Jesteś w

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Brokrecja Pine To Blackawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Brokrecja Pine To Black
W aromacie mocne akcenty cytrusowe są przykryte ciężkimi akordami palonymi, nuty iglaste na granicy autosugestii. Piana bardzo wysoka, dość zbita o nieregularnej strukturze i trwała. Barwa niemal czarna. Smakowo najpierw wchodzi trochę chmielu, który jednak natychmiast zostaje przykryty palonym słodem i kawą. Iglaki wbrew nazwie nie są tu na pierwszym planie, majaczą gdzieś z tyłu. Z całą pewnością już w Forest IPA z Nepomucena były bardziej wyczuwalne. Pije się nieźle, alkohol w ogóle nie jest wyczuwalny. Piwo jest trochę przegazowane jak na styl. Ogólnie lekkie rozczarowanie, przede wszystkim liczyłem na mocne uderzenie lasu. Jest to piwo smaczne, ale po Brokreacji spodziewałem się czegoś bardziej wow.
2019-07-16 23:39:52
Manufaktura Piwna Banana Beerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Banana Beer
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza miodowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu bardzo słodkie nuty bananowe, czuć sztuczność i chemiczną landrynkę, brak akcentów piwnych. W smaku bananowy ulepek, sztuczna słodycz osiada na podniebieniu, chemiczna landrynka daje o sobie znać, zerowa goryczka i kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Jabłonowo, etykieta w ciepłych barwach, ciekawie wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 16.12.2019. Już sam skład odstrasza, tylko i wyłącznie dla fanów tematyki banana i to takich zatwardziałych. Orzeźwienia zero, słodki ulep, ciężko dopić całą butelkę. Mogę dać maksymalnie 5, choć nie wiem czy i to niezbyt wiele za taką tablicę Mendelejewa.
2019-07-16 22:14:21
BeerLab Piaseczyńskie Leśny Lagerawatar
Gość
BeerLab Piaseczyńskie Leśny Lager
Piwo niby smaczne, ale ma w sobie coś nieodkrytego, nieopisanego. Czuć w nim coś plastikowego, coś chemicznego.
2019-07-16 22:01:27
Gingersawatar
Gość
Gingers
Gingers w puszce dostępne jest w sklepie Warszawa Sobieskiego 60.
2019-07-16 21:28:37
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Piwo Namysłów zmieniło smak coś jest nie tak w 2018r smakowało inaczej wystarczy otworzyć wolno kapsel i zapach jest dziwny.
2019-07-16 21:22:22
Karmi Classicawatar
Gość
Karmi Classic
Średnie ujdzie kiedyś było lepsze ale wypić można .
2019-07-16 21:19:13
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Nie zła ściemka z tym piwem,czeskie piwo robione przez Grupę Calsberg Warszawa. One tak widziało czeski Zatecky chmiel jak Tyskie,Harnaś,Okocim, Żubr i inne koncernowe ścieki. Jak dla mnie smak 3/10.No ale za ściemniające etykiety na butelce 7/10.
2019-07-16 21:18:41
Heineken 0.0awatar
Gość
Heineken 0.0
Najlepsze z bezalkoholowych, które piłem.
2019-07-16 21:16:45
Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
smakuje jak rzygi, nie żebym próbował, ale wiadomo jak się wymiotuje to buzią, ewentualnie trochę przez nos. W każdym razie wymiotując buzią czuć smak rzygowin, a to "piwo" smakuje tożsamo.
2019-07-16 21:13:06
Primátor Double 24°awatar
Champion8
starstar
Primátor Double 24°
Dobrze ukryty alkohol,ale jakbym chciał się cukru najeść, to bym z cukierniczki sobie wziął, a nie z piwa :)
2019-07-16 21:06:40
Rohozec Skalák Světlý Ležák 11°awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Rohozec Skalák Světlý Ležák 11°
Piana praktycznie zerowa, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią, następstwem czego brak lacingu. Barwa ciemniejsza bursztynowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu przede wszystkim nuty drożdżowe i drzewne, subtelna zbożowość połączona z karmelem, lekka alkoholowa woń podbudowa słodowa. W smaku drożdżowość i drzewność nadal na pierwszym planie, piwo jest dość mocno kwaskowe, goryczka iluzoryczna o profilu ziołowym, subtelny alkoholowy posmak i nuta metaliczna, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły złoty, etykieta w czerwonej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie. Warka 20.02.2020. Solidna czeska jedenastka, nie pozbawiona jednak wad w postaci metalicznej i alkoholowej nuty. Oceniłbym je na 6 ze sporym minusem.
2019-07-16 20:59:14
Piwo Naturalne o smaku kwiatu czarnego bzuawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Piwo Naturalne o smaku kwiatu czarnego bzu
Jasna słomka i klar. Piana skromna.
W aromacie słód i wędzonka.
Mocno nasycone. Lekko słodkie, owocowe. Wędzone. Goryczka minimalna.
Lekka cytrynka, która mi przeszkadza.
2019-07-16 20:02:43
Maryensztadt Session IPAawatar
Gość
Maryensztadt Session IPA
Zmętnione, słomkowe. Biała, bardzo obfita piana. W zapachu bergamotka, grejpfrut. W smaku wodniste (a co chciałeś z 10% ekstraktu?), fest nachmielone, delikatnie kwaskowe, bergamotka, lekka goryczka. Jak dla mnie to spoko piwko.
2019-07-16 20:00:07
Chodovar Prezident 12°awatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Chodovar Prezident 12°
Pyszne pivo . Nie ma się właściwie do czego doczepić . No może poza szybko opadającą pianą i zbyt mocną kwasowością na końcu .
2019-07-16 19:22:56
Szlakiem Bytów West Coast IPAawatar
Gość
Szlakiem Bytów West Coast IPA
Robi robotę... Polecam.
2019-07-16 19:05:04
Revolta Tropical Wheatawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Revolta Tropical Wheat
Z początku drobno-pęcherzykowa piana w kolorze écru. Lecz szybko zaczęła się dziurawić w coraz to większe. Średnio-opadająca. Lacing szczątkowy. Dosłownie kilka kleksów różnej wielkości. Barwa żółta - mocno zmętniona. W aromacie w zasadzie dwa główne wyznaczniki: pszenica oraz pulpa owoców tropikalnych dobrze wyczuwalna. W smaku lekkie oraz zwiewne. Tropikalno-pszeniczne, wygładzone laktozą. Lekko kwaśne z niską goryczką. Nie mam pojęcia czym producent się kierował opisując na etykiecie: 39 IBU.
Wysycenie: średnie
Warka do: 16.05.2020
4% obj. alk.
2019-07-16 18:51:37
Boorg Mocneawatar
Gość
Boorg Mocne
P. Z
2019-07-16 18:37:32
Oud Beersel & Pinta Le Grodzisz Sauvage - Dziki Grodziszawatar
Student
starstarstarstarstar
Oud Beersel & Pinta Le Grodzisz Sauvage - Dziki Grodzisz
Piwo przede wszystkim bardzo kwaśne, co pewnie wynika z belgijskiego pochodzenia oraz wytrawności czerwonego wina. W aromacie wędzone, przyjemna nuta wędzonej szynki. W smaku jak już wspomniałem wcześniej kwaśne, wędzone ale i wytrawne. Warte swojej ceny
2019-07-16 18:28:32
Steam Brew Session IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Steam Brew Session IPA
Słomkowe. Opalizujące. Niezła piana.
Aromat nie za silny, cytrusowy.
Wysycone w sam raz. Raczej wytrawne.
Słodowość skontrowana owocami, cytrusami. Kończy zestowa goryczka.
Czwarte i chyba najlepsze piwo z lidlowej serii Steam Brew.
2019-07-16 18:26:56
5th Ocean Grand Aleawatar
Gość
5th Ocean Grand Ale
Ocenię to piwo niekonwecjonalnie.
Doskonałe piwo na deser do makowca. Polecam to piwo też dla kobiet, aczkolwiek może trochę ????????poplątać nogi????????
Kolor piwa bardzo zmysłowy z ładnymi refleksami. Mocno nasycone CO2, dlatego warto dać mu trochę odpocząć po nalaniu do szkla. Dla mnie wielkim + jest, że nie jest filtrowane ani pasteryzowane. Jest to napój żywy a dodatkowo robiony tradycyjną metodą szampańską.
Doskonałe piwo do ciumkania we dwoje ????????????
2019-07-16 18:09:30
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Browar Kormoran Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar Kormoran Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
7
 
Kormoran Rosanke 2019
Kormoran Rosanke 2019
Kormoran Rosanke 2019
% alk. 2.7
Blg 10.0
brak koduaddbarcode
Piwo uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Jest to piąta odsłona Rosanke w wykonaniu Kormorana.

Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzyli je warmińscy i mazurscy chłopi, by mieć czym gasić pragnienie w czasie żniw. Szczególny, „roboczy” charakter tego piwa pozwalał „gotować” je latem, poza wyznaczonymi prawem terminami. Rosanke miało krzepić w czasie prac polowych, zachowując lekkość i dając orzeźwienie. Od kilku lat wspólnie z piwowarami domowymi staramy się przypominać o tym lokalnym piwie i jego historii.
Autorem receptury Rosanke 2019 jest Ireneusz Misiak, zwycięzca kategorii w VI Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2018. Jego interpretacja stylu skupia się na przednówkowym i gospodarczym charakterze piwa pruskich chłopów. W recepturze pojawiają się więc takie składniki jak wędzony słód, mięta, kwiat czarnego bzu, czy ziele kurdybanka. W efekcie Rosanke 2019 to piwo o głębokiej miedzianej barwie, złożone, pełne, dość gęste i zbalansowane. Piwo ma zdecydowanie słodowy profil, uzupełniony ziołowymi nutami, szczyptą estrów i aromatem dymu.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód jęczmienny ciemny, słód żytni, słód wędzony, słód pszeniczny, słód owsiany, płatki owsiane, jałowiec, mięta, kwiat czarnego bzu, kurdybanek, drożdże
Barwa: ciemno-miedziana
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Termin przydatności do spożycia: 91 dni

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Piwosz92 - 2019-06-24 12:21:23
Kormoran Lekki
Kormoran Lekki
Kormoran Lekki
% alk. 4.5
Blg 11.0
brak koduaddbarcode
Piwo uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna.

Nie ma to jak klasyczny, lekki lager sączony w dobrym towarzystwie! Otwierasz butelkę i nalewasz do szkła złote, delikatnie opalizujące, niefiltrowane piwo, które pokrywa się gęstą, białą, drobno-pęcherzykową pianą. Czujesz chmielowy, klasyczny aromat – ziołowy z nutami kwiatów, z delikatnie przebijającą się nutą biszkoptowego słodu. Jego smak to kwintesencja klasycznej piwnej pijalności. Pije się lekko, jest półpełne w smaku, rześkie, przyjemnie musujące, o średniej, miłej goryczce. Dobrze schłodzone, to synonim świeżości. Dzięki sowitemu chmieleniu na zimno Marynką, piwo zyskało nowy wymiar – chmielową świeżość z nieznacznie podniesioną goryczką. Doskonały stopień odfermentowania w połączeniu z niskim ekstraktem i chmieleniem na zimno sprawia, że piwo jest po prostu smaczne i bardzo pijalne.
Kormoran Lekki to kwintesencja piwa do towarzystwa.

Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże
Barwa: słomiana
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Termin przydatności do spożycia: 91 dni

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 6,5/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-06-06 16:59:57
Podróże Kormorana Brut American Lager
Podróże Kormorana Brut American Lager
Podróże Kormorana Brut American Lager
% alk. 7.5
Blg 14.5
5902528334344addbarcode
ulubione: 1
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Podróże Kormorana – Brut American Lager to piwo, w którym skupiliśmy się na trzech jego cechach: wytrawnej pijalności (brut), którą zawdzięczamy wysokiemu stopniu odfermentowania, amerykańskim charakterze (american) – uzyskanym przez sowite aromatyczne chmielenie chmielem Citra i czystości profilu (lager), który jest zasługą niespiesznej pracy drożdży dolnej fermentacji.
Z brzeczki o ekstrakcie 14,5 blg uzyskaliśmy 7,5% alkoholu. Odfermentowanie praktycznie całego ekstraktu sprawiło, że Brut American Lager jest piwem cechującym się wysoką pijalnością. Natomiast wysoka – jak na ekstrakt początkowy – zawartość alkoholu sprawia, że chmielowość zyskuje wyjątkową cytrusową rześkość, bez potęgowania odczucia goryczki.
Brut Amercian Lager to klasyka piwowarstwa – żadnych dodatków. To genialne w swej prostocie złożenie czystego lagerowego profilu, owocowej zwiewności aromatu amerykańskiego chmielu i wytrawności, która obie te cechy uszlachetnia i wnosi na wyższy poziom.
Jeżeli chcesz napić się piwa, które oferuje wybitną pijalność lagera, a jednocześnie czaruje zwiewnością aromatu amerykańskiego chmielu, sięgnij po Podróże Kormorana – Brut American Lager – to piwo, które trafi w Twoje gusta!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 7,76/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-13 08:42:35
Kormoran Cornus Lupus
Kormoran Cornus Lupus
Kormoran Cornus Lupus
% alk. 10.5
Blg 36.6
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Cornus Lupus, czyli Boil Down Baltic Porter z dereniem – przepotężne piwo o ekstrakcie 36,6 blg i 10,5% alkoholu.
Tak wysoki ekstrakt osiągnęliśmy za pomocą odparowania brzeczki. Gotowanie trwało rekordowe 24 godziny, dzięki czemu uzyskaliśmy efekt karmelizacji w kotle i bardzo intensywny aromat i smak. Dereń dodaliśmy jako całe owoce i leżakował z piwem. Stanowi kontrę dla jego słodyczy i zaokrągla smak. Piwo leżakowało 2 lata!
Cornus Lupus jest prawdopodobnie pierwszym w Polsce piwem zagęszczonym przed fermentacją.

A było to tak…
Pewnego razu do krainy lasów i jezior zawitał stary, wędrowny pieśniarz – mędrzec jakich już niewielu. Odwiedzał krainę raz do roku, wszyscy doskonale go znali i wyczekiwali wieczornych gawęd. Gdy zebrani zasiedli przy ogniu, palce pieśniarza uderzyły w struny lutni, popłynęła prastara, zapomniana opowieść…
„Dawno, dawno temu, krainę lasów i jezior strzegł wilk o czarnym umaszczeniu. Strzegł mieszkańców przed szarlatanami, którzy próbowali zmącić ich umysły. Podstępnie kusili towarami, którymi tylko oni władali, a które to doprowadzały do zapomnienia tradycji ojców. Żądali przy tym za nie sowitej zapłaty. Wilk pojawiał się jak zjawa, gdy tylko trzeba było strzec tradycji krainy. Wystarczyło, że przechadzał się wśród ludzi, a mądrość przodków odżywała na nowo.
Szarlatani jednak wymyślali coraz to zmyślniejsze sposoby uwodzenia. Wilka dawno nikt nie widział, a wielu nawet o nim zapomniało. Jedynie nadworny druid był zaniepokojony. Wiedziony złym przeczuciem, udał się przeto do lasu. Odnalazł wilka godzonego sztyletem w bok! A życia w nim było już niewiele…
Czym prędzej zaczął zbierać zioła, korzenie, owoce i zabrał się do przyrządzania magicznego wywaru mocy. Nie zmrużywszy oka, gotował wywar przez całą dobę, uzyskując moc tak wielką, że niejednego śmiertelnika mógł odprawić na drugą stronę snu. Na koniec dodał tajemniczych czerwonych owoców, które zespoliły wszystkie moce wywaru w harmonijnym współdziałaniu.
Podał wywar wilkowi. Dwie doby wilk spał jak nieżywy, by powstać niczym feniks z popiołów. Gdy zaczął na nowo przechadzać się wśród ludności, pamięć i mądrość przodków wróciła i nastąpiło opamiętanie. Szarlatani umknęli z krainy zanim gniew mieszkańców zdążył zwrócić się ku nim. Wilk po dziś dzień strzeże tradycji krainy.
Taka to moc drzemie w rodzimych plonach ziemi. Swego nie znacie…” Tymi słowami zakończył pieśń. „To ten wilk widnieje w herbie waszego znamienitego Porteru” – dodał cicho i udał się na spoczynek.
Wśród słuchających był i królewski piwowar. Natchniony pieśnią, czym prędzej udał się do warzelni i zaczął coś gotować… i gotował przez całą dobę, aż zmorzył go sen. Kolejnego dnia przechadzał się po królewskich ogrodach, wzdłuż żywopłotów… z czerwonymi owocami! Czy to możliwe abyśmy wszystko czego nam trzeba mieli tak na wyciągnięcie ręki?! Kolejny raz przeczucie go nie zawiodło.
Tak oto powstał przepotężny porter bałtycki, gotowany przez dobę, którego moc osiągnęła ponad 36 miar słodyczy, złagodzona przez uzdrawiającą i cierpką moc derenia. „Swego nie znacie…” – wspomniał piwowar uśmiechając się do siebie. A najnowsze, wybitne dzieło, otrzymało imię CORNUS LUPUS… ku pamięci o tradycji.
[opis producenta]

comments Komentarze: 3    oceny Średnia ocena: 7,64/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-01-16 08:08:57
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
% alk. 11.0
Blg 26.0
brak koduaddbarcode
ulubione: 2
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Esencja z piwa Imperium Prunum wersji 2019 roku. Dostępna w ilości tylko 240 butelek i sprzedawana tylko w browarze w piątek 18 stycznia 2019 w cenie 35 zł za butelkę.

comments Komentarze: 6    oceny Średnia ocena: 8,25/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-01-14 07:49:07
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
% alk. 9.0
Blg 21.0
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Specjalna wersja piwa Porter Warmiński leżakowana nie jak zwykle 21 tygodni, tylko 21 miesięcy. Dołączona do zestawu z kieliszkiem degustacyjnym i czwartą warką Imperium Prunum.

Tymczasem w czeluściach zamkowych piwnic po cichu leżakował PORTER WAMIŃSKI – duma piwowarów z krainy lasów i jezior. Piwo warzone według niezmiennej receptury od 10 lat. Trunek tak znamienity, że zdobył uznanie nie tylko w całej krainie, ale i daleko za jej granicami.
W krainie Germanów dwukrotnie został uhonorowany tytułem European Beer Star. W krainie Rusów po trzykroć zdobywał laury podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji. Wielokrotnie nagradzany w znamienitych rodzimych turniejach m. in. podczas Chmielaków Krasnostawskich, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników oraz Plebiscytów na Piwo Roku Browar. biz. Zyskał prawo posługiwania się insygniami Jakość Tradycja oraz Certyfikatem Dobry Produkt.
Siłą bowiem Porteru Warmińskiego jest długi okres leżakowania. W zakątku zamkowych piwnic powstaje trunek treściwy o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie. A i klaruje się sam, bez pomocy maszyn.
Tym razem jednak piwowar, nic nikomu nie mówiąc, zachował jedną beczkę znacznie dłużej niż zwykle. Znacznie…
Zgodnie z tradycją obowiązującą w krainie, piwo leżakuje tyle tygodni, ile ekstraktu uzyskane jest ze słodu. Beczka, którą piwowar zachował, leżakowała tyleż miesięcy! Przeto po 21 miesiącach została wydobyta z zamkowych piwnic, by jako kolejny trunek posłużyć do wzniesienia toastu w roku dziękczynienia… za pomyślność!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 8,67/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-12-15 12:48:16
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
% alk. 10.5
Blg 28.0
5902528100017addbarcode
ulubione: 3
Piwo w stylu Braggot z dodatkiem czarnego bzu i kawy zbożowej uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Było leżakowane przez 20 miesięcy. Jego premiera odbyła się 12 października 2018 roku.

Zapadł zmrok. Płomienie w kamiennym kominku rozświetlały komnatę ciepłym światłem, mieniąc się na kamiennych ścianach i snując długie cienie po dębowej podłodze. Piwowar kroczył z kąta w kąt. Nie mógł spać, coś go trapiło…
Zbliżały się obchody Roku Dziękczynienia i dawno już uradzili z władcą krainy lasów i jezior, że najlepszym trunkiem, jakim można uczcić tak ważne obchody będzie braggot – piwo na miodzie. I choć leżakujące od roku w piwnicach zamku piwo, było uwarzone na wyjątkowo aromatycznym miodzie gryczanym i zbliżało się do szczytu swojej doskonałości, to piwowar nie mógł zasnąć.
Wspominał o pnączach „chmielu zapomnienia” oplatającego niegdyś królestwo i gdy już wszyscy tracili nadzieję, o powrocie jednego ze śmiałków ze sławetną Suską Sechlońską. I o tym co się wydarzyło, gdy najedli się nią po odsączeniu z piwa… Na chwilę się uśmiechnął. Przypomniał sobie też o gadzinie kwaszącej piwa, która po wypiciu barley wine’a z jarzębiną zmieniła się w jemiołuszkę… a potem jak upolował ją kot ;-)
W braggocie jednak brakowało magicznego składnika, który oczarowałby najbardziej wymagające podniebienia.
Nazajutrz o świcie wybrał się na przechadzkę poza mury zamku. Nic tak nie odświeża umysłu, jak przyroda ziemi mlekiem i miodem płynącej. Snuł się tak aż do południa, kiedy to skwar sierpniowego słońca nakłonił go do odpoczynku.
Zauważyli go pracujący w polu chłopi i zaprosili na posiłek. Chętnie zatem do nich przystał. Zaciekawionym opowiedział, co go tak trapi. Chłopi jednak na warzeniu piwa się nie znali, toteż niewiele mogli pomóc. Życzliwie poczęstowali chlebem z miodem i dali do popicia prażoną z cykorią kawę zbożową. Gdy piwowar wziął kęs i popił kawą… To był ten smak! Zerwał się z miejsca, podziękował serdecznie i ruszył w drogę powrotną.
Nadal jednak był niespokojny. Przeczuwał bowiem, że w piwie tak mocnym, przepełnionym słodyczą i aromatem miodu, o oleistej pełni, dodatek kawy zbożowej może nie wystarczyć.
Dochodząc do zamku jego wzrok przyciągnęły kobiety zbierające owoce czarnego bzu na nalewki. O ironio! Podobnie jak owoce jarzębiny nadają się do jedzenia po przemrożeniu, tak owoce czarnego bzu tracą truciznę po przegotowaniu. To był znak. Był już pewien, że cierpki sok z czarnego bzu złagodzi oleistą słodycz piwa… i się nie mylił…
Tak oto powstał wyjątkowy braggot z czarnym bzem i kawą zbożową, którym wzniesiono pierwszy toast Roku Dziękczynienia. Za powodzenie, za obfitość, w podziękowaniu matce naturze za hojne dary jakimi obdarza krainę. A nazwa jego to TERRA DONUM.
Terra Donum to braggot. Ale czym jest braggot?
Historycznie to połączenie miodu pitnego i piwa. Tylko tyle i aż tyle. Styl ten nie ma sztywnych ram jak inne style. Baza piwna może tu być dowolna, co daje szerokie pole do interpretacji. Można spierać się czy braggot to jeszcze piwo, czy już miód pitny, tym bardziej, że braggoty mogą powstawać również w innych procesach niż browarnicze (np. mieszanie) i mogą mieć powyżej 50% miodu. My jednak warzymy piwa, dlatego Terra Donum to zdecydowanie piwo.
Jak we wszystkich braggotach pierwsze skrzypce gra tu miód. W zasypie (jeżeli można tak powiedzieć) użyliśmy 33% naturalnego, aromatycznego miodu gryczanego. Bazę piwną można określić jako subtelnie palony czy wędzony barley wine. Jest słodki w sposób charakterystyczny dla gryczanego miodu. Aby jednak złagodzić jego ciężkość, pracowaliśmy nad dodatkami, które skontrują i urozmaicą słodycz tego piwa. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się zastosować 2 dodatki: kawę zbożową i czarny bez.
W zapachu, gryczany miód złamany jest palonością kawy zbożowej. W trzecim planie pojawiają się owocowe akcenty z czarnego bzu.
A jak smakuje? Dodana na leżakowaniu kawa zbożowa wnosi akcenty zbożowej paloności, a zawarta w niej prażona cykoria urozmaica jej przyjemną goryczkę. Owoce czarnego bzu z kolei kontrują słodycz swoją kwaśnością czy nawet cierpkością. Oba dodatki spowodowały, że piwo zdecydowanie zyskało na pijalności.
Na finiszu to właśnie kwaskowość i paloność z dodatków odcina miodową słodycz, zachęcając do kolejnego łyku. Niczym magia… wszak historycznie braggot był magicznym napojem w kulturach Skandynawii, Wysp Brytyjskich czy Bałtów.
Piwo jest koloru brunatno-burgundowego, prawie nieprzejrzyste, pod światło można dostrzec rubinowe przebłyski. Ze względu na moc i konsystencję piwa, kremowa piana jest znikoma i szybko redukuje się do obrączki towarzyszącej do końca degustacji.
Cała kompozycja jest wybitnie deserowa, degustacyjna, rozgrzewająca od środka… niczym najlepsza, wykwintna nalewka. Płyn aksamitnie rozlewa się w ustach zachwycając swoja pełnią i złożonością smaku i aromatu… magicznie…

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny, miód, słód żytni, słód jęczmienny ciemny, słód wędzony, owoce czarnego bzu, kawa zbożowa, chmiel, drożdże
Barwa: brunatno-burgundowa
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 375 ml, zapakowanych w specjalnych kartonach.
Termin przydatności do spożycia: 1 rok

comments Komentarze: 6    oceny Średnia ocena: 8,06/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-10-06 08:48:29
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
% alk. 1.0
Blg 8.5
5902528523311addbarcode
ulubione: 12
Piwo o smaku pigwowca z miodem uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Jest to drugie piwo z serii 1 na 100.

1 na 100 Pigwowiec i Miód to niefiltrowane piwo górnej fermentacji z bogatym dodatkiem miodu i soku z pigwowca. Jest w nim wszystko co pokochaliście w 1 na 100 Lite APA – pełnia smaku i niska zawartość alkoholu. Tym razem jednak jeszcze bardziej skupiliśmy się na letnim orzeźwieniu!
Dzięki dodaniu naturalnego soku z pigwowca (od plantatora spod Kazimierza Dolnego) i naturalnego miodu (od zaprzyjaźnionego pszczelarza z Warmii i Mazur) uzyskaliśmy lekkie, niskokaloryczne piwo w stylu Fruit&Honey Ale. Zachowując piwny charakter przypomina letnią lemoniadę z delikatną słodyczą i rześkim kwaśnym charakterem pigwowca. Piwo, mimo swej lekkości, jest pełne w smaku, a jego wyjątkowo orzeźwiający charakter z pewnością przysporzy mu zwolenników zarówno wśród lubiących piwo mężczyzn, jak lubujących się w radlerach kobiet.
1% alk. – 100% pełni smaku, orzeźwienia, naturalności, satysfakcji… Idealne na upalne dni, tym razem w wydaniu Fruit&Honey.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, naturalny miód (3%), naturalny sok z pigwowca (2,4%), chmiel, drożdże
Barwa: jasna pomarańczowa, mętne
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Termin przydatności do spożycia: 91 dni

comments Komentarze: 23    oceny Średnia ocena: 7,84/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-08-04 08:56:22
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
% alk. 4.8
Blg 12.5
5902528885556addbarcode
ulubione: 4
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Koniec pracy… słońce za oknem… czas na chill – Chill Beer!
Chill Beer Vermont Pale Ale to piwo charakteryzujące się wyjątkową rześkością i owocowością. Nie ma w nim jednak owocowych dodatków, a wrażenie owocowości to zasługa użytych chmieli i aksamitność płatków zbóż.
Naszym punktem wyjścia były piwa w stylu Vermont IPA, chcieliśmy jednak by nasze piwo było bardziej sesyjne i chill mógł trwać dłużej. Dlatego przy zachowaniu wszystkich cech chmielowej owocowości postanowiliśmy zaoferować piwo bardzo sesyjne… niech chill trwa!
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słód żytni, płatki owsiane, płatki pszenne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 14    oceny Średnia ocena: 7,35/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-16 13:03:59
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
% alk. 3.0
Blg 10.5
5902528152542addbarcode
ulubione: 3
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzyli je warmińscy i mazurscy chłopi, by mieć czym ugasić pragnienie w czasie żniw. Szczególny, „roboczy” charakter tego piwa pozwalał „gotować” je latem, poza wyznaczonymi prawem terminami. Rosanke było bowiem traktowane jako napój, który jednocześnie krzepi i daje orzeźwienie. Dziś wspólnie z piwowarami domowymi staramy się przypominać o tym lokalnym piwie i jego historii.
Autorem tegorocznej receptury jest zwycięzca kategorii w V Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2017 – Paweł „Czarny” Morawski, piwowar domowy z Olsztyna. Interpretacja „Czarnego” skupia się na różnorodności zbóż wykorzystanych w zasypie oraz tym, żeby jak na piwo historyczne wypada, nie były to słody zbyt jasne. Klasyczny chmiel Lomik został uzupełniony o ziołowe elementy lipy, rumianku i jałowica. W efekcie otrzymaliśmy piwo o głębokiej barwie, oleistej fakturze, a jednocześnie wciąż o niskiej zawartości alkoholu i rześkie.
Skład: woda, słody jęczmienne ciemne, słód żytni, słód owsiany, słód orkiszowy, jałowiec, lipa, rumianek, chmiel Lomik, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,18/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-13 09:16:27
 
1
2
3
 ... 
7
 
wykonanie choruzy.pl © 2010