De Koninck Triple d’Anvers
De Koninck Triple d’Anvers
De Koninck Triple d’Anvers
Abbey Tripel
% alk. 8.0
brak kodu


Warzone przez belgijski Brouwerij De Koninck, z miasta Antwerpia. Browar ten rozpoczął warzenie piwa już w roku 1833. Triple d’Anvers to piwo uwarzone w hołdzie dla miasta Antwerpia. Nasz Tripel jest piwem wyjątkowym, mocnym, ale łatwo pijalnym i bardzo dobrze ułożonym w smaku i aromacie. Biała, trwała piana świetnie współgra z bursztynową barwą trunku. Owocowy smak oraz uzupełniające się słody karmelowe i jasne dobrze zapowiadają pyszną symfonię słodu i chmielu. W piwie niezastosowano żadnych przypraw. Słodki początek przełamują owoce i przyjemna goryczka. Piwo jest delikatnie musujące dzięki refermentacji w butelce. Piwo to leżakuje 24 miesiące przed zabutelkowaniem.

Skład: woda, słód jęczmienny, cukier inwertowany, chmiel Saaz, drożdże.
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelce.
Idealna temperatura serwowania to przedział 7-9°C.
Dostępne w butelkach o pojemności 0,33l.
Dodał: Stacher93 - 2015-02-27 08:23:02

Oceny

Użytkownicy 7 / ilość: 2
Goście 10 / ilość: 3
średnia 8,8/10 / ilość: 5

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Bob

2018-06-19 14:35:13
Nie przekonało mnie to piwo, jest nijakie muszę powiedzieć. I nie chodzi mi o goryczkę, bo dobrze, że jest niska, ale brakuję mi czegoś... Może słodyczy jak w "Delirce"? W każdym razie domęczyłem to piwo. Dominuję aromat przyprawowy i bananowy (co mnie trochę zdziwiło), nie czuć praktycznie żadnych innych aromatów. Pijalność dość dobra, alkohol rewelacyjnie wkomponowany.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 6, zapach: 7, wygląd: 10 )

Gość

2017-05-23 20:02:35
Fenomenalne piwo, ale zdradzieckie. Pijesz jak soczek, bo smak ma genialny i nagle...BOOM. To jest De Konick. To piwko trzeba pić z umiarem i rozmarznie.

Stacher93

2015-02-24 22:55:05
Barwa bursztynowa, umiarkowanie zmętniona, w piwie pływa duża ilość drobinek drożdżowych.Piana bardzo obfita, biała o różno-pęcherzykowej strukturze.Wysoka na 4-5 centymetrów po nalaniu, zajmuje praktycznie 2/3 kielicha.Bardzo nienatualnie się krzaczy powstają ogromne pęcherze i wątły kożuch wokół nich.Pozostaje gruby pierścien, z jednej strony wysokie szumowiny przytwierdzone do ścianki oraz porwana warstewka.Piana zdobi szkło zostawiając grube, ślady, które są trwałe i nierówne.Aromat delikatny, słód, trochę akcentów drożdżowych i subtelne owocowe tło.W smaku delikatne i askamitne jak na tripla, umiarkowana baza słodowa dobrze łączy się z drożdżami, mdławą słodyczą i bananami występującymi w tle.Goryczka pojawia się na chwilę, jest delikatna.Alkohol w smaku zupełnie nie wyczuwalny, po przełknięciu przyjemnie rozgrzewa.Nasycenie wysokie, ciągle widać bąbelki mocno pracujące w szkle.Ciekawe piwo, z pewnością najbardziej delikatny Tripel jakiego piłem.Podoba mi się w nim ta drożdżowo-bananowy smak, który tworzy wrażenie jedwabistości i gładkiej struktury piwa.Wszystko to przerywa wysokie nasycenie, fajnie to ze sobą współgra.Zachęcało mnie to do wzięcia kolejnego łyka.Pasuje mi to piwo, wiem, że jest lekkie i mało belgijskie, właśnie przez to jest wyjątkowe.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010