Deer Bear & whisker.beer Nut Cracker
Deer Bear & whisker.beer Nut Cracker
Deer Bear & whisker.beer Nut Cracker


Kooperacja dwóch najbardziej zakręconych piwowarów z Torunia, Grzegorza z Browaru Deer Bear i Marcina z browaru whisker.beer. Potężny i treściwy stout imperialny z dodatkiem kawy świeżo wypalonej przez toruńskich specjalistów z Fonte. Całość zbalansowaliśmy i wygładziliśmy dodatkiem laktozy. Czy można chcieć więcej? Sprawdźmy to!

Dodatkowo doładowaliśmy Nutcrackera kompozycją naturalnych aromatów orzechów i wanilii.

Składniki: woda; słody: Pilzneński, Monachijski, Wędzony, Czekoladowy Jasny, Karmelowy, Palony, Pszeniczny; chmiele: Magnum, Sybilla; drożdże: Safale US-05; dodatki: kawa, laktoza, cukier, naturalne aromaty.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 14-16°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 330 ml.
Dodał: Barcelonismo - 2017-01-17 22:42:21

oceny Oceny

Użytkownicy 7,2 / ilość: 10
Goście 7,67 / ilość: 6
średnia 7,38/10 / ilość: 16

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
prisoner
starstarstarstarstar

2017-03-02 21:11:41
Aromat jest fajny mocno orzechowy, takie masło orzechowe. W smaku dominuje kawa i gorzka czekolada, troszkę za duże wysycenie. Cena 13 złotych za butelkę 330 ml na pewno warto spróbować.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 8, wygląd: 7 )
awatar
Stacher93
starstarstarstarstar

2017-01-18 12:52:56
Wielkie oczekiwania, co do tego piwa były jak najbardziej uzasadnione. Tylko raz w życiu miałem okazję spróbować znakomitego piwa z aromatem - Noa Pecan z Omnipollo zrobił na mnie ogromne wrażenie. Wiedziałem, że ciężko będzie mu dorównać, ale spodziewałem się podobnie bombowego efektu. Niestety wyszło tak sobie. Zapach masła orzechowego i tak jakby świeżo-zmielonych orzeszków ziemnych. Niby fajnie, ale po dłuższym wwąchaniu się aromat sprawiał wrażenie nieco sztucznego. W smaku było gorzej, tutaj niestety syntetyczność przysłoniła wszystkie pozytywne cechy piwa, które powinny grać pierwsze skrzypce (tak jak w wersji bez aromatów). Fajnie, że Panowie Piwowarzy z Torunia porwali się jako pierwsi w Polsce na takie piwo, jednak wydaje mi się, że furory nie zrobiło. Warto próbować i robić coś jako pierwszy, za to ogromne brawa.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
awatar
Ravnarr
starstarstarstarstar

2017-01-14 15:36:59
Nie, nie, po trzykroć nie. Dodawanie aromatów, czy naturalnych, czy sztucznych to najgorsze, co mogło spotkać kraft. To oszustwo o koncernowym charakterze. Co z tego, że pachnie i smakuje, skoro wiem, że to nie zasługa piwowara, a chemika, który stworzył aromat?
awatar
Stacher93
starstarstarstarstar
2017-01-14 15:36:59
I tak i nie. Są rzeczy, których osiągnąć się nie da warząc bez aromatów. Wystarczy, iż miałem okazję spróbować Noa Pecana z Omnipollo i przekonałem się, że czasem trzeba przymknąć oko na odejście od warzenia zgodnie ze słynnym duchem kraftu. Oczywiście nie chciałbym aby za dwa-trzy lata było tak, iż wszystkim znudzi się picie naturalnych piw i każdy będzie przebijał się z dodawaniem co raz to bardziej szalonych aromatów. Myślę, że piwa z aromatem pozostaną takim ewenementem i raz na czas coś takiego będzie pojawiało się na rynku. Druga strona medalu, to umiejętność uwarzenia takiego wybitnego piwa z aromatem. To była pierwsza próba w Polsce i moim zdaniem zbyt dobrze się nie udała. Cracker był znakomity, Nut Cracker z aromatem ładnie pachniał, chociaż trochę sztucznie, a smakował bardzo średnio.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
awatar
Bartekn
starstarstarstarstar

2017-01-13 23:14:53
W zapachu bardzo wyraźnie wybijają się dodane aromaty, wręcz zbyt agresywnie - marcepan, ciasto, orzech, tost, także kawa. Z czasem troszkę mniej to przeszkadza, ale jednak nadaje piwu pewnego wrażenia sztuczności. W smaku zaskakująco mało ciała jak na tak wysoki ekstrakt i przecież wcale niewysokie odfermentowanie. Mocny, kawowy finisz, takowa goryczka pomieszana z nutą alkoholową i popiołową - jeśli ktoś gustuje w podobnych klimatach powinno mu się spodobać. Po niedawnej degustacji Omnipollo Noa Pecan Mud Cake dość przypadkowo piję jakby jego rodzimą wersję i niestety jednak znacznie wyżej cenię produkt Szwedów. Niemniej to ciekawe, dobre piwo.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 6, wygląd: 8 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010