Produkt browaru Czarny Kot z Radomia. Jako dystybutor podany Dionizos Radom. Według producenta jest to lekko filtrowana, pierwsza zakręcona IPA. Inspiracją do uwarzenia tego piwa był stary piktyjski przepis, w którym wykorzystywany był zamiast chmielu kwiat wrzosu. My poszliśmy dalej, dodaliśmy chmiel, tworząc ciekawe połączenie chmielowej plantacji z leśnym wrzosowiskiem. Piwo jasne pasteryzowane, górnej fermentacji.
Skład: woda; słody jęczmienne; chmiele:
magnum,
columbus; dodatki: kwiat wrzosu; drożdże: górnej fermentacji.
Butelka tradycyjnie owinięta, w ładny papier pełniący funkcję etykiety jak i kontretykiety.
Barwa ciemno-złota, idealnie klarowna. Piana w kolorze białym, po nalaniu wysoka na centymetr. Składa się z pęcherzy o rozmaitej wielkości, szybko dziurawi się od środka. Po chwili zostaje obwódka z wysepkami, w takim stanie trzyma się do końca. Zostawia delikatne i raczej nietrwałe ślady na szkle. Aromat nie jest zbytnio intensywny, słód z lekko mdlącą słodyczą i specyficznymi nutami ziołowymi, ciężkimi do scharakteryzowania. W smaku podobnie, wyraźna podbudowa słodowa, następnie słodycz. Po chwili ujawnia się ziołowy, lekko piekący posmak z delikatną i krótką goryczką o ziołowym profilu. Wysycenie średnio niskie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Davaeorn
Stacher93