Brofaktura Black Jack
Brofaktura Black Jack
Brofaktura Black Jack
Dry Stout
% alk. 5.0
Blg 12.4
IBU 30
brak kodu


Piwo w stylu Dry Stout uwarzone przez Browar Restauracyjny Brofaktura z Siedlec.

Piwo Black Jack to piwo typu Dry Stout, które w październiku 2015 roku zostało nagrodzone brązowym medalem konkursu „Golden Beer Poland 2015″. Styl ten jest dość młody, bo zapoczątkowany został dopiero w latach 50-tych XX wieku. Piwo ciemne, nieprzejrzyste, kremowe. Na pierwszym planie mamy aromaty kawy, kakao, gorzkiej czekolady, palonego jęczmienia, utrzymujące się aż do finiszu. Aromaty chmielowe są tu prawie niewyczuwalne.

Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane
Skład: woda, słody (pale ale, palone), chmiel, drożdże górnej fermentacji
Barwa EBC: 90
Zalecana temperatura serwowania: 9-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,33l.
Dodał: piwosz92 - 2016-03-12 18:31:42

Oceny

Użytkownicy 7 / ilość: 3
Goście 9,5 / ilość: 2
średnia 8/10 / ilość: 5

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


tleix

2017-10-03 21:56:13
Po raz kolejny dostrzegam błąd w opisie piwa z Brofaktury. Trzymam przed sobą butelkę - półlitrową a nie 0,33, nie zgadza się ekstrakt początkowy, zawartość alkoholu i przede wszystkim barwa - o ile wszystko inne można wytłumaczyć zmianami to 14 EBC to jakaś kpina! Z etykiety wynika że 90 EBC. Poza tym piwo nie wyróżnia się niczym szczególnym, piana średnio-obfita, szybko opadająca, zapach - delikatny, kawa mocno złamana mlekiem - można odnieść wrażenie, że to milk stout ale bynajmniej w smaku. To z pewnością wytrawna rzecz - za to zaskakuje (zbyt dużą) porcją goryczy (kawowej) oraz kwasowości.
Oceny tego użytkownika: 6 ( smak: 5, zapach: 6, wygląd: 7 )

Piwosz92
2017-10-03 21:56:13
Dane były przepisywane z oficjalnej strony internetowej Brofaktury. Jeżeli opis zawiera błędy, niestety jest to wina producenta.
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010