Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Jesteś w
 Ilość piw w katalogu:

6738
 Informacje o producentach / importerach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.
 Najnowsze komentarze:

o AleBrowar Lady Blanche
to prawda, podróże Kormorana to idealny witbier, klasa światowa

o Żywiec Jasne Pełne
Słabe piwo, na siłę nasycone CO2, lecz pachnącej kremowej pianki na próżno szukać w kuflu... słaba herbatka.

o Pinta Dymy Marcowe
Doskonały przykład na to, że z nudnego stylu można zrobić ciekawe i fajne piwo.

zobacz więcej »



 Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Dane producenta / importera
Browar PINTA

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.
Znalezione produkty dla Browar PINTA

Strona:
1
        ...  
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged

Baltic Porter Barrel Aged

Do starzenia użyliśmy 20 świeżo opróżnionych, cudownych beczek po Oloroso - każda po 250 litrów. Wybraliśmy beczki po Sherry nie dlatego, że są najdroższe. Ani nie dlatego, że mamy coś do wanilii z burbona. Otóż próby, które prowadziliśmy na żywych Imperatorach i różnych alkoholach starzonych w drewnie wykazały, że nasz intensywnie nachmielony, imperialny porter najlepiej rozumie się z owocowo-rodzynkowym i orzechowym charakterem aromatycznego, ciężkiego, hiszpańskiego wina. Taniny z dębu, z którego zrobione są beczki nadały przyjemny, charakterystyczny "szlif BA" - to co miłośnicy starzenia w drewnie lubią najbardziej.

Ważne. Imperator Bałtycki to lager - jak każdy klasyczny "Bałtyk". I bardzo chcieliśmy, aby również w wersji Barell Aged Imperator zachował charakter ułożonego, harmonijnie zbalansowanego, dobrze wyleżakowanego lagera. Przed napełnieniem beczki po winie przeszły jeszcze delikatne zabiegi pod prysznicem, aby uniknąć zakażenia, które wywróciłyby nasze sensoryczne plany do góry nogami. Do starzenia przeznaczyliśmy Imperatora po wcześniejszym, 4 miesięcznym leżakowaniu w klasycznym stalowym tanku. Napełnione beczki zapakowaliśmy na kolejne 4 miesiące do pełnomorskiego, klimatyzowanego kontenera - tak by podczas starzenia temp. nie wzrosła powyżej 10*C. Piwo oprócz wzbogacenia aromatu i smaku zyskało również solidniejsza teksturę - jest jeszcze bardziej gęste i treściwsze.

Premiera piwa miała miejsce na Warszawskim Festiwalu Piwa we czwartek 6 kwietnia 2017 roku.

Alk. 9,1%    Ekstr. 24,7%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 1     Średnia ocena: 9,17/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-23 11:45:25
Pinta Hop Tour Argentina Ryewine

Uwarzone przez Browar Pinta w ramach akcji Pinta Hop Tour. Oficjalna premiera została zaplanowana na 5 kwietnia 2017 w Katowicach w Klub Podróżników - Namaste. Argentina Ryewine to płynny owoc naszej podróży do Ameryki Południowej - najmocniejsze piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy - pełne żyta i patagońskiego chmielu Traful, Catarata, Mapuche i Cascade.
Pinta Hop Tour - przemierzamy świat w poszukiwaniu nowych odmian chmielu i nowych piwowarskich doświadczeń. W listopadzie 2016 r. odwiedziliśmy chmielniki w Argentynie i kraftowe browary na szlaku od Bue​​nos Aires - przez Patagonię - do Ushuaia na Ziemi Ognistej. Na pamiątkę pierwszej ekspedycji PINTA Hop Tour uwarzyliśmy Ryewine Argentina - żytnie, bardzo mocne piwo chmielone odmianami przywiezionym z chmielników w okolicach patagońskiego El Bolson. Lupulo znaczy chmiel. Na zdrowie! Salut!
Piwo dostępne będzie w butelkach 330 ml. W wersji z beczki tylko podczas premiery w Katowicach i na Warszawski Festiwal Piwa (6-8 kwietnia 2017).
[opis producenta, fb]

Alk. 12,9%    Ekstr. 30,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 0     Średnia ocena: 6,67/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-21 10:06:28
PINTA Express IPA Beer Geek Madness 2017

Oatmeal IPA IBU:60

Chmielimy owies po bandzie! Falconers Flight® to blend najbardziej aromatycznych odmian amerykańskiego chmielu opracowany w Yakima Valley specjalnie do dobrze napakowanych IPA. Dodatkowo do tanku wsypaliśmy CRYO™ Hops - to czysta lupulina naturalnie wymrożona ze świeżo zebranych szyszek Citry®. Ciało zbudowane na angielskim owsie i niemieckim słodzie jasnym.

PINTA Express IPA - naprzód! [opis producenta, fb]

Alk. 6,3%    Ekstr. 15,5%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 1     Średnia ocena: 8,19/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-11 09:41:51
Pinta Jumbo Rum Barrel Aged

Imperial Black IPA

Piwo uwarzone przez Browar Pinta, jest to specjalna wersja piwa Hopus Jumbo, leżakowana przez 6 miesięcy w beczkach po rumie.

Dostępne jedynie w wersji lanej (uwarzono tylko 200 litrów) na dwóch festiwalach:

- pierwszy to Silesia Beer Fest 3 Śląski Festiwal Piw Rzemieślniczych, który odbył się w dniach 24-26 marca 2017 roku w Katowicach;

- drugi to Warszawski Festiwal Piwa, który odbył się w dniach 6-8 kwietnia 2017 roku.

Alk. 8,5%    Ekstr. 19,1%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 2     Średnia ocena: 8/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-06 14:49:54
Pinta Texas Porter

American Porter

Uwarzone przez Browar Pinta w ramach akcji Pinta Miesiąca na miesiąc marzec 2017.

Marcowa PINTA Miesiąca to potężny amerykański zawodnik, zbudowany w 100% z najbardziej charakternych słodów angielskich ze słynnej słodowni Thomas Fawcett. Duże ilości nowofalowego chmielu Simcoe®, Amarillo® i Equianot® (dawniej Equinox) nadają piwu intensywny owocowo – żywiczny aromat. Posmaki czekoladowe, delikatnie palone, a także karmelowe mają współgrać z chmielowym profilem tego porteru. Wszystko to wsparte wytrawnym finiszem i intensywną goryczką. PINTA Texas Porter 18° - twarda podstawa.

Surowce: słody jęczmienne Thomas Fawcett: Maris Otter, Crystal, Chocolate, Black; cukier; chmiele (USA): Simcoe®, Amarillo®, Equanot®, Warrior; drożdże Danstar Nottingham. [opis producenta, fb]

Alk. 7,5%    Ekstr. 18,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 3     Średnia ocena: 7,6/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-03-28 14:16:51
Pinta Grisette

Grisette

Uwarzone przez Browar Pinta w ramach akcji Pinta Miesiąca na luty 2017. Premiera w dniach 24-26 luty.

Niczym lutowo-marcowa szaruga za polskimi oknami - taka sceneria dominowała w regionie Hainaut w Belgii na przełomie XVIII i XIX w. - w krainie węgla, szarych uniformów i piwa Grisette. Albowiem Grisette to historyczny styl rodem z górniczego regionu belgijskiej Walonii – Hainaut. Profilem smakowo-aromatycznym przypomina rustykalnego Saisona, jednak jest od niego piwem lżejszym, mniej chmielowym i posiadającym silną podbudowę pszeniczną. Grisette ze względu na swój sesyjny charakter i niskie stężenie alkoholu było piwem codziennym górników, którzy popijali je po zakończonej pracy. Nazwa stylu (Gris po francusku oznacza „szary”) nawiązuje do koloru fartuchów kobiet podających robotnikom piwo w szynku. (Opis producenta)

Składniki: woda; słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann®: Pilzneński, Pszeniczny; dodatki: płatki owsiane, pszenica niesłodowana; chmiel: Saaz; drożdże: The Yeast Bay „Wallonian Farmhouse”.

Alk. 4,1%    Ekstr. 9,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 2     Średnia ocena: 7,5/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-02-20 20:30:35
Pinta Eisbock Grand Prix

Eisbock IBU:31

Prawie 1/4 gęstości tego piwa pochodzi z wielotygodniowego wymrażania i oddzielania lodu od piwa. Cały proces zajął nam 9 miesięcy. Artur Pasieczny, autor receptury i zwycięzca Warszawskiego Konkursu Piw Domowych podczas ostatnich testów nie miał wątpliwości - to jest właśnie ten Eisbock.

PINTA Eisbock Grand Prix uwarzyliśmy w maju 2016 roku ściśle wg mistrzowskiej receptury Artura Pasiecznego, zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Olbrzymie ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego, delikatne chmielenie na goryczkę i aromat oraz kilkumiesięczne leżakowanie – tak powstał „płynny chleb”, który następnie solidnie wymroziliśmy w tanku. Usuwając lód uczyniliśmy piwo gęściejszym i mocniejszym. Wszystko zajęło nam trzy długie kwartały. Profil piwa jest zdecydowanie słodowy, z nutami ciemnego chleba, zboża i karmelu. Słodowość kontrowana przez krótką goryczkę oraz łagodnie rozgrzewający alkohol.

Surowce: woda, słody jęczmienne: Weyermann® Monachijski typ II, Wiedeński, Vikingmalt Monachijski typ I, Karmelowy 300, Chateau Crystal®; chmiele: Marynka, Perle; drożdże: Fermentis Saflager W-34/70.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Temperatura serwowania 11-13°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 330 ml.

Alk. 11,2%    Ekstr. 27,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 7     Średnia ocena: 8,37/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-02-06 18:06:08
Pinta Hoppy Tmavé

Tmavé Speciální Pivo IBU:35

Uwarzone przez Browar PINTA w ramach akcji Pinta Miesiąca. Pierwsze piwo sezonu 3ego tej inicjatywy na styczeń 2017.

Hoppy Tmavé - to ukłon w stronę czeskiego piwowarstwa. Zrobiliśmy to po swojemu - powiększyliśmy zasyp na tradycyjnego, ciemnego lagera, aby podnieść go do tęższej wersji - tzw. „Speciální”. Piwo nachmielone tylko odmianą Saaz - zbiór 2016 - w czterech etapach: na goryczkę, smak i aromat, oraz na zimno, w tanku leżakowym. Hoppy Tmavé - w smaku na pierwszy plan wysuwa się chlebowa słodowość z akcentami karmelu, pumpernikla i nutą czekolady. W aromacie zaznaczony jest kwiatowy charakter chmielu Saaz. Goryczka na średnim poziomie. Profil drożdżowy czysty, pozwalający wybić się złożonym posmakom i aromatom słodowo-chmielowym. Kilkutygodniowy okres leżakowania wygładził smak oraz uwypuklił słodowy charakter piwa. Na zdraví! Na zdrowie!

Alk. 5,3%    Ekstr. 14,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 0     Średnia ocena: 8,33/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-01-27 19:45:31
Pinta & Amarcord Bałtyk Adriatico 22°

Baltic Porter

Kolejna kooperacja Browaru Pinta, której efektem jest Porter Bałtycki. Tym razem (poprzednio był to japoński Baird) współpraca została nawiązana z włoskim Birra Amarcord. Piwo zostało uwarzone, fermentowane i lagerowane właśnie w górach u wybrzeży Adriatyku.

Bałtyk-Adriatico to połączenie polskiej tradycji i włoskiego stylu - w składzie m.in. czarny włoski ryż i polskie odmiany chmielu: Marynka, Lubelski i Puławski.

Premiera piwa odbyła się w Dzień Porteru Bałtyckiego czyli 21 stycznia 2017 roku.

Alk. 9,0%    Ekstr. 22,0%    Kraj pochodzenia: Wlochy Wlochy
oceń piwo
Komentarze: 7     Średnia ocena: 7,2/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-01-17 15:34:34
Pinta Kwas Theta

Wild Sour Cherry RIS IBU:55

PINTA miesiąca - grudzień 2016 - Kwas Theta 24,7° - kwaśny, dziki i owocowy Russian Imperial Stout.

Najpierw uwarzyliśmy solidnego, czekoladowo-palonego RISa i przefermentowaliśmy go kombinacyjnie - szczepem drożdży piwnych i drożdży do whiskey. Dodatkowo, część brzeczki została zakwaszona świeżym blendem bakterii kwasu mlekowego i połączona z piwem. W drugim etapie, do kwaśnego Stoutu dodaliśmy 1000 litrów świeżo tłoczonego soku z polskich kwaśnych wiśni dla podbicia kwaśności i nadania posmaków owocowych. Trzeci etap, to 6-miesięczne wykańczanie RISa przez dzikie drożdże Brettanomyces. W Kwasie Theta pierwsze skrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo - owocowym. Na drugim planie znajdziemy kombinację akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego funky. Finisz piwa jest słodkawy z zaznaczoną goryczką i wiśniowym posmakiem.

Składniki: woda; słody jęczmienne: Weyermann®: Pale Ale, palony jęczmień; Thomas Fawcett: Crystal, Red Crystal, Pale Chocolate, Chocolate; chmiele: Admiral, East Kent Golding, Fuggles; ekstrakt chmielowy CTZ (USA); dodatki: sok z polskich, kwaśnych wiśni, cukier; drożdże: Safale US-05, Safspirit American Whiskey; inne dodatki: blend bakterii kwasu mlekowego: L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay Amalgamation.

Alk. 10,2%    Ekstr. 24,7%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 6     Średnia ocena: 7,94/10
Dodał: ark00 - 2016-12-08 08:40:05
Strona:
1
        ...  
wykonanie choruzy.pl © 2010