Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn. Jest to Grand Champion festiwalu Birofilia 2016. Cieszyński Fruit Wheat to ósme piwo uwarzone w Cieszynie w ramach tego konkursu. Autorem receptury piwa jest piwowar domowy Piotr Machowicz znany z bloga Tadzik Pije.
Pszeniczne owocowo orzeźwiające, delikatnie kwaskowe piwo o charakterystycznym truskawkowym aromacie i smaku. Dodatek owoców zmienia postrzeganie piwa jako zbożowo-chmielowego napoju, a jego lekko różowa barwa jest wynikiem połączenia słodu i truskawek.
Piwo jasne, górnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne, truskawka liafilizowana (1,5%), chmiel Kazbek, drożdże FM52 Amerykański Sen
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Termin przydatności do spożycia: 9 miesięcy
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
piotremon
Pachnie truskawkami, takim domowym kompotem pitym na zimno w środku lata. Bardzo ładnie. Pojawia się delikatna słodowość.
W smaku truskawka jest delikatniejsza, ale nada wyczuwalna. dają o sobie znać także słody (zwłaszcza pszeniczny), ale piwo nie jest przesadnie słodkie. Jest lekkie, pijalne i całkiem smaczne. Podejrzewam, że świeże byłoby jeszcze lepsze:)
piotremon
Alicanto
Warudnicz
StefekPijakos