Cieszyńskie West Coast IPA to rezultat konkursu piw pracowniczych. Pierwszy raz w historii Browar Zamkowy Cieszyn dał możliwość uwarzenia piwa na podstawie oryginalnej receptury Zwycięzcy - Kamila Morawskiego.
Piwo charakteryzuje się mocnym, cytrusowym aromatem pochodzącym z nowofalowych odmian chmielu. Słodki zapach łączy się z wyraźną goryczką i wytrawnością w smaku.
Składniki: woda; słody jęczmienne: Pilzneński, Wiedeński, Carapils; słód pszeniczny: Carawheat; chmiele: Galaxy, Mosaic, Chinook; drożdże: US-05.
Piwo jasne, pasteryzowane, górnej fermentacji.
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Dodał:
prodwin - 2016-01-14 09:13:27
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Mateusz_
Elænis
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa, na cztery palce, kremowa, zwarta, trwała; bardzo obfity lacing
- Barwa: lekko miedziany bursztyn; delikatnie opalizuje
- Aromat: jak w szyjce
- Nasycenie: niskie
- Ciało: 65/35 pełnia/wytrawność
- Smak: fest albedowa goryczka od pierwszego łyku; solidna podbudowa słodowa - jest lekka słodycz (owocowo-herbatnikowa) jako kontra dla goryczki (która jednak gra pierwsze skrzypce); nieco tak herbaciano taniczne
Ocena: 8/10
Niezwykle przyjemna, dobrze zbalansowana warka. Co dla mnie ważne - brak tutaj tych takich 'kwaśnych kwiatów', które można spotkać w ipkach konkurencji.
Gość
Novy80