Piwo na bazie receptury zwycięzcy Międzynarodowego Konkursu Piw Domowych PSPD z 2017 w kategorii Czeski Pilzner.
Czeski Pils Cieszyński to klasyka stylu - wyraźna goryczka pochodząca z czeskich odmian chmielu jest doskonale zbilansowana z pełnią słodowych aromatów. Charakterystyczny ziołowo-korzenny zapach miło łechce powonienie i jest następstwem zastosowania trzech odmian chmielu: Saaz, Sladek i Premiant. Jasne słody, między innymi CaraPils® karmelowy zapewniły odpowiednie ciało i pełnię słodowych aromatów. Współczesny Czeski Pils, tak jak jego protoplasta, warzony jest z wykorzystaniem zacierania metodą dekokcyjną i ma średnią zawartość alkoholu (5,5% obj.). Początkowo słodowy smak ma goryczkowy, półwytrawny finisz, który zapewnia silne orzeźwienie. Piwo podawane w idealnej dla tego stylu temperaturze około 10 stopni Celsjusza świetnie gasi pragnienie i cieszy oko gęstą, drobnopęcherzykowa pianą, która długo utrzymuje się w szkle.
Czeski Pils Cieszyński z sygnaturą autora na etykiecie dostępny będzie w najlepszych pubach i piwnych sklepach w całej Polsce, tuż po premierze we wrześniu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
GENzo
cycu_jeden
nietzsche
Zapach: Pachnie mega chmielowo, korzennie, kwiatowo, siano-zieliście, jest też taka typowa czeska truskawa, pewnie ze Sladka
Smak: Bardzo przyzwoity pils, pełny, słodowy, biszkoptowy, fajna goryczka, fajna chmielowość, jak w zapachu, wysycenie ponad średnie. Bardzo udany podrabiany Czech, jedyny problem jaki widzę, to to, że kosztuje 7,5 zł, a dobrego Czecha kupię za 3,5