Piwo dolnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane o miedzianej barwie. Połączenie piwa marcowego - złożonego słodowego smaku z naturalnym miodem gryczanym. Wyrazista słodycz miodu i gładkość powodują wysoką pijalność.
Skład: woda, słód jęczmienny, miód gryczany, chmiel, drożdże.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Elænis
- Piana: drobno-, średnio-, i grubo-pęcherzykowa, na dwa palce, kremowo-mydlasta
- Barwa: solidnie zamglony bursztyn
- Aromat: jak w szyjce - bardziej 'marzec' niż 'miód'
- Nasycenie: średnie
- Ciało: 65/35 pełnia/wytrawność
- Smak: pełne, treściwe, sycące; słodowe z lekkim akcentem miodowym - jest nawet takie charakterystyczne dla miodu 'drapanie' w gardle, do tego fajny, 'ziarnisty' mouthfeel; minimalna szlachetna goryczka na finiszu
Ocena: 7+/10
Duży plus za to, że piwo nie wali miodem po twarzy - a gryczany potrafi odrzucić. Tutaj to tylko akcent, ale który bardzo ładnie współgra ze stylem piwa.