Uwarzone przez Browar Zamkowy w Cieszynie, który należy do Grupy Żywiec. Browar ten powstał w roku 1846, w ostatnim czasie szybko rozeszły się informacje, iż browar z Cieszyna ma zacząć niezależne warzenie, czego dowodem są cztery nowe piwa
Double IPA, Lager, Mastne i Porter. Każdy z czterech gatunków nowych piw był już warzony w tym browarze. W przypadku Double IPA na myśl szybko przychodzi Bracki Grand Champion 2013, czyli piwo Czesława Dziełaka, które zwyciężyło w konkursie piw domowych na festiwalu Birofilia w Żywcu. Nie jest to z pewnością piwo uwarzone dokładnie na tej samej recepturze, ponieważ różni się ekstraktem i zawartością alkoholu, lecz da się doszukać wielu podobieństw. Double IPA Cieszyńskie to piwo jasne o dominującej goryczce i wyraźnym chmielowym charakterze z cytrusową nutą. Pełny smak słodowy oraz dodatek chmielu na końcowym etapie leżakowania wieńczą dzieło. Serwować piwo o temperaturze 8-10°C. Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, cukier, chmiel.
Piwo pasteryzowane, mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Coolerss
Gość
Gość
Novy80