Prezentujemy Rye Wine Cieszyńskie. Nagrodę specjalną Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017. Rye Wine to najbardziej zaskakujące i intrygujące piwo, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Sprawcą całego zamieszania jest słód żytni – wymagający, a przez to rzadko stosowany w piwowarstwie surowiec. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo, a w zasadzie żytnie wino. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.
Premiera w Warszawie i Cieszynie 6 grudnia 2018 r. o godz. 19. 00.
Polecana temperatura serwowania to 10-12°C.
[opis producenta, fb]
Piwo ciemne, pasteryzowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (Żytni jasny, Cararye), chmiele (
marynka,
mosaic,
simcoe, Junga), drożdże (Belgian Ardens)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj siÄ™.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Orzelek
Wygląd: barwa ciemnorubinowa; piana w kolorze brudnej bieli, drobnopęcherzykowa, tworząca cienką obrączkę na obwodzie szklanki.
Aromat: ciemne pieczywo, pralinki z likierem, brÄ…zowy cukier, karmel, rodzynki.
Smak: ciemne pieczywo, kakao, rodzynki, suszone wiśnie, figi, likier chlebowy; goryczka niska; wysoka wytrawność; piwo gęste w odbiorze, ale nie jest ulepkowe.
W porównaniu z poprzednią degustacją ta wersja jest mniej alkoholowa. I tak jak poprzednio - aromat i smak jest bardzo urozmaicony.
nietzsche
Zapach: owoce róży, może jakieś szczątkowe przejrzałe cytrusy, niezbyt bogaty
Smak: Piwo słokie, wyklejające, ze szczątkami nut chmieli amerykańskich, nuty melanoidynowe, trochę czerwonych owoców. Wciąż bardzo alkoholowe, pomimo 4 lat leżakowania. Nie robi dużego wrażenia.
Gandalfino
Delikatne musujące wysycenie. Słodycz i alkohol. Atłasowa faktura. Gęstość, czerwone owoce. Moc wrażeń. Wszystko ułożone, zbalansowane. Nawet goryczka. Jest i przyprawowość, ziemistość. Niesamowite piwo.
Gość