Piwo w stylu witbier uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn. Browar w Cieszynie formalnie wciąż należy do Grupy Żywiec, ale w 2015 roku uzyskał niezależność i samodzielnie warzy piwa z przeznaczeniem na rynek kraftowy. Witbier Cieszyński to dziewiąte piwo w ofercie tego browaru. Piwo pojawiło się na półkach sklepowych 23 maja 2016 roku.
Lekkie piwo górnej fermentacji. Historycznie gatunek bier blanche (piwo białe), jak nazywany często jest witbier, wywodzi się z Belgii. Piwo według tradycji charakteryzują mocno wyeksponowane dodatki w postaci przypraw. W Witbierze Cieszyńskim dodano kolendrę i skórkę cytrusową, co zaowocowało orzeźwiającym smakiem z delikatnym kwaskowym finiszem. W aromacie wyczuwalne są nuty ziołowo-cytrusowe.
Piwo jasne, górnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny, pszenica niesłodowana, słód pszeniczny, skórka cytryny, kolendra, chmiel, drożdże
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Zalecana temperatura serwowania: 9-10°C
Pasuje do menu: kuchni śródziemnomorskiej, sałatek, lekkich serów
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Amciakpiwosz
Gość
Warudnicz
Amciakpiwosz