Cieszyńskie Wheat Wine
Cieszyńskie Wheat Wine
Cieszyńskie Wheat Wine
% alk. 10.5
Blg 25.0
IBU 40
5907612240341addbarcode
ulubione: 1

Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Wheat Wine to styl piwa, który swoje początki bierze z amerykańskiego ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Jego historia ukazuje, jak zupełny przypadek potrafi sprawić, że powstaje coś niezwykłego. Phil Moeller - piwowar browaru Rubicon z Sacramento w Kaliforni – warząc barleywine wspólnie ze swoim przyjacielem, popełnili błąd, dodając do przygotowywanego zacieru dużą ilość słodu pszenicznego. Zamiast nastawić nową porcję, ciekawi efektu postanowili przefermentować uzyskaną brzeczkę. W chwili gdy piwo było już gotowe do degustacji, nalali sobie po szklance i ze zdumieniem stwierdzili, że przez pomyłkę zrobili coś naprawdę godnego uwagi. Phil postanowił zaprezentować światu swoje odkrycie, a „Winter Wheat Wine” z browaru Rubicon został pierwszym komercyjnym przykładem piwa w stylu wheatwine. Było bogate, głębokie i złożone a jednocześnie gładkie z dobrze ukrytym alkoholem. Jego wersja lana „z kija” w browarze, cieszyła się dużą popularnością w latach 90-tych. Początek XXI w. przyniósł piwu dalsze uznanie wśród szerokiej rzeszy piwowarów. „Winter Wheat Wine” stało się kwintesencją stylu, dopóki browar nie zamknął swoich podwoi w 2017 roku. Pomimo, że dzisiaj nie mamy już możliwości skosztować oryginalnego wheatwine, wiele browarów rzemieślniczych i domowych piwowarów, sięga po ten styl próbując swoich sił z najmocniejszym pszeniczniakiem. My również, odtwarzając recepturę wg Adama Necla - zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych z 2018 roku – przedstawiamy państwu, to wyjątkowe piwo.

Składniki: woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (monachijski, wiedeński, Special W, melanoidynowy), chmiel (Warrior), drożdże
Barwa EBC: 100
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml.
Dodał: Piwosz92 - 2019-12-06 12:09:40

oceny Oceny

Użytkownicy 7,63 / ilość: 8
Goście 0 / ilość: 0
średnia 7,63/10 / ilość: 8

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar

2019-12-31 00:26:19
Piwo w styulowej etykiecie browaru Zamkowego Cieszyn. Piwo w zapachu przypomina barley wine, ale wg mnie jest lżejsze. Zapach przypomina owoce. Natomiast w smaku słodycz, a czasem bardziej półsłodkość. Goryczka lekka, alkohol słabo wyczuwalny. Nie jest tak słodkie jak barley wine co powoduje,że ma większą pijalność.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 8 )
awatar
David_Haye
starstarstarstarstar

2019-12-25 01:31:57
W aromacie nuty chlebowe i nuty karmelowe. Piana słaba, ale to dobrze, drobnopęcherzykowa. Piwo jest bursztynowe i klarowne. Po przelaniu do szkła mamy suszone owoce. Wysycenie niskie, ale jest. Fajne ciało. Taki lekki syrop. Na całe szczęście jest wyklejająco. Jest słodowa podbudowa, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Mamy w smaku suszone owoce. Mamy karmel. Brakuje mi trochę słodyczy. Goryczka średnia. Alkohol dobrze ukryty. Piwo degustacyjne, choć nie ma tu jakiejś eksplozji uniesień smakowych. Dobre, ale już piłem lepsze.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010