Zamkowy Cieszyn / Profesja Cieszyński Guślarz
Zamkowy Cieszyn / Profesja Cieszyński Guślarz
Zamkowy Cieszyn / Profesja Cieszyński Guślarz
% alk. 4.5
Blg 11.0
IBU 6
5907612240051addbarcode
ulubione: 2

Piwo uwarzone w kooperacji przez Browar Zamkowy Cieszyn oraz Browar Profesja z Wrocławia.

Piwo niezwykłe, łączące w sobie wiele stylów – kwaśne pszeniczne z dodatkiem soli i kolendry, początkowo fermentowane spontanicznie, zakwaszane dodatkiem kwasu mlekowego. Jest to miks Witbiera, Berliner weisse, Lambika i Weizena, a wszystko zamknięte w jednej butelce, dlatego jest takie wyjątkowe. Swój początek bierze z miejscowości Goslar, miasta położonego w Dolnej Saksonii w Niemczech, które istniało zanim książę Mieszko I nauczył się chodzić. Piwo Gose warzono tu już od początku XVI wieku, jednak eksplozja jego popularności przypadła na wiek XVIII, kiedy miejscowe browary zaczęły dostarczać trunek do miast Lipsk i Halle. Wkrótce zapotrzebowanie przerosło ich moce produkcyjne i Gose zaczęto również warzyć w lipskich browarach. Piwo szybko stało się miejscową specjalnością a jego popularność sprawiała, że lokalne tawerny ustawiały się w kolejce oczekujących. Wprowadzenie Reinheitsgebot oraz jego rozszerzenie na kolejne landy Niemiec z pewnością nie pomagały temu specjałowi. Dodatkowo wybuch II wojny światowej, spowodował znaczne ograniczenia produkcyjne niemieckich browarów. W 1945 roku Gose po raz pierwszy zniknęło z piwnej mapy Europy. Po kilku jednak latach odrodziło się wskrzeszone przez pracownika browaru Döllnitz - Friedricha Wurzler, który przekazał swą wiedzę pasierbowi Guido Pfnisterowi, zmarłemu w 1966 roku. Zabrał on ze sobą pasję i wiedzę na temat warzenia Gose. Po dwudziestu latach Lothar Goldhahn postanowił przywrócić ten niezwykły trunek piwnym miłośnikom, dzięki odwadze Schultheiss Berliner-Weisse Brauerei na Schönhauser Allee w Berlinie Wschodnim możemy dziś cieszyć podniebienia tym zjawiskowym piwem.

Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, różowa sól himalajska, kolendra, chmiel, bakterie Lactobacillus, drożdże
Barwa EBC: 10
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Dodał: Piwosz92 - 2019-06-12 11:22:46

oceny Oceny

Użytkownicy 7,35 / ilość: 17
Goście 6 / ilość: 7
średnia6,96 / ilość: 24

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2020-12-17 23:24:38
Zdziwiona, smakiem, kwaśnością. Nie jest.złe...ale czy dobre?
awatar
szab12
starstarstarstarstar

2020-05-30 15:31:56
Kolor bursztyn, mętny jasny, piana spora. W zapachu słód, kolendra. W smaku kwaśny, solony, cierpki. Wychodzi po czasie kolendra. Bardzo smaczne piwo za 4 zł w Toma 303 rodzaje piwa.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
szab12
starstarstarstarstar
2020-05-30 15:33:26
Lekko szampańskie w smaku i zapachu. Taki kwas berliński z dodatkiem soli.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2020-03-03 21:07:46
Kwaśne i solne. Dla bardzo małego grona odbiorców. Moje kubki smakowe powiedziały nie :)
awatar
Gość
awatar
Gość

2020-03-03 19:23:14
Przypomina mi Szampan Igristoja :) 7/10
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.