. Pachnie niczym Bafomet przy czym piwo z Peruna nie jest leżakowane w beczce a po prostu z dodatkiem wanilii. Świetny aromat, alkoholu nie wyczuwam.

Czarne, geste, ciemne i nieprzejrzyste. Piana obfita, gesta, ciemno beżowa, drobno i średnio bąbelkowa która powoli opada i w gesty sposób oblepia szkło.

W smaku czuć whisky, beczkę, leciutka kwaskowosc od palonych i ciemnych słodów. Piwo jest gęste, pół słodkie, kawowe, mocno palone, tytoniowe, z waniliowo marcepanowym finishem od whisky. Wyczuwalny i lekko rozgrzewający alkohol.

W aromacie perfekcja, w smaku zaś jeszcse mogło by się bardziej ułożyć, choć może dzieki lekko wyczuwalnej nucie whisky i drewna a także rozgrzewającemu alkoholowi piwo jest JAKIEŚ, bardziej wyraziste, itp. Nie mniej jednak bardzo dobry RIS.
2020-05-30 00:00:32
Strzelec Jasne Pełneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Strzelec Jasne Pełne
G****o kurwione
2020-05-29 23:51:59
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
Bardzo przyzwoite piwo. Przy grillu porównaliśmy 4 koncerniaki, jedno od Artezana i Browarne z Ambera. Koncerniaki przegrały zdecydowanie więc po co przepłacać.
2020-05-29 23:50:53
Deer Bear Let’s Cook - Mango Goseawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Deer Bear Let’s Cook - Mango Gose
Piana praktycznie żadna, biała gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, następstwem czego brak lacingu. Barwa ciemniejsza pomarańczowa, jak gęsty sok owocowy, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bardzo przyjemne nuty mango, pachnie bardzo przyjemnie tymże owocem wręcz soczkowo, nie czuję akcentów kwaskowych, ani piwnych. W smaku nadal dojrzałe mango, jest mega soczkowo, potem wchodzi lekki kwasek, finisz subtelnie słony, przymiotów piwnych nadal brak, wysoka treściwość, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Deer Bear, etykieta w zielonej kolorystyce, humorystycznie wykonana graficznie, niestety bardzo ubogo opisana, z opisu nie jestem nawet w stanie stwierdzić czy do produkcji został użyty chmiel. Warka 02.10.2021. Fani mango będą wniebowzięci. Ja jestem umiarkowanie pozytywnie nastawiony do tegoż wypustu browaru Deer Bear, na plus mega egzotyczny klimat mango i soczkowy profil, konkretny nie przesadzony kwasik i słony aftertaste, na minus trochę zbyt mocne odejście od tematu piwa. Suma sumarum, nie będę się mocno czepiał, mi smakowało, wystawiam 7.
2020-05-29 23:29:01
Nepomucen We Are Not Alone Here!awatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Nepomucen We Are Not Alone Here!
W aromacie jest słodko, owocowo z wyraźną nuta marakui, i ananasem, nie w pełni dojrzała brzoskwinią w tle. Leciutki tylko kwasik.

W smaku natomiast totalne przeciwieństwo tzn kwaskowo, półwytrawnie, lekko, pijalnie i orzeźwiająco a piwo ma 7% zawartości alkoholu. Średnio intensywna goryczka, sporo posmaków marakui.

Połączenie smaków sweet and sour w tym piwie zagrało dobrze. Piwo zdominowane przez dodatek marakui ale dzieki laktozie i ananasowi aromat jest słodki i mocno owocowy. W smaku zaś jest lekko, orzeźwiająco, owocowo i kwaskowo czego w aromacie nie było. Piwo sprawia wrażenie lekkiego, orzeźwiającego a ma przeciez 7% zawartości alkoholu.
No ciekawe piwo.
2020-05-29 23:09:37
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Dokładnie tak. Jak ktoś wspomina kopyrę, to już wiem że sam nawet warki w życiu nie uwarzył
2020-05-29 22:59:24
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Imbir z Miodemawatar
stresS
starstarstarstarstar
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Imbir z Miodem
Piana niska, drobna. Kolor jasny bursztyn. Zapach ciekawy, ale trochę sztuczny, bardzo cukierkowy. Piwo pijalne, czuć ogromną słodycz, niby nie jest uciążliwa po wzięciu łyka, ale po wypiciu połowy butelki robi się męczące, momentami czuć ostre zacięcie jak mniemam od imbiru, który swoją drogą uwielbiam.
2020-05-29 22:42:03
Lubuskie Witnicki Porterawatar
Gość
Lubuskie Witnicki Porter
Najlepsze piwo jakie kiedykolwiek piłam :) Jeżeli pije piwo to najchętniej właśnie to.
2020-05-29 22:35:04
Stern Extra Strongawatar
slukas_02
star
Stern Extra Strong
Jebło w banie dobrze. Zgadzam się z innymi komentarzami, zdrowo wy...rdala z kapci Polecam szczególnie koneserom
2020-05-29 22:22:29
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Genialna opinia, cyt."ogólnie piwo (...) Ogólnie, zwykle, piwo" ... Miszcz
2020-05-29 22:06:15
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Napij się lepiej Žateckiego i zostaw dobre piwo w spokoju...
2020-05-29 22:03:02
Miłosław Blonde Aleawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Miłosław Blonde Ale
Piana średnio pęcherzykowa z czasem zredukowana do obrączki, pozostawia nieznaczny lacing. Piow barwy złotej, klarowne ale mam wrażenie, że ze śladami mgiełki ale nie zbliża się do opalizacji - nie jest to po prostu klarowność lagerowa. Wysycenie średnie z czasem do niskiego, widać pracę drożdży. W zapachu dość złożone, dominują nuty winne, gdzieś w tle kwiaty, moja żona twierdzi, że wyczuła akcenty miodowe, no ja ich nie czuję za bardzo ;) Delikatnie zaznaczona pewna fenolowość - nuty przyprawowe - dzikie drożdże belgijskie? W smaku słodowość z wyraźną ale przyjemną nutą chmielu. Im dłużej pije się to piwo traci ono goryczkę i staje się bardziej wytrawne, winne, perfumowe. Jak już wspominałem, lubię ten styl więc i piwo oceniam na plus.
2020-05-29 21:55:11
Lwówek Jankesawatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
Lwówek Jankes
Kupiłem bo nie wiedziałem że zmienił się producent. W niczym nie przypomina wcześniejszej wersji tego piwa. Zapach i smak kompotu i to skwaśniałego. Faktycznie jakieś truskawki górują. Dałem 4 ale też zmieniam na 1. To piwo powinno być dodane do bazy ponownie i zbierać oceny od nowa bo z poprzednim nie ma nic wspólnego.
2020-05-29 21:41:41
Szpunt Daydream awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Szpunt Daydream
Piana biała drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe, cytrusy oraz lekka egzotyka, żywiczne klimaty, karmelowy akcent, nieznaczna soczkowość. W smaku owocowość z konkretną chwilę zalegającą goryczką, czuć żywicę oraz karmel, słabsza kontra kwaskowa, sporo ciała, minimum soczkowych woni, w tle ziołowy i zbożowy posmak, gładka faktura, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta z błyszczącymi elementami prezentuje się doprawdy ciekawie, dość ubogo i nie wyczerpująco opisana. Warka 18.05.2021. Solidna i nie oszukana NE IPA od Szpunta. Niczym nie zaskakująca, ale smaczna, treściwa i orzeźwiająca. Piło mi się je bardzo przyjemnie, taki kandydat na mocną 7.
2020-05-29 21:37:00
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Warka 17.03.2021

Aromat nie jest nazbyt intensywny ale czuć wyraźnie bukową wędzonkę. Jest oscypek, odrobina nut drewna, dymu wedzarniczego, kiełbaski.

Piwo o zaskakująco jasnej barwie jak na koźlaka choc chyba mieszczące sie w ramach stylu. Bursztynowe, klarowne, z niezbyt obfita pianą w kolorze przybrudzonej bieli, zbudowana z drobnych bąbelków. Ta jednak opada powoli, ładnie zdobi szkło.

Piwo jest pełne, treściwe, słodowo chlebowe, karmelkowe, a nawet takie troszkę krówkowe :) wedzonka mogla by byc bardziej wyczuwalna, dopełnia całość dopiero przy finishu. Goryczka też niespecjalnie wyczuwalna, troszkę jej brakuje.

Solidny wędzony koźlak, jednak potencjał nie w pełni wykorzystany przez browar Bojanowo. Ładny, wedzony aromat w typie oscypka, dymu, kiełbaski i charakterystycznie słodowo chlebowy smak, z nuta karmelu. Niestety właśnie w smaku za mało wedzonki i goryczki. Całość jest pełna, treściwa a przez brak w/w aspektów niestety troszkę męcząca, i za słodka.
2020-05-29 21:35:53
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Szerszy opis wkrótce i cos brak tego opisu wiec ja dodam z etykiety:
Koźlak to klasyczny styl piwa którego korzenie sięgają XIV wieku. Na recepturę piwa Bojan Koźlak składa się w znacznej mierze słód wędzony drewnem bukowym, co powoduje że piwo jest intensywnie aromatyczne.

Skład: woda, słód jeczmienny wedzony bukiem, monachijski jasny, wiedeński, pilzneński, karmelowy 50 EBC, słód pszeniczny, chmiel Spat Select, chmiel Hallertauer Tradition, drożdże.
2020-05-29 21:28:11
Pinta Atak Chmieluawatar
stresS
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu
Kolor głębokiego bursztynu, piana średnia z drobnymi oczkami. W zapachu jedyne co wyczuwam to tytułowy chmiel oraz jakąś karmelową nutę, może na końcu delikatne nuty owocowe. Co do smaku, to od samego początku uderza sroga gorycz, czuć ten chmiel opór, ale o dziwo tak goryczka szybko znika i nie jest muląca. Naprawdę jest bardzo zaskoczony. Może dwóch bym takich nie wypił, ale naprawdę nawet osoba nie lubiąca mocnego IBU da sobie z tym piwkiem radę. Ja kupiłem ze względu, że wielu uważa Atak Chmielu jako symbol kraftu w Polsce dlatego pomyślałem, że muszę je mieć swojej kolekcji i nawet jestem zadowolony.
2020-05-29 21:07:59
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkelawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel
Piana drobrnopęcherzykowa niezbyt obfita ale utrzymuje się do końca, aromat weizen i lekka karmelowość paloność. W smaku banan i goździk i lekka paloność. Naprawdę dobre, ale pszeniczne ciemne nie moja bajka. 7/10
2020-05-29 21:06:20
Pinta Pierwsza Pomocawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta Pierwsza Pomoc
Bardzo klarowne, złote. Piana super, ale chyba jej o wiele za dużo.
W zapachu chmiel ze słodem.
I tak smakuje. Słodowo i goryczkowo. Zwykłe porządne piwo.
2020-05-29 21:04:33
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010