Imperial Stout z holenderskiego Brouwerij De Molen. Piwo leżakowało w beczkach po whiskey Wild Turkey. Jest to whiskey typu bourbon destylowana w stanie Kentucky, koło Lawrenceburga i produkowana przez koncern Campari Group. To whiskey klasy premium i zatykana jest korkiem, a nie plastikową zakrętką. Produkowana jest od 1940 roku. Brouwerij de Molen to browar rzemieślniczy, mieszczący się w mieście Bodegraven w
Holandii. Około 30 minut jazdy od Amsterdamu. Jesteśmy dobrze znani z warzenia wielu oryginalnych piw i niekończących się szalonych pomysłów na nowe oryginalne warki. Tworzymy piwa w stylach, które najlepiej nam się podobają. Są to zazwyczaj style takie jak: Stout, Porter, Barley Wine, Bitter, Pale Ale, Sour, Lager i Saison. Ustawiliśmy sobie od samego początku wysoko poprzeczkę i wciąż staram się stworzyć jak najbardziej oryginalne i progresywne piwa. Używamy tylko najlepszych słodów, chmieli i drożdży jak prawdopodobnie wiele browarów. Jednak nasze przepisy i procesy warzenia są bardzo specyficzne i oryginalne przez co aromat, smak i goryczka w naszych piwach są unikalne. Piwa z naszego browaru mają fanów na całym świecie. De Molen istnieje od 2004 roku, jego założycielem jest Menno Olivier. De Molen, oznacza młyn. Browar, destylarnia i restauracja oraz sklep mieszczą się w starym młynie zbudowanym w 1697 roku. Wcześniej De Molen funkcjonował jako kontraktowiec warzący swoje piwa w zaprzyjaźnionych browarach. Browar De Molen warzył piwa w przeróżnych kooperacjach z innymi browarami z całego świata. Brał również udział w projektach mających na celu odświeżenie historycznych receptur piwa. Wal & Schip - extra strong beer.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (pils, karmelowy, palony, czekoladowy, brown), chmiel goryczkowy (Sladek), drożdże górnej fermentacji
Rekomendowana temperatura serwowania piwa: 8°C.
Dostępne w bezzwrotnych butelkach o pojemności 330 ml, zamkniętych firmowym kapslem De Molena, który wraz z szyjką butelki został zalakowany czarnym woskiem.
Termin przydatności do spożycia: 25 lat
www.brouwerijdemolen.nl
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93
Piana: Tworzy się beżowa, skromna warstewka, która błyskawicznie zmienia się w obręcz i pojedyńcze wyspy pływające po tafli piwa. Piana tuż po nalaniu ma około pół centymetra wysokości i składa się ze średnich oraz drobnych pęcherzyków. Przy końcu obwódka jest bardzo wąska, zostaje tylko półksiężyc oraz pusty środek. Na szkle osadzają się cienkie i rzadko-występujące pasy, które szybko spływają.
Aromat: Intensywny, ostry oraz bezpośredni. Na pierwszym planie charakterystyczny zapach whiskey, czuję jakbym wąchał whiskey a nie piwo. Po chwili, gdy delikatnie przezwyczaiłem się do tego aromatu, wychodzą nuty czerwonych, suszonych owoców, czekolady, paloności oraz intensywnego alkoholu. Zapach piwa jest złożony, poszczególne nuty dobrze ze sobą współgrają. Jednak dla mnie najbardziej czuć whiskey oraz ostry, agresywny alkohol, który zapowiada, że piwo nie będzie pijalne.
Smak: Zdominowany przez Whiskey, czuję się jakbym trzymał w dłoni kielich z Whiskey, a nie z piwem. Z tyłu, za tym wyrazistym smakiem Whiskey, otwierają się posmaki palonych słodów, torfowej wędzonki oraz gorzkiej czekolady z dużą ilością kakao. Nie brakuje też przyjemnych, suszonych owoców, obecnych w tle. Alkohol nie jest tak bardzo ostry i wyrazisty, jak zapowiadał to aromat. Oczywiście jest dobrze wyczuwalny, ale nie męczy. Piwo mocno rozgrzewa po przełknięciu. Goryczka również nie odgrywa w tym piwie wielkiej roli, ma profil palony, z lekkim posmakiem whiskey i alkoholowym finiszem. Dość szybko zanika pod naporem innych, bogatych posmaków. Słodyczy w piwie praktycznie nie ma, od samego początku jest wytrawne. Piwo posiada bardzo złożony smak, dla fanów Whiskey to znakomita propozycja, ponieważ smak tego trunku odgrywa kolosalną rolę w piwie. Ciężkie, wyraziste i nadające się do długiej degustacji.
Nasycenie: Dość niskie, prawidłowe.
Komentarz: Piwo pite ponad rok od butelkowania, nie było super świeże. Kupione za 25zł. Ogromna ciekawość, po tym jak degustowałem Barley Wine Rioja Barrel Aged z tego samego browaru. Znów beczka odegrała kluczową rolę. Piwo smakowało i pachniało jak Whiskey. Niestety ja nie jestem fanem tego trunku, przez co piwo było dla mnie bardzo ciężkie i trudne do zmęczenia. Co nie znaczy oczywiście, że nie jest dobre. Piwo ma bardzo złożony smak i aromat, nadaje się do bardzo długiej, powolnej degustacji. Po ogrzaniu staje się jeszcze bardziej wyraziste. Długo męczyłem się aby wypić to piwo, ale bardzo cieszę się, że zdecydowałem się na jego zakup. Piwa leżakowane w beczkach to teraz to czego najbardziej poszukuję. Tego samego wieczoru degustowałem Samca Alfa z Artezana i uważam, że w tym starciu nasz polski Artezan wychodzi obronną ręką. Oba piwa znakomite, warte uwagi i polecenia.