Uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.
Prezentujemy Rye Wine Cieszyńskie. Nagrodę specjalną Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017. Rye Wine to najbardziej zaskakujące i intrygujące piwo, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Sprawcą całego zamieszania jest słód żytni – wymagający, a przez to rzadko stosowany w piwowarstwie surowiec. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo, a w zasadzie żytnie wino. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.
Premiera w Warszawie i Cieszynie 6 grudnia 2018 r. o godz. 19. 00.
Polecana temperatura serwowania to 10-12°C.
[opis producenta, fb]
Piwo ciemne, pasteryzowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (Żytni jasny, Cararye), chmiele (Marynka, Mosaic, Simcoe, Junga), drożdże (Belgian Ardens)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
szab12
Luxeer
Grzegorz_J
Ale to dobre. Intensywna śliwka, taka podsmażana na powidła , plus odrobina rodzynek i ciemnego chleba. Słodycz kontruje przyjemnie owocowa kwaskowość. Alkohol ukryty znakomicie. Piwo gęste, oleiste. Bardzo kojarzyło mi się z domowymi powidłami. Pierwszy raz piłem piwo w tym stylu i jestem mega pozytywnie zaskoczony. Nie omieszkam przy najbliższej okazji dokupić sobie kilka butelek, bo to super piwko, w dobrej cenie.
Lukasz