...podobno KARMINOWY blask tego pożaru rozświetlił całą okolicę. Rankiem znaleziono dwie nadpalone skrzynie. Słód w nich trzymany zmienił kolor na bardzo ciemny, a do tego pachniał świeżo paloną kawą i gorzką czekoladą. Legenda głosi, że tak powstał pierwszy słód palony, do którego dorzuciliśmy obfitą ilość nowofalowych chmieli.
Tak powstała bezkompromisowa Black IPA. Ciemna z wysoką goryczką, odświeżającym aromatem i lekko kawowym finiszem. Browar Cameleon - KARMINOWY. Skusisz się?
Składniki: woda; słody: Pale Ale, Pszeniczny, Biscuit, Caraaroma®, Special B; chmiele: Equinox,
citra,
amarillo, Sticklebract; drożdże: Safale US-05.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane.
Sugerowana temperatura podawania 12-16°C.
Polecane szkło: IPA Glass.
Dostępne w butelce o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Borsuk77
Wygląd - kolor ciemnobrązowy (przypomina kawę parzoną po turecku), dość mętne, wysycenie raczej na średnim poziomie, piana niska koloru jasnobrązowego, ale zostawia ładne ślady na szkle. Aromat - żywica, chmielowa skórka oraz cytrusy - przyjemny, choć dość delikatny. Smak - intensywna goryczka żywiczno-ziołowa na pierwszym planie, następnie do głosu dochodzą nuty palonego zboża, karmelu i cytrusów - niestety goryczka zbytnio ściągająca.
Reasumując - chociaż piwo nie jest ideałem, to jednak pije się je z niemałą przyjemnością. Pijalne, co może dziwić, zważywszy na styl. Na koniec dodam, że kupiłem, wcześniej nie znając tego browaru, skusiwszy się na niską cenę związaną z kończącą się datą przydatności do spożycia (04.05.2017) - wziąłem w ciemno cztery butelki i było to dobre posunięcie. Możliwe, że dalej od daty ważności byłoby lepsze - tzn. chmiele byłyby bardziej ułożone. Ale też mogę się czepiać, skoro piję właśnie piwo, które \"dopiero\" za pięć dni będzie niepełnowartościowe.
prisoner
Bartekn