Piwo w stylu Brown Porter uwarzone przez Browar Jana z Zawiercia w kooperacji z Browarem Piwoteka z Łodzi. Jego premiera odbyła 11 marca 2016 roku.
Brown porter - Karmelowo-orzechowy smak wspierany posmakami biszkoptów kawy. Ale nie o to chodzi we Fraszce Jana - Główną rolę gra tutaj jednak inny składnik. Jest to najostrzejsza papryka na świecie – Carolina Reaper i to jej szukajcie w smaku (a właściwie to ona sama was znajdzie). (opis producenta)
Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane. Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Monachijski, Carafa III), słód żytni, chmiel Magnum, drożdże Fermentis S-04, ostre papryczki Carolina Reaper.
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l. Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C. Zalecane szkło: Nonic lub Sheaker.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
oranjefan
Bardzo przyjemny aromat w butelce. Wyraźnie czekoladowy, lekko palony. Delikatne nutki pumperniklowe. W szkle z czasem nuty pumperniklowe potęgują się.
Piwo w ciemno brunatnej barwie, przejrzyste tylko przy nóżce kieliszka. Klarowne. Piana średnioobfita, beżowa. Zbudowana z drobnych pęcherzyków, która opada powoli i ładnie zdobi szkło.
Piwo półwytrawne, w smaku palone i delikatnie kawowe. Niezbyt pełne. Sprawia wrażenie lekkiego z dużą pijalnością gdyby nie wyraźna nuta papryczki chilli dodanej do piwa. W super sposób swój charakter zaznacza owa ostra papryczka Carolina Reaper - przyjemne rozgrzewanie i pieczenie w przełyku. Utrzymuje się zaskakująco długo.
Jak dla mnie świetne piwo - cechy brown portera łatwo wyczuwalne w aromacie, w smaku też jest wszystko w porządku, z fajnym ostrym i pikantnym kopniakiem na finiszu.
Stacher93