Chimay Bleue
Chimay Bleue
Chimay Bleue
% alk. 9.0
Blg 19.6
5410908000074addbarcode


Mocne piwo górnej fermentacji o wyraźnym drożdżowym aromacie połączonym z lekką nutką kwiatową. Dojrzewa i refermentuje w butelkach. Początkowo było warzone jako piwo świąteczne, jednakże jego olbrzymi sukces spowodował, że został piwem całorocznym. Można go przechowywać nawet kilka lat. Z wiekiem staje się podobno coraz smaczniejsze. Piwo ma kolor brązowy i jest zupełne mętne. Piana niska, beżowa, redukuje się bardzo szybko do cieniutkiej obwódki. W zapachu drożdże, lekka kwiatowa słodycz i delikatne cytrusy. W smaku wytrawne i lekko cierpkie, z wyczuwalnym alkoholem i delikatną goryczką.
Dodał: deserapan - 2012-09-11 12:56:00

oceny Oceny

Użytkownicy 7,75 / ilość: 48
Goście 8,09 / ilość: 111
średnia 7,99/10 / ilość: 159

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2018-05-25 16:50:54
Piwo dość podobne do Gulden Draaka, tylko nieco lżejsze. Bardzo dobre - uwielbiam belgijskie piwa.
awatar
Gość
awatar
Gość

2018-04-13 17:48:15
Świetne !! Tym piwem można się najeść (choć nie jest ciężkie w odbiorze). Polecam - klasyczny "Belg"
awatar
Marianek
starstarstarstarstar

2018-04-08 09:36:21
Bardzo dobry ciemny tripel belgijski. Kolor bardzo ciemny brąz. Piana ? meg: wysoka, brązowa, gęsta i dość trwała. Nuty z butelki: winno-owocowe plus drożdże. Ze szkła bardziej winne nuty dochodzą i to w odcieniu wytrawnym. W smaku bogactwo: owoce słodkie, kwiatowe nuty, kawa, karmel, winne nuty typu sherry. Trochę za wysokie nagazowanie, jest też mało wytrawne, raczej słodkie. Po kilku łykach do głosu dochodzą do głosu pikantne nuty, typu korzennego. Na języku zostaje orzechowość. Alkohol ma mało do powiedzenia, choć jest go 9 procent.
Piwo bardzo treściwe i wybitnie do degustacji.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 10 )
awatar
oranjefan
starstarstarstarstar

2018-03-08 22:40:02
Aromat ciemnego pieczywa, przypalonego karmelu, rodzynek. Są też wyraźne przyprawowe, drożdżowe akcenty - imbir, biały pieprz, goździk.

Co nie może dziwić w przypadku belgijskich piw to bardzo obfita, wysoka piana. Z racji mocnego nagazowania piwa nie jest ona jednak zbyt urokliwa - zbudowana ze średniej wielkości bąbelków, oraz okazjonalnie dużych bąbli. Kolor - jasny beż. Piwo - brązowe, klarowne. W szkle wydaje się być ciemniejsze jednak pod światło widać wyraźny kasztanowo brązowawy przeświit na całej wysokości piwa w szkle. Ładnie wygląda.

Bardzo gładkie, pół-słodkie, i wyraźnie słodowe piwo. Przyjemna słodowość w postaci przypieczonej skórki od jasnego pieczywa oraz nuty orzechów i fig stanowią o potencjale tego piwa. Poza tym - nuty bananów, kandyzowanych gruszek. Czegoś takiego się nie spodziewałem. Goryczka - niska. Finish i aftertaste - wytrawny, chlebowy, lekko kwaskowy.

Świetne degustacyjne piwo, którego każdy łyk dostarcza mnóstwo wrażeń. Wyraźnie słodowe, słodkie, z przyjemnymi owocowymi nutami i chlebową podstawą słodową. Alkohol kompletnie nie wyczuwalny. Bardzo dobre. Klasyk.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 8 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010