Uwarzone przez Browar Brodacz.
Morfeusz to nasza autorska interpretacja najnowszego piwnego trendu - Brut IPA. Jest to styl który stosunkowo niedawno powstał w San Francisco. Jego głównym założeniem jest bardzo owocowo-cytrusowy profil piwa oraz wytrawność do bólu. Do jego produkcji używa się enzymu który powoduje że piwo odfermentowuje mocniej niż zazwyczaj, przez co tworzymy piwo które jest cichym zabójcą. Duża pijalność, piękny aromat amerykańskiego chmielu, niska goryczka jednakże spora zawartość alkoholu to jego cechy charakterystyczne. Produkt który zastosowaliśmy do przefermentowania tego piwa to mix drożdży o lekkim belgijskim charakterze, oraz enzymów które doprowadziły do tego że piwo odfermentowało do 0 BLG, oraz zostawiły po sobie sporą ilość owocowych estrów. Wszystko nachmieliliśmy bardzo owocowym mixem w postaci chmieli Mosaic oraz Azacca. Jednym z wyznaczników stylu jest duża klarowność, jednakże nasza interpretacja jest całkiem hazy. Stwierdziliśmy że aby uzyskać profil który styl powinien oferować, a zarazem nie uzyskać całkowitej pustki w smaku, użyliśmy zasypu który zapewnił sporą ilość ciała piwu, mimo tak wysokiego odfermentowania. Pszenica i płatki owsiane bardzo ładnie skontrowały wytrawność, tworząc niesamowicie zbalansowane piwo.
Zasyp: Pale Ale, Pszeniczny, PÅ‚atki owsiane, Carapils
Chmiele: Mosaic, Azacca
Drożdże: HA-18
[opis producenta, fb]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj siÄ™.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny