American hoppy saison uwarzony przez browar rzemieślniczy Brodacz według receptury Piotra Kaleńczuka w ramach Gdyńskiej Inicjatywy Piwowarów. Piwo oparte na słodach pale ale, pilzneńskim, pszenicznym jasnym oraz monachijskim. Do chmielenia użyte zostały chmiele
citra,
amarillo, Calypso oraz Ahtanum a do fermentacji drożdże Belle Saison. Całość przyprawiona natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem, szałwią białą oraz płatkami żytnimi.
Dodał:
Gogo - 2015-10-19 12:08:14
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Colo93
BRYNIU
Data przydatności:
- 01.2017r.
- BLG: 13°
- IBU: 35
- ALC: 5,6 %
Piana ładna, biała - głównie drobno-pęcherzykowa z nielicznymi średnimi bąbelkami.
Barwa jasno złota - mętna (przypominająca przeniczniaka). W zapachu nuty ziołowe :)
(Fajna delikatna przyprawowość) oraz zapach świetnych - świeżych drożdży. Super delikatna
wyraźna nuta słodowa mieszająca się (nakładająca się) z delikatnymi nutami ziołowymi
(super połączenie wszystkich składników - WoW!) Nuty chmielowe również występują na dobrym poziomie.
Goryczka IBU 35 na niskim poziomie, lekko jak dla mnie wyczuwalna może całość stłumił
cały proces nakrycia się ziół na chmiel jak i drożdży tak i podejrzewam w \"drugiej odmianie\" piwa kolegi...
IBU 47 nie oddaje swej goryczki. Ale akurat chyba to wychodzi na plus dzięki czemu tak dobrze
wszystko razem się pokryło tworząc niesamowitą spójną całość na wysokim poziomie!
Wysycenie na raczej niższym poziomie. Piwo bez żadnych wad - dla mnie wyśmienita pozycja!
Duże Brawa! Oby tak dalej! :)
P.S. --->
Właśnie się dowiedziałem, że to powtórka w celu z balansowania po raz kolejny tego arcy trunku! :)
A drożdze jakich urzyto są to drożdże Belgijskie dające właśnie tą przyprawowość. :)
W dodatku czego nie wymieniłem pojawiają się nuty owocowe!
- to zasługa również drożdży, które wykonały swoją Arcy robotę! :)
Gogo