Uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.
Prezentujemy Rye Wine Cieszyńskie. Nagrodę specjalną Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017. Rye Wine to najbardziej zaskakujące i intrygujące piwo, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Sprawcą całego zamieszania jest słód żytni – wymagający, a przez to rzadko stosowany w piwowarstwie surowiec. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo, a w zasadzie żytnie wino. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.
Premiera w Warszawie i Cieszynie 6 grudnia 2018 r. o godz. 19. 00.
Polecana temperatura serwowania to 10-12°C.
[opis producenta, fb]
Piwo ciemne, pasteryzowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (Żytni jasny, Cararye), chmiele (Marynka, Mosaic, Simcoe, Junga), drożdże (Belgian Ardens)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: owoce róży, może jakieś szczątkowe przejrzałe cytrusy, niezbyt bogaty
Smak: Piwo słokie, wyklejające, ze szczątkami nut chmieli amerykańskich, nuty melanoidynowe, trochę czerwonych owoców. Wciąż bardzo alkoholowe, pomimo 4 lat leżakowania. Nie robi dużego wrażenia.
Gandalfino
Delikatne musujące wysycenie. Słodycz i alkohol. Atłasowa faktura. Gęstość, czerwone owoce. Moc wrażeń. Wszystko ułożone, zbalansowane. Nawet goryczka. Jest i przyprawowość, ziemistość. Niesamowite piwo.
Gość
Orzelek
Aromat: rodzynki, śliwki w czekoladzie, ciasto drożdżowe, karmel, wiśnie. Po dłuższym ogrzaniu pojawiają się nuty miodu pitnego.
Smak: brązowy cukier, pumpernikiel, likier z bombonierek, biszkopt, czerwone owoce. Alkohol wyczuwalny (ale na krótko). Czuć lekkie rozgrzewanie. Goryczka krótkotrwała, wytrawna.
Data ważności: 23/10/2029. Piwo jest bardzo wykwintne i bogate. Gotowe do wypicia od razu po zakupie. Mam na stanie jeszcze jedną butelkę, która najpewniej zostanie wypita w nowo rozpoczętym roku.