Produkt zabytkowego Browaru Zamkowego w Cieszynie, który warzy od roku 1846. Jest to browar należący do Grupy Żywiec. W roku 2015 doszło do zmiany nazwy browaru z Brackiego Browaru Zamkowego na Browar Zamkowy Cieszyn, zmieniła się również dyrekcja browaru i rodzaj warzonych piw. Browar Zamkowy ma działać jako niezależna spółka, obok od lat warzonych tam piw m.in. Brackiego i Portera Żywieckiego, będą warzone przeróżne piwne specjalności. Porter Cieszyński to treściwe, ciemne piwo z gęstą, kremową pianą. W aromacie dominują kawowe i czekoladowe nuty ciemnych słodów. Wyraźna goryczka równoważy jego słodycz, a pokaźny alkohol przyjemnie rozgrzewa przełyk. Długie przechowywanie w butelce wzbogaca piwo o aromaty suszonych owoców.
Serwować piwo o temperaturze 10-12°C.
Piwa cieszyńskie to starannie dobrane składniki i pasja warzenia piwa. Porter Cieszyński został uwarzony według autorskiej receptury zamkowych piwowarów.
Ciemne piwo dolnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, chmiel.
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu. Porter Cieszyński pojawił się w sprzedaży w pierwszej połowie kwietnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Bziabzik
BobiQ68
Gandalfino
W smaku podobny do żywieckiego. Oprócz słodyczy i czekolady konkret paloność i goryczka. Nie dziwota, sporo lat ich produkt był oklejany marką Żywiec.
Bardzo dobre piwo.
Kaltinor