Jesteś w

Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najnowsze komentarze

Łomża Mocneawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Łomża Mocne
Piana wysoka, w kolorze białym. Szybko się dziurawi i opada pozostawiając po sobie ślad na ściankach szkła. W kolorze ciemnego bursztynu, przejrzyste. Słodowość dominuje, alkohol w smaku wyczuwalny. W piwie nic podejrzanego nie wyczułem. Ogólna ocena jaką wystawiam to mocne 6.
2019-11-21 19:03:19
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Kiedyś Tatra była nieporównywalnie lepsza od Harnasia - a teraz karma się odwróciła



2019-11-21 18:35:10
Książęce Weizenawatar
edin.dzeko
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Słodowe, dla mnie jakieś nijakie. Pijalnie, ale trochę jak woda, bez smaku i zapachu. Ciekawie wygląda w szklance.
2019-11-21 18:34:55
Bojan Pszeniczneawatar
bogunia
starstarstarstar
Bojan Pszeniczne
Jak na weizena bardzo ciemne, berzowo-brązowe prawie. Piana gęsta i obfita.
Pachnie lekko drożdżami i.. owocową kwaśnością.
W smaku przebija się lekka nuta piwa prszenicznego, jest słodkie ale gdybym dostała je do spróbowania w ciemno, obstawiłabym SOUR!
2019-11-21 18:22:23
Lemberger APAawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Lemberger APA
Piwo wybitnie słabe, a już na pewno nie smakuje jak APA. Aromaty bardzo słabe, brak owoców. Jedynie smak ratuje goryczka która jest bardzo przyjemna. Ogólnie to słabo.
2019-11-21 18:17:08
Craft Kingdom Brewery Hazy Bavarianawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Craft Kingdom Brewery Hazy Bavarian
Jak to pszeniczne piwo, jest ono słodkie. Goryczka wskazana w innych typach. Szkoda, że pieprzny smak mniej wyczuwalny. Dają o sobie znać goździki, banany. Piwo nie jest mocno nagazowane. Wyróżnia się ładną etykietą. Solidna pszeniczna pozycja.
2019-11-21 18:09:16
Twierdzowe Ciemne Korzenne na Miodzieawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Twierdzowe Ciemne Korzenne na Miodzie
Piwo,które dziś piłem posiada zmienioną etykietę do tego ,które oglądamy na profilu. Ciężko nawet je oceniać ,bo smakuje trochę jak pewien przesłodzony napój,którego nazwy (CC) nie wymienię. Wzbogacone o korzenne,ziołowe,miodowe klimaty.To łamie bezwzględną słodycz miodu gryczanego wyczuwalnego w piwie. Przy okazji zakrywa słynny metal raciborski.Ot,napój jakich możemy pomału spodziewać się w tym okresie poprzedzającym nadchodzące Święta.
2019-11-21 17:46:18
Raciborskie Zimowe Miodoweawatar
Gość
Raciborskie Zimowe Miodowe
Nie jest bardzo słodkie, ale raczej brak charakteru, chmiel niewyczuwalny. Bardzo słabo gazowane, co niestety powoduje wrażenie picia wody z miodem.
2019-11-21 17:36:01
Perła Koźlakawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Perła Koźlak
Aromaty głównie słodowe, pojawiają się ciemne owoce, śliwka, wiśnia. Czuć minimalnie alkohol. Smak złożony, słodowy, karmelowy. W smaku alkoholu już nie czuć. Smak idzie raczej w stronę bardziej słodką. Czuć pełnię piwa i złożony smak. Dobre.
2019-11-21 16:22:36
Pinta HopLaaga 15,5°.awatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Pinta HopLaaga 15,5°.
Bardzo ładny Lacing. Aromaty w piwie cytrusowe, żywiczne, przyprawowowe. Czuć tropiki. Smak bogaty w owoce, między innymi limonka, grejpfrut. Oprócz egzotycznej owocowości poczujemy trochę akcentów ziemistych, żywicznych, leśnych. Goryczka bardzo dobrze wkomponowana, nie jest przytłumiona ani za mocna, jest przyjemna. Ogólne wrażenia są pozytywne. Piwo jest na wysokim poziomie.
2019-11-21 14:57:51
Kormoran Świąteczneawatar
marcin729
starstarstarstarstar
Kormoran Świąteczne
Edycja 2019 lepsza niż roku poprzedniego, bardziej korzenne bodaj dodali imbir. Om om om lubię takie smaki.

2019-11-21 13:41:43
Kustosz Jasne Pełneawatar
Gość
Kustosz Jasne Pełne
Hui do dypu
2019-11-21 13:26:33
Amber Johannesawatar
hoppy_shark
starstar
Amber Johannes
Nie wiem dlaczego na tej stronie styl jest oznaczony jako "Maibock/Helles Bock", gdy na butelce widnieje "piwo jasne pełne, styl lager"
2019-11-21 13:18:20
Amber Johannesawatar
hoppy_shark
starstar
Amber Johannes
Nie wiem dlaczego na tej stronie styl jest oznaczony jako "Maibock/Helles Bock". Na butelce piwa widać "piwo jasne pełne, styl lager".
2019-11-21 13:16:35
Podgórz 652 m n.p.mawatar
marcin729
starstarstarstarstar
Podgórz 652 m n.p.m
Smakowo bliżej mu do komesów, kawa? Kakao? Nie. Bardziej palone słody, ostre w smaku.
2019-11-21 13:12:00
Trzech Kumpli Otwarcie Sezonuawatar
Gość
Trzech Kumpli Otwarcie Sezonu
Ogólnie lekkie i pijalne, są inne podobne piwa w mniejszej cenie.
2019-11-21 10:54:30
Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
Zajebiste piwerko, walimy z ziomkami w piateczek fajny smak cena adekwatna polecam jak ktos chce sie napic za normalne pieniadze przy meczu
2019-11-21 09:58:28
Shepherd Neame 1698awatar
Gość
Shepherd Neame 1698
Taka bardziej esencjonalna i mocniejsza wersja Palca Biskupa (z tego samego browaru). Nieco mniej goryczkowa.
Bardzo dobre.
2019-11-21 08:41:56
Perła Jasne Rześkieawatar
Gość
Perła Jasne Rześkie
W porównaniu do odpowiedników( Lecha light i hainekena 3%) jest bardzo dobre
2019-11-21 08:38:59
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Piwo idealne w smaku nic dodać nic ująć :) to samo warka czerwona rozlewana w żywcu
2019-11-20 23:48:45
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Browar FORTUNA Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar FORTUNA Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
5
 
Komes Imperial IPA
Komes Imperial IPA
Komes Imperial IPA
% alk. 7.0
Blg 18.0
ulubione: 4
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to dziesiąte piwo z serii Komes.

Imperialna odmiana lndia Pale Ale powstała z myślą o jeszcze większej dawce piwnych doznań i szybko zdobyła uznanie miłośników chmielu. Również Komes Imperial IPA jest obficie chmielony kompozycją amerykańskich odmian aromatycznych i polskiego, nowofalowego chmielu Oktawia. Piwo ma jasno-złotą barwę i jest mgliste - m.in. dzięki chmieleniu na zimno i dodatkowi płatków owsianych.
W aromacie można wyczuć nutę mango, białych owoców i cytrusów. W smaku dobrze wyczuwalną goryczkę kontruje wyważony, słodowy profil piwa. Płatki owsiane dają wrażenie gładkości, a alkohol przyjemnie rozgrzewa.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, płatki owsiane, cukier, chmiel (Azacca®, Oktawia, Cascade), drożdże (Safale S-33)
Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 8    oceny Średnia ocena: 6,96/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-09-20 14:45:41
Fortuna Fortunatus Sour Cherry Wild Ale
Fortuna Fortunatus Sour Cherry Wild Ale
Fortuna Fortunatus Sour Cherry Wild Ale
% alk. 6.5
Blg 12.6
Stało się, kolejne ściśle limitowane piwo ze stajni (;)) Browaru Fortuna gotowe do rozlewu!

Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale to piwo z sokiem z polskich wiśni wtórnie fermentowane dzikimi drożdżami w beczkach po winie z winnicy Château Kirwan. Nie, zdecydowanie nie jest słodkie ;)

Ale zacznijmy od początku. . . Lekkie piwo ze sporym udziałem pszenicy w zasypie rozpoczęło swoją drogę ponad rok temu. Po transferze do 16 drewnianych beczek zostało zaszczepione mieszanką dzikich drożdży z okolic Lochristi we wschodniej Flandrii, które przefermentowały resztę cukrów ze słodu.

Po wielu miesiącach i zakończeniu pierwszego etapu wtórnej fermentacji, wzorując się na stylu oude kriek, dodaliśmy do piwa tłoczonego soku z polskich wiśni (nie z koncentratu, NFC). Nie szliśmy łatwą drogą, w piwie gotowym znalazło się aż 48% soku.

Po kolejnych miesiącach cały cukier z wiśni został przefermentowany, odsłaniając bogactwo lekko kwaśnego piwa z akcentami pestek, wina, drewna i dzikich drożdży. Aby nie zaburzać obrazu do piwa nie dodaliśmy do niego cukru, słodzików ani aromatów. To, czego mamy nadzieję już niebawem spróbujecie, to zasługa wyłącznie wiśni, dzikich drożdży i wpływu beczek użytych wcześniej do leżakowania wina.

Przygotujcie się na wytrawne, wiśniowe orzeźwienie!

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 9/10
Dodał: Gość - 2019-09-05 10:46:17
Fortuna Fortunatus I Wild Barley Wine BA
Fortuna Fortunatus I Wild Barley Wine BA
Fortuna Fortunatus I Wild Barley Wine BA
% alk. 13.1
Blg 27.0
ulubione: 1
Nowość od Browaru Fortuna.
Już 29 marca premiera naszego pierwszego piwa z serii dzikich, leżakowanych w beczkach!
Zaczynamy z wysokiego C...
Uwarzone jeszcze w 2017 roku. Leżakowane przez 436 dni w beczkach z winnicy Château Kirwan (AOC Margaux). W każdej beczce przez 18 miesięcy dojrzewały kolejno trzy roczniki wina (2012, 2014, 2016). Wiemy o nich niemal wszystko, bo beczki sprowadzaliśmy bezpośrednio od Philippe Delfaut (który był u nas z prywatną wizytą zdegustować Fortunatusa w grudniu). Nastaw do win stanowiła w większości odmiana Cabernet Sauvignon (60-70%), z domieszką odmian Merlot, Cabernet-franc i Petit Verdot. Wina były silnie owocowe z dominantą wiśni i czarnej porzeczki.
Oprócz nut winnych i akcentów drewnianych (wanilia, klepka) Fortunatusa definiuje wpływ powtórnej fermentacji w drewnie szczepem White Labs WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai. W aromacie czuć zarówno potężny ładunek estrów jak i akcenty końskiej derki, pochodzące zapewne głównie z długiego czasu przetwarzania związków fenolowych z drewna (stąd akcenty waniliowe, mimo długiego kontaktu z drewnem, są składową bukietu a nie dominującym aromatem).
Tym piwem rozpoczynamy w Fortunie serię mocno limitowanych trunków leżakowanych w beczkach po winie i mocnych alkoholach, także z użyciem dzikich drożdży do procesu fermentacji.
Każde z piw z serii Fortunatus będzie najpierw pojawiać się w limitowanych ilościach w wybranych topowych multitapach. Po kilku tygodniach będą też butelki Vichy 330 ml. Właściwie to je już ręcznie rozlaliśmy, ale musimy jeszcze całość ręcznie zaetykietować ;)

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 9,1/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-03-23 06:42:24
Miłosław Warzy Śmiało Single Hop Saison IPA
Miłosław Warzy Śmiało Single Hop Saison IPA
Miłosław Warzy Śmiało Single Hop Saison IPA
% alk. 6.0
Blg 14.0
IBU 40
ulubione: 5
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to dziewiąte piwo z serii Miłosław Warzy Śmiało.

Ten trunek wymaga godnej oprawy! Rzekł nasz piwowar i zrobił się na bóstwo. Sami zdecydujcie, jak wypadł w roli Dionizosa, ale najpierw skosztujcie tego złożonego, rześkiego i owocowego Saison IPA na polskim chmielu Oktawia, które fermentowaliśmy w wyjątkowy sposób - zarówno drożdżami winiarskimi, jak i piwnymi, charakterystycznymi dla stylu Saison.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (pilzneński, wiedeński), słód żytni, pszenica, płatki owsiane, chmiel (Oktawia), drożdże (Lalvin 71B, Belle Saison)
Barwa EBC: 15
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Zalecane szkło: Nonic
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 9    oceny Średnia ocena: 6,65/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-02-06 13:36:11
Fortuna Czarne Whisky Wood
Fortuna Czarne Whisky Wood
Fortuna Czarne Whisky Wood
% alk. 7.5
IBU 25
ulubione: 9
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia.

Fortuna Czarne Whisky Wood to limitowana wersja znanej Wam już Fortuna Czarne. Piwo leżakowało miesiącami z płatkami z beczek po whisky, jest też zdecydowanie mniej słodkie i nieco mocniejsze (7,5%) od wersji podstawowej.
Słowo-klucz do tego piwa to balans: akcentów orzeszków cola, aromatów whisky i nut drewnianych. Nie tylko dla fanów Fortuny Czarne szukających bardziej wytrawnych smaków. - opis producenta.

Piwo ciemne, dolnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: Zawiera słód jęczmienny.
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Zalecane szkło: Pokal
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 39    oceny Średnia ocena: 7,34/10
Dodał: nietzsche - 2018-10-17 07:50:34
Komes Porter Bałtycki Sherry Oloroso
Komes Porter Bałtycki Sherry Oloroso
Komes Porter Bałtycki Sherry Oloroso
% alk. 9.0
Blg 21.0
ulubione: 8
Komes Porter Bałtycki Sherry Oloroso to limitowana naszego medalowego porteru bałtyckiego. Tym razem piwo było leżakowane przez długie miesiace z płatkami pochodzącymi z beczki po Sherry Oloroso - jednej z odmian słynnego, wzmacnianego wina z hiszpańskiego regionu Jerez.
Płatki z beczki po słodkim sherry oddały piwu nie tylko akcenty drzewne i waniliowe, ale przede wszystkim nutę wina oraz delikatny owocowy bukiet z wiśnią na czele.

Piwo pasteryzowane
Składniki: woda, słody jęczmienne: pilzneński i palony, ekstrakt słodowy jęczmienny, płatki z beczki po Sherry Oloroso, chmiele odmian goryczkowych, drożdże dolnej fermentacji W34/70
Zalecana temperatura spożycia: 14-16°C
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 15    oceny Średnia ocena: 7,88/10
Dodał: nietzsche - 2018-10-05 11:43:17
Fortuna Kwaśna Pigwa
Fortuna Kwaśna Pigwa
Fortuna Kwaśna Pigwa
% alk. 5.6
ulubione: 9
Piwo o smaku kwaśnej pigwy uwarzone przez Browar Fortuna.

Piwna specjalność, której receptura oparta jest na owocach pigwy - zwanej niegdyś też polską cytryną. Zainspirowani tym nietuzinkowym owocem, dojrzewającym jesienią w przydomowych ogrodach, stworzyliśmy piwo urzekające aromatem dojrzałej pigwy, jabłek oraz słodko - kwaskowym smakiem.

Piwo dolnej fermentacji, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, pszenica, soki (jabłkowy, z pigwy 8,5%), cukier, chmiel, naturalny aromat, drożdże
Zalecana temperatura serwowania: 6-8°C
Zalecane szkło: pokal
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 18    oceny Średnia ocena: 7,44/10
Dodał: prisoner - 2018-07-28 20:20:59
Miłosław / AleBrowar Śmiała Kooperacja American Witbier z Kwiatem Jaśminu
Miłosław / AleBrowar Śmiała Kooperacja American Witbier z Kwiatem Jaśminu
Miłosław / AleBrowar Śmiała Kooperacja American Witbier z Kwiatem Jaśminu
% alk. 5.6
Blg 13.0
IBU 40
ulubione: 7
Ten Witbier powstał z kooperacji Browaru Fortuna z AleBrowarem. Orzeźwiający belgijski Witbier. W amerykańskim wydaniu profil piwa wzbogacają cytrusowo-żywiczne nuty chmieli zza oceanu – w tym przypadku Mosaic, Citra, Cascade, Centennial – podbite zestem z grejpfruta. Fermentacja przeprowadzona za pomocą drożdży Vermont Ale.
Śmiałym składnikiem w kooperacyjnym piwie jest kwiat jaśminu, który uzupełnia cytrusowo-przyprawowy charakter Witbiera o przyjemną kwiatowość i znakomicie balansuje chmielową goryczkę.

comments Komentarze: 11    oceny Średnia ocena: 7,14/10
Dodał: kazikdlugi - 2018-07-15 10:37:26
Miłosław Bezalkoholowe IPA
Miłosław Bezalkoholowe IPA
Miłosław Bezalkoholowe IPA
% alk. 0.5
Blg 6.2
IBU 30
ulubione: 25
Uwarzone przez Browar Fortuna.
Wyraziste IPA o chmielowym aromacie i smaku, ale bez alkoholu? To możliwe, dzięki autorskiej metodzie warzenia piwa bezalkoholowego. Miłosław Bezalkoholowe IPA chmielimy na zimno kompozycją aż czterech odmian chmielu - Citra, Amarillo, Chinook i Lubelski, a dodatek herbaty Sencha Earl Grey dopełnia cytrusowo-żywiczny profil piwa.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, pszenica, słód żytni, chmiele (Citra, Amarillo, Chinook i Lubelski), herbata Sencha Earl Grey, drożdże US-05.
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.
Wersja puszkowa zawiera 60 IBU.

comments Komentarze: 60    oceny Średnia ocena: 8,48/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-06-18 13:25:56
Miłosław Warzy Śmiało Weizenbock z Cascarą
Miłosław Warzy Śmiało Weizenbock z Cascarą
Miłosław Warzy Śmiało Weizenbock z Cascarą
% alk. 6.7
Blg 16.5
IBU 24
ulubione: 4
Uwarzone przez Browar Fortuna.
Mieszkańcom Miłosławia nigdy nie brakowało odwagi. Dlatego tworzymy śmiałe receptury i sięgamy po zaskakujące dodatki - zawsze ciekawi piwa!
Czego nie robi się dla piwa, pomyślał nasz piwowar i wspiął się po śmiałe składniki na 1500 m.n.p.m. Wrócił z Kostaryki z przekonaniem, że skórka kawowca, zwana cascarą, i kawa arabica podbiją smak koźlaka o nuty suszu owocowego i akcenty kawowe.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda, słody pszeniczne (jasny, karmelowy), słody jęczmienne (pilzneński, monachijski), ekstrakt słodowy jęczmienny, chmiel Magnum, cascara (skórka kawowca) 0,5%, kawa arabica 0,3%, łuska kakaowca, drożdże Safale WB-06.

comments Komentarze: 11    oceny Średnia ocena: 7,16/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-18 14:21:42
 
1
2
3
 ... 
5
 
wykonanie choruzy.pl © 2010