Żytnie Wędzidło jest szaloną adaptacją tradycyjnego polskiego stylu - piwa Grodziskiego. Zamiast pszenicznego użyto słodu jęczmiennego i żytniego natomiast wędzony aromat pochodzi nie z dymu z drewna dębowego, lecz bukowego. To idealne rozwiązanie zarówno dla zwolenników piw z długą historią, jak i dla ludzi szukających nowych dróg, nie tylko po, ale i w piwie.
Składniki: woda; słody: Pale Ale, Żytni, Wędzony bukiem; chmiele:
marynka, Styrian Golding, drożdże: Safale US-05.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, refermentowane w butelce, zawiera osad drożdżowy.
Wyprodukowane w krakowskim Browarze Twigg na zlecenie Brewklyn Piotr Przemirski.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93
nietzsche
nietzsche
Kolor słomka, mętne, ładna piana, taka grodziszowa, szybko się dziurawi, lacing znikomy.
O dziwo dosyć pełne jak na deistkę, choć wciąż lekkie, piwo bardzo dymne, wędzone, jak to z buka: wędlina, jakiś ser, żytnie, puszyste, lekko chlebowe, maślany tost, dosyć wyraźna goryczka, grejpfrutowa, mocno kwaskowe i jakby cytrynowe, liść jeżyny, białe kwiaty owocowe. Bardzo fajna wariacja grodzisza.