Piwo uwarzone przez Browar Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego, należący do spółki Sulimar. Jest to odmieniona wersja Corneliusa Porter, w której podniesiono zawartość alkoholu z 8% do 9%, natomiast ekstrakt pozostawiono na poziomie 22° Plato. Piwo zostało wprowadzone do sprzedaży w 2015 roku w nowych, mniejszych, specjalnie grawerowanych butelkach i ze zmienioną szatą graficzną etykiet.
Czarny aksamit – tak go zwą bałtyccy piraci. Typ o złożonej naturze. Wyważony, ale spontaniczny, zdecydowany, lecz nieoczywisty. Komplementuje czule, kpi gorzko. Schodzi na ląd by roztaczać swoje ciemne moce. Uważaj, gdy Cię ujmie, puści dopiero nad ranem.
Doskonale pasuje do: potraw z ryb, grillowanego mięsa i dań kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdź go także jako dodatek do słodkości.
Piwo ciemne, dolnej fermentacji, pasteryzowane
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel
Zalecana temperatura serwowania: 9-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 400 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gandalfino
Pod światło klarowne ciemne bordo. Piana spora, beżowa.
W aromacie kawa i śliwka. Nutki alkoholu.
Gładki. Kawowy. Mam wrażenie, że w stosunku do świeżaka utracił nieco słodyczy i alkoholu. Śliweczka jak najbardziej. Na finiszu niezła goryczka i paloność.
Całkiem nieźle.
Jacelinho
Bavking
nietzsche
Zapach: melanoidynowy, jakaś śliwka i wiśnia, trochę miodu ? portera to nie przypomina
Smak: Bardzo słodkie, ale też trzeba przyznać, że na kontrę idzie naprawdę spora goryczka, przy czym nie przypomina rasowego portera, raczej dosłodzony koźlak, bardzo melanoidynowe, pumpernikiel, trochę kawy zbożowej, śliwka, rodzynka, trochę porto ? ale piwo ma miesiąc do terminu, więc to raczej utlenienie, chyba jakaś wiśnia wychodzi. Alkoholu wciąż sporo, ale nie bardzo w takim cienkuszu się miał z czym ułożyć. Jak dla mnie to słodki koźlak, to 18? są bardziej porterowate od tego