Piwo Donald T. w stylu Smoked Russian Imperial Stout uwarzone i rozlane w Bytów Browar Kaszubski.
Składniki: woda; słody: Pilzneński, Wędzony Bestmalz, Monachijski, Abbey, Wędzony Dębem, Special B, Best Black Malt Extra, Karmelowy; dodatki: jęczmień palony, płatki owsiane; chmiel: Iunga; drożdże: US-05.
Piwo ciemne, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecane szkło: Teku.
Temperatura serwowania: 10-12°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
jover
Jacelinho
nietzsche
Zapach: zaraz po otwarciu to jednak śliweczka, jak w porterze, po chwili czuć wędzonkę, i to raczej bukową, wędlinową (wg opisu użyto dębowej), ale ta wędzoność to nie jest tu jakiś temat przewodni, jest palone (po ociepleniu wali popielniczką), jest karmel, melanoidynowość, jakiś jałowiec, nie wiem skąd, jakaś rodzynka, sporo owoców, jak dla mnie to ono pachnie jak imperialny porter bałtycki
Smak: tu jest podobnie, smakuje jak Bałtyk, o tym, że to RIS, swiadczy głównie pełnia i paloność, a?le nawet porter Żywca potrafi być tak palony, bo tam sypią jęczmień palony bez opamiętania, jest palone, dużo kawy zbożowej, czarnego chleba, pumpernikla, , melanoidynowe dość, dużo karmelu, dużo śliwki, świeżej śliwki, jest wędzoność, taka ogniskowa, ziemiaki spieczone na kamień ;) ale podobnie jak w zapachu ona tutaj jest tylko dodatkiem, jest melasa, sporo owoców jagodowych wychodzi, czerwonych i czarnych, jest coś jakby żywiczność, może od chmielu, ale goryczka nieznaczna i taka popiołowa, piwo raczej #teamsłodyczka. Ale jest bardzo dobre i dobrze się starzeje.
Shinodin