Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.
Wyjątkowe piwo, które podczas I Festiwalu Piwowarów Domowych zostało wybrane przez konsumentów najlepszym piwem wydarzenia spośród kilkuset propozycji konkursowych. Jego wyjątkowość kryje się w połączeniu tradycyjnych składników do warzenia piwa z płatkami owsianymi i mango.
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny (Pale Ale, Carapils), słód pszeniczny, mango, płatki owsiane, bakterie mlekowe Lactobacillus, chmiel (Cascade), drożdże (Fermentis - Safale US-05)
Barwa EBC: 14
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
luke123
Już z wyglądu bardzo soczkowe - całkowicie mętne i pomarańczowe. Piana całkowicie żółta i chwilowa. W aromacie zdecydowane mango, owocowość. W smaku lekko kwaskowo, mango, jogurtowo, bardzo gładko i z balansem. Pyszne piwo, naprawdę bardzo owocowe. Wchodzi jakby nieco w klimaty Pastry Sour, ale nie ma tu nawalonej laktozy na 2 BLG i nie jest muląco słodkie. Mimo, że lubię soury dużo kwaśniejsze to jednak to piwo mi naprawdę podeszło.
Gandalfino
W aromacie mangowy jogurt. I nie chodzi o japońskie obrazki.
Wysoko nasycone. Gładkość niszczy właśnie ten gaz. Są nuty lacto. Jednak mango lekko przejrzałe.
Gorsze niż kiedyś. Kiedyś, panie, to było.
Amciakpiwosz
zbieraczek
Barwa całkowicie zmętniona, kolor soczku z mango.
Zapach świetny, praktycznie jak po rozrojeniu dojrzałego mango.
Smak: wysycenie średnie-, bardzo delikatna goryczka w tle, soczkowe, dużo mango, dobra balans lekkiej kwaskowości ze słodyczą, dość treściwe ale jednocześnie mocno pijalne i całkiem nieźle orzeźwiające. Co prawda mam wrażenie, że zeszłoroczna warka miała jeszcze więcej mango, ale może to tylko wrażenie