Zostań patronem na
Jesteś w

Ilość piw w katalogu

11603

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

Najnowsze komentarze

Brewer Exportawatar
Gość
Brewer Export
SPOKO PIWKO.GORYCZKA I PROCENTY OK.
2018-12-19 00:29:23
Fox Mocneawatar
Gość
Fox Mocne
Frajer -Ty:)
2018-12-18 23:35:25
Fox Mocneawatar
Gość
Fox Mocne
A na jakiego huja pijecie To skoro nie dobre...??? OSOBIŚCIE MI SMAKUJE
2018-12-18 23:34:07
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
Piwko mocne i tanie. Z racji mojego problemu stwierdziłem, ze czemu nie zrobić testu długodystansowego i pic codziennie tylko halne 10% przez miesiąc (lub dłużej). Min 2szt dziennie późnym wieczorem. Po niecałym miesiącu mogę stwierdzić, ze piwko za bardzo nie siada na żołądek. Po tygodniu żołądek się przyzwyczaja. Kaca raczej nie ma jak nie przekroczymy 2szt na wieczór ale codziennie rano muł jest. Jakby zabrało pół mózgu do południa. Po takim czasie jedno piwko to pestka. Jedynie lekki szmerek. Ale szybsza druga puszeczka (zwłaszcza przelana do szkła) i jest gitara. Nie ma podanego składu i zastanawiam sie ile jest w tym chemii. Za miesiąc odezwę się znowu. Na zdrowie.
2018-12-18 23:33:55
Bavaria Holland Premium Beerawatar
Gość
Bavaria Holland Premium Beer
Dobre piwko wlasnie sacze
2018-12-18 22:58:58
Wychwood Black Wychawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Wychwood Black Wych
Barwa czarna , nieprzejrzysta , ładny lacing , piana beżowa i nawet w miarę trwała . W aromacie czuć że to typowy brytyjski porter a nie bałtycki. Słodki aromat czekolady , kawy , trochę karmelu. Szkoda że aromat jest mało intensywny. W smaku mogło by być bardziej pełne , trochę wodniste wg mnie. Jest mało gazu , pije się gładko. Jest czekolada , delikatnie palone. Ładnie czuć kawę w smaku. Niska goryczka. Ogólnie piwo solidne , styl mało popularny bo to Porter w angielskim stylu. Różni się znacznie od bałtyckiego. Tu jest bardziej podobnie do Stouta. Ogólnie to solidne piwo , szkoda że w Polsce drogie bo 7 zł w Netto. Ale i tak warto wypić :) warka 30,11,2019
2018-12-18 22:57:22
Heinekenawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Heineken
Dobre na żółć chyba jak chce się człowiek najeść.
2018-12-18 22:21:36
Recraft Little Honey Ale awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Recraft Little Honey Ale
Piana nie do końca biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza miodowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu nuty słodowe, zbożowe klimaty, drożdżowość, miód na granicy autosugestii, ciężko go się doszukać w tym aspekcie. W smaku jest bardziej jak weizen, drożdże, goździki, jakiś ziołowy akcent, ziemiste i słodowe posmaki, goryczka lekko zalegająca, niezła kontra kwaskowa, obiecanego miodu nadal nie wyczuwam, wysycenie na dość wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły biały, etykieta minimalistyczna, w żółtej kolorystyce, ubogo opisana. Warka 06.2020. Ale o profilu wybitnie weizenowym, tytularny miód można wsadzić pomiędzy bajki, gdyż nie da się go doszukać nawet solidnie się starając. Drożdże przede wszystkim. Kupione w świątecznym zestawie. Spory zawód, liczyłem na lekkiego miodowego ejla, a dostałem, no właśnie.... Pseudo Ale o drożdżowym podłożu i niezbyt wysokiej pijalności. Za wprowadzenie konsumenta w błąd jestem w stanie zaproponować maksymalnie 5, a szkoda bo do tej pory browar Recraft nie zawiódł mnie aż tak bardzo.
2018-12-18 22:19:03
Perła Exportawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Perła Export
Ogólnie dobry lager seryjny. Dobre na imprezy jak pisali poprzednicy.
2018-12-18 22:17:30
Raduga Trapezeawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Raduga Trapeze
Kwaskowate piwo podobnie jak Fortuny z dzikimi drożdżami, ale te kwaśne dzięki owocom marakui. Miła odmiana od goryczki chmielu.
2018-12-18 22:14:11
Służba Zdrowia Ból Zębaawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Służba Zdrowia Ból Zęba
Otrzymałem w prezencie od niewiasty. Z racji tego szlachetnego podarunku, nie odważę się na niższą ocenę :)
2018-12-18 21:44:08
Manufaktura Piwna Czar Goryczyawatar
lukas85
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Czar Goryczy
Zdecydowanie za bardzo karmelowa IPA, no ale cena czyni cuda, w tej kwocie porządnego IPA nie znajdziemy raczej. Mimo wszystko piwo jak najbardziej wypijalne. Na plus spora, fajna piana.
2018-12-18 21:39:01
Pinta Hop Tour FanTassieawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Pinta Hop Tour FanTassie
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, skromnym wianuszkiem okalająca ścianki szkła, pozostawiająca szczątkową formę lacingu. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie przejrzyste i klarowne, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty owocowe, żywiczne i iglaste akcenty, skórka pomarańczowa, intensywne chmielowe oraz ziemiste aromaty, lekka zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku przyjemna chmielowość połączona z owocowymi klimatami, goryczka całkiem zalegającą o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, zbożowość i ziemistość nadal aktualne, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Pinta, etykieta ciekawie wykonana graficznie, wyczerpująco opisana. Warka 01.05.2019. Naprawdę smaczny Pale Ale, w swojej kategorii stylowej to zdecydowanie górna półka. Aromatyczne i intensywne w smaku, doskonale orzeźwia. Aczkolwiek uważam iż za ten styl cena mogłaby być niższa i nieco brakuje do oceny wyższej niż mocne 7 z plusem.
2018-12-18 21:25:45
Komes Porter Malinowyawatar
Gość
Komes Porter Malinowy
moje ulubione piwo porter od dzisiaj ... uwielbiam maliny (piwo smaczne i nie spalone jak na portera)
2018-12-18 20:44:01
Grimbergen Cuvée Ambrée Double (Dubbel)awatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Grimbergen Cuvée Ambrée Double (Dubbel)
Polska nalepka na etykiecie i składniki: woda, słód jęczmienny, syrop glukozowy (?), cukier (???), syrop karmelowy (??), chmiel. W angielskiej wersji jest ekstrakt karmelowy, a nie syrop. Generalnie przyjemny dubel, ale za dużo w nim cukrów i dodatków. Bez nich byłby jaśniejszy i nie walił tak alkoholem. Taki belg - koncerniak ze stajni Carlsberga, wyprodukowany w Italii. Cena w sklepie w W-wie 5,99 zł.
2018-12-18 20:33:31
Black Bossawatar
Gość
Black Boss
Lata na rynku i ciągle ta sama wysoka jakość.
2018-12-18 20:00:05
Raduga Metropolisawatar
Gość
Raduga Metropolis
Troszkę ponad średnią polską kraftową IPA(kę). Warto
2018-12-18 19:58:42
Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
Syf tak samo jak Desperados
2018-12-18 19:57:42
Komes Poczwórny Bursztynowyawatar
Gość
Komes Poczwórny Bursztynowy
wow 5 zł za takie piwo. Tak jak poprzednia recenzja za 5ke dwa tyskie (haha) albo komes. Po prostu Komes! belgian za małe pieniądze a lepsze niż niejedno belgijskie za 10 zł
2018-12-18 19:55:37
Konstancin Saisonawatar
Gość
Konstancin Saison
wyśmienite brawo Konstancin
2018-12-18 19:49:01
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dołączyliśmy do Patronite.pl

patronite
W związku z rosnącymi kosztami utrzymania i modernizacji serwisu, postanowiliśmy utworzyć profil na portalu patronite.pl i uruchomić zbiórkę funduszy.
Wszystkie zebrane środki zostaną przeznaczone na utrzymanie i dalszy rozwój portalu, oraz wykonanie modyfikacji proponowanych przez użytkowników. Z góry dziękujemy wszystkim, którzy zdecydują się pomóc w rozbudowie serwisu.

Katalog piw

Dane producenta / importera

Browar Kormoran Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar Kormoran Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
6
 
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
% alk. 9.0
Blg 21.0
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Specjalna wersja piwa Porter Warmiński leżakowana nie jak zwykle 21 tygodni, tylko 21 miesięcy. Dołączona do zestawu z kieliszkiem degustacyjnym i czwartą warką Imperium Prunum.

Tymczasem w czeluściach zamkowych piwnic po cichu leżakował PORTER WAMIŃSKI – duma piwowarów z krainy lasów i jezior. Piwo warzone według niezmiennej receptury od 10 lat. Trunek tak znamienity, że zdobył uznanie nie tylko w całej krainie, ale i daleko za jej granicami.
W krainie Germanów dwukrotnie został uhonorowany tytułem European Beer Star. W krainie Rusów po trzykroć zdobywał laury podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji. Wielokrotnie nagradzany w znamienitych rodzimych turniejach m. in. podczas Chmielaków Krasnostawskich, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników oraz Plebiscytów na Piwo Roku Browar. biz. Zyskał prawo posługiwania się insygniami Jakość Tradycja oraz Certyfikatem Dobry Produkt.
Siłą bowiem Porteru Warmińskiego jest długi okres leżakowania. W zakątku zamkowych piwnic powstaje trunek treściwy o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie. A i klaruje się sam, bez pomocy maszyn.
Tym razem jednak piwowar, nic nikomu nie mówiąc, zachował jedną beczkę znacznie dłużej niż zwykle. Znacznie…
Zgodnie z tradycją obowiązującą w krainie, piwo leżakuje tyle tygodni, ile ekstraktu uzyskane jest ze słodu. Beczka, którą piwowar zachował, leżakowała tyleż miesięcy! Przeto po 21 miesiącach została wydobyta z zamkowych piwnic, by jako kolejny trunek posłużyć do wzniesienia toastu w roku dziękczynienia… za pomyślność!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2018-12-15 12:48:16
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
% alk. 10.5
Blg 28.0
5902528100017addbarcode
Piwo w stylu Braggot z dodatkiem czarnego bzu i kawy zbożowej uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Było leżakowane przez 20 miesięcy. Jego premiera odbyła się 12 października 2018 roku.

Zapadł zmrok. Płomienie w kamiennym kominku rozświetlały komnatę ciepłym światłem, mieniąc się na kamiennych ścianach i snując długie cienie po dębowej podłodze. Piwowar kroczył z kąta w kąt. Nie mógł spać, coś go trapiło…
Zbliżały się obchody Roku Dziękczynienia i dawno już uradzili z władcą krainy lasów i jezior, że najlepszym trunkiem, jakim można uczcić tak ważne obchody będzie braggot – piwo na miodzie. I choć leżakujące od roku w piwnicach zamku piwo, było uwarzone na wyjątkowo aromatycznym miodzie gryczanym i zbliżało się do szczytu swojej doskonałości, to piwowar nie mógł zasnąć.
Wspominał o pnączach „chmielu zapomnienia” oplatającego niegdyś królestwo i gdy już wszyscy tracili nadzieję, o powrocie jednego ze śmiałków ze sławetną Suską Sechlońską. I o tym co się wydarzyło, gdy najedli się nią po odsączeniu z piwa… Na chwilę się uśmiechnął. Przypomniał sobie też o gadzinie kwaszącej piwa, która po wypiciu barley wine’a z jarzębiną zmieniła się w jemiołuszkę… a potem jak upolował ją kot ;-)
W braggocie jednak brakowało magicznego składnika, który oczarowałby najbardziej wymagające podniebienia.
Nazajutrz o świcie wybrał się na przechadzkę poza mury zamku. Nic tak nie odświeża umysłu, jak przyroda ziemi mlekiem i miodem płynącej. Snuł się tak aż do południa, kiedy to skwar sierpniowego słońca nakłonił go do odpoczynku.
Zauważyli go pracujący w polu chłopi i zaprosili na posiłek. Chętnie zatem do nich przystał. Zaciekawionym opowiedział, co go tak trapi. Chłopi jednak na warzeniu piwa się nie znali, toteż niewiele mogli pomóc. Życzliwie poczęstowali chlebem z miodem i dali do popicia prażoną z cykorią kawę zbożową. Gdy piwowar wziął kęs i popił kawą… To był ten smak! Zerwał się z miejsca, podziękował serdecznie i ruszył w drogę powrotną.
Nadal jednak był niespokojny. Przeczuwał bowiem, że w piwie tak mocnym, przepełnionym słodyczą i aromatem miodu, o oleistej pełni, dodatek kawy zbożowej może nie wystarczyć.
Dochodząc do zamku jego wzrok przyciągnęły kobiety zbierające owoce czarnego bzu na nalewki. O ironio! Podobnie jak owoce jarzębiny nadają się do jedzenia po przemrożeniu, tak owoce czarnego bzu tracą truciznę po przegotowaniu. To był znak. Był już pewien, że cierpki sok z czarnego bzu złagodzi oleistą słodycz piwa… i się nie mylił…
Tak oto powstał wyjątkowy braggot z czarnym bzem i kawą zbożową, którym wzniesiono pierwszy toast Roku Dziękczynienia. Za powodzenie, za obfitość, w podziękowaniu matce naturze za hojne dary jakimi obdarza krainę. A nazwa jego to TERRA DONUM.
Terra Donum to braggot. Ale czym jest braggot?
Historycznie to połączenie miodu pitnego i piwa. Tylko tyle i aż tyle. Styl ten nie ma sztywnych ram jak inne style. Baza piwna może tu być dowolna, co daje szerokie pole do interpretacji. Można spierać się czy braggot to jeszcze piwo, czy już miód pitny, tym bardziej, że braggoty mogą powstawać również w innych procesach niż browarnicze (np. mieszanie) i mogą mieć powyżej 50% miodu. My jednak warzymy piwa, dlatego Terra Donum to zdecydowanie piwo.
Jak we wszystkich braggotach pierwsze skrzypce gra tu miód. W zasypie (jeżeli można tak powiedzieć) użyliśmy 33% naturalnego, aromatycznego miodu gryczanego. Bazę piwną można określić jako subtelnie palony czy wędzony barley wine. Jest słodki w sposób charakterystyczny dla gryczanego miodu. Aby jednak złagodzić jego ciężkość, pracowaliśmy nad dodatkami, które skontrują i urozmaicą słodycz tego piwa. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się zastosować 2 dodatki: kawę zbożową i czarny bez.
W zapachu, gryczany miód złamany jest palonością kawy zbożowej. W trzecim planie pojawiają się owocowe akcenty z czarnego bzu.
A jak smakuje? Dodana na leżakowaniu kawa zbożowa wnosi akcenty zbożowej paloności, a zawarta w niej prażona cykoria urozmaica jej przyjemną goryczkę. Owoce czarnego bzu z kolei kontrują słodycz swoją kwaśnością czy nawet cierpkością. Oba dodatki spowodowały, że piwo zdecydowanie zyskało na pijalności.
Na finiszu to właśnie kwaskowość i paloność z dodatków odcina miodową słodycz, zachęcając do kolejnego łyku. Niczym magia… wszak historycznie braggot był magicznym napojem w kulturach Skandynawii, Wysp Brytyjskich czy Bałtów.
Piwo jest koloru brunatno-burgundowego, prawie nieprzejrzyste, pod światło można dostrzec rubinowe przebłyski. Ze względu na moc i konsystencję piwa, kremowa piana jest znikoma i szybko redukuje się do obrączki towarzyszącej do końca degustacji.
Cała kompozycja jest wybitnie deserowa, degustacyjna, rozgrzewająca od środka… niczym najlepsza, wykwintna nalewka. Płyn aksamitnie rozlewa się w ustach zachwycając swoja pełnią i złożonością smaku i aromatu… magicznie…

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny, miód, słód żytni, słód jęczmienny ciemny, słód wędzony, owoce czarnego bzu, kawa zbożowa, chmiel, drożdże
Barwa: brunatno-burgundowa
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,375l, zapakowanych w specjalnych kartonach.
Termin przydatności do spożycia: 1 rok

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,94/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-10-06 08:48:29
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
% alk. 1.0
Blg 8.5
5902528523311addbarcode
Piwo o smaku pigwowca z miodem uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Jest to drugie piwo z serii 1 na 100.

1 na 100 Pigwowiec i Miód to niefiltrowane piwo górnej fermentacji z bogatym dodatkiem miodu i soku z pigwowca. Jest w nim wszystko co pokochaliście w 1 na 100 Lite APA – pełnia smaku i niska zawartość alkoholu. Tym razem jednak jeszcze bardziej skupiliśmy się na letnim orzeźwieniu!
Dzięki dodaniu naturalnego soku z pigwowca (od plantatora spod Kazimierza Dolnego) i naturalnego miodu (od zaprzyjaźnionego pszczelarza z Warmii i Mazur) uzyskaliśmy lekkie, niskokaloryczne piwo w stylu Fruit&Honey Ale. Zachowując piwny charakter przypomina letnią lemoniadę z delikatną słodyczą i rześkim kwaśnym charakterem pigwowca. Piwo, mimo swej lekkości, jest pełne w smaku, a jego wyjątkowo orzeźwiający charakter z pewnością przysporzy mu zwolenników zarówno wśród lubiących piwo mężczyzn, jak lubujących się w radlerach kobiet.
1% alk. – 100% pełni smaku, orzeźwienia, naturalności, satysfakcji… Idealne na upalne dni, tym razem w wydaniu Fruit&Honey.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, naturalny miód (3%), naturalny sok z pigwowca (2,4%), chmiel, drożdże
Barwa: jasna pomarańczowa, mętne
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Termin przydatności do spożycia: 91 dni

comments Komentarze: 19    oceny Średnia ocena: 7,8/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-08-04 08:56:22
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
% alk. 4.8
Blg 12.5
5902528885556addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Koniec pracy… słońce za oknem… czas na chill – Chill Beer!
Chill Beer Vermont Pale Ale to piwo charakteryzujące się wyjątkową rześkością i owocowością. Nie ma w nim jednak owocowych dodatków, a wrażenie owocowości to zasługa użytych chmieli i aksamitność płatków zbóż.
Naszym punktem wyjścia były piwa w stylu Vermont IPA, chcieliśmy jednak by nasze piwo było bardziej sesyjne i chill mógł trwać dłużej. Dlatego przy zachowaniu wszystkich cech chmielowej owocowości postanowiliśmy zaoferować piwo bardzo sesyjne… niech chill trwa!
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słód żytni, płatki owsiane, płatki pszenne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 14    oceny Średnia ocena: 7,45/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-16 13:03:59
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
% alk. 3.0
Blg 10.5
5902528152542addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzyli je warmińscy i mazurscy chłopi, by mieć czym ugasić pragnienie w czasie żniw. Szczególny, „roboczy” charakter tego piwa pozwalał „gotować” je latem, poza wyznaczonymi prawem terminami. Rosanke było bowiem traktowane jako napój, który jednocześnie krzepi i daje orzeźwienie. Dziś wspólnie z piwowarami domowymi staramy się przypominać o tym lokalnym piwie i jego historii.
Autorem tegorocznej receptury jest zwycięzca kategorii w V Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2017 – Paweł „Czarny” Morawski, piwowar domowy z Olsztyna. Interpretacja „Czarnego” skupia się na różnorodności zbóż wykorzystanych w zasypie oraz tym, żeby jak na piwo historyczne wypada, nie były to słody zbyt jasne. Klasyczny chmiel Lomik został uzupełniony o ziołowe elementy lipy, rumianku i jałowica. W efekcie otrzymaliśmy piwo o głębokiej barwie, oleistej fakturze, a jednocześnie wciąż o niskiej zawartości alkoholu i rześkie.
Skład: woda, słody jęczmienne ciemne, słód żytni, słód owsiany, słód orkiszowy, jałowiec, lipa, rumianek, chmiel Lomik, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,18/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-13 09:16:27
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
% alk. 11.0
Blg 26.0
5902528019050addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Każdego roku po rozlaniu Imperium Prunum pozostawione w zbiorniku leżakowym śliwki pod własnym ciężarem wyciskają z siebie niewielką ilość esencji Imperium Prunum.
Samo słowo esencja nie jest tu przypadkowe. Widzimy tu analogię do „tokajskiej esencji”, czyli wina powstającego z cukrów oddawanych pod własnym ciężarem przez rodzynki. Owa tokajska esencja – odbierana przez węgierskich władców i papieża – maiła być przedsionkiem raju. Bardzo podobnie jest z naszym piwem – cechuje się niespotykaną aksamitnością, wyjątkową gęstością oraz wybitnie wędzoną owocowością nałożoną na porterową bazę. To wyjątkowo deserowe piwo, które jest w stanie zawładnąć podniebieniem i sercem, każdego kto je spróbuje.
Z dwóch warek IP udało się nam uzyskać 500 butelek tej wyjątkowej wersji naszego imperialnego porteru. By podkreślić jego wyjątkowość pozostaliśmy przy laku, a etykietę zastąpiliśmy czarno-złotą zawieszką.
Piwo sprzedawane tylko bezpośrednio w browarze. Premiera w piątek 19 stycznia 2018.
[opis za artykułem dostępnym na oficjalnej stronie internetowej browaru]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,17/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-03-11 09:19:16
Kormoran Barlow Sorbus
Kormoran Barlow Sorbus
Kormoran Barlow Sorbus
% alk. 10.5
Blg 26.0
5902528325410addbarcode
Życie w krainie skrytej wśród wzgórz, lasów i jezior wciąż toczyło się niespiesznie, wyznaczane biegiem pór roku. Ludzie byli szczęśliwi i jadła, a zwłaszcza najprzedniejszego piwa, które rozsławiły krainę na wszystkie kontynenty, nigdy im nie brakowało.

Bogactwo i sława, jak wiadomo, przyciągają przybyszów różnej maści… Pewnego dnia do krainy przybyła zawistna, zła i przebiegła poczwara o gadzim wyglądzie i skrzydłach nietoperza. Lotem błyskawicy przemierzała całe królestwo, plugawym jadem pustosząc uprawy, trując studnie i kwasząc leżakujące piwa. Gadzina była tak szybka, że żaden z dzielnych rycerzy nie był w stanie nawet dobyć miecza.

Mądry władca krainy wiedział, że siłą nic tu nie zdziała. Zapytał przeto poczwarę „Czego chcesz?”. Gad roześmiał się tylko i odparł „Waszych bogactw!” Władca zapytał ponownie „CZEGO CHCESZ?!” Gad spoważniał, spojrzał w oczy mądrego Króla i rzekł: „Klątwa zostanie zdjęta, gdy ktoś poda mi do wypicia wino, które winem nie będzie, a smak napój ten będzie zawdzięczać owocom dojrzewającym na mrozie. Usłyszawszy tajemnicę masz na jej spełnienie 2 lata, inaczej…” – nie dokończył i odleciał.

Władca krainy jezior i lasów wezwał wszystkich mieszkańców krainy, by wraz z nim szukali rozwiązania. Przybył i piwowar, który rzekł, że zna rozwiązanie pierwszej części zagadki. Miast wina gronowego, można uwarzyć wino jęczmienne – piwo, którego styl zwie się barley wine. Wtem wśród przybyłej gawiedzi począł przepychać się rudy, rosły mężczyzna, osadnik z dalekiej północy, który stwierdził, że zna odpowiedź na drugą część zagadki. Szepnął coś do ucha piwowara, po czym zniknęli w browarze… nie wracali długo.

Dwa lata wyznaczone przez poczwarę dobiegały końca. Znudzony, bezlitosny i zuchwały gad, przybył do władcy w ustalonym dniu, psując kolejne piwa. Ku swemu zdziwieniu, już z oddali ujrzał, że władca na jego powitanie ma w ręku pełen puchar. Wiedząc, że żadna trucizna nie jest w stanie mu zaszkodzić, pewny siebie, łapczywie wypił zawartość. To co zdarzyło się później zadziwiło wszystkich. Gad stał się jeszcze większy i straszniejszy…. po czym w mgnieniu oka zmienił się w jemiołuszkę, uwalniając się od klątwy. Rozwiązaniem drugiej części zagadki była bowiem jarzębina, której rude owoce nadają się do jedzenia dopiero po pierwszych mrozach i łagodzą przepotężną moc barley wine’a.

Radość wróciła do królestwa, a barley wine z jarzębiną, przepyszny eliksir wolności, na nowo rozsławił krainę na wszystkich kontynentach. Od imienia rosłego osadnika z północy i owocu jarzębiny, został nazwany BARLOW SORBUS.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,25/10
Dodał: ark00 - 2017-11-14 08:48:25
Kormoran Porter Warmiński z Wiśnią
Kormoran Porter Warmiński z Wiśnią
Kormoran Porter Warmiński z Wiśnią
% alk. 8.5
5902528662317addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Porter Bałtycki to styl mocno związany z Polską. Tradycyjnie warzony i długo leżakowany jest rozpoznawalnym i cenionym klasykiem. Z drugiej strony, porter to styl wyjątkowo wdzięczny do poszukiwania nowych, wyjątkowych doznań dla podniebienia. Oto prezentujemy nowe oblicze porteru - Porter Warmiński z Wiśnią.
Do leżakowanego pół roku porteru dodajemy naturalny sok wiśniowy i znów leżakujemy. Nie dosładzamy, nie aromatyzujemy. . . Pozwalamy jedynie by palona, czekoladowa słodycz piwa zharmonizowała się z kwaskową i wytrawną owocowością wiśni.
Efekt jest piorunujący! Piwo zyskuje nowy wymiar, wciąż - niczym belgijskie praliny - jest deserowe, pełne, a dodatek wiśni zwiększa pijalność i dodaje nieco pazura. . . Wyjątkowa kompozycja!

comments Komentarze: 12    oceny Średnia ocena: 7,27/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-10-18 13:37:30
Podróże Kormorana Czech Pils
Podróże Kormorana Czech Pils
Podróże Kormorana Czech Pils
% alk. 4.5
Blg 12.5
5902528101014addbarcode
Piwo ma słomkową, blado złotą barwę. Mimo odstąpienia od filtracji jest klarowne, wręcz skrzące. Pilsa wieńczy czapa trwałej, zbitej, białej piany, która każdy łyk piwa pięknie znaczy na szkle. Piwo ma czysty aromat, składający się z dwóch zasadniczych płaszczyzn – słodowej bazy, która przywodzi na myśl biszkopty, aż po delikatne nuty mleka z miodem oraz chmielowych aromatów pochodzących od szlachetnych europejskich chmieli. Chmielowy bukiet znów składa się z dwóch różnych, ale doskonale współgrających nut: korzenno-ziołowej, stanowiącej bazę oraz lżejszej trawiasto-kwiatowej, która tworzy najzwiewniejszą warstwę aromatu. Smak jest przebogaty w swej prostocie. Stonowana słodowość delikatnie rozlewa się po języku, niczym pierwsza wiosenna trawa. Zaraz potem – jak pierwsze polne kwiaty – czuć rodząca się goryczkę. Początki jej obecności są delikatne, by z czasem nabrać dojrzałego ziołowego i korzennego charakteru. Gdy chmielowość osiągnie pełnię – niczym żniwne zbiory – kończy się zachęcając, by wziąć kolejny łyk i przeżyć tę przyjemność raz jeszcze. Piwo miło szczypie w język, jest rześkie, przyjemnie zaokrąglone, a słodowe ciało jest doskonale kontrowane i balansowane chmielową goryczką. Genialne w swojej prostocie… słowem smak relaksu!

comments Komentarze: 14    oceny Średnia ocena: 7,03/10
Dodał: ark00 - 2017-06-28 08:10:19
Kormoran Rosanke 2017
Kormoran Rosanke 2017
Kormoran Rosanke 2017
% alk. 3.9
Blg 11.0
brak koduaddbarcode
Piwo w stylu Rosanke uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Jest to już trzecia odsłona tego stylu w wykonaniu Kormorana. Premiera piwa odbyła się 12 kwietnia 2017 roku.

Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzono je latem, na własne potrzeby, by zaspokoić pragnienie w czasie żniw. Ze względu na okazjonalny charakter można je było „gotować” także poza terminami wyznaczonymi prawem. Rosanke miało dać się uwarzyć z tego, co było dostępne tuż przed zbiorami i orzeźwić w ciepłe dni.
Trzecia próba interpretacji Rosanke jest wyjątkowa. Autorem receptury jest Mariusz Sekulski – Warmiak z Praslit koło Dobrego Miasta – znany szerzej jako Warmiński Chłop Bosy. Kto, jak nie warmiński chłop wie najlepiej, jak powinno smakować lokalne piwo żniwne? Piwo Mariusza zaskakuje rozbudowanym i zróżnicowanym składem, w którym znajduje się cały szereg surowców odpowiedzialnych za jego ciało, ale przede wszystkim bogactwem ziół odpowiedzialnych za jego aromat i smak. Największą zaletą tegorocznego Rosnake jest to, że z tak bogatego zasypu uzyskujemy zwartą, smaczną i intrygującą kompozycję.
Spróbuj! najlepiej smakuje na boso :-)

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jasny, słód karmelowy, słód owsiany, samopsza, otręby orkiszowe, pączki sosny, jałowiec, chaber, kurdybanek, krwawnik, chmiel lubelski, drożdże
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące

comments Komentarze: 7    oceny Średnia ocena: 7,08/10
Dodał: piwosz92 - 2017-06-12 09:34:30
 
1
2
3
 ... 
6
 
wykonanie choruzy.pl © 2010