Gose to tradycyjny niemiecki styl piwa pochodzący z Lipska. Z założenia jest to kwaśno-słone piwo pszeniczne o jasnej barwie, dodatkowo przyprawione kolendrą indyjską oraz solą. Niby ciekawie, ale my idziemy krok dalej. Pieprzyć granice! Klasyczny styl doprawiliśmy dwoma eksperymentalnymi odmianami niemieckiego chmielu oraz dwoma klasykami za wielkiej wody, goryczkę podkręciliśmy do poziomu hop headów, zaś całość doprawiliśmy najlepszą kolendrą indyjską oraz różową solą himalajską z Pakistanu, no i oczywiście szczypta soli z Wieliczki.
Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, zakwaszający; chmiele: Mandarina Bavaria, Monroe, Mosaic, Citra, Magnum, przyprawy: kolendra indyjska, różowa sól himalajska, szczypta soli z Wieliczki; drożdże us-05.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gulek
windxore
Słaby i niezbyt wyraźny, trochę owocowy, trochę kwaśny.
Faktura / odczucie w ustach:
Piwo raczej wytrawne, wysycenie dość niskie, pijalne i orzeźwiające, zostawia długi słony posmak.
Smak:
Piwo od razu zaznacza w jakie akcenty celuje - jest kwaśne i słone. Dla obu tych smaków jest to wyraźne i intensywne. Są różne kwaśne owoce, choć raczej dominują orientalne, tropikalne akcenty. Słoność świetnie oddawana przez sól, bardzo dobrze wkomponowana w piwo; rzadko jest okazja zachwycać się czymś słonym w taki sposób jak w tym piwie. Zostawia słony, trochę morski posmak.
jover
kazikdlugi