Spacer po sosnowym lesie, zamknięty w butelce. Wybierzecie się z nami? ;)
Przedstawiamy nasze nowe piwo:PINE TO BLACK Imperial Black IPA
Receptura: Tomek Syguła
Warzone w: Browar Marysia
Nie wiemy, jak Wy, ale my nie wierzymy, że Black IPA ma szczyt popularności za sobą. Dlatego postanowiliśmy przygotować jego imperialną wersję, którą solidnie doprawiliśmy pączkami sosny oraz chmielem Simcoe. Hopgun oraz dodatkowo herbatka zrobiły swoje. :)
Z ciekawostek: do zabarwienia piwa postanowiliśmy użyć wyłącznie ekstraktu słodowego Sinamar. Podstawowy zasyp stanowi wyłącznie słód Pale Ale.
Efekt? Mnóstwo żywicy i igliwia w smaku i aromacie, bardzo konkretna, ale krótka goryczka oraz muśnięcie cytrusami. Będą Państwo zadowoleni. - opis producenta.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
zbieraczek
Barwa bardzo ciemna, ale sporo brązowych refleksów.
Zapach raczej typowy dla gatunku, może trochę więcej cytrusów i słodyczy za to iglaki niestety ledwo wyczuwalne.
Smak: trochę wygładzone, wysycenie średnie+, trochę więcej cytrusów niż się spodziewałem, żywica, kawa, alkohol ładnie ukryty, goryczka rzeczywiście dość krótka - pojawia się, szybko rośnie do wysokiego poziomu i równie szybko znika. Jako ostatnie - iglaki/pędy sosny - no niestety jestem rozczarowany, majaczą gdzieś w tle całego piwa schowane za pozostałymi smakami i aromatami, a myślałem że to one nadadzą kierunek tego piwa
Lukasz
prisoner