Piwo Limanowskie Pils, jasne piwo dolnej fermentacji. Charakteryzuje się złocistą barwą, gęstą białą pianą oraz przyjemną, szlachetną goryczką. Wyraźnie słodowe z bogatym aromatem i smakiem polskich chmieli.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel: Iunga,
lubelski, Sybilla, drożdże.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Bob
MateoKrk_
Gość
nietzsche
Zapach: mączny, chlebowy, lekko maślankowy, owocowy, ze skórką cytryny nawet, daje też trochę starą szmatą, ok., gdyby tu był Żatecki lub jakiś Hallertau, ale go nie ma, więc susz nienajświeższy.
Smak: piwo jest pełne, słodowe, chlebowe, ciastkowe nawet, mączne, więc to trochę nie profil pilsa, który powinien być piwem lekkim, owszem goryczka jest, w porównaniu z każdym lagerem nawet wysoka, ale co ona może w tak pełnym piwie, dobrze, że jest ciut zalegająca, to wydaje się mocniejsza. Trochę leży chmielowość w tym piwie, daje starą szmatą, nie bardzo tu czuć Lubelski i Sybillę, jest za to bardzo fajnie rześko owocowe, nawet z jakimś albedo cytryny, może to Iunga ? w ogóle ta owocowość robi tu największą robotę. To piwo wpisuje się w typowego polskiego pilsa, czyli ciężkiego, słodowego (tu na szczęście nie ma żadnych nut melanoidynowych), mdłego, choć ma od niego większą goryczkę (od jakiegoś Pilsa powiedzmy z Raciborza, Jabłonowa, Miłosławia etc.), ale mdłe jest bardzo, bo wysycenie jest bardzo niskie, tak pełne piwo (jako pils) wymaga wysycenia wysokiego/ponad średniego, tu nie ma nawet średniego, ale jako lager jest całkiem niezłe.