Nazwa piwa to hołd złożony Brigandom - chłopskim wojownikom flandryjskim, których dzielna obrona zamku Ingelmunster przed żołnierzami Napoleona w roku 1798 r. zapisała się w kartach historii jako dramatyczne wydarzenie.
Buntowniczy Brigand to mocne piwo górnej fermentacji, które dofermentowuje jeszcze w butelce. Jak podaje producent - kiedyś miało odcień bursztynu, aktualnie posiada jasnozłoty kolor, który powstaje dzięki użyciu jasnych słodów i pszenicy.
To gładkie, niemal klarowne piwo o wysokim wysyceniu. Tworzy obfitą, ale niezbyt trwałą pianę. Charakteryzuje się aromatem typowym dla belgijskich piw. W smaku wyczuwalna jest słodowa podstawa, owocowe i drożdżowe nuty, rozgrzewający alkohol, a na końcu - delikatna, chmielowa goryczka.
Skład: woda; słody: Pale, Pilsener; niesłodowana pszenica; cukier; chmiel; drożdże; antyoksydant (kwas askorbinowy).
Sugerowana temperatura serwowania: 8°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość