Double American Wheat with grapefruit uwarzone przez krakowską Browanzę w Szczyrzyckim Browarze Restauracyjnym Marysia.
Prezentujemy Wam naszą kolejną propozycję piwa z owocowym zestem. Tym razem bezapelacyjnie pierwsze skrzypce zagrała skórka z grejpfruta. Double American Wheat to połączenie cytrusowej rześkości zagwarantowanej przez solidną dawkę amerykańskich chmieli oraz treściwości, którą zawdzięcza zwiększonemu ekstraktowi.
Składniki: woda, słody jęczmienne: Pale Ale, Carahell, słód pszeniczny, dodatki: zest z grejpfruta, chmiele: Amarillo, Citra, Rakau, drożdże US-05.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: nie jest zbyt intensywny, dominują jasny chleb i zbożowość, później owoce tropikalne, a nie zest grejpfruta, jest i taka nuta herbaciano-tytoniowa, która nie wskazuje na żaden z użytych chmieli - zapach jest jednak iluzoryczny i wątły
Smak: Bardzo fajny czerstwy chleb, jak w niemieckich jasnych koźlakach, dosyć wysoki alkohol jak na piwo 7%, jest gładkie, puszyste, aksamitne, lekko zbożowe, goryczka raczej wysoka, grejpfrutowa, lekko zalegająca, znów w smaku owoce tropikalne wyżej od grejpfruta, pomimo użytego zestu, Trochę zielistości, żywiczności. Fajnie ułożone, pszeniczne, ale grejpfrutowo słabe, chmielowo też, ogólnie przeciętniak.