Piwo uwarzone przez Browar Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego, należący do spółki Sulimar. Jest to odmieniona wersja Corneliusa Porter, w której podniesiono zawartość alkoholu z 8% do 9%, natomiast ekstrakt pozostawiono na poziomie 22° Plato. Piwo zostało wprowadzone do sprzedaży w 2015 roku w nowych, mniejszych, specjalnie grawerowanych butelkach i ze zmienioną szatą graficzną etykiet.
Czarny aksamit – tak go zwą bałtyccy piraci. Typ o złożonej naturze. Wyważony, ale spontaniczny, zdecydowany, lecz nieoczywisty. Komplementuje czule, kpi gorzko. Schodzi na ląd by roztaczać swoje ciemne moce. Uważaj, gdy Cię ujmie, puści dopiero nad ranem.
Doskonale pasuje do: potraw z ryb, grillowanego mięsa i dań kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdź go także jako dodatek do słodkości.
Piwo ciemne, dolnej fermentacji, pasteryzowane
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel
Zalecana temperatura serwowania: 9-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 400 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Kindi
Weekend z Porterami czas zacząć. wczoraj rozgrzewka z Porterem Łódzkim, dzisiaj trening przed jutrzejszym najważniejszym świętem w roku. Leżakowanie ukryło alkohol ale... nie ukryło cukru...Bardzo przyjemne owocowo - suszone nuty owoców w aromacie. W smaku Team Słodyczka. Mnóstwo czekolady (słodkiej!) i posmaku melasy. Niestety również sporo niepotrzebnej słodyczy.
Generalnie nie jest źle, ale spodziewałem się więcej.
Gość
Gandalfino
Pod światło klarowne ciemne bordo. Piana spora, beżowa.
W aromacie kawa i śliwka. Nutki alkoholu.
Gładki. Kawowy. Mam wrażenie, że w stosunku do świeżaka utracił nieco słodyczy i alkoholu. Śliweczka jak najbardziej. Na finiszu niezła goryczka i paloność.
Całkiem nieźle.
Jacelinho