Kolejne ciekawe piwo uwarzone przez Browar Zamkowy w Cieszyna, który warzy od roku 1846. Jest to browar należący do Grupy Żywiec. W roku 2015 doszło do zmiany nazwy browaru z Brackiego Browaru Zamkowego na Browar Zamkowy Cieszyn, zmieniła się również dyrekcja browaru i rodzaj warzonych piw. Browar Zamkowy ma działać jako niezależna spółka, obok od lat warzonych tam piw m.in. Brackiego i Portera Żywieckiego, będą warzone przeróżne piwne specjalności. W przypadku nowych piw Cieszyńskich, takich jak: Lager, Mastne, Porter czy Double IPA, istnieje duże prawdopodobieństwo, że są to piwa od dawna warzone już w tym browarze, występują tylko w nowej serii ze zmienioną nazwą i etykietą. Stout Cieszyński to jedyne w swoim rodzaju piwo, które swój charakter zawdzięcza kompozycji słodów, kakao, wanilii i papryczki chili. Łagodna czekoladowa nuta przełamana intensywną goryczką z pikantnym finiszem. Zredukowana piana odkrywa bogaty aromat piwa.
Piwo ciemne, górnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: wody, słody jęczmienne (Pilzneński, Monachijski, Karmelowy, Czekoladowy), chmiel, dodatki (cukier, kakao, wanilia, papryka chili)
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Piwo miało swoją premierę 18 lipca 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
marcin729
Ogólnie cieszyn nie powala swoimi piwami.
MJK
Kindi